Заразна ли е Настинката? + 10 бързи лечения

Общата простуда, включително настинка и главоболие, както и сезонният грип са причинени от вируси.

Използвайте лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите, включително при болки в гърлото, хрема, задръствания и кашлица. Симптомите на настинката са подобни, но включват треска, главоболие и мускулна болка.

Колко време настинката е заразна ?

По принцип, обикновената настинка може да бъде заразна от един до два дни, преди симптомите да започнат, докато симптомите бъдат напълно премахнати.

Обикновено настинката е най-заразна по време на първите 2-3 дни на заболяването.

Какво причинява общата настинка?

Какво-е-обикновена-настинка-770 × 470

Настинката е силно заразна болест, която може да бъде причинена от няколко вида вируси. Общата настинка се нарича медицински, като инфекция с вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Симптомите на обикновената настинка могат да включват кашлица, възпалено гърло,  висока температура, воднисти очи, назална конгестия, хрема и кихане. Повече от 200 различни типа вируси са известни, че причиняват обикновена настинка, като риновирусът причинява приблизително 30% -40% от всички настинки.

Други често срещани вируси включват коронавирус, аденовирус, респираторен синцитиален вирус и параинфлуенца вирус.

Тъй като толкова много различни вируси, които могат да причинят обикновена настинка, и тъй като нови зимни вируси постоянно се развиват, тялото никога не изгражда съпротива срещу всички тях. По тази причина настинките са чести и повтарящи се проблеми.

Всъщност децата в предучилищното и началното училище могат да имат 6-12 настинки годишно, докато юношите и възрастните обикновено имат между 2 и 4 настинки годишно. Общото настинка се проявява най-често през есента, зимата и пролетта.

Свързана статия: Кашлица при деца: лечение със сироп, бабини рецепти и билки

Как се предава обикновената настинка?

Общата простуда се разпространява или чрез директен контакт с инфектирани секрети от замърсени повърхности, или чрез вдишване на въздушния вирус след физически кихане или кашлица. Предаването от човек на човек често се случва, когато човек, който има настинка докосва носа си, а след това докосва някого или нещо друго.

Здравият индивид, който след това осъществява директен контакт с тези секрети, може впоследствие да се зарази, често след като заразените му ръце се свържат със собствените си очи, нос или уста.

Настинката може да живее върху предмети като химикалки, книги, клетъчни телефони, компютърни клавиатури и кафе чаши в продължение на няколко часа и по този начин може да бъде придобит от контакт с тези предмети.

Какви са рисковите фактори за зараза с настинка?

Има различни рискови фактори, които могат да увеличат шансовете за придобиване на обикновена настинка, включително следните:

 • Възраст: Кърмачетата и малките деца са по-склонни да развият обикновена настинка, защото все още не са развили имунитет срещу много от засегнатите вируси.
 • Сезонна вариация: Хората по-често получават обикновена настинка през есента, зимата или през дъждовния сезон.
 • Отслабена имунна система: Хората с лошо функционираща имунна система са по-склонни да развият обикновена настинка.

Какви са симптомите и признаците на обикновена настинка при възрастни, деца и бебета?

Обикновените симптоми на настинка обикновено започват два до три дни след придобиването на инфекцията (инкубационен период), въпреки че това може да варира в зависимост от вида на вируса, причиняващ инфекцията.

Индивидите също са склонни да бъдат най-заразни през първите 2-3 дни на симптоми. Симптомите и признаците на обикновената настинка също могат да варират в зависимост от вируса, който е отговорен за инфекцията, и може да включва :

 • запушен нос
 • възпалено или дразнещо гърло,
 • кихане,
 • дрезгав глас,
 • кашлица,
 • влажни очи,
 • ниска степен на треска,
 • главоболие,
 • болки в ушите,

Признаците и симптомите на обикновената настинка при кърмачета и деца са подобни на тези, наблюдавани при възрастните. Настинката може да започне с хрема. Бебетата и децата също могат да станат по-отпаднали и да имат понижен апетит.

Има ли нещо общо с излагането на студено време?

настинка-студено-време

Въпреки че обикновено настинката обикновено настъпва през зимните месеци, самото студено време не причинява обикновена настинка. По-скоро се смята, че по време на студените месеци хората прекарват повече време на закрито в непосредствена близост един до друг, като по този начин улесняват разпространението на вируса.

Поради същата причина децата в градините и в училище са особено склонни да придобият обикновена настинка. Ниската влажност по време на тези студени месеци също се смята, че допринася за увеличаването на разпространението на обикновената настинка, тъй като много от замесените вируси изглежда оцеляват при условия на ниска влажност.

Какви са етапите на общата настинка?

Тъй като обикновената настинка може да бъде причинена от толкова много различни вируси, прогресията и тежестта на симптомите варират от индивид на индивид. Обикновено симптомите се развиват два до три дни след като вирусът е пренесен.

Някои хора ще развият много леки симптоми, докато други ще развият по-тежки симптоми. Видът на симптомите също ще варира, като някои хора развиват само назална конгестия, докато други могат да развият много или всички от описаните по-горе симптоми. Симптомите, които се развиват също зависят от здравословното състояние на заразеното лице.

Обикновено настинка срещу грип

Много хора бъркат настинка с грип. Грипът се причинява от грипния вирус, докато обикновената настинка обикновено не е от това. Докато някои от симптомите на обикновена настинка и грип могат да бъдат подобни, пациентите с обикновена настинка обикновено имат по-лека болест, отколкото пациентите с грип.

Пациентите с грип обикновено имат по сериозни оплаквания, по-рязко начало на заболяване с повишена температура, студени тръпки, главоболие, значителни болки в мускулите и тялото, суха кашлица, повръщане и изключителна слабост.

Какви видове лекари лекуват общата настинка?

Общата настинка, е най-често диагностицирана и лекувана от общопрактикуващ лекар, включително лекари по семейна медицина, интернисти и педиатри. Ако посетите отдела за спешна помощ, вероятно ще бъдете лекувани от лекар за спешна медицинска помощ. Най-добре, е да посетите личен лекар.

Какво е домашното лечение при настинка ?

Няма лечение за обикновена настинка. Общата настинка е самоограничаващо се заболяване, което ще се реши спонтанно с времето. Домашното лечение и медицинско лечение са насочени към облекчаване на симптомите, свързани с обикновената простуда, докато тялото се бори с инфекцията.

Домашната терапия за обикновена настинка включва получаване на почивка и пиене на много течности. При по-големи деца и възрастни, често се прилагат таблетки за смучене, спрейове за гърло, капки за кашлица и сиропи за кашлица. Те може да помогнат за облекчаване на симптомите, но те няма да се предотвратят или да съкрати продължителността на обикновената настинка.

Гаргата с топла солена вода може да помогне на хората с болки в гърлото.

Бременните жени трябва да обсъждат безопасността на лекарствата с техните фармацевт или лекар.

Имат ли антибиотици подходящи за лечение за обикновена настинка?

Не. Антибиотиците не играят роля при лечението на обикновена настинка. Антибиотиците са ефективни само срещу заболявания, причинени от бактерии, а настинките са причинени от вируси.

Антибиотиците не само не помагат, но и рядко могат да причинят и тежки алергични реакции, които понякога могат да бъдат фатални.

Освен това, използването на антибиотици, когато те не са необходими, е довело до растежа на няколко щама общи бактерии, които са станали резистентни към някои антибиотици. Поради тези и други причини е важно да се ограничи използването на антибиотици в ситуации, в които може да навредят.

Обобщение

 • Общата настинка е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от много различни вируси.
 • Общата простуда се предава чрез инфектирани въздушни капчици или чрез директен контакт с инфектирани секрети.
 • Студеното време не причинява обикновена настинка.
 • Симптомите на общото настинка включват
  • кашлица,
  • възпалено гърло,
  • кихане
  • хрема.
 • Лекарствата без рецепта могат да се използват за лечение на обикновена настинка.
 • Антибиотиците не са необходими за обикновена настинка.
 • Общата простуда е самоограничавано заболяване, което обикновено може да се управлява у дома.

За общата простуда няма лек и няма налична ваксина.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button