7 опасни зимни болести при децата

Някои здравословни проблеми, като астма, възпалено гърло и студени ръце, се задействат или влошават при студено време.

Ето как да се справите със студените климатични заболявания.

Настинките

Можете да предотвратите простуда, като миете редовно ръцете си. Това унищожава бактериите, които може да сте получили от допирните повърхности, използвани от други хора, като например плод на маса и дръжки на врати.

Прочетете това ръководство как се справите с настинка.

Важно е също така да държите къщата и всички битови предмети като чаши, чаши и кърпи чисти, особено ако някой в дома ви е болен.

Най-добрия съвет: Ако получите настинка, използвайте кърпи за еднократна употреба вместо кърпички от плат, за да избегнете непрекъснато инфектиране на собствените си ръце.

Прочетете статия за най-добрите витамини и добавки при настинка.

Възпалено гърло

Болките в гърлото са често срещани през зимата и почти винаги са причинени от вирусни инфекции.

Има известни доказателства, че промените в температурата, като например преминаването от топла стая, към температурата на вън, също могат да засегнат гърлото.

Топ съвет: Едно бързо и лесно средство за възпалено гърло е гаргарата с топла солена вода. Разтваря се една чаена лъжичка сол в чаша частично охладена преварена вода.

Тя няма да излекува инфекцията, но има противовъзпалителни свойства и може да има успокояващ ефект.

Астма

Студеният въздух е основен източник на симптоми на астма, като хрипове и задух. Хората с астма трябва да бъдат особено внимателни през зимата.

Топ съвет: Останете на закрито в много студени и ветровити дни. Ако излезете, носете шал свободно над носа и устата си.

Бъдете много бдителни за вземането на редовните си лекарства и винаги имайте инхалаторите в близост.

Прочетете нашата статия с най-добри съвети за астма.

Норовирус

Също известен като зимно повръщане, норовирусът е изключително инфекциозна бъбречна недостатъчност. Тя може да Ви покоси през цялата година, но е по-често през зимата и на места като хотели, болници, домове за възрастни и училища.

Болестта е неприятна, но обикновено е за няколко дни.

Топ съвет: Когато хората са болни и са с повръщане и диария, важно е да пиете много течности, за да предотвратите дехидратация. Децата и възрастните хора са особено изложени на риск.

Чрез пиене на овлажняващи течности за орална употреба (налични в аптеките), можете да намалите риска от дехидратация.

Артрит

Много хора с артрит казват, че ставите им стават по-болезнени и сковани през зимата, въпреки че не е ясно защо това е така. Няма доказателства, че промените в атмосферните условия причиняват увреждане на ставите.

Топ-съвет: Много хора понякога се депресират през зимните месеци, което ги кара да възприемат болката по-остро. Те приемат по-болезнено стари проблеми, включително медицински състояния.

Ежедневното упражнение може да увеличи умственото и физическото състояние на човека. Плуването е идеално, тъй като е лесно за ставите.

Научете как да започнете как плуването помага за здравето.

Сърдечен удар

Сърдечните атаки са по-чести през зимата. Това може да се дължи на факта, че студеното време увеличава кръвното налягане и натоварва сърцето. Сърцето ви също трябва да работи по-усилено, за да поддържа топлината на тялото, когато е студено.

Топ съвет: Бъдете винаги на топло във вашия дом. Загрявайте основните стаи, които използвате до най-малко 18 градуса, и използвайте бутилка с топла вода или електрическо одеяло, за да запазите топло в леглото.

Бъдете добре облечени, когато излезете и носете шапка, шал и ръкавици.

Студени ръце и крака

Феноменът на Рейно е често срещано заболяване, което прави пръстите и краката ви да се променят и да станат много болезнени при студено време.

Пръстите могат да станат бели, после сини, после червени. Малките кръвоносни съдове на ръцете и краката преминават в спазъм, временно намаляват притока на кръв към ръцете и краката.

В тежки случаи лекарствата могат да помогнат, но повечето хора успяват да живеят със своите симптоми.

Топ съвет: Не пушете и не пийте кофеин (и двете могат да влошат симптомите) и винаги носете топли ръкавици, чорапи и обувки, когато излизат в студено време.

Получете съвети как да спрете да пушите.

Суха кожа

Сухата кожа е често срещано състояние и често е по-лошо през зимата, когато влажността на околната среда е ниска.

Овлажняването е важно през зимата. Противно на популярното вярване, овлажняващите лосиони и кремове не се абсорбират от кожата. Вместо това те действат като уплътнител, за да предотвратят изпарението на естествената влага на кожата.

Най-доброто време за прилагане на овлажнител е след вана или душ, докато кожата ви все още е влажна и отново преди лягане.

Най-добър съвет: Взимайте топли, а не горещи душове. Прекалено горещата вода прави кожата по-суха и да сърби.

Грип

Грипът може да бъде основен убиец на уязвимите хора. Хората над 65-годишна възраст, бременните жени и хората с дългосрочни здравни състояния, включително диабет, бъбречни заболявания и хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ), са особено застрашени.

Най-добрият начин да предотвратите появата на грип е да имате маска, когато сте сред много хора. Грипната ваксина дава добра защита срещу грип и продължава една година.

Ако сте над 65 години или имате дългосрочно здравословно състояние, вие също отговаряте на условията за ваксина срещу пневмокока, която осигурява защита срещу пневмония.

Топ съвет: Разберете дали сте изложени на риск от получаване на грип, като попитате вашия лекар или прочетете статията ни за грип. Ако сте във високорискова група, посетете личния си лекар, за да получите ваксинацията.

Видео – Как да се предпазим от опасните зимни вируси?

Ето какви съвети ни дават специалистите.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button