Какви са хормоните и какво правят те?

7 стъпки за балансиране на хормоните естествено

Хормоните – като естроген, тестостерон, адреналин и инсулин – са изключително важни химически фактори, които засягат много аспекти на цялостното ви здраве. Хормоните се отделят от различни жлези и органи, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, яйчниците, тестисите и панкреаса. Цялата ендокринна система работи заедно, за да контролира нивото на хормоните, които циркулират в тялото ви, и ако един или повече от тях са дори леко небалансирани, това може да доведе до широко разпространени и сериозни здравословни проблеми.

Какво представлява ендокринната система?

ендокринната-система-949x534

За да разберете напълно здравето на хормоните си, със сигурност ви помага да разберете вашата ендокринна система и как хормоните ви работят заедно, за да поддържате хомеостазата. Ендокринната система отговаря за координирането на взаимоотношенията между различните органи и хормоните, които са химикали, които се отделят в кръвта ви от клетките в ендокринните жлези.

След като хормоните са в обращение, те се насочват към определени тъкани или клетки чрез свързване с рецептори, които се намират в клетката или на нейната повърхност. Тези хормони играят ключова роля в ежедневните функции на тялото ви.

Два хормона, които са секретирани от предната част на хипофизната жлеза, са хормон на растежа, който е отговорен за правилното ви развитие и развитие и пролактин, който е хормон, който стимулира производството на мляко след раждането.

Тропичните хормони също се произвеждат и секретират от предната хипофизна жлеза, която е ендокринна жлеза, а също така и от други ендокринни жлези. Тези хормони включват:

 • тироиден стимулиращ хормон (наричан още тиротропин)
 • фоликулостимулиращ хормон
 • лутеинизиращ хормон
 • адренокортикотропен хормон

Има две основни групи хормони, които циркулират човешкото тяло – онези, които произлизат от аминокиселини (белтъчни хормони, пептиди и амини) и тези, които произлизат от липиди (стероиди). Ето кратка разбивка на тези подгрупи хормони:

 • Амин хормони: Хормони, които се синтезират от аминокиселините триптофан (като мелатонин) и тирозин (като тироидни хормони и допамин).
 • Пептидни хормони: Хормони, които се състоят от аминокиселини с къса верига и включват антидиуретичен хормон (наречен вазопресин) и окситоцин.
 • Хормони на протеините: Хормони, които се състоят от по-дълги полипептиди и включват растежен хормон и фоликулостимулиращ хормон.
 • Стероидни хормони: Хормони, които са получени от холестерол и включват тестостерон, естрогени и кортизол.

Признаци и симптоми на хормоналните дисбаланси

Някои от най-честите признаци и симптоми на хормоналния дисбаланс включват:

 • Безплодие и нередовни периоди
 • Намаляване на теглото или загуба на тегло (това е необяснено и не се дължи на умишлени промени във
 • вашата диета)
 • Депресия и тревожност
 • умора
 • Безсъние
 • Ниско либидо
 • Промени в апетита
 • Хранителни проблеми
 • Косопад и изтъняване на косата

Симптомите на хормоналните дисбаланси могат драматично да варират в зависимост от вида разстройство или заболяване, което те причиняват.

Например, високият естроген може да допринесе за проблеми, които включват ендометриоза и репродуктивни проблеми, докато симптомите на диабета често включват наддаване на тегло, промени в апетита, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

Някои специфични проблеми, свързани с някои от най-често срещаните хормонални дисбаланси, включват:
 • Доминиране на естроген: промени в моделите на съня, промени в теглото и апетита, по-висок възприятен стрес, забавен метаболизъм
 • Полицистичен овариален синдром (PCOS): безплодие, повишаване на теглото, по-висок риск от диабет, акне, необичаен растеж на косата
 • Нисък естроген: ниско сексуално желание, репродуктивни проблеми, менструални нередности, промени в настроението
 • Хипотиреоидизъм: забавен метаболизъм, повишаване на теглото, умора, тревожност, раздразнителност, храносмилателни проблеми, нередовни периоди
 • Нисък тестостерон: еректилна дисфункция, мускулна загуба, наддаване на тегло, умора, проблеми, свързани с настроението
 • Хипертиреоидизъм: тревожност, изтъняване на косата, загуба на тегло, IBS, проблеми със съня, неравномерен сърдечен ритъм
 • Диабет: наддаване на тегло, увреждане на нервите (невропатия), по-висок риск от загуба на зрение, умора, затруднено дишане, сухота в устата, кожни проблеми
 • Набъбречна умора: умора, болки в мускулите, тревожност и депресия, проблеми със съня, мозъчна мъгла, репродуктивни проблеми

Рискови фактори и причини за хормонални дисбаланси

хормонални-дисбаланси

Хормоналните дисбаланси са многофакторни разстройства, което означава, че те са причинени от комбинация от фактори като диети, медицинската история, генетиката, стреса и излагането на токсини от околната среда. Някои от главните причинители на хормоналните дисбаланси включват:

 • Хранителни алергии и проблеми с червата: Разширяващото се поле на нови изследвания показва, че здравето на червата ви играе съществена роля в регулирането на хормоните. Ако имате синдром на изтичане на червата или липса на благоприятни пробиотични бактерии, облицоващи чревната стена, вие сте по-податливи на хормонални проблеми, включително диабет и затлъстяване. Това е така, защото възпалението обикновено произтича от червата и след това въздейства почти във всеки аспект на вашето здраве.
 • Като наднормено тегло или със затлъстяване
 • Високи нива на възпаление, причинени от лоша диета и заседнал начин на живот
 • Генетична чувствителност
 • Токсичност (излагане на пестициди, токсини, вируси, цигари, прекомерен алкохол и вредни химикали)
 • Високи нива на стрес, липса на достатъчно сън и почивка

7 начина за балансиране на хормоните естествено

Ето 7 доказани начина, които ще ви помогнах

Стъпка 1: Сменете въглехидратите със здравословни мазнини

Храненето на разнообразие от храни с високо съдържание на мастни киселини с къса, средна и дълга верига е ключът към поддържането на вашите хормони под контрол. Вашето тяло се нуждае от различни видове мазнини, за да създаде хормони, включително наситени мазнини и холестерол.

Не само, че тези основни мазнини са основни строителни блокове за производството на хормони, но те поддържат нива на възпаление ниски, повишават метаболизма ви и насърчават загуба на тегло. Здравословните мазнини имат противоположния ефект на рафинираните въглехидрати, които водят до възпаление и могат да се забъркат с баланса на вашите хормони.

Стъпка 2: Използвайте билки с Адаптоген

Адаптогенните билки са уникален клас лечебни растения, които подпомагат хормоналния баланс и предпазват тялото от широк спектър от заболявания, включително тези, причинени от свръх стрес. В допълнение към засилването на имунната функция и борбата със стреса изследванията показват, че различни адатотогени – като ашваганда, лечебни гъби  и свещен босилек – могат:

 • Подобрете функцията на щитовидната жлеза
 • Понижаване на холестерола естествено
 • Намалете тревожността и депресията
 • Намалете дегенерацията на мозъчните клетки
 • Стабилизира нивата на кръвната захар и инсулина
 • Поддържайте функциите на надбъбречните жлези

Ашваганда, по-специално, може да бъде изключително ефективна при балансиране на хормоните. Тя благоприятства функцията на щитовидната жлеза, тъй като тя насърчава извличането на свободните радикали, които причиняват клетъчни увреждания.

Ашваганда може да се използва за подпомагане на бавна или свръх активна щитовидна жлеза и може да помогне за преодоляване на надбъбречната умора. Вашите надбъбречни жлези могат да бъдат претоварени, когато преживявате твърде много емоционален, физически или психически стрес, което води до разрушаване на хормони като адреналин, кортизол и прогестерон.

Стъпка 3: Обърнете внимание на емоционалните дисбаланси

Според традиционната китайска медицина вътрешните емоции имат пряко въздействие върху здравето на човека и се справят с емоционалните дисбаланси, външните фактори и избора на начин на живот могат да помогнат за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с хормонални дисбаланси.

Практикуващите от TCM вярват, че емоциите на страха причиняват заболявания в репродуктивните органи, бъбреците и надбъбречните жлези, засягащи нивата на кортизол. Това може да доведе до сериозни състояния като СПК и безплодие. Емоциите на чувството на неудовлетвореност, нетърпение и непростителност причиняват заболяване на черния дроб, което може да доведе до дисбаланс на естроген. А емоциите от тревога и безпокойство могат да причинят проблеми с нивата на инсулина, които могат да засегнат няколко хормона.

Основен компонент на балансирането на хормоните по естествен път е адресирането на всички емоционални дисбаланси,  които имате. Можете да направите това, като намалите нивата на стрес, ангажирайте се с физическа дейност и отделете време за себе си.

Практикуването на медитация може да бъде изключително полезно, а също и дълбоко дихателни упражнения, прекарване на време на открито и упражняване всеки ден.

Традиционните китайски медицински терапии като акупунктура и масаж също могат да помогнат за подобряване на хормоналния баланс.

Стъпка 4: Използвайте етерични масла

За да балансирате хормоните си естествено, е важно да елиминирате токсините в тялото си, като избягвате конвенционалните продукти за грижа за тялото, които се правят с потенциално вредни химикали, включително DEA, парабени, пропиленгликол и натриев лаурилсулфат. По-добра алтернатива е да се използват естествени продукти, направени със съставки като етерични масла, кокосово масло, масло от шиа и рициново масло.

Стъпка 5: Добавки за запълване на хранителните празнини

Понякога е необходимо да се допълва, за да се запълнят хранителните кухини, които могат да доведат до хормонален дисбаланс. Ето и най-добрите добавки, които препоръчвам за вашите хормони:

 • Масло от вечерна иглика: Маслото от вечерна иглика съдържа омега-6 мастни киселини като LA и GLA, които поддържат цялостната хормонална функция.
 • Витамин D: Витамин D почти действа като хормон в тялото и има важни последици за поддържане ниските нива на възпаление. Ето защо хората, които живеят в тъмни области, често страдат от сезонна депресия и други здравословни проблеми, освен ако не се добавят към витамин D.
 • Пробиотици: Пробиотиците могат да помогнат при ремонта на лигавицата ви, което от своя страна може да балансира хормоните ви. Когато неразградените хранителни частици, например глутен, изтекат през червата ви в кръвта Ви.

Стъпка 6: Пазете се от лекарства и контрол на раждаемостта

Някои от тях могат да нарушат хормоналния баланс, което води до странични ефекти като умора, промени в апетита, промени в съня, ниско либидо, тъга и дори депресия. Някои лекарства, които могат да се променят с хормоналния баланс включват кортикостероиди, стимуланти, статини, допаминови агонисти, рексиноиди и глюкокортикоиди. Говорете с Вашия лекар за страничните ефекти и изследвайте естествените алтернативи, когато това е възможно.

Стъпка 7: Получете повече сън

Ако не получавате 7-8 часа сън всяка нощ,  то вие измъчвате вашето тяло. Липсата на сън или нарушаването на естествения ви циркадиан ритъм може да бъде една от най-тежките навици, допринасящи за хормоналния дисбаланс. Как така? Тъй като вашите хормони работят по график! Примерен случай: Кортизолът, основният „хормон на стреса“, се регулира в полунощ. Следователно, хората, които си лягат, никога не получават наистина почивка / борба със стреса.

Как да тествате хормоните си ?

Ако сте загрижени за здравословното състояние на хормоните, можете да проверите нивата на хормоните си по следните начини:

 • Изследване на слюнката: Тестовете за слюнката измерват нивата на хормоните на вашето тяло на клетъчно ниво. Тестът за слюнката може да измерва нивата на естроген, прогестерон, тестостерон, кортизол и DHEA. Когато предоставяте и изпробвате няколко проби с течение на времето, вашият доставчик на здравни услуги може да формулира промени в хормоните чрез тестване на слюнката.
 • Кръвни тестове: Този тип хормон тест изисква кръвта да се събере в лаборатория и след това да се измери за хормоналните нива.
 • Изследване на урината: Тестът за хормон на урината изисква да събирате всяка капка урина в продължение на 24 часа. След това урината ви се тества, за да идентифицира всеки наличен хормон и на какви нива са на този конкретен ден. Това е най-обширният тест за хормонално здраве, тъй като измерва нивото на хормоните Ви през целия ден, вместо нивата за момент, какъвто е случаят с тестовете за кръв и слюнка.

Природните лечения по-горе  могат да ви помогнат да преодолеете заболяването си и значително да намалите симптомите, но тези препоръки не трябва да заместват медицинския надзор.

Тъй като хормонните дисбаланси се различават толкова широко от гледна точка на тежестта на симптомите, винаги следете как се чувствате, направете изследвания и оценете как отговаряте на различните лечения.

Беше ли полезна статията за теб?

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button