Витамин к: За какво помага? 11 богати храни

Ползите за здравето на витамин К включват намален риск от съсирване на кръвта, предотвратяване на остеопороза, облекчаване на менструалната болка, предпазване от вътрешно кървене, предотвратяване на жлъчна обструкция и намален менструален поток.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

За какво помага Витамин К?

Витамин К осигурява общ баланс от 80 хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкото тяло.

Това включва минерали, антиоксиданти, неврони, ензими, витамини, аминокиселини, билкови екстракти, каротеноиди, различни микроелементи, биофлавоноиди и други допълващи съфакторни съставки.

Витамин К се счита за мастноразтворим витамин, който присъства в червата на човешкото тяло.

Най-важната роля, която играе витамин К, е контролиране на съсирването на кръвта и предотвратяване на загубата на кръв по време на нараняване.

Витамин К помага и за подпомагане на абсорбирането на калциево съдържание от храната, което спомага за образуването и поддържането на здрави кости.

Видове витамин К

Има два основни вида витамин К, които придобиваме от нашата диета: витамин К1 и витамин К2.

Витамин К1 се намира в зеленчуците, докато витамин К2 се намира в млечните продукти и се произвежда от бактериите в червата.

Най-добрият начин да получите дневно изискване за витамин К е да ядете храни, които са богати на витамин, като зелени листни зеленчуци, броколи, зеле, риба и яйца.

Съществува и синтетична версия на витамин К, която се нарича витамин К3, вместо него, консумирайте много храни, които са с високо съдържание на витамин К и други важни хранителни вещества.

Ползи за здравето

витамин-к-ползи

Ползите за здравето от витамин К са големи, но нека Ви запознаем с някои от тях.

#Витамин К защитава сърцето ви

Витамин К помага да се предотврати втвърдяване на артериите, което е често срещан фактор при коронарната артерия и сърдечна недостатъчност.

Последните проучвания показват, че витамин К2,  в съчетание с витамин D, който предотвратява калцирането във вашите коронарни артерии, като по този начин предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.

#Витамин К2 помага за предотвратяване на остеопорозата

Абсолютният най-добър начин за постигане на здрави кости е диета, богата на пресни, сурови цели храни, които максимизират природните минерали, така че тялото ви има суровините, от които се нуждае, за да направи това, което е предназначено да направи.

Витамин К2 е една от най-важните хранителни интервенции за подобряване на костната плътност. Той служи като биологично „лепило“, което помага за включването на калций и други важни минерали в костната матрица. Имаше някои забележителни изследвания на защитните ефекти на витамин К2 срещу остеопорозата:

  • Редица японски проучвания показват, че витамин К2 напълно възстановява костната загуба и в някои случаи дори увеличава костната маса при хора с остеопороза.
  • Събраните доказателства за седем японски проучвания показват, че добавянето на витамин К2 води до 60% намаление на гръбначните фрактури и 80% намаляване на бедрената и други невертебрални фрактури.
  • Изследователи в Холандия показаха, че витамин К2 е три пъти по-ефективен от витамин К1 за доставянето на остеокалцин, който контролира изграждането на кост.

# Витамин К за сърцето

Витамин К е показал, че помага да се предотврати калцификация на артериите, една от водещите причини за инфаркт. Тя действа, като пренася калций от артериите и не позволява да се образува твърди, опасни плакати.

Витамин К помага да се предотврати втвърдяването на артериите, тъй като може да задържи калция от вашите артерии.. Това важи особено за витамин К2, който е витаминът, който се получава естествено в бактериите на червата.

Един натурален източник е мангото, може да прочетете за ползи от мангото в статиятта ни.

Някои проучвания показват, че витамин К е критично хранително вещество за намаляване на възпалението и за защита на клетките, които линузират кръвоносни съдове, включително и вените и артериите. Консумирането на подходящи нива на витамин К е важно за поддържане на здравословно кръвно налягане и намаляване на шансовете за сърдечен пристъп.

#Витамин К помага за предотвратяване на рака

Редица проучвания показват, че витамините K1 и K2 са ефективни срещу рака. Помислете за следното:

Едно проучване, публикувано през септември 2003 г. в Международния дневник на онкологията, установява, че лекуването на пациенти с рак на белия дроб с витамин К2 забавя растежа на раковите клетки и проучванията са показали полза за лечението на левкемия.

В проучване от август 2003 г., публикувано в „Алтернативна медицинска преценка“, включващо 30 пациенти с вид рак на черния дроб, наречен хепатоцелуларен карцином, който приема орален витамин К1, болестта се стабилизира при шест пациенти; Седем пациенти са имали частичен отговор; И седем други са подобрили функцията на черния дроб. При 15 пациенти нормалният протромбин се нормализира. ( проучване )

През 2008 г. германска изследователска група откри, че витамин К2 осигурява значителна защита срещу рака на простатата, един от най-разпространените видове рак сред мъжете в Съединените щати. Според д-р Вермър, мъжете, приемащи най-високите количества К2, са имали около 50% по-малко рак на простатата.
Витамин К също се оказва полезен в борбата срещу неходжкинов лимфом, дебело черво, стомаха, назофаринкса и оралните ракови заболявания.

#Подобрява функцията на мозъка

Проучване установило, че протеините, зависими от витамин К, са особено важни за мозъка. Витамин К участва в нервната система чрез участието си в метаболизма на сфинголипид, който е клас от естествено срещащи се молекули, които са широко налични в мозъчните клетъчни мембрани.

Сфинголипидите са биологично мощни молекули, участващи в широк кръг от клетъчни действия, и те са известни със своята структурна роля в изграждането и поддържането на мозъка.

#Витамин К намаля холестерола

Лошата храна е един от факторите, които играят голяма роля в дефицита на витамин К. Някои други често срещани пациенти приемат антибиотици за продължителен период от време, страдащи от чревни проблеми като синдром на хронично раздразнителни черва (IBS) или възпалително заболяване на червата и приемащи лекарства за понижаване на холестерола.

Тъй като витамин К се произвежда от здрави бактерии в червата, всяко нарушение в червата например като пропусклив чревен синдром може да доведе до намалена способност на тялото да абсорбира или произвежда достатъчно витамин К.

Свързана статия: Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

#Витамин К при кърмачета

Изследователите знаят от години, че новородените са родени с дефицит на витамин К, като в телата им има по-ниски нива на витамин К, отколкото възрастните. Този недостатък, ако е достатъчно тежък, може да причини заболяване при новородени бебета, като хеморагична болест, известна като HDN . Тежкият дефицит на витамин К е по-честа при бебета, които се раждат по-рано.

Изследванията показват, че тъй като бебетата се раждат с по-ниски нива на бактерии в червата си, те не преобразуват достатъчно количество витамин К от храната . По-ниското ниво на витамин К при новородени се дължи, както на по-ниските нива на бактериите в техните черва, така и на лошата способност на плацентата да транспортира витамина от майката до бебето.

Освен това е известно, че витамин К съществува в по-ниски концентрации в кърмата (може би поради лекарствата, които често се дават на майки, които инхибират усвояването на витамин К). Ето защо бебетата, които са кърмени, могат да бъдат по-склонни да имат дефицит на витамин К .

Симптоми на недостиг на витамин К

Когато тялото няма достатъчно витамин К, то отива в авариен режим, поддържайки само критичните функции, необходими за незабавно оцеляване. Резултатът е, че другите жизненоважни процеси се разпадат и оставят тялото уязвимо на слаби кости, рак и сърдечни проблеми.

Топ 14 храни богати на Витамин К

Дневната стойност (DV) за витамин К е 90 мкг за възрастни. Имайте предвид, че препоръчителната дневна надбавка зависи от възрастта и пола ви.. Ето някои от най-добрите храни с витамин К:

1) Глухарче 

1 чаша сурова: 428 (535%)

2) Горчица

1 чаша сурово: 278 мкг (348%)

3) Швейцарски Шард

1 чаша сурово: 298 мкг (над 100% DV)

4) Пролетен лук (Скалиони)

1 чаша: 207 мкг (249% DV)

5) Брюкселско зеле

1 чаша сурово: 156 мкг (195%)

6) Зелените зеленчуци

1 чаша: 138 мкг (173% DV)

7) Спанак

1 чаша: 145 mcg (181% DV)

8) Кале
1 чаша сурово: 112 mcg (над 100% DV)

9) Броколи
1 чаша: 92 mcg (116% DV)

10) Аспержи

1 чаша сурово: 55 мкг (70%)

11) Морски зеленчуци (келп)
1 чаша: 52 mcg (64% DV)

12) Зеле
1 чаша сурово: 31 мкг (40% DV)

13) Краставици
1 чаша: 17 мкг (22% DV)

14) Карфиол
1 чаша сурово: 16 мкг (20% DV

Препоръчителен дневен прием на витамин К

Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин К зависи от вашия пол и възраст; Други фактори, като кърмене, бременност и заболяване, също ще променят вашата RDA.

Съветът по хранене и хранене в Института по медицина препоръчва следното като подходящ прием на витамин К:

Бебета

  • 0 – 6 месеца: 2,0 микрограма на ден (мкг / ден)
  • 7 – 12 месеца: 2,5 мкг / ден

Деца

  • 1 – 3 години: 30 мкг / ден
  • 4 – 8 години: 55 мкг / ден
  • 9 – 13 години: 60 мкг / ден

Юноши и възрастни

  • Мъжете и жените на възраст между 14 и 18: 75 мкг / ден
  • Мъжете и жените на възраст 19 и повече години: 90 мкг / ден

Витамин К – странични ефекти

Ако сте бременна или кърмите, трябва да избягвате добавките на витамин К, които имат по-висока доза от препоръчителната дневна доза.

Ако сте преживели инсулт, сърдечен пристъп или сте предразположени към кръвосъсирване, не трябва да приемате витамин К, без да се консултирате предварително с Вашия лекар.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, може да се наложи да ограничите приема на витамин К. Трябва да знаете, че витамин К или храни, съдържащи витамин К, могат да повлияят на това как тези лекарства действат.

Ако приемате антибиотици повече от десет дни, може да се наложи да увеличите приема на витамин К, тъй като антибиотиците могат да убият бактериите в червата, което позволява на тялото ви да абсорбира витамин К.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button