Ползи на Цикория: 10 ползи, които Тряба да знаеш

Цикорията е дървесно, тревисто растение, което има богатство от здравни ползи, включително способността за облекчаване на храносмилателните проблеми, предотвратяване на киселини.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са най-важните ползи от цикория?

Намалява болките при артрита, детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур, предотвратяване на бактериални инфекции, стимулиране на имунната система и намаляване на шансовете сърдечно заболяване.

Той също така е естествен успокоител и може да предпазва от камъни в бъбреците, както и помага за отслабване. Общо взето, това малко растение е мощно допълнение към всяка диета.

Цикорията расте добре в много различни условия и често се намира по улиците в Европа, откъдето произхожда, но сега се натурализира в Северна и Южна Америка и може да се намери там широко.

Листата, пъпките и корени имат всички полезни качества, а листата се използват по същия начин като спанака в много култури.

Коренът често се смила в прах и се използва като заместител на кафе, който не отрича всички негови ползи за здравето. Той е бил използван в продължение на стотици години като билково лекарство за много заболявания .

По отношение на хранителната стойност цикорията е велик източник на витамини и минерали, включително цинк, магнезий, манган, калций, желязна фолиева киселина и калий, както и витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К.

Това са основните агенти зад всички ползи за здравето, които идват от цикория, които са обяснени по-долу.

Ползи за здравето на цикория

Ползите за здравето на цикорията включват:

Хранителни проблеми

Една от най-честите причини за добавяне на цикория към диетата е да се подобрят различните функции на храносмилателната система. Цикорията съдържа инулин, който е мощен пробиотик.

Пробиотиците са класификация на бактериите, които всъщност предоставят ползи за домакина, а не за болести, с които се свързват бактериите.

Инулин се използва за борба с редица чревни и храносмилателни проблеми, включително киселинен рефлукс, нарушено храносмилане и киселини, защото активно намалява киселинността на системите на тялото.

Сърдечно заболяване

Инулинът не само е полезен за храносмилателната система, но също така е доказано, че намалява нивата на „лошия“ холестерол в организма.

Този LDL холестерол е една от основните причини за атеросклерозата и високото кръвно налягане, тъй като до известна степен блокира потока на кръвта, когато се свързва с артериите и вените.

Тя също може да допринесе за възможността от инфаркт и удари. Интересно е, че химичният път, който инулинът функционира, за да намали наличието на LDL холестерол, рядко е активен, освен ако човек не консумира високо ниво на въглехидрати, така че тази полза има малко по-малък обхват на въздействие.

Понастоящем обаче се правят повече изследвания за това как цикорията може да помогне за здравето на сърцето по други начини.

Предотвратяване на рака

Въпреки че изследванията все още са в ход по отношение на точния механизъм на превенция, екстрактът от цикория е свързан с намаляването на туморния растеж при различни ракови изследвания.

Ранните изследвания показват, че това се дължи на фруктаните в цикорията, които имат антитуморни качества и антиоксидантни свойства.

Полифенолите и фитохимикалите в цикорията също имат положителен ефект върху предотвратяването на различни видове рак, включително рак на гърдата и колоректален рак

Намалете болката от артрит

Цикорията традиционно се използва като лечение на артрит, а проучванията показват, че цикорията има значителни противовъзпалителни свойства, поради което работи за намаляване на болката от състояния като остеоартрит.

В проучване от 2010 г. 70% от изследваните субекти, които са получили лечение с цикория, отбелязват забележимо подобрение на болката, свързана с остеоартритното им състояние.

Цикорията също може да се използва като общо противовъзпалително средство за болки, мускулни болки и възпаление на ставите по същата причина.

Отслабване

Цикорията е добър източник на олигофруктоза, а самият инулин е форма на естествени хранителни фибри, които спомагат за управлението на теглото и  за отслабване.

Тези средства спомагат за регулирането на грелин, което е аминокиселина, свързана предимно с чувство на глад и поведение, търсещо храна.

Чрез намаляване на количеството на гренния хормон, цикорията може да намали шансовете за преяждане и да насърчи насищането или усещането за пълнота.

Това може да помогне в усилията за загуба на тегло!

Запек

Още веднъж, ролята на инулин като естествено влакно идва като основна полза за ядене на цикория!

Фибрите помага да се натрупват движенията на червата, да се стимулират перисталтичните движения и секрецията на стомашните сокове.

По принцип това означава, че храносмилането като цяло се подобрява и запекът е силно намален.

Чрез поддържане на гладък и регулиран храносмилателен процес, хората могат да намалят шансовете за редица стомашно-чревни състояния и заболявания, включително рак на стомаха и дебелото черво!

Имунна система

Цикорията има редица полезни качества, които я правят мощен бустер за вашата имунна система.

Той показва ясни антибактериални ефекти върху редица опасни щамове на бактерии и вече споменахме ползите от полифенолните съединения в цикорията по отношение на имунната система.

Има и фитохимикали в цикорията, които действат като антиоксиданти, като по този начин изхвърлят свободните радикали от кръвния поток, което намалява шансовете за възникване на редица заболявания или състояния, включително сърдечни заболявания и рак.

Тревожност и стрес

Цикорията има седативни качества, които могат да намалят тревожността и да успокоят ума, като по този начин облекчат стреса и опасните ефекти, които може да има върху тялото.

Екстрактът от корени от цикория също може да се използва като помощ при сън поради това седативно качество и е много по-здравословен от много от хапчетата за сън на конвенционалния пазар.

Облекчаването на стреса и безпокойството може също така да намали шансовете ви за сърдечни заболявания, хормонален дисбаланс, безсъние, когнитивен упадък и преждевременно стареене.

Здраве на бъбреците

Екстрактът от корен от цикория често се използва като диуретик, което увеличава количеството на уриниране.

Постоянната и здравословна честота на уриниране може да помогне за елиминирането на токсините, които тялото съхранява в черния дроб и бъбреците и предотвратяването на опасните условия, които могат да възникнат, когато токсините останат в тялото.

Също така честото уриниране може да елиминира излишното тегло на водата и дори да намали мазнините, тъй като 4% от урината обикновено са мастни депозити, които иначе биха се съхранявали някъде другаде в тялото!

Състав на цикория

Един сурова корен от цикория, която е около 60 грама, съдържа приблизително:

  • 44 калории
  • 10,5 грама въглехидрати
  • 0,8 грама протеин
  • 0.1 грама мазнини
  • 0,9 грама влакно
  • 0,1 милиграма витамин В6 (7% DV)
  • 0,1 милиграма манган (7% DV)
  • 3.0 милиграма витамин С (5% DV)
  • 74 милиграма калий (5% DV)

Корен на цикория

Коренът на цикорията е инулин, вид въглехидрат на растения, който не може да бъде разграден от човешките храносмилателни ензими и често се използва в продукти с високо съдържание на фибри и глутен. Това се прави чрез издърпване на инулина от корените на растенията от цикория, като се получава екстракт от корен от цикория.

Какво представлява инулинът? Инулинът се класифицира като разтворим и като пребиотик.

Разтворимите влакна могат да задържат вода и да се сгъстяват или да гел, които могат да се добавят насипно към храни.

Това е една от причините, поради която се използва широко, както и способността му да осигурява влага и кремообразна текстура.

Инулинът често се среща в кисело мляко с ниско съдържание на мазнини или млечни продукти, сладолед и готови за пиене протеинови шейкове.

Хляб и печени продукти могат да съдържат инулин, който да замести и глутена.

Тъй като има толкова много чувствителност към глутена, производителите на храни трябва да намерят заместител – това е мястото, където инулинът се придвижва на сцената.

Разтворимите влакна също спомагат за забавяне на времето, необходимо на храната да се движи през тялото, което може да ви помогне да се чувствате пълно и да има положителен ефект върху кръвната захар.

Кафе от цикория

Обичате ли сутрешната си чаша кафе, но се притеснявате от предозиране с кофеин? Коренът на цикорията може да е отговорът, който търсите.

Този популярен заместител на кафе не само заема мястото на любимия ви придружител за закуска.

В допълнение към това добавя фибри към храните, коренът на цикория има гладко, кремообразно усещане в устата, подобно на мазнините.

Това го прави заместителна мазнина в сладолед, маргарини и др.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button