Ревматоиден артрит: Симптоми и начин за Лечение

Въпреки че думата „артрит“ означава възпаление на ставите, терминът се използва, за да се опишат около 200 ревматични заболявания и състояния, които засягат ставите, тъканите, които обграждат ставата и друга съединителна тъкан.

Най-честата форма на артрит е остеоартрит. Други често срещани ревматични състояния, свързани с артрит, включват подагра, фибромиалгия и ревматоиден артрит.


Какво представлява артритът?

Артритът е възпаление на ставите. Тя може да засегне една ставна или множествена стави. Има повече от 100 различни типа артрит, с различни причини и методи на лечение. Два от най-често срещаните видове са остеоартрит (ОА) и ревматоиден артрит (RA).

Симптомите на артрита обикновено се развиват с течение на времето, но те също могат да се появят изведнъж. Артритът най-често се наблюдава при възрастни над 65-годишна възраст, но може да се развие и при деца, тийнейджъри и по-млади възрастни. Артритът е по-чест при жените, отколкото при мъжете и при тези с наднормено тегло.

Свързана статияАртрит и ревматизъм: Каква е разликата?


Бързи факти за артрита

Ето някои ключови факт за артрита. По-подробна информация и помощна информация е в основната статия.

 • „Артрит“ определя около 200 ревматични заболявания и състояния, които засягат ставите.
 • Ревматичните заболявания включват различни видове артрит, както и остеопороза и системни заболявания на съединителната тъкан.
 • Видовете артрит като лупус и ревматоиден артрит засягат множество органи и предизвикват дълъг списък със симптоми.
 • Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 8 % от българите съобщават, че са диагностицирани от лекаря си с някакъв вид артрит.
 • Артритът може да увреди способността на човек да изпълнява „ежедневни“ задачи.
 • Физическата активност има положителен ефект върху артрита и може да подобри болката, функцията и психическото здраве.
 • Най-често срещаното съпътстващо заболяване при артрит е сърдечно заболяване.
 • Факторите в развитието на артрита включват увреждане, анормален метаболизъм, инфекции и дисфункция на имунната система.
 • Лечението на артрита има за цел да контролира болката, да сведе до минимум увреждането на ставите и да подобри или поддържа качеството на живот.
 • Артритът се лекува с комбинация от лекарства, физически терапии и обучение и подкрепа на пациентите.

Какво причинява артрит?

Хрущялът е здрава, но гъвкава съединителна тъкан в ставите е засегната. Тя предпазва ставите, като абсорбира натиска и удара, създадени, когато се движите и поставяте напрежение върху тях. Намаляването на нормалното количество на тази хрущялна тъкан причинява някои форми на артрит.

Нормалното износване причинява остеоартрит , една от най-честите форми на артрит. Инфекция или нараняване на ставите може да изостри тази естествена  хрущялната тъкан. Рискът от развитие на ОА може да е по-висок, ако имате семейна анамнеза за заболяването.

Друга обща форма на артрит, RA, е автоимунно разстройство. Това се случва, когато имунната система на тялото ви атакува тъканите на тялото. Тези атаки засягат синовиума, мека тъкан в ставите, която произвежда течност, която подхранва хрущяла и смазва ставите.

РА е заболяване на синовиума, което ще нахлуе и ще унищожи ставата. Това може в крайна сметка да доведе до унищожаване както на костите, така и на хрущялите в ставата.

Точната причина за атаките на имунната система е неизвестна, но учените са открили генетични маркери, които увеличават риска от развиване на RA над десет пъти.

Има около 200 вида артрит – или мускулно-скелетни състояния – които са разделени на седем основни групи:

 • Възпалителен артрит
 • Дегенеративен или механичен артрит
 • Мускулно-скелетна болка в меките тъкани
 • Болка в гърба
 • Болест на съединителната тъкан
 • Инфекциозен артрит
 • Метаболитен артрит.

Диетата и храненето могат да играят роля в управлението на артрита и риска от артрит, въпреки че не е известно, че специфични храни, хранителни чувствителности или непоносимост предизвикват артрит. Храни, които увеличават възпалението, особено от животински храни и диети с високо съдържание на рафинирана захар, могат да влошат артрита. По същия начин, яденето на храни, които предизвикват реакция на имунната система, може да влоши симптомите на артрита.

Подаграта е един вид артрит, който е тясно свързан с диетата, тъй като е причинен от повишени нива на пикочна киселина, което може да се дължи на храна с високо съдържание на пурини. Като такива, храни, които съдържат високи пуринови вещства, като морски дарове, червено вино и месо, могат да предизвикат подагра. Зеленчуци и други растителни храни, които съдържат високи нива на пурини, обаче не изглежда да изострят симптомите на подагра.

Ревматоидният артрит възниква, когато имунната система на организма атакува тъканите на тялото, по-специално съединителната тъкан, водеща до възпаление на ставите и болка и дегенерация на ставната тъкан.

Не пропускайте да посетите новият ни медицински хъб за Артрит.


Възпалителен артрит

Възпалението е нормална част от лечебния процес на тялото. Възпалението обикновено се проявява като защита срещу вируси и бактерии или като отговор на наранявания като изгаряния. Въпреки това, при възпалителен артрит възпалението настъпва при хора без видима причина.

Възпалителният артрит може да засегне няколко стави, увреждайки повърхността на ставите и подлежащата кост.

Възпалителният артрит се характеризира с увреждащо възпаление, което не се случва като нормална реакция към нараняване или инфекция. Този вид възпаление не е полезно и вместо да помага причинява увреждане на засегнатите стави, което води до болка, скованост и подуване.

Думата „артрит“ означава „възпаление на ставите„, но възпалението може да повлияе и на сухожилията и  обкръжаващите ентезит.

Възпалителният артрит може да засегне няколко стави, а възпалението може да увреди повърхността на ставите, както и подлежащата кост.

Примерите за възпалителен артрит включват:

 • Реактивен артрит
 • Анкилозиращ спондилит
 • Артрит, свързан с колит или псориазис.

Дегенеративен или механичен артрит

Дегенеративен или механичен артрит се отнася до група състояния, включващи предимно увреждане на хрущяла, който покрива краищата на костите. Основната задача на гладкия хлъзгав хрущял е да помогне на ставите да се плъзгат и да се движат гладко. Този тип артрит причинява по-тънък и груб хрущял.

За да компенсира загубата на хрущял и промените в функцията на ставите, тялото започва да премоделира костта в опит да възстанови стабилността. Това може да доведе до развитие на нежелани костни растежи (остеофити) или да предизвика деформиране на ставата. Това заболяване обикновено се нарича остеоартрит.

Остеоартритът може да се дължи и на предишни увреждания на ставата като фрактура или предишно възпаление в ставата.


Мускулно-скелетна болка в меките тъкани

Мускулно-скелетната болка в меките тъкани се усеща в тъканите, различни от ставите и костите. Болката често засяга част от тялото след нараняване или прекомерна употребa.

Понякога, ако болката е по-широко разпространена и свързана с други симптоми, може да се диагностицира като фибромиалгия.


Болка в гърба

Болката в гърба може да възникне от мускулите, дисковете, нервите, лигаментите, костите или ставите. Тя  може дори да бъде причинена от проблеми с органите вътре в тялото и може да бъде резултат от референтна болка, т.е. проблем на друго място в тялото, който предизвиква усещане за болка в гърба.

Болката в гърба може да има специфична причина, като например остеоартрит – често наричан спондилоза, когато се появява в гръбначния стълб – което може да се вижда при диагностично изобразяване или физическо изследване. „Подхлъзнат“ диск е друга причина за болки в гърба, както и остеопорозата (изтъняване на костите). В повечето случаи не е възможно даден лекар да определи точната причина за болка в гърба – това често се описва като „неспецифична“ болка.


Болест на съединителната тъкан (CTD)

Свързващите тъкани са тъкани, които поддържат, свързват или отделят други телесни тъкани и органи. Те включват сухожилия, връзки и хрущял.

Болката в ставите е симптом на CTD, но възпалението, което характеризира CTD, може да се появи и в други тъкани, включително кожата, мускулите, белите дробове и бъбреците. Това може да доведе до разнообразна гама от симптоми, освен болезнени стави и изисква консултация с редица специалисти.

Примерите за CTD включват:


Инфекциозен артрит

Бактерията, вирусът или гъбите, които влизат в ставата, понякога могат да причинят възпаление. Организмите, които могат да заразят ставите включват:

 • Хранително отравяне или замърсяване
 • Хламидии и гонорея (болести, предавани по полов път)
 • Хепатит С (инфекция от кръв към кръв, често чрез споделени игли или трансфузии).

В повечето от тези случаи, ставната инфекция може да бъде изчистена с антибиотици или други антимикробни средства. Въпреки това, артритът понякога може да стане хроничен и / или увреждане на ставите може да бъде необратимо, ако инфекцията е продължила известно време.


Метаболитен артрит

Пикочната киселина е химикал, създаден, когато тялото разгражда вещества, наречени пурини. Пурините се намират в човешките клетки и няколко храни.

Повечето пикочна киселина се разтваря в кръвта и пътува до бъбреците. Оттам тя излиза в урината. Някои хора имат повишени нива на пикочна киселина, защото произвеждат повече от необходимото, или тялото им не може да изчисти пикочната киселина достатъчно бързо.

Пикочната киселина се натрупва при някои хора и образуват иглени кристали в ставата, което води до   болки в ставите или подагра.

Обикновено засяга единичи места или малък брой стави, като например големия пръст и ръцете, и обикновено засяга крайниците. Счита се, че това се дължи отчасти на повишеното образуване на кристали на пикочната киселина в  стави, т.е. тези, които не са близо до основната топлина на тялото.

Някои от най-често срещаните видове артрит са разгледани по-долу.


Ревматоиден артрит

Има около 60 -70 хиляди възрастни в България. Преобладаването на RA се смята, че варира от 0.5-1.0% в общото население.

Ревматоидният артрит и остеоартрит са различни видове артрит. Те споделят някои подобни характеристики, но всеки има различни симптоми и етиология.

Продължителното възпаление в синовията води до дегенерация на хрущял и кост, което може да доведе до деформация на ставите, болка, подуване и зачервяване.

Ревматоиден артрит  причинява преждевременна смъртност, увреждане и компрометира качеството на живот. Възникването на ревматоиден артрит може да възникне във всяка възраст и е свързано с умора и продължителна скованост след почивка.

Хората с ревматоиден артрит имат по-тежко функционално състояние от тези с остеоартрит. Диагностицирането на ревматоиден артрит по-рано дава на хората по-голям шанс да се научат как да управляват успешно симптомите, което може да намали влиянието на болестта върху качеството на живот.

ревматоиден артрит съставлява около 22% от всички смъртни случаи, дължащи се на артрит и други ревматични състояния (AORC). Приблизително 40% от всички смъртни случаи при хора с ревматоиден артрит се дължат на сърдечно-съдови заболявания, включително и исхемична болест на сърцето и инсулт.


Остеоартрит

Има над 200 хиляди  възрастни, живеещи с остеоартрит в България. Остеоартритът засяга 13,9% от възрастните над 25-годишна възраст и 33,6% от тези над 65 години. Началото на заболяването е постепенно и често започва след 40 – 55 години.

Остеоартритът е дегенеративна ставна болест на всички стави, включващо хрущяла, обвивка на ставите и връзки и подлежаща кост. Разпадането на тези тъкани в крайна сметка води до болка и скованост на ставите.

Ставите, които най-често се засягат от остеоартрит, са ставите, които се използват често, като бедрата и коленете, ръцете, гръбначния стълб и също така често основата на палеца и големия пръст.

Почти 1 от 2 души развиват симптоматичен остеоартрит на коляното до 85-годишна възраст и 1 от 4 души развиват белодробен артрит през целия си живот.  Колянният остеоартрит е една от петте водещи причини за инвалидност сред неинституционализираните възрастни. Загубата на тегло от 11 килограма може да намали наполовина риска на жената да развие остеоартрит на коляното.

Умерената физическа активност 3 пъти или повече на седмица може да намали риска от инвалидност, свързана с артрита, с 47% при по-възрастни възрастни с остеоартрит на коляното.

Между 1979 г. и 1988 г. остеоартритът е причинил средно 0,2 до 0,3 смъртни случая на 100 000 души. Тази цифра се е увеличила през годините, като  е около 6% от всички смъртни случаи, свързани с артрита през 2003 г., като се изчисляват около 500 смъртни случая годишно в САЩ.

Тези изчисления вероятно ще бъдат подценени, тъй като те не включват смъртни случаи, свързани с неща като стомашно-чревно кървене, причинено от лекарства, използвани за лечение на ОА.


Детски артрит

Съществуват около 294 000 деца (или 1 на 250 деца) на възраст под 18 години в САЩ, които са диагностицирани с AORC.

„Детският артрит“ обхваща редица видове артрит.

Има поне три клинични класификационни схеми на детския артрит, включващи:

 • Младежки ревматоиден артрит (JRA)
 • Младежки хроничен артрит (JCA)
 • Ювенилен идиопатичен артрит (JIA).

Всички класификации определят детския артрит, който се среща при хора под 16 години.

Най-честата форма на детския артрит е JRA. JRA включва най-малко 6 седмици непрекъснат артрит при деца под 16 години без друг вид забележим детски артрит.

Много от многобройните състояния, които се считат за AORC при възрастни, могат да се появят и при деца, макар и много по-рядко.

През периода 2008-2010 г. посещенията на лекари за ювенилен артрит са били средно над 1 милион годишно и има около 282 500 амбулаторни клинични посещения за ювенилен артрит, само в САЩ.


Септичен артрит

Съществуват около 20 000 случая на септичен артрит в САЩ на година. Честотата на септичен артрит е около 2-10 случая на 100 000 при  и 30-70 случая на 100 000 при пациенти с  RA.

Септичният артрит е възпаление на ставите, дължащо се на бактериална или гъбична инфекция. Ако септичният артрит се дължи на бактериите, които причиняват гонорея, той се описва като гонококов артрит.  Честотата на артрита, дължаща се на гонококова инфекция, е 2.8 случая на 100 000 души годишно.

Ставите, които обикновено са засегнати от септичен артрит, включват коляното и тазобедрената става. Септичният артрит се развива   когато бактериите или други малки причиняващи заболявания микроби (микроорганизми) се разпространяват чрез кръвта в ставата или когато ставата е директно заразена с микроорганизъм чрез нараняване или операция.

Бактериите като Staphylococcus, Streptococcus или Neisseria gonorrhoeae причиняват повечето случаи на остър септичен артрит. Организми като Mycobacterium tuberculosis и Candida albicans причиняват хроничен септичен артрит – който е по-рядък от остър септичен артрит.

Септичният артрит може да възникне във всяка възраст. При децата то се появява най-често при тези под 3-годишна възраст. Хълбоците са често срещано място на заразяване при кърмачета.

Септичният артрит е необичаен от 3-годишна възраст до юношеска възраст. Децата със септичен артрит са по-склонни от възрастните да бъдат заразени с група В стрептококи или Haemophilus influenzae, ако не са били ваксинирани. Честотата на бактериален артрит, причинена от инфекция с H. influenzae, е намаляла с почти 70% до 80%, тъй като широкото използване на ваксина срещу H. influenzae b.

Следните състояния увеличават риска от развитие на септичен артрит:

 • Изкуствени имплантати на ставите
 • Бактериална инфекция навсякъде в тялото
 • Наличие на бактерии в кръвта
 • Хронични заболявания или заболявания (като диабет, RA и сърповидноклетъчна болест)
 • Интравенозно приложение (IV) или инжекционен наркотик
 • Медикаменти, които потискат имунната система
 • Скорошни съвместни наранявания

Септичният артрит трябва да се лекува спешно, тъй като разрушаването на ставите става бързо и може да доведе до значителна заболеваемост и смъртност.  Септичният артрит при RA е свързан с по-висока смъртност от 25-30% поради забавяне на диагнозата и започване на лечението.


Фибромиалгия

Фибромиалгията засяга приблизително 5.0 милиона възрастни в САЩ. Преобладаването на фибромиалгия е около 2% в Северна Америка, като разпространението е значително по-голямо сред жените (3.4%), отколкото при мъжете (0.5%). Децата могат също да имат това състояние.

В 25-65% от случаите, фибромиалгията протича съвместно с други ревматични състояния като RA, SLE и анкилозиращ спондилит.

Хората обикновено са диагностицирани с фибромиалгия по време на средна възраст и разпространението им се увеличава с възрастта.

Фибромиалгията е разстройство с неизвестна причина, характеризиращо се с широко разпространена болка, нарушение на съня, умора и често психологическо безпокойство.

Хората с фибромиалгия имат абнормно възприемане на болката и реагират силно на неща, които другите хора няма да намерят за болезнени.

Докато причините и рисковите фактори на фибромиалгията са неизвестни, има някои фактори, които са били слабо свързани с появата на болестта:

 • Стресиращи или травматични събития, включително автомобилни аварии и посттравматично стресово разстройство (PTSD)
 • Повтарящи се наранявания
 • Болести – вирусни инфекции
 • Някои заболявания – СЛЕ, РА, синдром на хроничната умора
 • Генетично предразположение
 • Затлъстяването.

Смъртността сред възрастните с фибромиалгия е подобна на тази на общата . Въпреки това смъртността от самоубийство  е по-висока при пациентите с фибромиалгия.


Псориатичен артрит

Прогнозите за разпространението на псориатичния артрит в България варират между 0,3-1%, с  разпространение от 7-42% при пациенти с псориазис.

Псориатичният артрит е съвместен проблем, който често се проявява при състояние на кожата, наречено псориазис.

Докато повечето хора с псориатичен артрит развиват първо псориазис и по-късно са диагностицирани с псориатичен артрит, понякога се появяват проблеми със ставите преди появата на кожни лезии на псориазис.

Псориатичният артрит се появява, когато имунната система атакува здрави клетки и тъкани. Анормалният имунен отговор предизвиква възпаление на ставите и свръхпроизводство на кожни клетки.

Няколко фактора могат да увеличат риска от псориатичен артрит, включително:

 • Псориазис: Псориазисът е най-големият рисков фактор за развитие на псориатичен артрит
 • Семейна история: много хора с псориатичен артрит имат родител или сестра със заболяването. Изследователите са открили някои генетични маркери, които изглежда са свързани с псориатичен артрит
 • Възраст: Въпреки че всеки може да развие псориатичен артрит, той се появява най-често при възрастни между 30-50 годишна възраст.

Тежестта на псориатичния артрит се отразява не само в натрупването на увреждане на ставите, но и в повишената смъртност. Пациентите с псориатичен артрит са с повишен риск от смърт със стандартна смъртност от 1,62.


Подагра

Има около 8,3 милиона души, които страдат от подагра всяка година в САЩ; 6.1 милиона от които са мъже и 2.2 милиона жени. Честотата на подагра сред черните мъже е почти два пъти по-висока от тази при белите мъже.

Подагра е ревматично заболяване, което се дължи на образуването на кристали на пикочната киселина (мононатриев урат) в тъканите и течностите в организма. Този процес възниква поради свръхпроизводство или при екскреция на пикочна киселина от тялото.

Острата подагра обикновено се проявява като силно червено, горещо,  подуване на ставите с болезнена агония. Подаграта може да навлезе в дългосрочен период на опрощаване, последвана от фалшиви дни от няколко седмици или може да стане хронична. Повторните атаки на остра подагра могат да доведат до дегенеративна форма на хроничен артрит, наречен подагрен артрит.

Съпътстващите рискови фактори за подагра включват:

 • Като наднормено тегло или  затлъстяване
 • Хипертония
 • алкохол
 • Диуретично приложение
 • Диета, богата на месо и морски дарове
 • Общи лекарства
 • Лошо функциониране на бъбреците

Загубата на тегло от 10 -15 килограма или повече е свързана с 39% намаление на относителния риск от подагра при мъжете.  За разлика от това по-голямото потребление на алкохол, месо и морски дарове повишава риска съответно с 253%, 41% и 51%.

Систематичният преглед на шест проучвания установи, че подагра увеличава риска от смъртност от сърдечно-съдови заболявания и коронарна сърдечна болест.


Склеродермия

Преобладаването на склеродерма при възрастни в САЩ е 240 на милион. Има около 300 000 възрастни с всички форми на склеродермия в САЩ.

Склеродермата се отнася до група заболявания, които засягат съединителната тъкан в тялото. Склеродермата включва натрупването на тъкан, подобна на белези, в кожата. Той също така уврежда клетките, които линизират стените на малките артерии

Причината за склеродермия понастоящем е неизвестна. Въпреки това, натрупването на колаген в кожата и органите е причина за симптомите на състоянието.

Склеродермата често засяга хора на възраст между 30 и 50 години, като жените развиват заболяването повече от мъжете.

Случаите на широко разпространена склеродермия, която настъпва при други автоимунни заболявания като СЛЕ и полимиозит, се наричат ​​смесени заболявания на съединителната тъкан.


Системен лупус еритематозус (SLE)

По-старите оценки превръщат разпространението на системния лупус еритематозус (СЛЕ) до 1,5 милиона в САЩ .

Системния лупус еритематозус е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда антитела към клетките в организма, което води до широко възпаление и тъканно увреждане. Болестта се характеризира с периоди на заболяване и ремисии.

Въпреки че най-високата честота на СЛЕ е между 15-40 годишна възраст и по-често при жените, СЛЛ може да възникне от ранна детска възраст.

Системния лупус еритематозус  може да засегне ставите, кожата, мозъка, белите дробове, бъбреците, кръвоносните съдове и други тъкани. Хората със СЛЕ могат да получат умора, болка или подуване на ставите, кожни обриви и треска.

Причините за СЛЕ не се потвърждават, но те могат да бъдат свързани с фактори като генетика, околна среда и хормони.

Проучване, публикувано през 2008 г., установи, че средната годишна стойност на разходите за директна медицинска помощ при пациенти с лупус е била 12 643,48 долара.


Рискови фактори за артрит

Определени фактори са показали, че са свързани с по-голям риск от артрит. Някои от тези рискови фактори са модифицируеми, докато други не са.

Непроменими рискови фактори на артрита:

 • Възраст: рискът от развитие на повечето видове артрит се увеличава с възрастта
 • Пол: повечето видове артрит са по-чести при жените; 60% от всички хора с артрит са жени. Подаграта е по-честа при мъжете, отколкото при жените.
 • Генетични: специфичните гени са свързани с по-висок риск от някои видове артрит, като например ревматоиден артрит (RA), системен лупус еритематозус (SLE) и анкилозиращ спондилит.

Модифицируеми рискови фактори на артрита:

 • Наднорменото тегло и затлъстяването: наднорменото тегло може да допринесе както за появата, така и за прогресирането на остеоартроза на коляното
 • Увреждания на ставите: увреждането на ставата може да допринесе за развитието на остеоартрит в тази връзка
 • Инфекция: много микробни агенти могат да заразят ставите и да задействат развитието на различни форми на артрит
 • Професия: някои професии, които включват повтарящи се коляно огъване дейности  са свързани с остеоартрит на коляното.

Знаци и симптоми

Причините за различните видове артрит могат да се различават значително, моделът и местоположението на симптомите на артрит също могат да варират в зависимост от вида.

Симптомите на артрит  могат да се развият постепенно или внезапно и тъй като артритът е най-често хронично заболяване, симптомите могат да идват и да се появяват или да продължават с течение на времето.

Има четири ключови предупредителни признака за артрит, които трябва да предизвикат посещение на лакер. Те включват:

 • Болка. Болката от артрита може да бъде постоянна, или може да дойде и да отмнине. Болката може да бъде изолирана на едно място или да се почувства в много части на тялото
 • Подуване. Някои видове артрит причиняват на кожата над засегнатата става да стане червено и подуто и да се чувства топло на допир
 • Стегнатост. Стегнатостта е типичен симптом на артрита, като някои форми на артрит причиняват повишена скованост при събуждане сутрин .
 • Трудност при преместването на ставата. Преместването на ставата или ставането от стола не трябва да бъде трудно или болезнено и може да показва артрит или друг проблем със ставите.

Сиптоми на Ревматоиден артрит

Тъй като това е системно заболяване, Ревматоиден артрит обикновено засяга ставите от двете страни на тялото еднакво. Ставите на китките, пръстите, коленете, краката и глезените са най-често засегнатите. Това може да помогне на лекаря да разграничи остеоартрозата от Ревматоиден артрит , тъй като остеоартритът обикновено засяга някои стави повече от други, като лявото или дясното коляно, рамото Или китката.

Симптомите на ставите могат да включват:

 • Сутрешната скованост, продължаваща повече от 1 час, е често срещана
 • Болките в ставите често се усещат върху едни и същи стави от двете страни на тялото
 • С течение на времето, ставите могат да загубят своя обхват на движение и може да се деформират.

Другите симптоми на RA включват:

 • Болка в гърдите при вдишване (от плеврит)
 • Сухота в очите и устата (синдром на Sjögren)
 • Изгаряне на очите, сърбеж и разтоварване
 • Изтръпване, изтръпване или изгаряне в ръцете и краката
 • Трудности в съня.

Сиптоми на Остеоартритът

Остеоартритът обикновено е резултат от износване и скъсване на ставите, което означава, че ставите, които са претоварени, са по-засегнати от други. Хората с остеоартрит могат да получат следните симптоми:

 • Болка и скованост в ставите
 • Болка, която се влошава след упражняване или натиск върху ставата
 • Пукане на звук при преместване на ставата
 • Сутрешна скованост
 • Болка, която причинява смущения в съня.

При някои хора, рентгеновите лъчи могат да покажат промени, характерни за остеоартрита, но те не могат да получат симптоми.


Сиптоми на  Детски артрит

Симптомите на детския артрит включват:

 • Подути, червени или топли стави
 • Проблеми при използване на крайниците
 • Внезапна висока температура
 • Обрив (на багажника и крайниците), който идва и отива с треска
 • Болезненост, болка и ограничено движение в ставата
 • Болести симптоми като бледа кожа, подуване на лимфната жлеза и болезнен външен вид.

Може да няма симптоми, но могат да се появят очни симптоми, те могат да включват:

 • червени очи
 • Болката в очите се влошава, гледайки светлината (фотофобия)
 • Видението се променя.

Сиптоми на Септичен артрит

Симптомите на септичен артрит се появяват бързо. Често има висока температура, подуване на ставите в една става и силна болка в ставите, която става по-тежка при движение.

Симптомите при новородени или кърмачета включват:

 • Треска
 • Невъзможност за преместване на крайника с заразената става (псевдопарализация)
 • Раздразнителност.

Симптомите при деца и възрастни включват:

 • Интензивна ставна болка
 • Оток на ставите
 • Съвместно зачервяване
 • Треска

Понякога се появяват втрисане, но са нечестен симптом.


Сиптоми на фибромиалгия

Хората с фибромиалгия могат да получат следните симптоми:

Фибромиалгията има много симптоми, които се различават от човек на човек. Основният симптом е широко разпространена болка.
 • Широко разпространена болка (често срещани са конкретни точки за търг)
 • Смущения в съня
 • умора
 • Психологически стрес
 • Сутрешна скованост
 • Изтръпване или изтръпване в ръцете и краката
 • Главоболие, включително мигрена
 • Синдром на раздразнените черва
 • Когнитивни проблеми с мисленето и паметта – понякога се нарича „фибро мъгла“
 • Болезнен менструален цикъл и синдром на друга болка.

Сиптоми на Псориатичен артрит

Симптомите на псориатичния артрит могат да бъдат леки и включват само няколко стави, като например края на пръстите или пръстите на краката.

При хора с тежък псориатичен артрит заболяването може да засегне множество стави, включително гръбначния стълб. Спиналните симптоми обикновено се усещат в долната част на гръбнака и кръста и се състоят от скованост, изгаряне и болка.

Хората с псориатичен артрит често имат кожни и ноктични промени в псориазиса, а кожата се влошава по същото време като артрита.


Сиптоми на склеродермия

Симптомите на склеродермия могат да включват:

 • Пръстите или пръстите на краката, които стават сини или бели в отговор на студените температури (феноменът на Рейно)
 • Косопад
 • Кожа, която става по-тъмна или по-лека от нормалното
 • Гъвкавост и плътност на кожата върху пръстите, ръцете, предмишницата и лицето
 • Малки бели бучки под кожата, които понякога изпъкват бяло вещество, което прилича на паста за зъби
 • Рани (язви) на върха на пръстите или пръстите на краката
 • Плътна и маска-подобна кожа на лицето
 • Болка в ставите
 • Безпокойство и болка в краката
 • Болка, скованост и подуване на пръстите и ставите
 • Болка в китката
 • Суха кашлица

Диагноза Артрит

Повечето случаи на артрит са диагностицирани с подробна медицинска анамнеза за настоящи и минали симптоми, физически преглед и конкретни рентгенографски и лабораторни изследвания.

Възможно е да има повече от една форма на артрит по едно и също време и само няколко ревматични заболявания имат окончателна диагноза, като например подагра.

Тестовете, поръчани по време на диагностичния процес, ще зависят от вида на артрита, за който се подозира. Някои тестове, които могат да бъдат завършени за диагностициране, са:

 • Ревматоиден фактор
 • Анти-ССР антитяло

Артрита се диагностицира клинично, но се класифицира според критериите за класификация на ревматоидния артрит.


Лечение на артрит

Лекарят вероятно ще препоръча курс на физически терапии, за да ви помогне да се справите с някои от симптомите на артрита.

Независимо дали имате лек типна артрит или дори болезнен случай на подагра, има многобройни лекарства и препоръки за облекчаване на болката и гарантиране, че вашите стави не се увреждат допълнително

Фокусът на лечението за артрит е да се контролира болката, да се сведе до минимум увреждането на ставите и да се подобри или поддържа функцията и качеството на живот. Според Американския колеж по ревматология, лечението на артрита може да включва следното:

 • Медикаменти
 • Нефармакологични терапии
 • Физическа или професионална терапия
 • Подплата или съвместни помощни средства
 • Обучение и подкрепа на пациентите
 • Отслабване
 • Хирургия – подмяна на ставите и операция на ставите

Лекарства

Невъзпалителните видове артрит като остеоартрит често се лекуват с лекарства за намаляване на болката, физическа активност, загуба на тегло, ако лицето е с наднормено тегло и самоуправление.

Едно често използвано лекараство е Напроксен, тук може да прочетете мнения за Напроксен

Тези лечения се прилагат и при възпалителни видове артрит (като RA) заедно с противовъзпалителни лекарства като кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs).

При някой видове се препоръчва употреба на Енбрел писалка.

Медикаментите, които се използват за лечение на артрит, зависят от вида на артрита. Често използваните лекарства за артрит включват:

 • Аналгетици: намаляват болката, но нямат ефект върху възпалението. Примерите включват ацетаминофен (тиленол), трамадол (Ultram) и лекарства, съдържащи оксикодон (Percocet, Oxycontin) или хидрокодон (Vicodin, Lortab)
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): намаляват болката и възпалението. Извънборсовите NSAIDs включват ибупрофен (Advil, Motrin IB) и напроксен натрий (Aleve). Някои NSAIDs се предлагат като кремове, гелове или пластири, които могат да се прилагат към конкретни стави
 • Противовъзпалителни средства: някои сортове кремове и мехлеми съдържат ментол или капсаицин, съставката, която прави пикантните пиперки пикантни. Разтриването на тези препарати върху кожата при болезнено ставане може да модулира сигнали за болка от ставата и да намали болката
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARDs): използвани за лечение на RA, DMARDs бавно или спират имунната система да не атакува ставите. Примерите включват метотрексат (Trexall) и хидроксихлорохин (Plaquenil)
 • Биологични: използвани заедно с DMARDs, модификатори на биологичната реакция са генетично инженерно инженерство, насочени към различни протеинови молекули, участващи в имунния отговор. Примерите включват етанерцепт (Enbrel) и инфликсимаб (Remicade)
  Кортикостероиди: включва преднизон и кортизон, този клас лекарства намалява възпалението и потиска имунната система.

Диета

Няма специфична диета, която да третира артрита. Въпреки това, има няколко вида храни, които могат да помогнат на хората със състоянието чрез намаляване на възпалението.

Следните храни се намират в средиземноморска храна и могат да осигурят много хранителни вещества, които са полезни за здравето на ставите:

 • риба
 • Ядки и семена
 • Плодове и зеленчуци
 • боб
 • Маслинови масла
 • Цели зърна

Има и някои храни, които хората с артрит трябва да избягват. Някои зеленчуци съдържат химично вещество, наречено соланин, което някои изследвания са свързали с болка при артрит. Резултатите от изследванията са смесени, когато става въпрос за тези зеленчуци, но някои хора съобщават за намаляване на симптомите на артрита, когато избягват такива зеленчуци.

15 Симптоми и признаци на Ревматоиден артрит (RA)

Докато ранните симптоми на ревматоиден артрит могат да бъдат имитирани от други заболявания, симптомите са много характерни за ревматоидното заболяване. Симптомите и признаците на ревматоидния артрит включват следното:

 • Умора
 • Болка в ставите
 • Съвместна нежност
 • Оток на ставите
 • Съвместно зачервяване
 • Съчетание на топлина
 • Ставна скованост
 • Загуба на съвместен диапазон на движение
 • куц
 • Деформация на ставите
 • Много засегнати стави (полиартрит)
 • И двете страни на тялото са засегнати (симетрични)
 • Загуба на функция на ставите
 • Анемия
 • Треска

Ревматоиден артрит срещу остеоартрит

Ревматоидният артрит е разрушително заболяване на ставите, което се причинява от възпаление в тъканта, която нормално произвежда смазочна течност за ставите. Когато тази тъкан остане възпалена, тя води до деформация чрез разхлабване на ставните връзки и до разрушаване на ставите чрез ерозия на хрущялите и костите.

Остеоартритът е невъзпалително ставно заболяване, при което хрущялът на ставите, обикновено асиметрично – може да се повлияе само на едно коляно или ръката. Илюстрацията по горе показва разликата между нормална става и остеоартрит и ревматоиден артрит .

Докато ревматоидният артрит е хронично заболяване, което означава, че може да продължи години, пациентите могат да имат дълги периоди без симптоми. Въпреки това, ревматоидният артрит обикновено е прогресивно заболяване, което има потенциал да причини значително разрушаване на ставите и функционално увреждане.

Какви са причините за ревматоидния артрит и рисковите фактори?

Причината за ревматоиден артрит е неизвестна. Въпреки че от дълго време са подозирани за инфекциозни агенти, като вируси , бактерии и гъбички, никой не е доказан като причина. 

Причината за ревматоиден артрит е много активна област на световните изследвания. Смята се, че тенденцията за развитие на ревматоиден артрит може да бъде генетично наследена (наследствена). Определени са някои гени, които увеличават риска от ревматоиден артрит. 

Също така се подозира, че някои инфекции или фактори в околната среда могат да задействат активирането на имунната система при податливи индивиди. Тази неправилно насочена имунна система атакува собствените тъкани на тялото. Това води до възпаление в ставите и понякога в различни органи на тялото, като например белите дробове или очите.

Не е известно какво предизвиква възникването на ревматоиден артрит. Независимо от точния спусък, резултатът е имунна система, която е насочена към подпомагане на възпалението в ставите и понякога в други тъкани на тялото. 

Имунните клетки, наречени лимфоцити, се активират, а в възпалените области се изразяват химични вестители (цитокини, като туморнекрозисфактор / TNF, интерлевкин-1 / IL-1 и интерлевкин-6 / IL-6).

Чревни бактерии, тютюнопушене и заболяване на венците

Екологичните фактори също играят известна роля в причиняването на ревматоиден артрит. Например, учените са докладвани, че пушенето  на тютюн , излагане на силициев минерал и хронична пародонтоза всички увеличи риска от развитие на ревматоиден артрит.

 Има теории за различни чревни бактерии (микроби на чревни микроби, които естествено обитават лигавицата на червата), които могат да предизвикат появата на ревматоиден артрит при генетично податливи индивиди. Няма конкретни микроби, които са идентифицирани като определени причини.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button