Рибено масло: 7-те ползи, които ще те изненадат

Рибеното масло е една от най-често консумираните хранителни добавки.

Той е богат на омега-3 мастни киселини, които са много важни за вашето здраве.

Ако не ядете много мазна риба, приемът на рибено масло може да ви помогне да получите достатъчно омега-3 мастни киселини.

В статията ще научите най-важното за него, ползите и начините на приложение, базирани на проучвания.

За какво е полезно рибеното масло ?

Ползите за здравето на рибеното масло включва способността му да подпомага лечението на различни сърдечни заболявания, висок холестерол.

Научни изследвания предполагат ползи при депресия, безпокойство, ADHD, отслабена имунна система, рак, диабет, възпаление, артрит, IBD, СПИН, болест на Алцхаймер, дегенерация на макулата и язви.

Също така помага за загуба на тегло, при бременност, плодовитост и грижа за кожата (особено при условия като псориазис и акне).

Повечето от ползите за рибеното масло за здравето могат да се обяснят с наличието на омега-3 мастни киселини, като Докозахексанова киселина (DHA) и Ейкозапентаенова киселина (ЕРА).

Други полезни есенциални мастни киселини в рибеното масло включват алфа-линоленова киселина или ALA и гама-линоленова киселина или GLA.

Производителите на рибено масло се опитват да го продадат като лекарство за почти всичко.

По-долу ще разгледаме различните доказани ползи от рибното масло, някои от които се основават на конкретни научни доказателства, докато други се основават само на проучвания върху животни.

Предлагаме на читателите да се информират и вместо да бъдат засегнати от вредните му действия, да знаят как правилно да го използват .

Източници на рибено масло

Различните видове риба, които могат да бъдат добър източник на масло, са скумрия, дъгова пъстърва, езерна пъстърва, камбала, херинга, моркови, сардини, риба меч, стриди, риба тон, синя фин тон, жълта риба тон, калкан, , аншоа и сьомга.

Най-често от тях за получаване на масло се използват  риба тон, херинга, скумрия, сардини, пъстърва и сьомга.

Качеството на рибеното масло зависи до голяма степен от вида на рибата, от която се извличате маслото.

Ползи за здравето от рибеното масло

ползи-от-рибено-масло-800x416

Ползите за рибеното масло за здравето включват следните предимства:

1.Сърдечно здраве

Колко полезно е рибеното масло ?

Според Американската асоциация за сърдечни болести (AHA) клиничните проучвания показват, че омега 3 е полезно при намаляване на честотата на сърдечно-съдовите заболявания (CVD).

Рибеното масло е чудесен източник на омега 3 и поради това намалява риска от сърдечни заболявания и сърдечни аритмии.

Той също така намалява нивото на лошия холестерол (LDL) и повишава нивото на добрия холестерол (HDL). ( надежден източник )

Рибеното масло предотвратява натрупването на триглицериди и допълнително намалява нивото на излишните триглицериди.

Предварителните проучвания също така показват, че рибеното масло може да се използва за предотвратяване на атеросклероза при коронарни пациенти.

По този начин, рибеното масло е ефективно за предотвратяване на инсулти, а редовната употреба на рибено масло може да помогне за избягване на внезапна сърдечна смърт.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания, тези предварителни констатации трябва да бъдат потвърдени чрез по-подробни изследвания.

2. Рибено масло при отслабване

Рибеното масло също популярно при отслабване.

Изследванията, проведени от професор Питър Хоу в Южен Австралийски университет, показват, че рибното масло подобрява ефикасността на упражненията при опити за намаляване на теглото.

Доброволците, на които им е давано рибено масло, показват по-голяма загуба на тегло в сравнение с тези, които не го консумират редовно.

Тренировките, комбинирани с маслото, имат положителен ефект върху формата на тялото и състава на участващите пациенти.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

Освен това някои проучвания показват, че добавките с рибено масло, в комбинация с диета или упражнения, могат да ви помогнат да отслабнете .

Не всички проучвания обаче откриват същия ефект ( проучване )

3. Рибено масло за имунната система

Смята се, че редовната консумация на рибено масло подпомага стимулирането на имунната система, като по този начин ви позволява да се преборите с често срещани заболявания като настинки, кашлица и грип.

Омега-3 мастните киселини, присъстващи в рибеното масло, подпомагат имунната система.  

Рибното масло също е от полза за пациентите, страдащи от лупус, което е автоимунно заболяване, характеризиращо се с това, че имунната система атакува собствените си органи и тъкани.

Изследванията показват, че рибеното масло може да помогне за намаляване на свързаната с това висока температура, кожни обриви и умора.

4. Може да Помогнат за Здравето на Очите

Подобно на мозъка ви, очите ви разчитат на омега-3 мазнини. Доказателствата показват, че хората, които не получават достатъчно омега-3, имат по-голям риск от очни заболявания (Проучване).

Освен това здравето на очите започва да намалява в напреднала възраст, което може да доведе до възрастова макулна дегенерация (AMD).

Яденето на риба е свързано с намален риск от AMD, но резултатите от добавките с рибено масло са по-малко убедителни (линк към проучването).

Едно проучване установи, че консумацията на висока доза рибено масло в продължение на 19 седмици подобрява зрението при всички пациенти с AMD. Това обаче е било много малко проучване.

5. Противовъзпалителни свойства

Рибеното масло е ефективно средство за намаляване на възпалението в кръвта и тъканите.

Редовната консумация на добавки от рибено масло, таблетки, хапчета и капсули е полезна за тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания.

Рибеното масло е ефективно при лечение на стомашно-чревни заболявания, целулиа, синдром на късото черво и възпалително заболяване на червата (IBD), включително болестта на Крон и улцерозен колит, които са едновременно типични заболявания на червата.

Пациентите, страдащи от болестта на Крон , често срещат трудности при абсорбирането на витамини, мазнини и основни добавки. Добавките от рибено масло са ефективни  за такива пациенти.

По отношение на улцерозен колит рибеното масло предотвратява натрупването на левкотриен в дебелото черво.

Провеждат се изследвания и за увеличаване на противовъзпалителната дйеност на рибеното масло, особено когато се комбинират с други хранителни добавки и лекарства.

6. Артрит и рибено масло

Рибното масло е полезно при лечението на артрит, ревматизъм, симптоми на Раунауд и подобни състояния.

Използването на рибено масло може да помогне за намаляване на необходимостта от големи дози от НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

Кралската болница в Аделаида и университета в Нюкасъл , съобщава, че големи количества рибено масло показват положителни ефекти върху лечението на артрита.

В случаите на остеоартрит, рибеното масло може да бъде полезно за намаляване на въздействието на ензимите, които разрушават хрущяла.

Свързана статия:Артрит и ревматизъм: Каква е разликата?

7. Депресия и тревожност

Поради наличието на Омега 3 мастни киселини, рибеното масло се препоръчва за облекчаване на депресия, тъга, безпокойство, умствена умора.

Изследователи от Университетската гимназия „Кейп Запад“ в Кливлънд, щата Охайо в своята научна публикация „Рибни масла и биполярно разстройство“.

Проучването твърди, че рибеното масло може да бъде полезно за стабилизиране на настроението и лечение на биполярни разстройства , ето защо не е изненадващо, че е установено, че страните, в които рибата често се яде, имат ниска честота на депресия.

По същия начин, изследванията, проведени върху затворници, показват, че когато на затворници е дадена морска храна, съдържаща по-голямо количество омега-3 мастни киселини, има значителен спад в процента на убийства и честотата на насилие.

Приемането на риба също е добро средство за депресия.

Изводите от изследване показват, че консумацията на риба може да бъде от полза за психическото здраве на жените и да намали риска от развитие на депресия при жените.

8. Очни смущения

Добре известно е, че рибеното масло има способността да подобри зрението. Също така помага при избягване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Националният институт за очни болести в Националния институт по здравеопазване в САЩ планира да проведе национално проучване за оценка на ефекта на рибеното масло в лечението на дегенерация на макулата.

Това проучване ще осигури силни научни доказателства относно ползите от рибеното масло за грижата за очите.

9. Болест на Алцхаймер

Изследванията, проведени в Държавния университет в Луизиана, показват, че мастните киселини са ефективни при лечението на болестта на Алцхаймер.

Тъй като рибеното масло е един от най-добрите източници на есенциални мастни киселини, включително EPA и DHA, той помага при лечението на болестта на Алцхаймер.

Повече изследвания, проведени в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), потвърждават полезността на рибеното масло като възможно средство за отстраняване на болестта.

Асоциацията на Алцхаймер препоръчва на пациентите риба, съдържаща по-високи дози на омега-3 мастни киселини, тъй като тя действа като защита срещу болестта на Алцхаймер и деменция.

10. Грижа за кожата

Чудесно е за подобряване на състоянието на сухата кожа, като я прави блестяща и жизнена. Той е полезен при лечение на различни кожни проблеми като екзема, псориазис, сърбеж, зачервяване на кожата, кожни лезии и обриви.

По отношение на псориазиса, ЕРА, присъстващо в рибеното масло, ограничава растежа на провъзпалителни агенти чрез производство на арахидонова киселина.

Ето защо, рибеното масло може да се прилага също така локално, за да се облекчи псориазисът.

Редовната консумация на капсули от рибено масло спомага за намаляване на загубата на влага от кожата.

11. Акнето

премахване на акне

Рибеното масло е ефективно лечение на акнето. ЕРА е известно, че инхибира образуването на андроген, което може да повлияе на образуването на себум в космения фоликул, което води до акне.

12 . Може да подобри вниманието и хиперактивността при деца

Редица поведенчески разстройства при деца, като разстройство с хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD), включват хиперактивност и невнимание.

Като се има предвид, че омега-3 съставляват значителна част от мозъка, получаването на достатъчно от тях може да е важно за предотвратяване на поведенчески разстройства в ранен живот ( надежден източник ).

Според проучване от 2013 година, добавките с рибено масло могат да подобрят възприеманата хиперактивност, невнимание, импулсивност и агресия при децата.

13. Помощ за хора с Диабет

Пациентите с диабет тип II са склонни към сърдечно-съдови заболявания като коронарна болест на сърцето, атеросклероза и инсулт.

Както бе споменато по-горе, маслото е полезно при лечението на различни сърдечни проблеми.

Изследванията, проведени в Университета в Оксфорд, показаха, че рибеното масло е полезно и за намаляване на нивата на триглицеридите при пациенти с диабет.

Трябва ли да заменим растително масло с рибено масло?

Краткият отговор е „не“. Има много уебсайтове, които съветват хората да спрат да ядат растителни масла и да преминат към рибено масло, за да увеличат приема на омега-3 мастни киселини.

Трябва обаче да се отбележи, че повечето от тези уебсайтове го правят  за да увеличат продажбите на собствените си продукти.

Рибенето масло е добър източник на омега-3 есенциални мастни киселини и трябва да се консумира, но това не означава непременно, че човек трябва изцяло да замести растителните масла с рибено масло.

Ето и кратко описание на Омега-3 мастни киселини:

Има три вида мастни киселини Омега 3, а именно алфа-линоленова киселина (АЛА), докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА).

И трите са важни за тялото. Зеленчукови източници, включително ленено масло, соево масло, конопено масло, рапично масло, орехово масло, рапично семе, перила, чиа и тофу са богати на ALA.

Човешкото тяло има способността да конвертира ALA в DHA и EPA, въпреки че има определени ограничения за това превръщане.

Странични ефекти при предозиране с рибено масло

Прекомерната доза рибено масло може да доведе до  нежелани алергии и странични ефекти върху тялото.

Освен това, рибеното масло може да бъде вредно, ако имате определени болести, така че е необходимо рибеното масло да се консумира предпазливо.

Трябва да се консултирате с лекар за точната доза рибено масло, която трябва да приемате.

Освен това, маслото може да се консумира в различни форми.

Те включват яденето на рибата директно чрез печене, пържене или пушена.

Можете също така да я консумирате под формата на концентрирани хранителни добавки като течност, таблетка, капсула, хапче или меки гелове.

Чистота на рибеното масло

Човек трябва да обърне внимание на качеството на рибеното масло при покупката му. Тя се получава от почти всички риби – сладководни, фермерски, океански, дълбоководни и плитки морски риби.

Всички тези риби могат да бъдат замърсени с токсични съединения като живак, арсен, олово, форми на калций, фурани, диоксини, ПХБ и метил живак и могат да повлияят отрицателно на човешкото тяло. Следователно използваното рибено масло трябва да е чисто.

Много компании продават ултра рафинирано или дестилирано рибено масло, но винаги трябва да проверявате дали са спазени стандартите.

Рибено масло и витамини

Витамин А и витамин D: Рибеното масло, особено видовете, получени от черния дроб на риба, като масло от черен дроб на треска, е богат източник на витамин А и витамин D.

Въпреки това, прекомерната дозировка на масло от черен дроб на треска може да доведе до витаминова токсичност, натрупването на прекомерни витамини в тялото, което може да причини сериозни странични ефекти.

Витамин Е: Различните изледвания около рибеното масло и витамин Е включват:

Рибното масло се подлага на окисляване и може да стане гранясво, което води до образуване на свободни радикали.

Добавянето на антиоксиданти като витамин Е към маслото може да помогне да се предотврати образуването на тези свободни радикали.

Прекомерната доза рибено масло води до намаляване на нивата на витамин Е в човешкото тяло. Тази загуба на витамин Е трябва да бъде допълнена с външни добавки на витамин Е.

Комбинацията от рибено масло и витамин Е може да подпомогне лечението на много видове рак и сърдечни заболявания, когато се комбинира, вместо да се използва индивидуално като метод на лечение.

Бяха извършени предварителни изследвания, които доказват горните твърдения; Обаче, те трябва да бъдат подкрепени с по-подробни проучвания, преди да се направят сериозни заключения относно използването на рибено масло и витамин Е в комбинирани усилия.

Как трябва да приемате рибеното масло ?

Ако не ядете 1-2 порции мазна риба седмично, може да помислите за прием на добавка с рибено масло.

По-долу е даден списък на нещата, които трябва да имате предвид, когато приемате добавка с рибено масло:

Дозиране

Препоръките за дозировка на EPA и DHA варират в зависимост от вашата възраст и здраве.

Световната здравна организация препоръчва дневен прием на 0,2–0,5 грама (200–500 mg) комбинирани EPA и DHA. Въпреки това, може да се наложи да увеличите дозата, ако сте бременна, кърмите или имате риск от сърдечно заболяване (116Truted Source).

Изберете добавка с рибено масло, която осигурява поне 0,3 грама (300 mg) EPA и DHA на порция.

Форма на приемане

Добавките с рибено масло се предлагат в редица форми, включително етилови естери (EE), триглицериди (TG), реформирани триглицериди (rTG), свободни мастни киселини (FFA) и фосфолипиди (PL).

Тялото ви не абсорбира етилови естери, както и други, така че опитайте да изберете добавка с рибено масло, която се предлага в една от другите изброени форми.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • [bg_collapse view=“button-green“ color=“#4a4949″ icon=“eye“ expand_text=“reference“ collapse_text=“ “ ] [/bg_collapse]

Актуализация на статията на 14 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button