Витамин В6: За какво помага?

Знаете ли, че витамин b6 е един от най-полезните витамини за здравето.

Ползите за здравето на витамин В6 или пиридоксамин включват положителни ефекти върху кожните състояния, защита на имунната система и стимулиране на коензимната активност.

Тази статия е изработане на база научни проучвания и ще разкаже за най-добрите ползит от Витамин В6, храните богати на Витамин В6 и как точно се консумира!

Какви са научно доказаните ползи от витамин B6?

Той помага за  подобрение на метаболизма, предменструален синдром, хормонален контрол, емоционални разстройства, сърдечни заболявания, бъбречни нарушения, синдром на карпалния тунел , Множествена склероза, анемия, артрит и грип.

Витамин B6, който е лесно достъпен в храната, както и хранителни добавки, е важен за редица функции на тялото.

Витамин В6, известен също като пиридоксамин, играе съществена роля в човешкия живот, когато здравето се счита за важен въпрос.

Ако се разболявате по някакъв начин, включването на хранителни вещества като витамин В6 във вашата диета е от голямо значение.

Според научно изследване от 2014 година, той е полезен при лечението на голям брой проблеми, свързани със сърцето и кожата, както и депресия, умора, нервна система и много други.

За какво помага витамин в6 ?

Витамин В6 има няколко производни, включително пиридоксал, пиридоксал 5-фосфат и пиридоксамин.

Това са важни съединения, участващи в множество биологични функции.

Витамин B6 се използва от организма всеки ден, тъй като той играе роля в такива важни функции, включително движение, памет, енергия и кръвен поток.

Според проучване от 2007 година, Витамин В6 може също да играе роля за намаляване на високите нива на аминокиселина хомоцистеин в кръвта, които са свързани с депресия и други психиатрични проблеми 

Ето защо недостигът на витамин В6 може да се появи в много различни симптоми, някои само временни, но други по-сериозни.

Витамин В6 помага на организма да поддържа здрава нервна система, да произвежда хемоглобин, който носи кислород в червените кръвни клетки в тялото.

Той осигурява енергия от храната, която ядем, да балансира нивата на кръвната захар, да помага като естествено обезболяващо, да стимулира настроението и да създава антитела, които имунната ни система използва, за да ни предпази.

Най-добрите източници на витамин B6

Витамин В6 може да се открие във високи нива по естествен път в следните 13 храни (проценти на базата на 1,3 милиграма дневно за възрастни до 50-годишна възраст):

 • Гърди на пуйка    – 3 унции: 0,7 милиграма (53% DV)
 • Говеждо филе: 0,5 милиграма (38% DV)
 • Шам фъстък  – 1/4 чаша: 0,5 милиграма (38% DV)
 • Риба тон  – 1 3-унция може: 0.4 милиграма (30% DV)
 • Pinto Beans  – 1 сварена чаша: 0,4 милиграма (30% DV)
 • Авокадо– 1 сурово: 0,4 милиграма (30% DV)
 • Пилешки гърди – 1/2 гърда: 0,3 милиграма (23% ДВ)
 •  Меласа – 2 супени лъжици: 0.26 милиграма (20% DV)
 • Слънчогледови семена – 1/4 чаша: 0,25 милиграма (19% DV)
 • Сусамени семена  – 1/4 чаша: .25 милиграма (19% DV)
 • Нахут / Garbanzo Фасул (13) – 1 чаша варени: 0,2 милиграма (15% DV)
 • Амарант зърно (14) – 1 чаша сварено: 0,2 милиграма (15% DV)

Топ 6 ползи от Витамин B6

Можете да разчитате на витамин B6 за най-важните функции за поддържане на добро здраве.

Ето списъка с ползите на Витамин B6, до които човек може да получи чрез този витамин.

Може би не знаете, но този витамин има доказани ползи за Постоянни Афти в Устата.

1.Поддържа здрави кръвоносни съдове

Витамин В6 е необходим за регулиране на нивата на съединение, наречено хомоцистеин в кръвта.

Хомоцистеинът е вид аминокиселина, придобита от ядене на протеинови източници, особено месо.

Високите нива на хомоцистеин в кръвта са свързани с възпаление и развитие на сърдечни заболявания и заболявания на кръвоносните съдове, което може да допринесе за сърдечен удар.

Без достатъчно витамин В6, хомоцистеинът се натрупва в тялото и уврежда обвивките на кръвоносните съдове.

Това може да създаде условия за натрупване на опасни плаки, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

2. Витамин в6 помага на мозъка

Ползите от витамин В6 включват подпомагане на правилното развитие на мозъка и функционирането на мозъка.

Проучванията показват, че дефицитът на витамин В6 може да повлияе на функцията на паметта и да допринесе за когнитивното увреждане, болестта на Алцхаймер и деменцията, когато някой възрасти.  

Други проучвания свързват и дефицит на витамин В6 с вероятно допринасяне за болестта на Алцхаймер.

Един начин витамин В6 оказва влияние върху мозъчната функция, e като контролира хомоцистеиновите нива, които са не само рисков фактор за сърдечни заболявания, но и увреждат невроните на централната нервна система.

3. Помага за лечение на анемия

Витамин В6 е необходим, за да се създаде хемоглобин в кръвта, който се транспортира от червените кръвни клетки в тялото, за да се достави кислород в клетките и да се мобилизира желязото.

 Изследванията показват, че консумирането на много витамин В6 може да помогне за намаляване на симптомите на анемия и да предотврати появата й в някои случаи.

4. Витамин в6 има ползи за очите

В много случаи лоша диета или недостиг на хранителни вещества са основните причини за много заболявания на очите.

Проучванията показват, че приемането на витамин В6 заедно с други витамини, включително фолиева киселина, може да помогне за предотвратяване на очни заболявания и загуба на зрение.

Смята се, че витамин В6 спомага за забавянето на появата на някои очни заболявания, включително свързаната с възрастта макулна дегенерация.

5. Помага за намаляване на гаденето по време на бременност

Проучванията установиха, че приемането на витамин В6 е ефективно за облекчаване на тежестта на гадене и „сутрешно гадене“, които се появяват по време на бременност.

Едно проучване показа, че след като пациентите проследяват тежестта на гаденето си в продължение на 24 часа преди лечението с витамин B6 и отново след това, групата, която приема витамин В6, е имала значително понижение на гаденето в сравнение с другата група.

6. Може да помогне за лечение на астма

Някои проучвания показват, че ползите от витамин В6 включват намаляване на появата на астматични пристъпи.

Хранителният състав е помогнал на хората с астма да намалят симптомите на хрипове, които са свързани с астматични пристъпи, както и да намалят тежестта и честотата на настъпващите атаки.

Предотвратяване на недостиг на витамин В6

Дефицитът на витамин В6 е рядък в западните, развити народи, където повечето хора получават достатъчно калории и не изпитват недохранване.

Всъщност, някои експерти смятат, че някои хора всъщност консумират прекалено високи нива на витамин В6 и че това може да е дори по-често срещано в общата популация от недостиг на витамин В6.

Препоръчаното количество витамин В6 за средностатистически възрастен, който е на възраст под 50 години, е 1,3 милиграма.

Обикновено тази сума е относително лесно да се получи от вашата храна, ако приемем, че ядете достатъчно калории като цяло.

Експертите препоръчват възрастните над 50 да достигнат 1,7 милиграма дневно. Увеличаването на витамин В6,   е необходимо, тъй като възрастта, прави възрастните хора по-склонни да изпитват недостиг на витамин В6.

Симптомите на недостиг на витамин В6

Въпреки че недостатъчността не е много честа, проучванията свързват недостиг на витамин В6 е с повишен риск за редица различни разстройства и симптоми.

Дефицитът на витамин В6 може да доведе до извънредни симптоми, включително:

 • Промени в настроението, като раздразнителност, тревожност и депресия
 • объркване
 • Мускулни болки
 • Ниска енергия или умора
 • Влошаване на симптомите на PMS
 • Влошаване на симптомите на анемия

Тъй като витамин В6 е толкова важен за нервната функция, дефицитът на витамин В6 се свързва най-често с невропсихиатрични разстройства, включително припадъци, мигрени, хронична болка и настроение като депресия.

Други проучвания показват, че недостигът на витамин В6 е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.

Други изследвания показват, че недостигът на витамин В6 е по-често срещан сред възрастните хора, като рискът от болестта на Алцхаймер.

Препоръчителна дневна доза витамин В6

Ползите от витамин В6 могат да бъдат намерени в много храни, които обикновено се консумират. Това включва ядки и семена, някои видове месо и домашни птици, авокадо, някои бобови растения и боб.

Витамин В6 включва и витамини от B комплекс  и много мултивитамини.

Тe са особено полезни, ако имате много натоварвания, ниски нива на енергия, промени в настроението, много физическа активност, сърдечни заболявания, симптоми на ПМС, хронична болка или мигренозно главоболие  – или сте на възраст над 50 години.

Препоръчителната дневна доза за витамин B6 е, както следва, в зависимост от възрастта и пола ви:

 • Новородено – 6 месеца: 0,3 милиграма
 • Деца от 1 до 8 години: 0,5 – 0,6 милиграма
 • Деца 4-16 години: 0,6-1,0 милиграма
 • Момчета 14-18 години: 1.2-1.3 милиграма
 • Мъже и жени 19-50 години: 1,3 милиграма
 • Мъже на 51 години и по-големи: 1,7 милиграма
 • Жени на 51 години и по-големи: 1,5 милиграма
 • Бременни жени: 1,9 милиграма
 • Кърмещи жени: 2,0 милиграма

Всички витамини от групата В са водоразтворими, което означава, че те ще бъдат изчерпани от тялото и разтворени в урината, ако ги вземете твърде много.

Поради тази причина обикновено няма големи притеснения при предозиране с витамин В6 или достигане на токсични нива;

Обаче, в редки случаи твърде много витамин В6 може да причини някои нежелани реакции.

Приемане на витамин В6 добавки

Имайте предвид, че тъй като витамин B6 е водоразтворим, това означава, че тялото не е в състояние да съхранява остатъците от витамин B6 за бъдещи нужди и че трябва редовно да ядете храни с витамини от вида B или да приемате добавки, за да продължите да отговаряте на дневните си изисквания.

Преди да приемате витамин В добавки,  е най-добре първо да опитате да получите хранителни вещества от реални източници на храна.

Тялото знае точно какво да прави с витамините, които естествено се срещат в храните, за разлика от синтетичните хранителни вещества, добавени към обогатените храни.

Ако ще приемате някакви добавки, съдържащи витамин В6, не забравяйте да закупите висококачествен продукт, който е направен от истински хранителни източници и не съдържа вредни елементи или токсини.

Висококачествените добавки от витамин комплекс B се правят чрез обединяване на различни хранителни вещества, така че тялото ви да разпознава витамините и минералите и да ги използва по естествен начин, което ви дава най-добри резултати.

Взаимодействие с лекарства

Витамин В6 може да взаимодейства с други лекарства, когато се приема в големи количества.

Ако се лекувате за някое от следните състояния с лекарства, винаги е добра идея да поговорите с лекаря си, преди да приемете каквито и да е добавки, включително витамин B6.

Някои лекарства, които взаимодействат с витамин B6, включват:

 • Лекарства, използвани за лечение на болестта на Паркинсон и Алцхаймер, анемия, припадъци или сърдечни заболявания
 • Всички лекарства, използвани в химиотерапията
 • Циклосерин (серомицин) или изонизид за лечение на туберкулоза
 • Хидралазин (Apresoline) за лечение на високо кръвно налягане
 • Пенициламин, използван за лечение на ревматоиден артрит
 • Теофилин (TheoDur), използван за лечение на астма
 • Антибиотици, включително тетрациклин
 • Антидепресантни лекарства, включително Pamelor, Elavil, дезипрамин, Norpramin и Tofranil
 • Някои антидепресанти, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАО), също могат да намалят кръвните нива на витамин В6

Използвани научни проучвания за статията:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16320662
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12681455
 3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button