Каква е разликата между Деменция болестта на алцхаймер: Таблица

Деменцията и болестта на Алцхаймер не са еднакви. В тази статия ще разберете и защо.

В този статия ще разгледаме ключовите разлики между двете състояния, проследявайки техните дефиниции, причини, прогресия и подходи за лечение.

Ще се впуснем в дълбоките води на мозъчните заболявания и ще научим как те влияят на болните, и как съвременните научни изследвания ни дават по-добро разбиране на този сериозен здравен проблем.

Разлика Деменция болестта на Алцхаймер онагледена в таблица

Разликата межди двете заболявания, може да я видите нагледното в таблицата, в която сравняваме разликите между болестта Деменция и болестта на Алцхаймер:

Разлика между Деменция и болестта на Алцхаймер
Характеристика Деменция Болест на Алцхаймер
Дефиниция Синдром, който засяга когнитивните функции (памет, мислене, ориентация и др.) Прогресивно невъзвратимо заболяване на мозъка, предизвикващо проблеми с паметта, мисленето и поведението
Причина Може да бъде предизвикана от различни фактори, като белези на стареенето, васкуларни проблеми и други Точната причина не е известна, но се свързва с формирането на белези (плаки) в мозъчните клетки
Прогресия Може да бъде стабилна или прогресивна в зависимост от основната причина Прогресивна, с постепенно засегнати когнитивни функции и деградация на мозъчните клетки
Лечение Лечението зависи от основната причина и може включват медикаментозна терапия, терапия срещу депресия и др. Няма изцяло ефективно лечение, но се използват лекарства за облекчаване на симптомите

Разлики в симптомите между Деменция болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция. Болестта на Алцхаймер се влошава с времето и засяга паметта, езика и мисълта.

Докато младите хора могат да развият деменция или болест на Алцхаймер, рискът Ви нараства с напредването на възрастта.

И все пак, не се смята за нормална част от остаряването.

Въпреки че симптомите на двете състояния могат да се припокриват, разграничаването им е важно за лечението.

Деменция

деменция-факти

Деменцията е синдром, а не болест.

Синдромът е група от симптоми, които нямат определена диагноза.

Деменцията е група от симптоми, които засягат психичните когнитивни задачи, като памет и разсъждение.

Деменцията е чадър, по който може да попадне болестта на Алцхаймер . Това може да се дължи на различни състояния, най-често срещани при които е болестта на Алцхаймер.

Хората могат да имат повече от един вид деменция. Това е известно като смесена деменция.

Често хората със смесена деменция имат множество състояния, които могат да допринесат за деменция. Диагнозата на смесена деменция може да бъде потвърдена само при аутопсия.

Тъй като деменцията се развива, тя може да има огромно влияние върху способността за самостоятелна работа на човек.

Това е основна причина за увреждане при възрастните хора и поставя емоционална и финансова тежест върху семействата и лицата, които се грижат за тях.

Световната здравна организация казва, че 47,5 милиона души по света живеят с деменция.

Симптоми на деменция

Лесно е да се пренебрегват ранните симптоми на деменция, които могат да бъдат леки.

Често започва с прости епизоди на забрава. Хората с деменция имат проблеми при следенето на времето и са склонни да губят пътя си в позната среда.

С развитието на деменцията, забравянето и объркването растат. Става по-трудно да се припомнят имената и лицата.

Личната грижа се превръща в проблем.

Очевидните признаци на деменция включват повтарящи се въпроси, неадекватна хигиена и лошо вземане на решения.

В най-напреднал стадий хората с деменция не могат да се грижат за себе си. Поведението продължава да се променя и може да се превърне в депресия и агресия.

Причини за деменция

По-вероятно е да развиете деменция, когато сте на възраст. Това се случва, когато някои мозъчни клетки са повредени.

Много състояния могат да причинят деменция, включително дегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън. Всяка причина за деменция причинява увреждане на различен набор от мозъчни клетки.

Болестта на Алцхаймер е причина за около 50 до 70 процента от всички случаи на Деменция.

Други причини за деменция включват:

Диагностика на деменция

Няма нито един тест за определяне дали някой има деменция. Лекарите диагностицират болестта на Алцхаймер и други видове деменция въз основа на внимателна медицинска история, физически преглед, лабораторни тестове и характерните промени в мисленето, ежедневната функция и поведението, свързани с всеки тип.

Лекарите могат да определят, че човек има Деменция с висока степен на сигурност.

Но е по-трудно да се определи точния тип деменция, тъй като симптомите и промените в мозъка на различните деменции могат да се припокриват.

В някои случаи лекарят може да диагностицира „деменция“ и да не посочва тип. Ако това се случи, може да се наложи да видите специалист като невролог или геро-психолог.

Риск и профилактика на деменцията

Някои рискови фактори за деменция, като възраст и генетика, не могат да бъдат променени.

Но изследователите продължават да изследват въздействието на други рискови фактори върху здравето на мозъка и профилактиката на деменцията.

Някои от най-активните области на изследване за намаляване и профилактика на риска включват сърдечно-съдови заболявания, физическа кондиция и диета.

Сърдечно-съдови рискови фактори: Вашият мозък се подхранва от едно от най-богатите мрежи от кръвоносни съдове.

Всичко, което уврежда кръвоносните съдове навсякъде в тялото ви, може да увреди кръвоносните съдове в мозъка ви, лишавайки мозъчните клетки от жизненоважна храна и кислород.

Промените в кръвоносните съдове в мозъка са свързани с васкуларна деменция. Те често присъстват заедно с промените, причинени от други видове деменция, включително болестта на Алцхаймер и деменция с телата на Леви.

Тези промени могат да взаимодействат, за да причинят по-бърз спад или да направят нарушенията по-тежки.

Можете да помогнете да защитите мозъка си с някои от същите стратегии, които защитават вашето сърце – не пушете; предприемат стъпки за поддържане на кръвното ви налягане, холестерола и кръвната захар в препоръчителните граници; и поддържане на здравословно тегло.

Физическо упражнение: Редовното физическо натоварване може да намали риска от някои видове деменция.

Доказателствата предполагат, че упражнението може директно да се възползва от мозъчните клетки чрез увеличаване на кръвта и кислородния поток към мозъка

Диета: Това, което ядете, може да окаже най-голямо влияние върху здравето на мозъка чрез ефекта си върху здравето на сърцето.

Най-добрите актуални данни показват, че  здравословно хранене на сърцето, като средиземноморската диета, също могат да помогнат за защитата на мозъка.

Средиземноморската диета включва сравнително малко червено месо и набляга на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, рибата и черупковите култури, ядките, зехтинът и други здравословни мазнини.

Стадии на деменция

Понякога деменцията е грубо разделена на четири етапа:

Леко когнитивно увреждане: характеризира се с обща забрава. Това се отразява на много хора, тъй като те са на възраст, но те само напредват към деменция за някои.

Лека деменция: Хората с лека деменция ще изпитват когнитивни увреждания, които понякога влияят върху ежедневния им живот. Симптомите включват загуба на памет, объркване, промени в личността, загуба и трудности при планирането и изпълнението на задачите.

Умерена деменция: ежедневието става по-голямо предизвикателство и човекът може да се нуждае от повече помощ. Симптомите са подобни на леката деменция, но се увеличават.

Хората може да се нуждаят от помощ, за да се облекат и да разресват косата си. Те също така могат да покажат значителни промени в личността; например, да станат подозрителни или разтревожени без причина. Съществуват и вероятни нарушения на съня.

Тежка деменция: на този етап симптомите се влошиха значително. Може да има загуба на способност за общуване и индивидът може да се нуждае от грижи на пълен работен ден.

Обикновени задачи, като например седене и задържане на главата нагоре, стават невъзможни. Контролът на пикочния мехур може да се загуби.

Болест на Алцхаймер

връзка-между-деменция-и-алцхаймер

Деменцията е термин, прилаган към група симптоми, които оказват негативно влияние върху паметта, но болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване на мозъка, което бавно причинява увреждане на паметта и когнитивната функция. Точната причина е неизвестна и няма лечение.

Националните здравни институти изчисляват, че повече от 5 милиона души в Съединените щати имат болестта на Алцхаймер.

Въпреки че младите хора могат да направят Алцхаймер, симптомите обикновено започват след 60-годишна възраст.

Времето от диагностика до смърт може да бъде само три години при хора над 80-годишна възраст. Въпреки това, тя може да бъде много по-дълга за по-младите хора.

Свързана статия: Болестта на Алцхаймер: причини, симптоми и лечение

Ефектите на Алцхаймер върху мозъка

Увреждането на мозъка започва години преди появата на симптомите. Анормалните протеинови отлагания образуват плаки и заплитания в мозъка на човек с болестта на Алцхаймер.

Връзките между клетките се губят и те започват да умират. В напреднали случаи мозъкът показва значително свиване.

Невъзможно е диагностицирането на Алцхаймер с пълна точност, докато човек е жив. Диагнозата може да бъде потвърдена само когато мозъкът се изследва под микроскоп по време на аутопсия.

Специалистите обаче могат да направят правилната диагноза до 90% от времето.

Симптоми на Алцхаймер срещу Деменция

Симптомите на болестта на Алцхаймер и деменцията могат да се припокриват, но може да има някои разлики.

И двете условия могат да причинят:

 • спад в способността за мислене
 • увреждане на паметта
 • увреждане на комуникацията

Симптомите на болестта на Алцхаймер включват:

 • трудност при запомняне на неотдавнашни събития или разговори
 • апатия
 • депресия
 • нарушена преценка
 • дезориентация
 • объркване
 • промени в поведението
 • затруднено говорене, преглъщане или ходене в напреднали стадии на заболяването

Някои видове деменция ще споделят някои от тези симптоми, но включват или изключват други симптоми, които могат да помогнат за диференциална диагноза.

Деменцията от тялото на Леви (LBD), например, има много от същите по-късни симптоми като болестта на Алцхаймер.

Все пак, хората с LBD, но са по-склонни да получат първоначални симптоми като зрителни халюцинации, трудности с равновесие и нарушения на съня.

Хората с деменция, дължащи се на болестта на Паркинсон или на Хънтингтън, са по-склонни да преживяват принудително движение в ранните стадии на заболяването.

Лечение на деменция и лечение на болестта на Алцхаймер

Лечението за деменция ще зависи от точната причина и вид деменция, но много лечения за деменция и Алцхаймер ще се припокриват.

Лечение на Алцхаймер

Няма лечение за болестта на Алцхаймер, но опциите за подпомагане на лечението на симптомите на заболяването включват:

 • лекарства за поведенчески промени, като антипсихотици
 • лекарства за загуба на паметта, които включват инхибитори на холинестеразата donepezil (Aricept) и ривастигмин (Exelon) и мемантин (Namenda)
 • алтернативни лекарства, които имат за цел да стимулират мозъчната функция или цялостното
 • кокосово масло или рибено масло
 • лекарства за промени в съня
 • лекарства за депресия

Лечение на деменция

В някои случаи лечението на състоянието, причиняващо деменция може да помогне.

Условията, които най-често отговарят на лечението, включват деменция, дължаща се на:

 • лекарства
 • тумори
 • метаболитни нарушения
 • хипогликемия

В повечето случаи деменцията не е обратима. Въпреки това, много форми са лечими. Правилното лечение може да помогне за деменцията. Лечението на деменция ще зависи от причината.

Например, лекарите често лекуват деменция, причинена от болестта на Паркинсон и LBD, с инхибитори на холинестеразата, които те често използват също за лечение на болестта на Алцхаймер.

Лечението на съдова деменция ще се съсредоточи върху предотвратяването на по-нататъшни увреждания на кръвоносните съдове на мозъка и предотвратяване на инсулт.

Хората с деменция също могат да се възползват от помощни услуги от домашни здравни помощници и други лица, които се грижат за тях.

Помощ за обитаване или старчески дом може да е необходима, тъй като болестта прогресира.

Типове деменция


Има няколко вида деменция, включително:

Болестта на Алцхаймер се характеризира с „плаки“ между умиращите клетки в мозъка и „заплетени“ в клетките (и двете се дължат на протеинови аномалии). Мозъчната тъкан в човек с болестта на Алцхаймер има постепенно по-малко нервни клетки и връзки, а общият размер на мозъка се свива.

Деменцията с телата на Леви е невродегенеративно състояние, свързано с анормални структури в мозъка. Мозъчните промени включват протеин, наречен алфа-синуклеин.

Смесената деменция се отнася до диагноза от два или три типа, които се срещат заедно. Например, едно лице може да покаже както болестта на Алцхаймер, така и съдовата деменция едновременно.

Болестта на Паркинсон също е белязана от наличието на леви тела. Въпреки, че Паркинсонова болест често се счита за нарушение на движението, тя също може да доведе до симптоми на деменция.

Болестта на Хънтингтън се характеризира със специфични видове неконтролирани движения, но включва и деменция.

Други заболявания, водещи до симптоми на деменция, включват:

Нормален хидроцефалий на налягането, когато излишъкът на цереброспиналната течност се натрупва в мозъка.

Задната кортикална атрофия наподобява промените, наблюдавани при болестта на Алцхаймер, но в различна част от мозъка.

Синдромът на Даун увеличава вероятността от младото начало на болестта на Алцхаймер.

Перспективи за хора с деменция сравнение  с болестта на Алцхаймер

Перспективата за хората с Деменция зависи изцяло от пряката причина за деменцията.

Има лечения, за да се направят симптоми на деменция, дължащи се на лечението на Паркинсон, но понастоящем няма начин да се спре или дори да се забави свързаната деменция.

В някои случаи съдовата деменция може да се забави, но все още скъсява живота на човека. Някои видове деменция са обратими, но повечето видове са необратими и вместо това ще причинят повече увреждания с течение на времето.

Алцхаймер е терминално заболяване и понастоящем няма лечение. Продължителността на всеки от трите етапа е различна.

Средно човек, диагностициран с болестта на Алцхаймер, има приблизителна продължителност на живот от около четири до осем години след диагностицирането, но някои хора могат да живеят с болестта на Алцхаймер до 20 години.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button