Витамин С: 10 научно доказани ползи

Ползите за здравето на витамин С, известен също като аскорбинова киселина са огромни.

Витамин C, се използва не само за лечението на обикновена настинка витаминът дори помага за лечението на оловна токсичност, лечението на катаракта, лечението на рак, борбата с инсулт,

Поддържат еластичността на кожата, заздравяват рани и контролират симптомите на астма.

Витамин С или аскорбинова киселина е един от най-ефективните и най-безопасните хранителни вещества.

Това е водоразтворим витамин.

Той е мощен антиоксидант за синтеза на колаген, който помага да се направят кръвоносните съдове и мускулите на тялото силни.

Човешкото тяло няма капацитет да генерира витамин С. Следователно, то трябва да бъде получено чрез храна и други добавки.

Какви са ползите на витамин C за здравето, доказани научно?

Ползите от Витамин C са огромни, но нека се запознаем с някои от тях.

Може би ще се изненандате, но Витамин C, дори се ползва за лечение на вертиго.

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да укрепи имунната система и подсили тялото, според редица научни проучвания.

1. За венците

Проблеми с венците се причинява от недостатъчен прием на витамин С.

Симптомите на скорбут се появяват поради отслабването на съединителната тъкан, костите и кръвоносните съдове, които включват колаген.

Витамин С, мощен антиоксидант,  и се изисква за производството на колаген.

2. При простуда и кашлица

Витамин С подобрява имунната система на тялото ни, което ни предпазва от простуда и кашлица.

Улеснява абсорбцията на желязо и по този начин укрепва устойчивостта на тялото към инфекция.

Той също така се бори срещу вируси.

3. Намалява хипертонията

Хората с хипертония са изложени на висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Добавката витамин С помага за понижаване на кръвното налягане на организма.

4. За сърдечно-съдовото здраве

Една от най-интензивно изследваните области на ползите от витамин С е в областта на сърдечно-съдовото здраве.

Изследователите откриват, че витамин С въздейства върху няколко аспекта на сърдечно здраве, вариращи от кръвното налягане до ендотелиалното здраве.

Може би не е изненадващо, че тъй като връзката между оксидативно увреждане, възпалението и атеросклероза все повече се изследва от науката, а витамин С се разглежда като ключов защитен елемент срещу много аспекти на сърдечносъдовите заболявания.

В продължение на години учените  предупреждават за опасното натрупване на плака, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Изследователите изследват възможностите, които витамин С може да играе роля за намаляване на риска от натрупване на плаки.

В ранните стадии на атеросклероза белите кръвни клетки, наречени моноцити, мигрират и се придържат към стените на ендотела.

След като този процес започне, нашите стени  започват да се сгъстяват и губят еластичността си, като проправя пътя за атеросклероза.

5. Лекува токсичността при олово

Оловната токсичност е тежък здравословен проблем, който се среща най-вече при децата, особено в градските райони.

Необичайно развитие и растеж са открити при някои деца, които са изложени на олово.

Те развиват поведенчески проблеми, умствени увреждания и също така са склонни да имат нисък коефициент на интелигентност.

Тя може да увреди бъбреците и да увеличи кръвното налягане при възрастни. Добавките с витамин С могат да намалят нивото на кръвната захар.

6. Лекува катаракта

Катаракта са най-честите състояния на зрителни проблеми. Намаляването на нивото на витамин С в лещите на човешкото око е било установено по-често при наличие на катаракта.

Увеличаването на приема на витамин С увеличава кръвоснабдяването на очните области на тялото.

7. Лекува рака

Лекари са установили, че висока консумация на пресни зеленчуци и плодове имат връзка с минималния риск за различни видове рак.

Проучванията също така показват, че повишената консумация на витамин С е свързана с намалена възможност за ракови заболявания на белите дробове, устата, вокалните акорди, гърлото, дебелото черво, ректума, стомаха и хранопровода.

8. Контролира астмата

Аскорбиновата киселина също помага да се намалят симптомите на астма.

Той помага да се предпазим от вредните ефекти на замърсяването в човешкото тяло, което често води до симптоми, подобни на астма.

9. Изцелява диабет

Една от главните причини за диабета, както е установено в различни изследвания, е ниското ниво на витамин С.

Добавките на витамин С са полезни като лек за диабет, тъй като те помагат при обработката на инсулин и глюкоза.

10 Предотвратява сърдечните заболявания

Адекватните количества витамин С са от съществено значение за защитата на кръвоносните съдове от увреждането, което могат да причинят свободните радикали.

Това може да бъде основна причина за сърдечно заболяване, наречено атеросклероза.

Витамин С действа като превантивен агент на това сърдечно заболяване, както и различни други сърдечни проблеми.

Източници на витамин С

Важните източници на витамин С са всякакви цитрусови плодове, като например портокали и грозде.

Ябълки, малини, зеле, карфиол, други листни зеленчуци,  картофи, броколи, люти чушки,  магданоз, брюкселско зеле, пъпеш, мангут, лимони и   киви са също богати източници на този витамин.

Готвенето на храна при ниски температури и за кратки времена е важно, за да се запази витамин С, запазен и полезен в храната.

Какво трябва да знаете: витамин C

  • Аскорбиновата киселина или витамин С е мощен антиоксидант с все по-разнообразно приложение za  здравето и профилактиката на заболяванията.
  • Всяка стъпка в прогресията на атеросклерозата може да се възползва от антиоксидантната сила на витамин С, да предотврати ендотелната дисфункция и да промени липидните профили и коагулационните фактори за предотвратяване на промените в кръвоносните съдове, които могат да доведат до удари и други съдови проблеми.
  • Добавките на витамин С намаляват клетъчното увреждане на ДНК, което е жизненоважна първа стъпка при инициирането на рака и също така намалява възпалителните промени, които позволяват на злокачествената клетка да се превърне в опасен тумор.
  • Добавките на витамин С намаляват окислителните увреждания, предизвикани от упражненията.
  • Добавките на витамин С също така драматично се борят с окислителното увреждане, причинено от пушенето и излагането на тютюнев дим.
  • При респираторни заболявания добавките с витамин С помагат за предотвратяване или съкращаване на продължителността на обикновените настинки и могат да намалят риска от сериозни респираторни състояния като астма.
  • Витамин С добавките може да ускорят клирънса на стомашната болест, причиняваща бактерия Helicobacter pylori и да намали риска от стомашен рак, който причинява тя.

Колко витамин С е достатъчно?

Повечето от проучванията доказват, че са нужни 500 милиграма дневно милиграми витамин С, за да постигнат резултати за вашето здраве.  Ако не можете да ядете много плодове и зеленчуци, може да се наложи да вземете хранителна добавка от витамин С .

Ролята на витамин С в организма

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е необходим за растежа, развитието и ремонта на всички тъкани на тялото. Той участва в много функции на тялото, включително образуване на колаген, усвояване на желязо, имунната система, заздравяване на раните и поддържане на хрущяли, кости и зъби.

Витамин С е един от многото антиоксиданти, които могат да предпазят от увреждания, причинени от вредни молекули, наречени свободни радикали, както и токсични химикали и замърсители като цигарен дим. Свободните радикали могат да се развиват и да допринасят за развитието например на рак, сърдечни заболявания и артрит.

Витамин С не се съхранява в тялото (излишните количества се екскретират), така че предозирането не е проблем.

Ефект на високите дози

Тъй като витамин С е водоразтворим и тялото ви не може да съхранява витамин, предозиране с витамин С е рядкост, съобщава webmd.com. Независимо от това, приемането на количества по-големи от 2000 милиграма на ден не се препоръчва, защото това може да доведе до много тежки последици като бъбречни камъни, стомашно разстройство, гадене и диария.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button