Витамин Е: За какво се използва и при кои заболявания ?

Витамин Е не е единичен витамин, а по-скоро група мастноразтворими витамини с антиоксидантни ефекти.

Витамин Е, е може би най-много клинично изследвания витамин, заради невероятните ползи, които има.

Маслото от витамин Е се извлича от витамин Е и може да се прилага директно върху кожата или да се добавя към лосиони, кремове и гелове.

Ползи доказани с изследвания на Витамин E

Ползите за здравето на витамин Е или токоферол включват намален риск от катаракта, рак, сърцето и сърдечно-съдовите заболявания.

Той също така помага за подобряване на метаболизма и имунната система, заедно с повишаване на издръжливостта и жизнеността.

Комплект от осем свързани токофероли е колективно известен като витамин Е.

Този витамин е най-известен със своите мастноразтворими и антиоксидантни свойства.

Витамин Е е открит за пръв път чрез експериментиране на плъхове през 1922 г. ( сигурен източник )

Дефицитът на този витамин причинява безплодие при плъхове.

Въпреки че няма категорично потвърждение, че този витамин помага за увеличаване на плодовитостта при хора, много хора, особено мъжете, твърдят, че редовното приемане на витамин Е увеличава тяхната сексуалност и жизненост.

Витамин Е е основен витамин за човешкото тяло.

От осемте токофероли, алфа-токоферолите са най-често наличните и също се предпочитат да се абсорбират и използват от организма.

В добавките се предлага в естествена или синтетична форма.

За какво доказано се използва Витамин Е?

Какви са предимствата на витамин Е? Доставянето и консумирането на богати на витамин Е храни е свързано с някои от следните ползи за здравето:

1.Балансира холестерола

Какво е холестерол ? Таблица на ldl и hdl .

Холестеролът е естествено вещество, произведено от черния дроб и изисквано от тялото за правилната функция на клетките, нервите и хормоните.

Когато нивата на холестерола са в естествено състояние, те са балансирани и нормални. Когато холестеролът се окислява, става опасен.

Изследване от 2008 г показва , че някои изомери на витамин Е служат като защитен антиоксидант, който се бори с окисляването на холестерола.

Това е така, защото те могат да се борят с уврежданията на свободните радикали в тялото, което води до окисляване на холестерола.

Токотриеноловите изомери на витамин Е имат три двойни връзки, които имат положително въздействие върху сърдечно-съдовото здраве поради способността им да намаляват активността на ензим, който контролира производството / синтеза на холестерол (наречен HMG-CoA редуктаза).

Токотриеноловите изомери също могат да предотвратят клетъчната адхезия и следователно да забавят прогресията на атеросклерозата или втвърдяване / удебеляване на артериите.

Важно е да се отбележи, че синтетичният витамин Е не изглежда да има същите предимства от естествените форми.

 2. Борба със свободните радикали

Свободните радикали се борят и разрушават здравите клетки в тялото ви и това може да доведе до сърдечни заболявания и рак.

Тези молекули се образуват естествено във вашето тяло и могат да причинят сериозни увреждания, когато се ускорят или окислят.

Някои изомери на витамин Е имат мощни антиоксидантни способности, които имат способността да намалят увреждането на свободните радикали. ( линк към клинично изследване )

Проучванията показват, че те могат значително да увеличат имунитета, като по този начин помагат да се предотврати образуването на общи заболявания и сериозни заболявания.

  Последните изследвания показват, че за имунното усилване и антиоксидантните ефекти, изомерите алфа-токотриенол, гама-токотриенол и в по-малка степен делта-токотриенол изглеждат най-ефективни.

3. Поправяне на увредената кожа

Витамин Е помага на кожата , като укрепва капилярните стени и подобрява влагата и еластичността, действа като естествено анти-стареене хранително вещество във вашето тяло.

Проучванията показват, че витамин Е намалява възпалението както в тялото ви, така и върху кожата ви, като помага да се поддържа здрава, млада кожа.  

Тези антиоксидантни свойства също са полезни, когато сте изложени на цигарен дим или ултравиолетови лъчи от слънчева светлина, предпазвайки от рак на кожата.

4. За плътна коса

Тъй като витамин Е е мощен антиоксидант, той помага да се намали увреждането от околната среда на косата.

Той може също така да стимулира циркулацията на скалпа. Витамин Е масло може да запази естествената влага в кожата ви, което помага на скалпа да бъде здрав. ( клинично изследване )

Това масло прави косата ви да изглежда по-здравословна и свежа.

Можете да нанесете няколко капки витамин Е масло върху косата си, особено ако изглежда суха и повредена.

5. Балансира хормоните

Витамин Е може да играе решаваща роля в балансирането на ендокринната и нервната система, естествено, за да балансира естествено хормоните.  

Симптомите на хормонален дисбаланс могат да включват PMS, наддаване на тегло, алергии, инфекции на пикочните пътища, промени в кожата, тревожност и умора.

Като поддържате балансираните хормони, ще улесните поддържането на здравословно тегло, поддържате редовен менструален цикъл и ще се почувствате по-енергични.

6. Предотвратява сърдечните заболявания

Изследванията показват, че витамин Е помага да се предотврати или забави появата на сърдечни заболявания.

Запушвания в коронарните артерии понякога могат да причинят сърдечни пристъпи и тези запушвания в артериите се насърчават от окислителните промени от LDL-холестерола в организма.

Витамин Е има жизненоважен компонент на антиоксидантите, които ограничават окисляването на LDL-холестерола и по този начин помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Една от основните причини за сърдечни пристъпи е образуването на кръвни съсиреци.

Изследванията показват, че витамин Е помага при елиминирането на кръвни съсиреци, което на свой ред помага да се избегнат сърдечни пристъпи.

Проучванията показват, че хората с висок прием на витамин Е са по-малко склонни към заболявания, свързани със сърцето.

7. Подобрява зрението

Витамин Е може да помогне зиятаза намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация, което е често срещана причина за слепота.

Имайте предвид, че за да може витамин Е да бъде ефективен  за очите, той също трябва да се консумира с адекватен прием на витамин С, бета-каротин и цинк.

Също така е установено, че приемането на високи дози витамин Е и витамин А ежедневно изглежда подобрява лечението и зрението при хора, подложени на лазерна операция на очите.

Храни богати на Витамин Е

Повечето хора не знаят, че „витамин Е“ има осем съединения, четири токофероли и четири токотриеноли.

Получаването на достатъчно витамин Е изглежда особено критично за много младите (фетуси или бебета), възрастните хора и жените, които са бременни .

Според USDA, препоръчителната дневна доза за колективния витамин Е е 15 милиграма на ден (или 22,5 IU) за възрастни. Ето някой храни богати на Витамин Е:

 • Слънчогледови семена: 1 чаша – 33,41 милиграма (220 процента)
 • Бадеми: 1 чаша – 32.98 милиграма (218%)
 • Лешници: 1 чаша – 20,29 милиграма (133 процента)
 • Пшеница: 1 чаша обикновена, неварена – 18 милиграма (120 процента)
 • Манго: 1 цяло сурово – 3,02 милиграма (20 процента
 • Авокадо: Едно цяло сурово – 2,68 милиграма (18 процента)
 • Броколи: 1 сварена чаша – 2,4 милиграма (12 процента)
 • Спанак: ½ чаша варено или около 2 чаши неварено – 1,9 милиграма (10 процента)
 • Киви: 1 среден – 1,1 милиграма (6 процента)
 • Домат: 1 сурово – 0,7 милиграма (4%)

Препоръчителен дневен прием на витамин Е

Препоръчителната доза за витамин Е (включително различни изомери), според USDA, включва сумата, която получавате както от храната, която ядете, така и от всички добавки, които приемате.

Дневният прием се измерва в милиграми (мг) и международни единици (IU). Препоръките за различните възрастови групи са изброени по-долу:

Деца:  

 • 1-3 години: 6 mg / ден (9 IU)
 • 4-8 години: 7 mg / ден (10,4 IU)
 • 9-13 години: 11 mg / ден (16,4 IU)

Жени:

 • 14 години и повече: 15 mg / ден (22,4 IU)
 • Бременни: 15 mg / ден (22,4 IU)
 • Кърмене: 19 mg дневно (28,5 IU)

Мъже:

 • 14 години и повече: 15 mg / ден (22,4 IU)

Допустимите горни нива на прием са най-високото количество витамин, който повечето хора могат да приемат безопасно. Тези високи дози могат да се използват за лечение на дефицит на витамин Е и е важно да говорите с лекар, преди да приемате повече от тези високи нива на прием.

 • 1-3 години: 200 mg / ден (300 IU)
 • 4-8 години: 300 mg / ден (450 IU)
 • 9-13 години: 600 mg / ден (900 IU)
 • 14-18 години: 800 mg / ден (1 200 IU)
 • 18 години и повече: 1000 mg / ден (1 500 IU)

Имайте предвид, че тъй като витамин Е е разтворим в мазнини, добавките работят най-добре, когато се абсорбират от храната, а American Heart Association препоръчва да се получат антиоксиданти, включително витамин Е, като се яде здравословна и добре балансирана храна. Зеленчуци и пълнозърнести храни.

Дефицит на Витамин Е – симитоми

Недостигът на витамин Е (означава приема на всички изомери) отдавна се смята за рядък и когато се случва, обикновено се смята, че той почти никога не е причинен от лоша диета.

Някои експерти смятат, че много хора днес всъщност не получават достатъчно витамин Е от хрната си в естествена форма, особено твърде малко токотриеноли.

Съществуват специфични ситуации, които могат да доведат до дефицит на витамин Е поради неправилно функциониране по отношение на това как се поглъщат хранителните вещества.

Преждевременно родено дете, което тежи по-малко от 3,5 килограма, е застрашено от недостиг на витамин Е, но педиатър, който специализира в грижата за новородените, обикновено ще прецени хранителните нужди на новороденото, за да помогне за откриването и лечението на това рано.

Хората с проблеми с абсорбцията на мазнини, което е често срещан проблем за тези, които се борят с възпалителни заболявания на червата, също може да се бори с дефицит на витамин Е в някои случаи.

Витамин Е – странични ефекти

Витамин Е е от полза за здравето на хората, когато се приема през устата или се прилага директно върху кожата.

Повечето хора не получават никакви нежелани реакции, когато приемат препоръчаната доза, но във високи дози има регистрирани нежелани реакции.

Витамин Е може да бъде опасен, когато се приема в много големи количества, особено при хора, които имат заболявания като сърдечни заболявания или диабет. Ако страдате от тези здравословни проблеми, не приемайте дози от 400 IU / ден или повече.

Някои проучвания показват, че приемането на високи дози витамин Е, което е между 300-800 IU дневно, може да увеличи вероятността от сериозен инсулт, наречен хеморагичен инсулт, с 22%.

Един сериозен страничен ефект на твърде много витамин Е е повишен риск от кървене, особено в мозъка.

Финални думи защо е добре да се използва Витамин Е

 • Витамин Е е от полза за тялото, като играе ролята на антиоксидант.
 • Витамин Е съдържа за осем съединения, четири токофероли и четири токотриеноли и предоставят различни предимства  на витамин Е. Най-добре е да получите различни витамин Е изомери от вашата диета, като се има предвид, че различните видове имат различни предимства.
 • Ползите от Витамин Е  включват балансиране холестерол, борбата със свободните радикали, предотвратява развитието на болестта, ремонт на увредената кожа, сгъстяване на косата, балансиране хормони, което помага на симптомите на ПМС, подобряване на зрението, помага на хората с болестта на Алцхаймер, потенциално намаляване на риска от рак и подобряване на ефектите на медицински процедури, както и повишаване на Физическа издържливост и мускулна сила.
 • Витамин Е се среща само в растителните храни, включително и някои масла, ядки, зърнени храни, плодове и пшеничен зародиш. Предлага се и като добавка. Някои от най-добрите на витамин Е храни, които могат да се хранят, за да получите тези витамин Е ползи включват слънчогледови семки, бадеми, лешници, пшеничен зародиш, манго, авокадо, Butternut скуош, броколи, спанак, киви и домати.
 • Витамин Е е от полза за майката и детето по време на бременността,  тъй като това е жизнено важен витамин за растеж и развитие.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button