Витамини и техните ползи за здравето

15 Изключителни ползи от витамин С (аскорбинова киселина)

Ползите за здравето на витамин С, известен също като аскорбинова киселина, включват профилактиката и лечението на скорбута, лечението на обикновена настинка, подсилването на имунната система, понижаването на хипертонията, лечението на оловна токсичност, лечението на катаракта, лечението на рак, борбата с инсулт, Поддържат еластичността на кожата, заздравяват рани и контролират симптомите на астма.

Витамин С или аскорбинова киселина е един от най-ефективните и най-безопасните хранителни вещества. Това е водоразтворим витамин. Той е мощен антиоксидант за синтеза на колаген, който помага да се направят кръвоносните съдове и мускулите на тялото силни. Човешкото тяло няма капацитет да генерира витамин С. Следователно, то трябва да бъде получено чрез храна и други добавки.

Важни източници на витамин С

Важните източници на витамин С са всякакви цитрусови плодове, като например портокали и грозде. Ябълки, малини, зеле, карфиол, други листни зеленчуци,  картофи, броколи, люти чушки,  магданоз, брюкселско зеле, пъпеши, мангут, лимони и   киви са също богати източници на този витамин. Готвенето на храна при ниски температури и за кратки времена е важно, за да се запази витамин С, запазен и полезен в храната.

Ползи за здравето на витамин С

Ползите от Витамин C са огромни, но нека се запознаем с някои от тях.

За венците

Проблеми с венците се причинява от недостатъчен прием на витамин С. Симптомите на скорбут се появяват поради отслабването на съединителната тъкан, костите и кръвоносните съдове, които включват колаген. Витамин С, мощен антиоксидант,  и се изисква за производството на колаген.

При простуда и кашлица

Витамин С подобрява имунната система на тялото ни, което ни предпазва от простуда и кашлица. Улеснява абсорбцията на желязо и по този начин укрепва устойчивостта на тялото към инфекция. Той също така се бори срещу вируси.

Намалява хипертонията

Хората с хипертония са изложени на висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Добавката   витамин С помага за понижаване на кръвното налягане на организма.

Витамин С – елемент за сърдечно-съдовото здраве

Една от най-интензивно изследваните области на ползите от витамин С е в областта на сърдечно-съдовото здраве. Изследователите откриват, че витамин С въздейства върху няколко аспекта на сърдечно здраве, вариращи от кръвното налягане до ендотелиалното здраве. Може би не е изненадващо, че тъй като връзката между оксидативно увреждане, възпалението и атеросклероза все повече се изследва от науката, а витамин С се разглежда като ключов защитен елемент срещу много аспекти на сърдечносъдовите заболявания.

В продължение на години учените  предупреждават за опасното натрупване на плака, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Изследователите изследват възможностите, които витамин С може да играе роля за намаляване на риска от натрупване на плаки.

В ранните стадии на атеросклероза белите кръвни клетки, наречени моноцити, мигрират и се придържат към стените на ендотела. След като този процес започне, нашите стени  започват да се сгъстяват и губят еластичността си, като проправя пътя за атеросклероза.

Лекува токсичността при олово

Оловната токсичност е тежък здравословен проблем, който се среща най-вече при децата, особено в градските райони. Необичайно развитие и растеж са открити при някои деца, които са изложени на олово. Те развиват поведенчески проблеми, умствени увреждания и също така са склонни да имат нисък коефициент на интелигентност. Тя може да увреди бъбреците и да увеличи кръвното налягане при възрастни. Добавките с витамин С могат да намалят нивото на кръвната захар.

Лекува катаракта

Катаракта са най-честите състояния на зрителни проблеми. Намаляването на нивото на витамин С в лещите на човешкото око е било установено по-често при наличие на катаракта. Увеличаването на приема на витамин С увеличава кръвоснабдяването на очните области на тялото.

Лекува рака

Лекари са установили, че висока консумация на пресни зеленчуци и плодове имат връзка с минималния риск за различни видове рак. Проучванията също така показват, че повишената консумация на витамин С е свързана с намалена възможност за ракови заболявания на белите дробове, устата, вокалните акорди, гърлото, дебелото черво, ректума, стомаха и хранопровода.

Контролира астмата

Аскорбиновата киселина също помага да се намалят симптомите на астма. Той помага да се предпазим от вредните ефекти на замърсяването в човешкото тяло, което често води до симптоми, подобни на астма.

Изцелява диабет

Една от главните причини за диабета, както е установено в различни изследвания, е ниското ниво на витамин С. Добавките на витамин С са полезни като лек за диабет, тъй като те помагат при обработката на инсулин и глюкоза.

Предотвратява сърдечните заболявания

Адекватните количества витамин С са от съществено значение за защитата на кръвоносните съдове от увреждането, което могат да причинят свободните радикали. Това може да бъде основна причина за сърдечно заболяване, наречено атеросклероза. Витамин С действа като превантивен агент на това сърдечно заболяване, както и различни други сърдечни проблеми.

Какво трябва да знаете: витамин C

  • Аскорбиновата киселина или витамин С е мощен антиоксидант с все по-разнообразно приложение za  здравето и профилактиката на заболяванията.
  • Всяка стъпка в прогресията на атеросклерозата може да се възползва от антиоксидантната сила на витамин С, да предотврати ендотелната дисфункция и да промени липидните профили и коагулационните фактори за предотвратяване на промените в кръвоносните съдове, които могат да доведат до удари и други съдови проблеми.
  • Добавките на витамин С намаляват клетъчното увреждане на ДНК, което е жизненоважна първа стъпка при инициирането на рака и също така намалява възпалителните промени, които позволяват на злокачествената клетка да се превърне в опасен тумор.
  • Добавките на витамин С намаляват окислителните увреждания, предизвикани от упражненията.
  • Добавките на витамин С също така драматично се борят с окислителното увреждане, причинено от пушенето и излагането на тютюнев дим.
  • При респираторни заболявания добавките с витамин С помагат за предотвратяване или съкращаване на продължителността на обикновените настинки и могат да намалят риска от сериозни респираторни състояния като астма.
  • Витамин С добавките може да ускорят клирънса на стомашната болест, причиняваща бактерия Helicobacter pylori и да намали риска от стомашен рак, който причинява тя.

Колко витамин С е достатъчно?

Повечето от проучванията доказват, че са нужни 500 милиграма дневно милиграми витамин С, за да постигнат резултати за вашето здраве.  Ако не можете да ядете много плодове и зеленчуци, може да се наложи да вземете хранителна добавка от витамин С .

Ролята на витамин С в организма

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е необходим за растежа, развитието и ремонта на всички тъкани на тялото. Той участва в много функции на тялото, включително образуване на колаген, усвояване на желязо, имунната система, заздравяване на раните и поддържане на хрущяли, кости и зъби.

Витамин С е един от многото антиоксиданти, които могат да предпазят от увреждания, причинени от вредни молекули, наречени свободни радикали, както и токсични химикали и замърсители като цигарен дим. Свободните радикали могат да се развиват и да допринасят за развитието например на рак, сърдечни заболявания и артрит.

Витамин С не се съхранява в тялото (излишните количества се екскретират), така че предозирането не е проблем.

Ефект на високите дози

Тъй като витамин С е водоразтворим и тялото ви не може да съхранява витамин, предозиране с витамин С е рядкост, съобщава webmd.com. Независимо от това, приемането на количества по-големи от 2000 милиграма на ден не се препоръчва, защото това може да доведе до много тежки последици като бъбречни камъни, стомашно разстройство, гадене и диария.

Беше ли полезна статията за теб?

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button