9 симптоми на диабет и 4 начина за лечение

Диабетът е хронично заболяване, при което организмът не може да регулира количеството захар в кръвта.

Над 460 000 българи имат диабет, други 200 000 не знаят,  че живеят с диабет или преддиабет.

На всеки 20 минути се диагностицира друг българин. Има много голям шанс, да бъдете засегнати от него или ваш близък.

Какво представлява диабетът?

Диабетът е заболяване, което се получава, когато кръвната Ви захар, наричана също кръвна захар, е твърде висока.

Кръвната глюкоза е вашият основен източник на енергия и идва от храната, която ядете.

Инсулинът, хормон, произведен от панкреаса, помага на глюкозата от храната да попадне в клетките ви, за да се използва за енергия.

Понякога тялото ви не прави достатъчно или никакъв инсулин или не използва инсулинът добре. След това глюкозата остава в кръвта ви и не достига клетките ви.

С течение на времето прекалената глюкоза в кръвта може да доведе до проблеми със здравето. Въпреки че за диабетът няма лек, можете да предприемете стъпки, за да управлявате диабета си и да сте здрави.

Какво представлява диабет тип 1?

Диабетът тип 1 настъпва, когато имунната система погрешно атакува и убива бета-клетките на панкреаса.

В резултат на това захарта се натрупва в кръвта, вместо да се използва като енергия. Около 5 до 10% от хората с диабет имат диабет тип 1. Диабетът тип 1 обикновено се развива в детството или юношеството, но може да се развие в зряла възраст.

Диабетът тип 1 винаги се лекува с инсулин. Добрата диета за диабет спомага и за поддържане на кръвната захар на правилните нива.

Диабетът тип 1 включва и латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA), термин, използван за описване на малък брой хора с явен диабет тип 2, при които се наблюдава имуно-медиирана загуба на панкреатични бета-клетки.

Какво представлява диабетът тип 2?

Диабетът тип 2 настъпва, когато тялото не може да използва правилно инсулина, който се освобождава (наречен инсулинова чувствителност) или не произвежда достатъчно инсулин.

В резултат на това захарта се натрупва в кръвта, вместо да се използва като енергия. Около 90% от хората с диабет имат диабет тип 2.

Диабетът тип 2 по-често се развива при възрастни, но децата могат да бъдат засегнати.

В зависимост от тежестта на диабета тип 2 той може да бъде управляван чрез физическа активност и планиране на храненето, или може също да изисква лекарства и / или инсулин за по-ефективно контролиране на кръвната захар.

Какви са ранните симптоми на диабета: общи признаци тип 1 и тип 2 ?

9-те най-чести симптоми на диабет сме ги описали в статия

И двата вида диабет имат едни и същи предупредителни признаци.

Глад и умора. Вашето тяло преобразува храната, която ядете, в глюкоза, която клетките ви използват за енергия. Но клетките ви се нуждаят от инсулин, за да вкарат глюкозата.

Ако тялото ви не произвежда достатъчно или никакъв инсулин, или ако клетките ви са устойчиви на инсулина, който прави тялото ви, глюкозата не може да попадне в тях и нямате енергия. Това може да ви направи по-гладни и уморени, отколкото обикновено.

Това са 9 от най-честите симптоми на  диабет :

 • Замъглено виждане
 • Прекомерна жажда
 • умора
 • Често уриниране
 • Глад
 • Отслабване
 • Сухота в устата и сърбеж на кожата
 • Бавно лекуващи  се рани
 • Болка или изтръпване в краката

Причини и рискови фактори

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, за да контролира кръвната захар. Диабетът може да бъде причинен от твърде малко инсулин, резистентност към инсулин или и двете.

За да разберем диабета, важно е първо да разберем нормалния процес, по който храната се разгражда и използва от тялото за енергия. Няколко неща се случват, когато храната се усвоява:

 • Захар, наречена глюкоза, влиза в кръвообращението. Глюкозата е източник на гориво за организма.
 • Орган, наречен панкреас, произвежда инсулин. Ролята на инсулина е да премества глюкозата от кръвта в мускулни, мастни и чернодробни клетки, където може да се съхранява или да се използва като гориво.

Хората с диабет имат висока кръвна захар, защото тялото им не може да премести захарта от кръвта в мускулни и мастни клетки, които да се изгарят или съхраняват за енергия и / или защото черният им дроб прави прекалено много глюкоза и се освобождава в кръвта. Това е така, защото:

 • Панкреасът им не произвежда достатъчно инсулин
 • Клетките им не реагират нормално на инсулина
 • И двата по-горе

Има два основни типа диабет. Причините и рисковите фактори са различни за всеки тип:

 • Диабетът тип 1 може да възникне във всяка възраст, но най-често се диагностицира при деца, тийнейджъри или млади възрастни. При тази болест тялото произвежда малко или никакъв инсулин. Това е така, защото панкреасните клетки, които правят инсулинът, спират да работят. Необходими са ежедневни инжекции с инсулин. Точната причина е неизвестна.
 • Диабетът тип 2 е много по-често срещан. Най-често се среща в зряла възраст, но поради високата степен на затлъстяване децата и тийнейджърите сега се диагностицират с това заболяване. Някои хора с диабет тип 2 не знаят, че имат такъв. При диабет тип 2 тялото е устойчиво на инсулин и не използва инсулин, както трябва.
 • Има и други причини за диабет, а някои хора не могат да бъдат класифицирани като тип 1 или тип 2.

Свързана статия: Какво е инсулин – Важен хормон, който позволява на тялото ви да усвоява захар

Кой е по-вероятно да развие диабет тип 2?

По-вероятно е да развиете диабет тип 2, ако сте на 45 години или по-възрастни, имате семейна анамнеза за диабет или сте с наднормено тегло.

Физическото бездействие, расата и някои здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, също оказват влияние върху Вашия шанс за развитие на диабет тип 2.

Вие също сте по-склонни да развиете диабет тип 2, ако имате преддиабет или сте имали гестационен диабет, когато сте бременна.

Лечение на диабет

лечение-диабет

Основната цел при лечението на диабет тип 1 и тип 2 е да се контролират нивата на кръвната захар (глюкоза) в рамките на нормалния диапазон с минимални екскурзии до ниски или високи нива.

Диабетът тип 1 (T1D) се лекува с:

 • инсулин,
 • упражнение
 • диета

Диабет тип 2 (T2D) се лекува:

 • Първо, с намаляване на теглото, диабет тип 2 и диета
 • Пероралните лекарства се предписват, когато тези мерки не успеят да контролират повишените кръвни захари от диабет тип 2.
 • Ако се вложат перорални лекарства, се започва лечение с инсулин.

1. Диета за диабет

Придържането към диабетна диета е критичен аспект на контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Когато се обмисля идеална диабетна диета, трябва да се вземат предвид редица фактори, включително количеството и вида на консумираните въглехидрати, както и количеството фибри, мазнини и протеини, съдържащи се в храните.

Гликемичният индекс и гликемичното натоварване са допълнителни съображения. Храни с нисък гликемичен индекс и натоварване повишават кръвната захар по-бавно от храни с висок гликемичен индекс / натоварване.

Гликемичният индекс се отнася до стандартизирано измерване, докато гликемичното натоварване отчита типичния размер на порцията.

Времето за хранене, времето и количеството на инсулиновото приложение са съображения при планирането на диета за хора с диабет тип 1 (връзка).

Всяка диета ADA е:

 • балансиран,
 • хранителна, и
 • ниско съдържание на мазнини, холестерол и обикновени захари.

Общите дневни калории са разделени на три хранения (със закуски за младежи с диабет тип 1).

През последните две години ADA премахна абсолютната забрана за прости захари за хора с диабет. Малки количества прости захари се допускат, когато се консумират със сложно хранене.

2. Лекарства за диабет тип 2

Цялата информация по-долу се отнася за пациенти, които не са бременни или не кърмят.

Понастоящем единственият препоръчителен начин за контролиране на диабета при бременни или кърмещи жени е чрез диета, упражнения и инсулинова терапия.

Трябва да говорите с вашия медицински специалист, ако приемате тези лекарства, планирате да забременеете или сте забременели докато приемате тези лекарства.

Лекарствата за диабет тип 2 са предназначени за:

 1. увеличаване на инсулиновата продукция от панкреаса,
 2. намаляване на количеството освободена глюкоза от черния дроб,
 3. повишаване на чувствителността (реакцията) на клетките към инсулин,
 4. – намалява абсорбцията на въглехидратите от червата и –
 5. забавяне на изпразването на стомаха, което забавя храносмилането и абсорбцията на хранителните вещества в тънките черва.

При избора на лечение за диабет тип 2 трябва да се обърне внимание на:

 1. степента на промяна в контрола на кръвната захар от всяко лекарство;
 2. други съпътстващи заболявания (високо кръвно налягане, висок холестерол и др.);
 3. вредни или ненормални резултати (неблагоприятни ефекти) на лечението;
 4. противопоказания за терапия (лечения или лекарства, които потенциално могат да бъдат вредни)
 5. проблеми, които могат да засегнат пациента, придържащ се към приемането на лекарства –
 6. съответствие – като времето на приемане на лекарството, честотата на дозиране и т.н.); и
  разходи за пациента и здравната система.

3. Меглитинидите (Prandin и Starlix)

Меглитинидите са клас лекарства, които действат като стимулират секрецията на инсулин от панкреаса, като се свързват към различно място на същия канален комплекс, регулиран от сулфонилуреи.

За разлика от сулфонилуреите, които продължават по-дълго в тялото, репаглинид (Prandin) и натеглинид (Starlix) са много къси действащи лекарсва, с пикови ефекти в рамките на един час.

По тази причина те се приемат до три пъти дневно непосредствено преди хранене.

Тъй като тези лекарства повишават нивата на циркулиращия инсулин, те могат да причинят хипогликемия.

4. Репаглинид (Prandin)

В едно тримесечно проучване репаглинид (Prandin) понижава стойностите на кръвната глюкоза на гладно с 61 mg / dL и стойностите на кръвната глюкоза след хранене с 100 mg / dL.

Тъй като репаглинид има кратко действие и се дава преди хранене, той е особено полезен при понижаване на кръвната захар след хранене и не води до понижаване на нивата на глюкоза на гладно в същата степен.

Prandin е бил използван в комбинация с други лекарства, като метформин (Glucophage), с впечатляващи резултати. При 83 пациенти с диабет тип 2 добавянето на репаглинид към метформин значително подобрява контрола на кръвната захар. (източник)

5. Натеглинид (Starlix)

Натеглинид (Starlix) има по същество същия профил на странични ефекти и взаимодействия като репаглинид.

Основната полза от натеглинид е, че началната доза от 120 mg не трябва да се коригира нагоре, а по-скоро остава постоянна. Тези лекарства също са относително безопасни за употреба при хора с увредена бъбречна функция.

6. Сулфанилуреи

Исторически, повишаването на инсулиновата продукция от панкреаса е основната област, насочена към лекарства, използвани за лечение на диабет тип 2.

Медикаментите, които увеличават продукцията на инсулин, принадлежат към класа на лекарства, наречени сулфонилуреи.

По-старите поколения от тези лекарства включват хлорпропамид (Diabinese) и толбутамид са били изоставени, поради свързаност с по-висок риск от сърдечносъдови инциденти.

7. Метформин (Glucophage)

Бигуанидите са клас лекарства, които намаляват количеството глюкоза, произвеждана от черния дроб, и се използват много години в Европа и Канада. През 1994 г. FDA одобри използването на бигуанида, наречен метформин (Glucophage), за лечение на диабет тип 2.

 • Метформин е уникален в способността си да намалява производството на глюкоза от черния дроб.
 • Тъй като метформин не повишава нивата на инсулина, метформин, когато се използва самостоятелно, обикновено не причинява хипогликемия. В допълнение, метформин има тенденция да потиска апетита, което може да е от полза за хората с наднормено тегло.

8. Канаглифлозин (Invokana) и дапаглифлозин (Farxiga)

През януари 2013 г. FDA одобри канаглифлозин (Invokana) и дадаглифлозин (Farxiga) през януари 2014 г. за подобряване на контрола на кръвната захар (гликемичен контрол) при възрастни с диабет тип 2.

Тези перорални лекарства принадлежат към клас лекарства, известни като инхибитори на натриев глюкоза ко-транспортер 2 (SGLT2). Те работят чрез блокиране на реабсорбцията на глюкозата от бъбреците, което води до повишено отделяне на глюкоза и намаляване на нивата на кръвната захар.

9. Лечение на диабет с инсулин

Инсулинът остава основното място за лечение при пациенти с диабет тип 1. Инсулинът също е важна терапия за T2D, когато нивата на кръвната захар не могат да бъдат контролирани чрез диета, загуба на тегло, физически упражнения и перорални лекарства.

В идеалния случай инсулинът трябва да се прилага по начин, който имитира естествения модел на инсулинова секреция от здрав панкреас.

Обаче сложният модел на естествена секреция на инсулин е трудно да се дублира.

Все пак, подходящ контрол на кръвната захар може да бъде постигнат с внимателно внимание към диетата, редовните упражнения, мониторирането на кръвната глюкоза в домашни условия и многократните инсулинови инжекции през целия ден.

Грижата за диабета ви с внимателна грижа и мониторинг помага за контролиране нивата на кръвната захар и ефективното лечение на диабета.

Свързана статияАлфа липоева киселина: Подобрява чувствителността към инсулина и бори диабет

Какви са усложненията на диабета?

Повишаването на кръвната захар може да доведе до усложнения, свързани с диабета, като хронична бъбречна недостатъчност, проблеми с краката, нетравматични долни крайници (крака, стъпало, пръст и т.н.) ампутация, очно заболяване (ретинопатия), което може да доведе до слепота, удар, тревожност, увреждане на нервите и еректилна дисфункция (мъже).

Свързаните с диабета усложнения могат да бъдат много сериозни и дори животозастрашаващи. Правилното управление на нивата на кръвната захар намалява риска от развитие на тези усложнения.

Превенция на диабет

Поддържането на идеално телесно тегло и активен начин на живот може да предотврати или забави началото на диабет тип 2.

Прочетете нашата статия за храни повищащи кръвната захар

Ако сте с наднормено тегло, и загубите само 5% до 7% от телесното тегло дори това помага. Някои лекарства могат също да се използват за забавяне или предотвратяване на началото на диабет тип 2.

По това време диабет тип 1 не може да бъде предотвратен. Но има обещаващи изследвания, които показват, че диабетът тип 1 може да се забави при някои високорискови хора.

Различни формулировки на инсулин се различават във фармакокинетиката, т.е. времето, до което те започват да действат и продължителността на действието им след инжектирането.

Тези различни инсулини позволяват по-адаптирани режими за оптимизиране на контрола на кръвната захар.

Типовете налични понастоящем инсулин са:

 • Бързодействащият инсулин започва да се прилага 5 минути след приложението. Върховият ефект се случва след около 1 час и ефектът продължава от 2 до 4 часа. Примери за това са инсулин лиспро, инсулин аспарт и инсулин глулизин.
 • Нормалният инсулин влиза в сила в рамките на 30 минути, достига пикове 2 до 3 часа след инжектирането и продължава общо 3 до 6 часа.
 • Междинно действащият инсулин обикновено започва да понижава кръвната захар около 2 до 4 часа след инжектирането, пикове 4 до 12 часа по-късно и продължава около 12 до 18 часа.
 • Дългодействащият инсулин действа в рамките на 6 до 10 часа. Обикновено трае от 20 до 24 часа. Двата налични аналози на дългодействащия инсулин, гларжин и детемир, по-ниски нива на глюкоза, са сравнително равномерни за 24-часов период (без големи пикове или корита).

 Статията има информационен характер и не заменя посещението при лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button