Причини за Рак: Каквко се Крие зад него?

Ракът е клас на заболявания, характеризиращи се с изчерпване на клетъчния растеж.

Има над 100 различни вида рак, като всяка от тях е класифицирана по типа клетка, която първоначално е засегната.

Кои са причините за рак?

Ракът в крайна сметка е резултат от клетки, които неконтролируемо растат и не умират.

Нормалните клетки в тялото следват нормален път на растеж, разделение и смърт.

Програмираната клетъчна смърт се нарича апоптоза и когато този процес се разруши, ракът започва да се образува.

За разлика от обикновените клетки, раковите клетки не изпитват програмна смърт и вместо това продължават да растат и да се разделят.

Това води до маса от анормални клетки, които излизат извън контрол.

Какво е рак – Видео

Кратко, 3D, анимирано представяне на рака.

Гените – тип ДНК

Клетките могат да получат неконтролиран растеж, ако има мутации на ДНК и следователно, промени в гените, участващи в клетъчното делене. Четири ключови вида ген са отговорни за процеса на клетъчно делене: онкогените казват на клетките кога да се разделят, генът за потискане на тумори казва на клетките, когато не се разделят, самоубийствените гени контролират апоптозата и казват на клетката да се самоубие, ако нещо се обърка. Гените инструктират клетката да поправи повредената ДНК.

Ракът се появява, когато генните мутации на клетката правят клетката неспособна да коригира увреждането на ДНК и не може да се самоубие. По същия начин, ракът е резултат от мутации, които инхибират функцията на онкогенен и туморен супресор ген, което води до неконтролируем клетъчен растеж.

Канцерогенни

Карциногените са клас вещества, които са пряко отговорни за увреждането на ДНК, насърчаване или подпомагане на рака. Тютюнът, азбестът, арсеникът, радиацията като гама и рентгенови лъчи, слънцето и съединенията в изгорелите газове на автомобилите са примери за канцерогени. Когато нашите тела са изложени на канцерогени, се образуват свободни радикали, които се опитват да откраднат електрони от други молекули в тялото. Тези свободни радикали увреждат клетките и оказват влияние върху способността им да функционират нормално.

Гените – семейният тип

Ракът може да бъде резултат от генетично предразположение, което се наследи от членовете на семейството. Възможно е да се роди с определени генетични мутации или грешка в ген, което прави статистически по-вероятно да развие рак по-късно в живота.

Рак и други медицински фактори

С напредването на възрастта има увеличение в броя на възможните мутации, причиняващи рак в нашето ДНК. Това прави възрастта важен рисков фактор за рака. Няколко вируса са свързани с рак като: човешки папиломавирус (причина за рак на маточната шийка), хепатит В и С (причини за рак на черния дроб) и вируса на Epstein-Barr (причина за някои ракови заболявания в детска възраст). Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) – и всичко друго, което потиска или отслабва имунната система – потиска способността на организма да се бори с инфекциите и увеличава шанса за развитие на рак.

Какво е рак ?

Ракът уврежда тялото, когато променените клетки се разделят неконтролируемо, за да образуват бучки или   тъкани, наречени тумори (с изключение на случаите на левкемия, където ракът пречи на нормалната кръвна функция чрез анормално клетъчно делене в кръвния поток).

Туморите могат да растат и да пречат на храносмилателната, нервната и кръвоносната система, също така могат да отделят хормони, които променят функцията на тялото.

Туморите, които не се развиват и показват ограничен растеж, обикновено се считат за доброкачествени.

По-опасните  злокачествени тумори се образуват при две неща:

 • Раковата клетка успява да се движи в тялото, използвайки кръвта или лимфната система, унищожавайки здравата тъкан в процес, наречен инвазия.
 • Клетката успява да се раздели и да расте, като нови кръвоносни съдове се хранят в процес, наречен ангиогенеза.

Когато тумор успешно се разпространява в други части на тялото и растат, нахлуват и унищожават други здрави тъкани, се казва, че е метастазирал. Самият процес се нарича метастази, а резултатът е сериозно състояние, което е много трудно да се лекува.

Според редица дружества по онкология, ракът е втората най-разпространена причина за смъртта в България и причинява близо 1 на всеки 4 смъртни случая. Световната здравна организация изчислява, че в световен мащаб са имали 14 милиона нови случаи на рак и 8,2 милиона смъртни случаи, свързани с рака през 2016 г.

Бързи факти за рака

Ето някои ключови факти за рака. По-подробна информация и помощна информация е в основната статия.

 •  България спорен статистика е 43-то място в света с 234,8 болни на 100 000.
 • Ракът се счита за една от водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб.
 • Финансовите разходи за рак в САЩ годишно са около 263,8 милиарда долара медицински разходи и загуба на производителност.
 • Афро-американците са по-склонни да умрат от рак, отколкото хората от всяка друга раса или етническа принадлежност.
 • Смята се, че рискът от рак може да бъде намален чрез избягване на тютюна, ограничаване на приема на алкохол, ограничаване на излагането на ултравиолетови лъчи от слънцето и солариуми и поддържане на здравословна диета, ниво на годност и търсене на редовни медицински грижи.
 • Скринингът може да открие рак на шийката на матката, колоректален рак и рак на гърдата на ранен, лечим етап.
 • Ваксини, като ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV) спомагат за предотвратяването на някои цервикални, вагинални, вулварни и орални ракови заболявания. Ваксината за хепатит В може да намали риска от рак на черния дроб.
 • Според Световната здравна организация (СЗО) броят на новите случаи на рак се очаква да нарасне с около 70% през следващите 20 години.
 • Най-често срещаните места на рак сред мъжете са белодробна, простатна, дебело черво, ректума, стомаха и черния дроб.
 • Най-често срещаните места на рак сред жените са гърдата, дебелото черво, ректума, белия дроб, шийката на матката и стомаха.

Различните видове рак

Има над 200 различни видове рак.  В тази статия ще разгледате едни от най-често срещаните видове рак :

Рак на стомаха

Ракът на стомаха, е натрупването на анормална (злокачествена, ракова) група от клетки, които формират група в част от стомаха.

Според Световната здравна организация 723 000 смъртни случаи, свързани с рака, се причиняват от рак на стомаха всяка година в световен мащаб. Това е петият най-разпространен рак по света, но е третата водеща причина за смъртни случаи, свързани с рака.

В Съединените щати има около 25 500 нови случая на рак на стомаха годишно – това представлява 2% от всички нови ракови заболявания, диагностицирани в страната.

По-голямата част от хората, диагностицирани с рак на стомаха, вече имат метастази или евентуално ги развиват. Метастазата е, когато ракът се разпространява от района, където е бил първоначално развит.

Около 90-95% от всички видове рак на стомаха са вид, наречен аденокарцином на стомаха. В тази версия, ракът се развива от клетките, които образуват лигавицата, най-повърхностната лигавица на стомаха, която произвежда слуз.

Факти за рака на стомаха

Ето някои ключови факти за рака на стомаха.

 • Ракът на стомаха е третата водеща причина за свързаните с рак смъртни случаи
 • Най-често срещаният тип рак на стомаха е аденокарцином на стомаха
 • Ранните симптоми включват киселини, персистиращо лошо храносмилане и затруднено преглъщане.

Левкемия

Левкемията е рак на кръвта или костния мозък (който произвежда кръвни клетки). Лице, което има левкемия, страда от необичайно производство на кръвни клетки, обикновено левкоцити (бели кръвни клетки).
Хората понякога объркват левкемия и лимфом. Левкемията е рак на кръвта; Лимфомът е рак на лимфната система (лимфните жлези). Думата левкемия идва от гръцкия леукос, което означава „бяло“, и aima, което означава „кръв“.

ДНК на незрелите кръвни клетки, главно бели клетки, се уврежда по някакъв начин. Тази аномалия причинява нарастване на кръвните клетки и непрекъснато разделяне. Здравите кръвни клетки умират след известно време и се заменят с нови клетки, които се произвеждат в костния мозък.

Анормалните кръвни клетки не умират, когато трябва, а се натрупват, заемат повече пространство. Тъй като се произвеждат повече ракови клетки, те възпрепятстват функцията и растежа на здрави бели кръвни клетки чрез изтласкване на пространството в кръвта. По същество, лошите клетки изтласкват добрите клетки в кръвта.

Факти за левкемията

Ето някои ключови фактори за левкемията.

 • Според обществото за левкемия и лимфом 60,140 души се очаква да бъдат диагностицирани с левкемия през 2016 г.
 • Има 54,270 нови случая на левкемия в САЩ всяка година.
 • Въпреки че левкемията е сред най-разпространените детски ракови заболявания, най-често се среща при по-възрастни хора.
 • Левкемията е малко по-често при мъжете, отколкото при жените.
 • Хората с левкемия имат много възможности за лечение, а лечението за левкемия често може да контролира болестта и нейните симптоми.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е вид рак, който се развива от гръдните клетки.

Ракът на гърдата обикновено започва във вътрешната облицовка на млечните канали или лобулите, които ги доставят с мляко. Злокачествен тумор може да се разпространи в други части на тялото. Ракът на гърдата, който започва в лобулите, е известен като лобуларен карцином, а този, който се развива от каналите, се нарича дуктален карцином.

По-голямата част от случаите на рак на гърдата се срещат при жените.

Ракът на гърдата е най-честият инвазивен рак при жените по света. Ракът на гърдата представлява 16% от всички ракови заболявания при жените и 22,9% от инвазивните ракови заболявания при жените. 18,2% от всички смъртни случаи от рак по света, включително мъже и жени, са от рак на гърдата.

Равнищата на рака на гърдата са много по-високи в развитите нации в сравнение с развиващите се. Има няколко причини за това, като вероятната продължителност на живота е един от ключовите фактори – ракът на гърдата е по-честа при възрастните жени; Жените в най-богатите страни живеят много по-дълго от тези в най-бедните нации. Различните начини на живот и хранителни навици на жените в богатите и бедните страни също са фактори, които допринасят, смятат експертите.

Според Националния онкологичен институт в САЩ се съобщават 232,340 случая при жените с  рак на гърдата и 2,240 рак на гърдата мъже всяка година, както и около 39,620 смъртни случая, причинени от болестта.

Някои от възможните ранни признаци на рак на гърдата

Симптом се усеща само от пациента и се описва пред лекар или медицинска сестра, като главоболие или болка. Знак, който пациентът може да открие, е  например, обрив или подуване.

Първите симптоми на рак на гърдата обикновено са област на удебелена тъкан в гърдите на жената или бучка. По-голямата част от бучките не са ракови; Жените обаче трябва да ги проверяват от здравен специалист.

Жените, които открият някой от следните признаци или симптоми, трябва да уведомят своя лекар.

 • Бучка в гърдата
 • Болка в мишниците или гърдите, която не изглежда да е свързана с женския менструален цикъл
 • Пилинг или зачервяване на кожата на гърдата; Като кожата на портокал
 • Обрив около (или върху) една от зърната
 • Подуване (бучка) в една от подмишниците

Рак на дебелото черво

Ракът е клас на заболявания, характеризиращи се с изчерпване на клетъчния растеж. Ракът на дебелото черво се образува, когато този неконтролиран клетъчен растеж се случва в клетките на дебелото черво.

Повечето ракови заболявания на дебелото черво произлизат от малки, некачествени (доброкачествени) тумори, наречени аденоматозни полипи, които се образуват върху вътрешните стени на дебелото черво.

Някои от тези полипи могат да растат в злокачествени ракови заболявания на дебелото черво с течение на времето, ако не бъдат отстранени по време на колоноскопията – процедура, разглеждаща вътрешната обвивка на червата.

Раковите клетки на дебелото черво ще нахлуят и ще повредят здравата тъкан, която е близо до тумора, причинявайки много усложнения.

След формирането на злокачествени тумори, раковите клетки могат да преминават през кръвта и лимфните системи, разпространявайки се в други части на тялото. Тези ракови клетки могат да растат на няколко места, нахлуват и унищожават други здрави тъкани в тялото.

Този процес се нарича метастази, а резултатът е по-тежко състояние, което е много трудно да се лекува.

Ракът на дебелото черво не е непременно същият като рака на ректума, но често се срещат заедно в т.нар. Колоректален рак. Ракът на ректума произхожда от ректума, който е последният няколко сантиметра от дебелото черво, най-близо до ануса.

Според Американското дружество по рака, през 2016 г. в САЩ ще имало 95,270 нови случая на рак на дебелото черво.

Причини за рак на дебелото черво

Нормалните клетки в тялото следват нормален път на растеж, разделение и смърт. Ракът в крайна сметка е резултат от клетки, които неконтролируемо растат и не умират.

Програмираната клетъчна смърт се нарича апоптоза . Раковите клетки на дебелото черво не умират по нормалния начин, а вместо това продължават да растат и да се разделят.

Въпреки че учените не знаят точно какво кара  тези клетки да се държат по този начин, те са идентифицирали няколко потенциални рискови фактора.

Как се разпространява ракът ?

Учените от Nature Communications съобщиха  , че са открили важна индикация за разпространението на раковите клетки. Тя има нещо общо със свойствата им на слепване (лепкавост). Някои молекулярни взаимодействия между клетките и скелето, което ги държи на мястото им (извънклетъчна матрица), ги карат да се отлепят на мястото на първоначалния тумор,  да се преместят и отново да се прибират в нов обект.

Изследователите казват, че това откритие е важно, защото смъртността от рак се дължи предимно на метастатични тумори, тези, които растат от клетки, които са изминали от първоначалното си място до друга част на тялото. Те се наричат ​​вторични тумори. Само 10% от смъртните случаи от рак са причинени от първичните тумори.

Учените от Технологичния институт в Масачузетс твърдят, че намирането на начин да се спре раковите клетки да се преместят и чрез това да спре растежа на вторичните тумори.

Причини за рак

Ракът в крайна сметка е резултат от клетки, които неконтролируемо растат и не умират. Нормалните клетки в тялото следват нормален път на растеж, разделение и смърт. Програмираната клетъчна смърт се нарича апоптоза и когато този процес се разруши, ракът започва да се образува. За разлика от обикновените клетки, раковите клетки не изпитват програмна смърт и вместо това продължават да растат и да се разделят. Това води до маса от анормални клетки, които излизат извън контрол.

Какво е рак – Видео

Кратко, 3D, анимирано представяне на рака.

Гените – тип ДНК

Клетките могат да получат неконтролиран растеж, ако има мутации на ДНК и следователно, промени в гените, участващи в клетъчното делене. Четири ключови вида ген са отговорни за процеса на клетъчно делене: онкогените казват на клетките кога да се разделят, генът за потискане на тумори казва на клетките, когато не се разделят, самоубийствените гени контролират апоптозата и казват на клетката да се самоубие, ако нещо се обърка. Гените инструктират клетката да поправи повредената ДНК.

Ракът се появява, когато генните мутации на клетката правят клетката неспособна да коригира увреждането на ДНК и не може да се самоубие. По същия начин, ракът е резултат от мутации, които инхибират функцията на онкогенен и туморен супресор ген, което води до неконтролируем клетъчен растеж.

Канцерогенни

Карциногените са клас вещества, които са пряко отговорни за увреждането на ДНК, насърчаване или подпомагане на рака. Тютюнът, азбестът, арсеникът, радиацията като гама и рентгенови лъчи, слънцето и съединенията в изгорелите газове на автомобилите са примери за канцерогени. Когато нашите тела са изложени на канцерогени, се образуват свободни радикали, които се опитват да откраднат електрони от други молекули в тялото. Тези свободни радикали увреждат клетките и оказват влияние върху способността им да функционират нормално.

Гените – семейният тип

Ракът може да бъде резултат от генетично предразположение, което се наследи от членовете на семейството. Възможно е да се роди с определени генетични мутации или грешка в ген, което прави статистически по-вероятно да развие рак по-късно в живота.

Рак и други медицински фактори

С напредването на възрастта има увеличение в броя на възможните мутации, причиняващи рак в нашето ДНК. Това прави възрастта важен рисков фактор за рака. Няколко вируса са свързани с рак като: човешки папиломавирус (причина за рак на маточната шийка), хепатит В и С (причини за рак на черния дроб) и вируса на Epstein-Barr (причина за някои ракови заболявания в детска възраст). Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) – и всичко друго, което потиска или отслабва имунната система – потиска способността на организма да се бори с инфекциите и увеличава шанса за развитие на рак.

Класификация на рака

Има пет широки групи, които се използват за класифициране на рака.

 • Карциномите се характеризират с клетки, които покриват вътрешни и външни части на тялото като рак на белия дроб, гърдата и дебелото черво.
 • Саркомите се характеризират с клетки, които се намират в костите, хрущялите, мазнините, съединителната тъкан, мускулите и други поддържащи тъкани.
 • Лимфомите са ракови заболявания, които започват в лимфните възли и тъканите на имунната система.
 • Левкемиите са ракови заболявания, които започват в костния мозък и често се натрупват в кръвта.
 • Аденомите са ракови заболявания, които възникват в щитовидната жлеза, хипофизната жлеза, надбъбречната жлеза и други жлезистови тъкани.

Раковите заболявания често се споменават чрез термини, които съдържат префикс, свързан с клетъчния тип, от който произхожда ракът, и с наставка като саркома, карцинома или само с ома. Обичайните представки включват:

 • Адено- = жлеза
 • Хондро- = хрущял
 • Еритро- = червени кръвни клетки
 • Хемангио = кръвоносни съдове
 • Хепато- = черен дроб
 • Липо- = мазнина
 • Лимфо- бели кръвни клетки
 • Мелано- = пигментна клетка
 • Myelo- = костен мозък
 • Myo- = мускул
 • Остео-кост
 • Uro- = пикочен мехур
 • Retino- = око
 • Невро- = мозък

Поставяне на диагнозата рак

Ранното откриване на рак може значително да подобри шансовете за успешно лечение и оцеляване. Лекарите използват информация от симптомите и няколко други процедури за диагностициране на рака.

Техниките за изобразяване като рентгенови лъчи, CT сканирания, магнитни резонансни сканирания, PET сканирания и ултразвукови сканирания се използват редовно, за да се открие къде се намира туморът и какви органи могат да бъдат засегнати от него. Лекарите могат също да провеждат ендоскопия, която е процедура, при която се използва тънка тръба с камера и светлина в единия край, за да се търсят аномалии в тялото.

Извличането на ракови клетки и гледането им под микроскоп е единственият абсолютен начин за диагностициране на рака. Тази процедура се нарича биопсия. Други видове молекулярни диагностични тестове често се използват също. Лекарите ще анализират захар, мазнини, протеини и ДНК на организма на молекулярно ниво. Например, раковите клетки на простатата освобождават по-високо ниво на химично вещество, наречено PSA (специфичен за простатата антиген) в кръвта, което може да бъде открито чрез кръвен тест. Молекулярна диагностика, биопсия и техники за изобразяване се използват заедно за диагностициране на рака.

След като се направи диагноза, лекарите разбират до каква степен ракът се е разпространил и определя етапа на рака. На базата на това се разбира какво ще бъде използвано за лечение на рак. Най-често срещаният метод за поставяне на рак се нарича TNM системата. Т (1-4) показва размера и прекия размер на първичния тумор, N (0-3) показва степента, до която ракът се е разпространил в близките лимфни възли и M (0-1) показва дали ракът е метастазирал до други органи в тялото. Малък тумор, който не се е разпространил в лимфните възли или отдалечени органи, може например да бъде организиран като (T1, N0, M0), например.

TNM описанията след това водят до по-просто категоризиране на етапите от 0 до 4, където по-ниски стойности показват, че ракът се е разпространил по-малко. Докато повечето тумори от Етап 1 са лечими, повечето тумори от Етап 4 са невъзможни или нелечими.

Последни разработки за диагностика на рака

Кръвните тестове могат да заменят биопсията за диагностика на рака
Един прост кръвен тест може да бъде начин за заместване на биопсията като златен стандарт за откриване на рак, спасяването на животи и пари, според изследователи във Великобритания. В проучването си, проведено върху известен или предполагаем първичен или вторичен рак на белия дроб, които щяха да се подложат на операция, кръвният тест беше точен при предсказване на наличието на ракови клетки в почти 70% от случаите.

Симптомите на рак

Симптомите на рака са доста разнообразни и зависят от това къде се намира ракът, къде се е разпространил и колко голям е туморът.

Някои ракови заболявания могат да се усещат или да се наблюдават през кожата – бучка върху гърдата или тестиса може да бъде индикатор за рак в тези места. Ракът на кожата (меланома) често се забелязва при промяна на брадавици  по кожата. Някои орални ракови заболявания представляват бели петна в устата или бели петна по езика.

Подути или разширени лимфни възли могат да бъдат симптом, въпреки че лимфните възли също могат да се подуят, когато се бори с инфекция (настинка или грип).

Други ракови заболявания имат симптоми, които са по-малко физически видими.

Някои мозъчни тумори обикновено показват симптоми в началото на заболяването, тъй като засягат важни когнитивни функции.

Раковите заболявания на панкреаса обикновено са прекалено малки, за да причинят симптоми, докато не причинят болка, като натискат нервите в близост или пречат на чернодробната функция, за да причинят пожълтяване на кожата и очите, наречени жълтеница.

Симптомите също могат да бъдат създадени, тъй като туморът расте и избутва   органи и кръвоносни съдове. Например ракът на дебелото черво води до симптоми като запек, диария и промени в размера на изпражненията.

Ракът на пикочния мехур или простатата причинява промени в функцията на пикочния мехур, като по-често уриниране или нечесто уриниране.

Тъй като раковите клетки използват енергията на тялото и пречат на нормалната хормонална функция, възможно е да се появят симптоми като треска, умора, прекомерно изпотяване, анемия и необяснима загуба на тегло. Тези симптоми обаче са често срещани при някои други заболявания.

Например, кашлицата и дрезгавостта могат да сочат към рак на белия дроб или гърлото, както и няколко други състояния.

Когато ракът се разпространява или метастазира, в ново засегнатия район могат да се появят допълнителни симптоми. Подути или разширени лимфни възли са често срещани и вероятно присъстват, когато ракът започне да се разпространява.

Ако ракът се разпространи в мозъка, пациентите могат да получат световъртеж, главоболие или гърчове. Разпространението в белите дробове може да предизвика кашлица и недостиг на въздух. В допълнение, черният дроб може да се увеличи и да причини жълтеница и кости, които могат да станат болезнени, чупливи и лесно да се счупят. Симптомите на метастази в крайна сметка зависят от мястото, където ракът се е разпространил.

Лечение на рак

Ранното лечение зависи от вида на рака, етапа на рака (колко се е разпространил), възрастта, здравния статус и допълнителните лични характеристики. Няма нито едно лечение за рак, а пациентите често получават комбинация от терапии и палиативни грижи. Обработките обикновено попадат в една от следните категории: хирургия, радиация, химиотерапия, имунотерапия, хормонална терапия или генна терапия.

1) Операция

Хирургията е най-старото известното лечение за рак. Ако ракът не е метастазирал, е възможно да се излекува напълно пациентът чрез хирургично отстраняване на рака от тялото. Това често се наблюдава при отстраняване на простатата, гърдата или тестиса.

След разпространението на болестта обаче е почти невъзможно да се премахнат всички ракови клетки. Хирургията може да бъде инструмент за подпомагане на контрола на симптоми като обструкция на червата или компресия на гръбначния мозък.

Иновациите продължават да се развиват, за да се подпомогне хирургическия процес, като например iKnife, който „подуши“ рака. Понастоящем, когато туморът е отстранен, хирурзите също така изваждат „марж“ от здрави тъкани, за да се уверят, че не са останали злокачествени клетки.

Това обикновено означава, че пациентите се държат под обща анестезия за допълнителни 30 минути, докато тъканните проби се тестват в лабораторията за „ясни маржове“. Ако няма ясни маржове, хирургът трябва да се върне и да премахне повече тъкан (ако е възможно). Учените от Imperial College London твърдят, че iKnife може да премахне необходимостта от изпращане на проби в лабораторията.

В проучване, проведено на Университетската гимназия във Вашингтон през 2014 г., изследователите откриват начин за визуализиране на раковите клетки чрез използване на високотехнологични очила, предназначени да улеснят хирурзите да различават раковите и здрави тъкани.

Виждат се през очилата, раковите клетки изглеждат сияещи със синя светлина, благодарение на флуоресцентен маркер, инжектиран в тумора, който се свързва само с ракови, а не със здрави клетки. Също така, колкото по-лека е сянката на синьото, толкова по-концентрирани са раковите клетки.

Обещаващи резултати от ранен   опит в Медицинския център на университета „Дюк“ в Дърам, Н.К., предложиха нов инжектируем агент, който прави ракови клетки в тумор флуоресценция, може да помогне на хирурзите да отстранят всички ракови тъкани при първия опит. Тестовете продължават да се провеждат.

2) Лъчелечение

Радиационната терапия, известна още като лъчелечение, унищожава рака чрез фокусиране на високоенергийни лъчи върху раковите клетки. Това причинява увреждане на молекулите, които съставляват раковите клетки, и ги кара да се самоубият.

Радиотерапия на човек

Радиотерапията използва високоенергийни гама лъчи, излъчвани от метали като радий или високоенергийни рентгенови лъчи, създадени в специална машина. Ранните лъчетерапии причиниха сериозни странични ефекти, защото енергийните лъчи биха увредили нормалната, здрава тъкан, но технологиите се подобриха, така че  да бъдат по-точно насочени. Радиотерапията се използва като самостоятелно лечение за свиване на тумор или унищожаване на ракови клетки (включително тези, свързани с левкемия и лимфом), и се използва в комбинация с други видове рак.

3) Химиотерапия

Химиотерапията използва химикали, които пречат на процеса на клетъчно делене – увреждане на протеини или ДНК – така че раковите клетки да се самоубият. Тези лечения са насочени към бързо отделящите се клетки (не е задължително само ракови клетки), но нормалните клетки обикновено могат да се възстановят от всякакви химически причинени увреждания, докато раковите клетки не могат.

Химиотерапията обикновено се използва за лечение на рак, който се е разпространил или метастазирал, защото лекарствата пътуват из цялото тяло. Това е необходимо лечение за някои форми на левкемия и лимфом. Лечението с химиотерапия се извършва в цикли, така че тялото има време да се лекува между дозите. Въпреки това, все още има често срещани нежелани реакции като косопад, гадене, умора и повръщане. Комбинираните терапии често включват множество видове химиотерапия или химиотерапия, комбинирани с други възможности за лечение.

4) Имунотерапия

Имунотерапията има за цел да накара имунната система на организма да се бори с тумора. Местната имунотерапия инжектира вещество в засегнатата област, например, за да причини възпаление, което причинява свиване на тумора.

Системната имунотерапия третира цялото тяло чрез прилагане на средство като протеин интерферон алфа, което може да свие туморите. Имунотерапията може също да се смята за неспецифична, ако подобрява способностите за борба с рака чрез стимулиране на цялата имунна система и може да се смята за насочена, ако лечението конкретно кара имунната система да унищожи раковите клетки. Тези терапии са сравнително млади, но изследователите са имали успех с лечения, които въвеждат антитела срещу организма, които възпрепятстват растежа на раковите клетки на гърдата.

Трансплантацията на костен мозък (трансплантация на хематопоетични стволови клетки) също може да се счита за имунотерапия, тъй като имунните клетки на донора често атакуват тумора или раковите клетки, които присъстват в гостоприемника.

5) Хормонална терапия

Няколко видове рак са свързани с някои видове хормони, най-вече рак на гърдата и простатата. Хормоналната терапия е предназначена да промени производството на хормони в организма, така че раковите клетки да спрат да растат или да бъдат напълно убити. Хормоналните терапии за рак на гърдата често се фокусират върху намаляването на нивата на естроген (обикновено лекарство за това е тамоксифен) и хормоналните терапии за рак на простатата често се фокусират върху намаляването на нивата на тестостерона. В допълнение, някои случаи на левкемия и лимфом могат да бъдат лекувани с хормонален кортизон.

6) Генна терапия

Целта на генната терапия е да замени повредени гени с такива, които работят за справяне с основната причина за рак: увреждане на ДНК. Например, изследователите се опитват да заменят повредения ген, който сигнализира клетките да спрат разделянето (генът на р53) с копие на работещ ген. Други генно-базирани терапии се съсредоточават върху по-нататъшното увреждане на ДНК на раковите клетки до точката, където клетката извършва самоубийство. Генната терапия е много млада област и все още не е довела до никакви успешни лечения.

Учените от Изследователския център за алергии и имунология в Йокохама, Япония, обясниха в списанието „Cell Stem Cell“ (януари 2013 г.) как успяха да направят специфични за раковите клетки на имунната система от iPSC (индуцирани плурипотентни стволови клетки), за да унищожат раковите клетки ,

Авторите добавиха, че тяхното проучване показва, че е възможно да се клонират версии на собствените клетки на пациентите, за да се подобри тяхната имунна система, така че раковите клетки могат да бъдат унищожени по естествен път.

Хироши Кавамото и екипът създадали специфични за раковите убийци Т-лимфоцити от iPSC. Те започнали със зрели Т-лимфоцити, които бяли специфични за вид рак на кожата и ги препрограмирали в iPSCs с помощта на „Фактори на Яманака“. IPSCs в крайна сметка се превърнали в напълно активни, специфични за рака Т-лимфоцити – с други думи, клетки, които целят и унищожават раковите клетки.

Превенция срещу ракови образувани

Раковите заболявания, които са тясно свързани с определено поведение, са най-лесните за предотвратяване. Например, изборът да не се пуши тютюн или да се пие алкохол значително намалява риска от няколко вида рак – най-вече рак на белия дроб, гърлото, устата и черния дроб. Дори ако сте настоящ потребител на тютюн, отказването може да намали значително шансовете Ви за рак.

Прекратяването на пушенето може значително да намали риска от получаване на рак.

Ракът на кожата може да бъде предотвратен като останете на сянка, предпазвайки се с шапка и риза, когато сте на слънце и използвате слънцезащитни средства. Диетата също е важна част от превенцията на рака, тъй като това, което ядем, е свързано с болестта. Лекарите препоръчват диети с ниско съдържание на мазнини и богати на пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни.

Някои ваксинации са свързани с предотвратяването на някои видове рак. Например, много жени получават ваксинация за човешки папиломавирус поради връзката на вируса с рак на шийката на матката. Ваксините срещу хепатит В предотвратяват вируса на хепатит В, който може да причини рак на черния дроб.

Някои превенции на рака се основават на систематичен скрининг, за да се открият малки нередности или тумори възможно най-рано, дори ако няма ясни симптоми. Самооценяването на гърдите, мамограмите, тестикуларното самооценяване и маточните смоли са често срещани методи за скрининг за различни видове рак.

Изследователи от Северозападния университет „Файнберг“ в Чикаго съобщават в списанието Circulation, че 7-те стъпки, препоръчани за защита срещу сърдечни заболявания, също могат да намалят риска от развитие на рак. Те включват физическа активност, хранене на здравословна диета, контролиране на холестерола, управление на кръвното налягане, намаляване на кръвната захар и непушач.

Нови лекарствени терапии за рак

Изследователи в Института по ракови изследвания съобщиха в списанието Nature Reviews Drug Discovery (януари 2013 г.), че са открили нов начин за бързо определяне на приоритетите на най-добрите лечебни цели онлайн. Те успяха да идентифицират 46 предварително пренебрегнати цели.

Изследователите са използвали базата данни canSAR заедно с инструмент и са успели да сравнят до 500 лекарствени цели за броени минути. С този метод е възможно да се анализират огромни обеми данни, за да се открият нови лекарствени цели, което може да доведе до разработването на ефективни лекарства срещу рак.

Учените анализираха 479 гени на рака, за да определят кои от тях са потенциални цели за лекарства. Така те открили 46 нови потенциално „лепливи“ ракови протеини.

Този подход не само ще доведе до много по-целенасочени лекарства, но и до значително по-евтини, добавиха авторите.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button