7-те най-Полезни Витамини против Грип и Настинка

Това са най-добрите добавки за борба с настинка включват витамини и минерали, казват редица лекари.

Ето и шестте основни хранителни вещества, които трябва да имате през тази зима.

Тази година в България ще разболеят около 200 000 човека, а настинките може да стигнат до 1 милион. Макар настинката понякога да е неизбежна, то Вие може да имате под ръка някои витамини и минерали.

Изследванията показват, че много от използват домашни средства за лечение на настинка , като  витамин С, цинк, ехинацея и други.

Кои са най-добрите 7 витамини и природни добавки при грип?

най-добрите-витамини-за-настинка
Най-добри добавки: Витамин А, С и В12 също могат да помогнат в борбата срещу настинка

Миналата година в България са похарчени над 20 милиона за добавки, за да стимулираме имунитета и да помогнем за предотвратяване на настинки и грип.

Пазарът на тези добавки изглежда нараства повече от два пъти по-бързо, отколкото пазара за лекарства без рецепта и грип.
Експертите не са изненадани.

„От конвенционална медицинска гледна точка, няма нещо, което да е ефективно за настинка и грип“, казва Дейвид С. Леополд, MD, директор на интегрираното медицинско образование в Центъра за интегративна медицина Скрипс в Сан Диего. „Хората се опитват да намерят нещо друго, което да работи.“

Но алтернативното лечение предлага ли облекчение, кои са най-добрите? Съществуват все повече доказателства, които предполагат, че някои биха се справи с това.

Нашата подробна статия за лечение на грип, ще даде доказани методи за лечението му.

Кои хранителни добавки могат да помогнат при настинка и грип?

Първо, първо: настинките и грипните вируси не са едно и също нещо. Въпреки че настинките са тежки, грипът е много по-зле.

  • Симптомите на грипа са по-тежки; Те включват треска и болки в тялото, заедно с претоварване.
  • Грипът може да бъде опасен също; грип убива повече от 1000 души годишно.

Колко добре работят натуралните лекарства срещу настинка и грип? Пол М. Коатес, директор на Дирекция „Диетични добавки“ към Националните здравни институт ( САЩ), казва, че възможните ползи са големи. Ето най-добрите добавки и витамини за грип:

1. Витамин С за настинка

15 Изключителни ползи от витамин С

Витамин С се използва дълго време за лечение на обикновена настинка, но може би сте изненадани от това колко противоречиви са доказателствата.

Въпреки че изглежда, че се стимулират някои аспекти на имунната система, проучванията не показват, че витамин С – поне в дози от 1 грам на ден – помага да се предотврати настинка при повечето хора.

Може да бъде полезен за предотвратяване на настинки при хора, които са изложени на студено време или са подложени на екстремни упражнения.

Като лечение, доказателствата също са положителни.

Някои изследвания показват, че витамин С може да намали продължителността на настинката с 24 до 36 часа. Други проучвания обаче показват, че дори много високи дози – 3 грама на ден – нямат ефект.

2. Ехинацея за грип

ехинацея

За пореден път доказателствата са смесени.

Въпреки че някои проучвания не показват, че ехинацеята действа като лечение, други показват, че може да намали продължителността и тежестта на настинките с 10% до 30%.

Въпреки объркването, много експерти са сравнително сигурни, че ехинацеята може да помогне за лечение на настинки.

Леополд посочва, че някои от противоречивите резултати от изследването могат да произтичат от лекари, изследващи различни видове ехинацея.

Досега най-добрите доказателства подкрепят приемането на ехинацея пурпурея, която също може да работи по-добре за възрастни, отколкото за деца.

Може ли Ехинацея също да ви предпази от улавяне на настинка или грипни вируси? Повечето проучвания казват „не“.

Ехинацея има някои леки рискове. Ако имате алергии към Амброзия или някои цветя в семейството на daisy, не вземайте ехинацея, преди да говорите с Вашия лекар. Това също може да не е безопасно за хора с определени заболявания, които засягат имунитета, като например автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус, казва Леополд.

3. Цинк при настинка и грип

цинк

Цинк таблетките са се превърнали в популярно лечение за обикновена настинка.

Наличните на пазара цинкови форми включват цинков ацетат, цинков цитрат, цинков глюконат, цинков пиколинат и цинков сулфат.

Приемането на цинк, било като сироп или таблетка, през първите няколко дни на настинка може да съкрати инфекция на горните дихателни пътища, показват последните изследвания.

Изследването – преглед на 15 проучвания по темата – също така установи, че цинкът предпазва от настинка сред хората, които го използват в продължение на около пет месеца.

Някои експерти предполагат, че цинкът не трябва да се приема за дълги периоди от време. Ако е така, може да предизвика дефицит на мед в организма.

4. Глухарче за грипа

Има някои доказателства, че бъбреците могат да помогнат при лечението на грип, казва Леополд.

Глухарчето засилва имунитета и може също да помогне за блокирането на способността на вируса да се разпространява.

Едно проучване показва, че приемането на 4 супени лъжици на ден за три дни на специфична форма на екстракт от – изглежда намалява симптомите на грип с 56%. Също така изглежда, че намалява някои симптоми на грип, като сваляне на висока температура.

5. Чесън за простуда и имунитет

Подобно на много други добавки, чесънът стимулира имунната система. Чесън може също да помогне за борба с вирусите.

Също така има някои предварителни доказателства, че чесънът може да намали риска от простуда. Чесънът работи най-добре, когато се консумира суров, или смачкан, нарязан на кубчета или накълцан.

Необходимо е обаче да се направят още изследвания.

Забележка: Чесънът може да бъде опасен при хора, които приемат разредители на кръвта.

6. Женшен при настинка и грип

Въпреки, че често се използва като лек стимулант, различните видове женшен стимулира имунната система и да предотвратят или лекуват настинка и грип. Един вид, panax ginseng, може също да увеличи защитата, предлагана от грипната ваксина.

Предварителните резултати показват, че женшен, когато се приема няколко месеца по време на грипния сезон, изглежда намалява риска от възпаление или настинка. Едно проучване доказва, че намалява продължителността и тежестта на симптомите.

Обобщение за витамините при настинка и грип

Грипът и настинката се разпространяват най-много през есента и краят на зимата, ето защо е добре да засилите имунната си система по-рано.

Превенцията може да бъде избягване на затворени помещения, в които има болни с грип и настинка. Задължително приемайте и витамин D.

Може да научите в нашата статия за ползите от витамин D.

Употребата и положителното действие на билкови чайове също е добро решение за студените месеци през година. Добавете витамини, добавки и храни богати на фибри.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button