Вертиго – Какво преставлява й Кое е лечението?

Вертиго може да е най-честият тип хронично замайване, но все пак може да бъде дразнещо, разрушително и направо опасно.

От решаващо значение да имате няколко прости домашни средства за защита под ръка, включително използването на джинджифил чай, кориандър семена, витамин С, акупресура, масаж и допълнителна хидратация, както и някои промени в начина на живот.

Преди това, нека разгледаме причини и традиционното лечение на това заболяване.

Какво е вертиго ?

Какво-е-вертиго

Вертиго е усещане за ротация, люлеене, или дори, че всичко около вас се върти, дори да сте неподвижен.

Ако сте имали усещане за разтърсване или въртене, дори когато светът е напълно неподвижен, може да страдате от епизод на световъртеж.

Това усещане за небалансиране може да бъде много тревожно, което води до гадене, нестабилност, необичайно движение на окото и прекомерно изпотяване.

Има два основни вида вертиго – периферен и централен. В зависимост от основната причина се препоръчват различни подходи на лечение, вариращи от антихистамини и бета-блокери до антиконвулсанти и стероиди.

Има обаче и редица естествени средства за защита, които могат да работят също толкова добре.

Какви са признаците и симптомите на вертиго?

признаците-и-симптомите-на-вертиго

Симптомите на вертиго включват усещане за въртене или движение. Тези симптоми могат да се появят дори когато някой е напълно неподвижен.

Движението на главата или тялото, като преобръщане в леглото, може да ескалира или да влоши симптомите. Симптомите са различни от замайване или чувство на припадък.

Много хора изпитват свързано гадене или повръщане.

Физическото изследване често показва признаци на необичайни очни движения, наречени нистагъм.

Някои пациенти изпитват дисбаланс във връзка със световъртеж. Ако дисбалансът продължава повече от няколко дни или ако вертигото е придружено от слабост или несъвместимост на едната страна на тялото, подозрението за инсулт или друг проблем на мозъка е много по-високо. В тези случаи се препоръчва бърза оценка.

Какво причинява вертиго?

Има няколко различни причини за световъртеж. Вертиго може да се определи въз основа на това дали причината е периферна или централна.

Централните причини за вертиго възникват в мозъка или гръбначния мозък, докато периферното вертиго се дължи на проблем във вътрешното ухо.

Вътрешното ухо може да се възпали поради заболяване, или малки кристали или камъни, които обикновено се намират във вътрешното ухо, могат да се разместят и да причинят дразнене на малките косми в рамките на полукръгли канали, което води до световъртеж. Това е известно като доброкачествено пароксизмно позиционно вертиго (BPPV).

Какво представлява лечението за вертиго?

Някои от най-ефективните лечения за периферно вертиго включват движения за преместване на частиците. Най-добре познатото от тези лечения е процедурата за маневриране на Epley или каналита.

По време на това лечение специфичните движения на главата водят до движение на свободните кристали (каналити) вътре в ухото.

Чрез репозициониране на тези кристали те причиняват по-малко дразнене на вътрешното ухо и симптомите могат да бъдат разрешени.

Тъй като тези движения могат първоначално да доведат до влошаване на световъртежа, те трябва да се извършват от опитен медицински специалист или физически терапевт.

Упражненията с кауторна глава или упражнения за вестибуларна рехабилитация са поредица от движения на очите и главата, които водят до намалена чувствителност на нервите вътре в ушите и последващо подобряване на вертиго.

Тези прости движения трябва да се практикуват редовно от пациента за постигане на най-добри резултати.

Медикаментите могат да осигурят известно облекчение, но не се препоръчват за продължителна употреба.

Meclizine често се предписва за постоянни симптоми на вертиго и може да бъде ефективен. Бензодиазепините като диазепам (валиум) също са ефективни, но могат да причинят значителна сънливост като страничен ефект.

Други лекарства могат да се използват за намаляване на гаденето или повръщане. Трябва да се признае, че лекарствата могат да осигурят симптоматично облекчение, но не се считат за „лекувани“ за вертиго.

Кое е лечението на Вертиго?

Ето няколко добри решение за този проблем:

1. Витамин C

Изследванията свързват повишаване на витамин С с намаляването на някои симптоми на вертиго, особено световъртеж, свързан с болестта на Мениере и други периферни версии на това заболяване. Добавянето на повече плодове и зеленчуци, по-специално спанак, ягоди, домати и зелени чушки, може да ви помогне да стоите прав!

2. Чесън

За вътрешни ушни инфекции или проблеми, един от най-добрите средства за защита е чесънът. Първо, можете да готвите нарязана скилидка чесън в сусамово масло, докато стане кафяво, и след това махнете останалото масло от тигана.

След като изсъхне това масло, използвайте капкомер за очи и поставете маслото в ухото си. Антиоксидантната и антибактериална комбинация от чесън и сусамово масло може да изчисти инфекцията и да ви помогне да възстановите баланса си.

3. Семена от кориандър

Някои симптоми на вертиго могат да се появят поради минерален дефицит в организма, който причинява забавяне или препъване на когнитивната функция.

Семена кориандър се срещат с фитонутриенти, както и с важни минерали, които тялото трябва да функционира.

Потопете семената за една нощ и след това изпийте получената смес сутрин за бързо отстраняване на вертиго, особено ако това е хроничен проблем, който имате.

4. Акупресура

Що се отнася до състояние, странно като световъртеж, където светът внезапно изглежда безпомощен, може би опитвате необичаен подход е това, от което се нуждаете!

Акупресурата е ключова част от традиционната китайска медицина и съдържа редица стратегии и точки на натиск, за които се смята, че пряко влияят върху симптомите на вертиго.

5. Чай от джинджифил

Много хора, които страдат от това състояние, изпитват гадене, когато светът започне да се върти и ако се разчитате на тези страдащи хора, помислете за джинджифилов чай ​​като лекарство.

Малко неща са толкова успокояващи за стомаха, колкото този мощен антиеметик, а също така успокояват ума и намаляват тревожността, което е още едно предизвикателство за вертиго.

6. Допълнителна хидратация

Липсата на вода в диетата може да причини симптоми на вертиго, тъй като дори и малкото ниво на обезводняване може да предизвика замайване.

Водата е най-важната част от нашето тяло и когато процентът падне дори с малко количество, можем да почувстваме ефекта. Пиенето на подходящо количество вода може да поддържа нашия мозък да работи правилно и краката ни да са плоски на земята.

7. Бадеми

Някои от основните хранителни вещества в бадемите са витамин В и витамин Е, които проучвания са пряко свързани с подобряване на симптомите на вертиго.

Можете да позволите на бадемите да се накисват за една нощ, да ги смилат и после да ги пият с вода или мляко за най-добър ефект.

8. Добър сън

Изчерпването може да доведе до по-бавна когнитивна функция, сякаш тялото ви винаги настига мозъка ви или обратно.

Много хора, които страдат от хроничен световъртеж, се оплакват от проблеми със съня, така че, ако искате да се събудите, почувствайте се правилно балансирани, уверете се, че си легнете на приличен час!

9. Йога

За някой, който иска да засили вътрешното си чувство за баланс, да оптимизира метаболизма си, да детоксифицира тялото си и да подобри имунната си система, няколкото ежедневни практики са ценни като йога. Когато се комбинирате с медитацията, това може да ви помогне да изчистите ума си и да изпълните тялото си.

10. Масаж на главата

Масажите на главата могат да стимулират циркулацията в ключови части на главата и също така могат да спомогнат за отпускане и облекчаване на стрес. Това може да бъде направено само от вас или от друг човек, но бавното завъртане в близост до храмовете и областта зад ушите са особено полезни за облекчаване на симптомите.

11. Премахнете солта

Както бе споменато по-горе, дехидратацията е една от основните причини за замаяност и колкото повече сол имате в тялото си, толкова повече вода ще бъде запазена, създавайки усещане или илюзия за дехидратация. Опитайте се да намалите натрий, ако имате редовно остеопороза.

12. Упражненията на вестибуларната рехабилитация

Упражненията на вестибуларната рехабилитация  или модифицираните Epley маневри трябва да се извършват редовно от пациентите и могат да доведат до забележимо подобрение на вертиго.

Може ли да се предотврати вертиго?

Контролирането на рисковите фактори за инсулт може да намали риска от развитие на централно вертиго. Това включва гарантиране, че кръвното налягане, холестеролът, теглото и нивата на кръвната захар са в оптимални диапазони. За да се намалят симптомите на вертиго в случаи на болест на Meniere, контролирането на приема на сол може да бъде полезно. Ако е било диагностицирано периферно вертиго, тогава извършването на рутинни упражнения за вестибуларна рехабилитация може да помогне за предотвратяване на повтарящи се епизоди.

Тъй като повечето случаи на вертиго се появяват спонтанно, е трудно да се предскаже кой е изложен на риск; като такова, пълното избягване или предотвратяване може да не е възможно. Поддържането на здравословен начин на живот обаче ще намали риска от това състояние.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button