Сърдечен удар: 5 Симптоми за предстоящ инфаркт

Сърдечна атака е животозастрашаваща. Ако мислите, че вие или някой друг имате сърдечен удар, незабавно трябва да се обадите за линейка на номер 112 .

Сърдечен атака се случва, когато сърдечният ви мускул е гладен от богата на кислород кръв. Това причинява увреждане на сърдечния мускул.

Какви са признаците на сърдечен удар?

Симптомите на сърдечен удар варират от един човек на друг. Най-честите признаци на сърдечен удар са:

  • гръдна болка: стягане, тежест, болка или чувство на парене в гърдите
  • болка в ръцете, врата, челюстта, гърба или стомаха: за някои хора болката или стягането са тежки, докато други хора просто се чувстват неудобно
  • изпотяване
  • чувство на светлина
  • чувство на гадене или повръщане.

Трябва ли да взема аспирин, ако мисля, че имам сърдечен удар?

Първото нещо, което трябва да направите, ако смятате, че имате сърдечен удар, е да се обадите на 112 незабавно за линейка.

След това трябва да седнете и да си почивате, докато чакате линейката да пристигне. Не се изправете и търсете аспирин. Това може да доведе до ненужно натоварване на сърцето ви.

Дъвчете таблетка за възрастни аспирин (300 mg), ако  е лесно достъпен, освен ако не сте алергични към аспирин или ви е казано да не го приемате.

Ако нямате аспирин до Вас или ако не знаете дали сте алергични към аспирин, просто останете в почивка, докато пристигне линейка.

Свързана статияАритмия: Причини, симптоми, видове и лечение

Каква е разликата между инфаркт и сърдечен удар?

Сърдечен удар се случва, когато има внезапна загуба на притока на кръв към част от сърдечния мускул. Повечето сърдечни атаки са причинени от коронарна болест на сърцето.

Сърдечен удар се случва, когато сърцето ви спре да изпомпва кръв около тялото ви. Въпреки че сърдечен удар може да доведе до инфаркт, те са две различни неща.

Някой, който е имал сърдечен арест, ще бъде в безсъзнание и няма да диша нормално. Ако видите някой, който има сърдечен арест, можете да увеличите шансовете на човека да оцелее, като се обадите на 122 и им направите сърдечен масаж.

Какво причинява сърдечен удар?

Повечето сърдечни атаки са причинени от коронарна болест на сърцето. Коронарната сърдечна недостатъчност (СРС) е когато коронарните артерии (артериите, които доставят сърдечния мускул с богата на кислород кръв) се стесняват от постепенното натрупване на мастни материали в стените им.

Ако част от този мастен материал (атерома) се разруши, това може да доведе до образуване на кръвен съсирек (блокаж). Ако блокира вашата коронарна артерия и прекъсне подаването на богата на кислород кръв към сърдечния мускул, това е сърдечен удар.

Други редки причини за инфаркт включват спонтанна дисекция на коронарна артерия (SCAD), при която се разкъсват една или повече коронарни артерии.

Как се диагностицира сърдечен удар?

Когато пристигне линейка, персоналът на линейката ще

  • да ви изследва и да следи сърдечната честота и кръвното Ви налягане,
  • направете електрокардиограма (ЕКГ) в линейката,
  • оценявайте симптомите и медицинската ви история,
  • местят ви в най-подходящата болница.

Свързана статияХипертония: Причини, симптоми и лечения

Как се лекува сърдечен удар?

Когато пристигнете в болницата, ще получите лечение за блокираната артерия.

Или ще имате Първачна коронарна интервенция (PPCI), която е спешна коронарна ангиопластика. Това включва повторно отваряне на блокираната коронарна артерия, възстановяване на кръвоснабдяването на част от сърцето, която е гладна от кръв, което помага да се спаси колкото е възможно повече от сърдечния мускул.

Или ще имате тромболиза, наречена също „тромбоут“. Това включва инжектиране на лекарство във вена за разтваряне на кръвния съсирек и възстановяване на кръвоснабдяването на сърцето. Понякога това може да ви се даде в линейката.

При някои видове сърдечни пристъпи хората не получават нито едно от тези две терапии, защото няма да се възползват от тях.

Лекари, които лекуват инфаркт

Тъй като сърдечните атаки често са неочаквани, лекарят по спешност обикновено е първият, който ги лекува. След като човек е стабилен, те се прехвърлят на лекар, специализиран в сърцето (наречен кардиолог).

Какво се случва със сърцето ми след сърдечен удар?

Сърдечен пристъп винаги причинява трайно увреждане на сърдечния мускул, но колкото по-рано се дава лечение, толкова повече мускули е възможно да се спасят.

Ако сърдечен удар уврежда значително количество сърдечен мускул, това може да повлияе на изпомпването на сърцето ви. Терминът, използван за описание на това, е сърдечна недостатъчност. Също така, някои хора продължават да получават ангина след лечение на сърдечния удар, тъй като все още се стеснява една или повече коронарни артерии.

Предотвратяване на сърдечни атаки

Животът на здравословен начин на живот може да ви попречи да развиете коронарна болест на сърцето и да имате сърдечен удар.

Ако сте имали сърдечен удар, можете драстично да намалите риска от поява на друг инфаркт и бъдещи сърдечни проблеми, като поддържате сърцето си здравословно и приемате лекарствата си.

Ако сте навършили 40 години, трябва да попитате Вашия лекар или медицинска сестра за медицинска проверка на сърцето, за да оцените риска от сърдечен удар през следващите 10 години.

Какво става с възстановяването?

Сърдечният удар може да бъде страшно преживяване и може да отнеме време. Естествено е да се притеснявате за възстановяването и бъдещето си.

Много хора правят пълно възстановяване и в рамките на няколко месеца са в състояние да се върнат към нормалната си дейност. Въпреки това някои хора може да открият, че не са в състояние да направят същото, както преди.

Участието в курс за рехабилитация на сърцето ще увеличи шансовете ви да се върнете към нормалното възможно най-бързо.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button