Астма – 7 признаци издаващи Бронхиална астма

Астмата е заболяване, засягащо дихателните пътища, които пренасят въздуха към и от белите ви дробове.

Хората, които страдат от това хронично състояние (дълготрайно или повтарящо се), се считат за астматични.

Какво представлява астмата?

Вътрешните стени на дихателните пътища на астмата са подути или възпалени.

Това подуване или възпаление прави дихателните пътища изключително чувствителни към раздразнения и повишават вашата чувствителност към алергична реакция.

Тъй като възпалението причинява дихателните пътища да стават по-тесни, по-малко въздух може да премине през тях, до и от белите дробове.

Симптомите на стесняване включват хрипове (съскащ звук при дишане), стягане в гърдите, проблеми с дишането и кашлица.

Астматиците обикновено изпитват тези симптоми най-често през нощта и рано сутринта.

Как започва астма?

Признаците и симптомите за започване астма астма включват следното:

 • хрипове
 • Кашлица
 • Недостиг на въздух
 • Стегнатост / болка в гърдите
 • Други неспецифични симптоми при кърмачета или малки деца могат да бъдат анамнеза за повтарящ се бронхит, бронхиолит или пневмония; Продължителна кашлица с настинки; И / или повтарящи се крупа или гърдите.

Лечима ли е астмата?

Астмата е нелечимо заболяване.

Въпреки това, при добро лечение и лечение няма причина, поради която човек с астма да не може да живее нормален и активен живот.

Как протича Астма ?

Сиптомите могат да се появят внезапно и могат да бъдат леки, умерени или тежки.

Какво се случва по време на астматичен пристъп?

 • Мускулите около дихателните пътища се стегнете, стеснявайки дихателните пътища.
 • По-малко въздух може да тече през дихателните пътища.
 • Възпалението на дихателните пътища се увеличава, като допълнително се стеснява дихателните пътища.
 • Повече мукус се получава в дихателните пътища, което още повече подкопава въздушния поток.

Какво задйества Астмата ?

 • Алергени като прашец, прахови акари, хлебарки, плесени и животински глупаци
 • Дразнещи вещества във въздуха, като дим, замърсяване на въздуха, химически изпарения и силни миризми
 • Медикаменти като аспирин и ацетаминофен
 • Екстремни метеорологични условия
 • Упражнение
 • стрес

Лечение на астма

Има много ефективни лекарства за лечение на астма.

Повечето хора с астма се нуждаят от два вида: лекарства за бързо освобождаване и лекарства за дългосрочно контролиране. Имунотерапията (алергични снимки) също може да бъде полезна.

Пациентите може да не са склонни да приемат лекарства поради потенциални странични ефекти.

Ако имате такива притеснения, говорете с алергиста.

Вашият алерголог ще работи с вас, за да намерите правилното лекарство или комбинация от лекарства, за да управлявате астмата си и ще коригирате дозата според симптомите и контрола.

Целта е да се почувствате най-добре с най-малко количество лекарства.

Бързо облекчаващите се лекарства се приемат при първия признак на симптоми за незабавно облекчение:

 • Кратко действащи инхалирани бета2-агонисти
 • Антихолинергиците

И двата вида лекарства са бронходилататори, което означава, че разширяват проходите в белите дробове (бронхите), като позволяват  да влиза и излиза повече въздух подобряват дишането.

Те също така помагат да се изчисти слузта от белите дробове, като се позволи на слузта да се движи по-свободно и да се изкашля по-лесно.

Ако имате астма, предизвикана от упражнения, известна като астма, предизвикана от физически упражнения, вашият алерголог може да Ви препоръча да използвате тези лекарства преди физически упражнения или други физически упражнения.

Бързо облекчаващите лекарства могат да спрат симптомите на астма, но те не контролират възпалението на дихателните пътища, което причинява симптомите.

Ако установите, че се нуждаете от бързо релефно лекарство за лечение на симптоми на астма повече от два пъти седмично  , тогава астмата ви не е добре контролирана.

Дневните лекарства за дългосрочен контрол се приемат всеки ден, за да се предотвратят симптомите и атаките:

 • Антилевкотриени или модификатори на левкотриен
 • Кромолин натрий
 • Инхалаторни кортикостероиди
 • Дългодействащи инхалирани бета2-агонисти (винаги прилагани с друго лекарство, свързано с астмата)
 • Метилксантин
 • Перорални кортикостероиди
 • имуномодулатори

Тези лекарства се приемат всеки ден, дори ако нямате симптоми. Най-ефективните лекарства за дългосрочно лечение намаляват възпалението на дихателните пътища и спомагат за подобряване на контрола върху астмата.

Посетете специалист по астма

Алергологът може да ви помогне да научите повече за астмата си и да разработите план за лечение, който работи за Вас. Трябва да посетите алерголог, ако:

 • Вашите симптоми на астма се появяват всеки ден и често през нощта, като ограничават активността ви.
 • Имате животозастрашаваща астматична атака.
 • Вашите цели за лечение на астма не са изпълнени след три до шест месеца, или Вашият лекар вярва, че не отговаряте на текущото лечение.
 • Вашите симптоми са необичайни или трудни за диагностициране.
 • Имате условия като тежка сенна хрема или синузит, които усложняват вашата астма или диагнозата.
 • Необходими са допълнителни тестове за откриване на причините за симптомите Ви.
 • Нуждаете се от допълнителна помощ и инструкции относно лечебния си план, лекарства или астматични задействания.
 • Необходима Ви е перорална кортикостероидна терапия или високи дози инхалационни кортикостероиди.
 • Получавали сте перорални кортикостероиди повече от два пъти в рамките на една година.
 • Вие сте били хоспитализирани заради астмата си.
 • Нуждаете се от помощ, за да установите причинителите на астмата.

Консултиране с специалист по астма се препоръчва, ако детето ви е на 4 години или по-малко и има симптоми на астма всеки ден или от три до четири нощи.

Въпреки че симптомите на астмата са контролируеми, лечението за астма остава неуловимо. Превантивното лечение трябва да сведе до минимум трудностите, причинени от астма и да позволи нормален, активен начин на живот.

Какви други причини има за астма?

Астмата е хронично възпаление и запушване на бронхите, дихателните пътища, които позволяват на въздуха да влезе и да напусне белите дробове.

Хората често мислят за астма по отношение на епизоди или атаки.

Всъщност, човек с астма винаги го има, но симптомите може да не се появят, докато не се задействат от нещо, което предизвиква реакция в организма, като упражнения, студен въздух, стрес, заболяване, дразнители във въздуха, някои лекарства или алерген.

Алергените са вещества, които не причиняват проблеми при повечето хора, но в някои случаи предизвикват необичайна реакция.

Когато човек, който е чувствителен към алерген, е изложен на него, неговата или нейната имунна система „вижда“ това като чуждо вещество и изпуска химикали, за да се справи с него. За хората с астма тези химикали могат да причинят астматичен пристъп – което означава

Менструалният цикъл засяга тежестта на астмата

Дихателните симптоми на жената, включително тези на астма, се влошават между 10 и 22 ден от менструалния цикъл, установиха изследователи от университетската болница „Хаукел“ в Берген, Норвегия.

Те съобщават за своите открития в Американския вестник „Респираторна и критична медицина“ (ноември 2012 г.).

Авторите добавиха, че тежестта на симптомите на хриптене намалява по време на овулацията (дни 14-16). Пациенти с астма, редовни пушачи и тези с BMI (индекс на телесна маса) над 23 имат тенденция да получат повече кашлица веднага след овулацията.

„Ефектите от менструалния цикъл върху респираторните симптоми в общата популация не са добре проучени. В една кохорта от близо 4000 жени, ние открихме големи и последователни промени в респираторните симптоми според менструалния цикъл Фаза, а освен това тези модели варират според индекса на телесна маса, астмата и състоянието на пушенето. „


Лечение

За всички, освен тези, които са най-тежко засегнати, крайната цел е да се предотвратят симптомите, да се сведе до минимум заболеваемостта от остри епизоди и да се предотврати функционалната и психологическа заболеваемост, за да се осигури здравословен начин на живот.

Фармакологично лечение
Фармакологичното управление включва използването на средства за облекчаване и контрол. Контролните агенти включват инхалирани кортикостероиди, дългодействащи бронходилататори (бета-агонисти и антихолинергици), теофилин (Theo-24, Theochron, Uniphyl), левкотриенови модификатори, анти-IgE антитела и IL-5 антитела. Релефните лекарства включват краткодействащи бронходилататори, системни кортикостероиди и ипратропиум (Atrovent).
Фармакологичното лечение на астма се основава на стъпкова терапия. Астматичните лекарства трябва да се добавят или заличават, тъй като честотата и тежестта на симптомите на пациента се променят.

Свързана статияНови препоръки за лечение на бронхиална астма 

Избягване на алергени
Експозициите на околната среда и дразнещите вещества могат да играят силна роля в обострянето на симптомите.

Използването на кожно тестване или тестване in vitro за оценка на чувствителността към многогодишни алергени в затворени помещения е важно. След като се установят нарушителите на алергени, лекарят ще ви каже как да избягвате някои неща.

Усилията трябва да се съсредоточат върху дома, където специфичните задействания включват прахо , животни, хлебарки, мухъл и цветен прашец.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button