Люцерна: 9 Важни ползи на чай от люцерна

Люцерна, известна още като люцерна или Алфалфа, е растение, отглеждано като храна за добитъка в продължение на стотици години.

Какво е люцерна ?

Тя е била отдавна оценена за високото си съдържание на витамини, минерали и протеини в сравнение с други източници на фураж .

Люцерната е част от семейството на бобовите растения, но също така се смята за билка.

Изглежда първоначално идва от Южна и Централна Азия, но оттогава насам се е развивала по целия свят.

Освен че е използван като фураж, той също има дълга история на употреба като лекарствена билка за хората.

Неговите семена или сушени листа могат да се приемат като добавка, или семената могат да бъдат покълнали и изядени под формата на люцерна от кълнове.

Как се прави чай от Люцерна?

Чай от люцерна се прави много лесно – посавяте 1 супена лъжица изшушена люцерна в 200 мл. вряла вода и я оставите да се запари за 10 минути,

Какви ползи за здравето има люцерната?

Люцерната обикновено се консумира от хората като билкова добавка или под формата на кълнове от люцерна.

Тъй като листата или семената се продават като билкови добавки, а не като храни, няма стандартна хранителна информация.

Те обаче обикновено са с високо съдържание на витамин К и съдържат и много други хранителни вещества, включително витамин С, мед, манган и фолиева киселина.

Малкият кълнове съдържат едни и същи хранителни вещества и също имат много ниско съдържание на калории.

Например, 1 чаша (33 грама) люцерна от кълнове съдържа само 8 калории. Също така съдържа следното  :

 • Витамин К: 13% от НИРД.
 • Витамин С: 5% от НИРД.
 • Мед: 3% от НИРД.
 • Манган: 3% от НИРД.
 • Фолио: 3% от НИРД.
 • Тиамин: 2% от НИРД.
 • Рибофлавин: 2% от интелигентните научни изследвания.
 • Магнезий: 2% от НИРД.
 • Желязо: 2% от НИРД.

Чашата съдържа 1 грам протеин и 1 грам въглехидрати, които идват от фибрите.

Най-важното: съдържа витамин К и малки количества от много други витамини и минерали. Също така е високо в много биоактивни растителни съединения.

Люцерната може да помогне за понижаване на холестерола

Понижаващата холестерола способност на люцерна е най-добре проучената полза за здравето досега.

Многобройни проучвания при маймуни, зайци и плъхове показват, че могат да понижат нивата на холестерола в кръвта . ( проучване )

Няколко малки проучвания също потвърждават този ефект при хората.

Едно проучване сред 15 души е установило, че средното хранене на 40 грама семена от люцерна 3 пъти на ден намалява общия холестерол с 17% и „лошия“ LDL холестерол с 18% след 8 седмици .

Друго малко изследване само на 3 доброволци установило, че 160 грама семена от люцерна на ден може да намалят нивата на общия холестерол в кръвта .

Този ефект се дължи на високото му съдържание на сапонини, които са растителни съединения, за които е известно, че понижават нивата на холестерола.

Те правят това, като намаляват абсорбцията на холестерола в червата и увеличават екскрецията на съединенията, използвани за създаване на нов холестерол .

Изследванията, направени досега, са твърде малки, за да бъдат убедителни, но те показват обещание за люцерна като лечение за висок холестерол.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

9 ползи на чай от люцерна

люцерна-действие-лечение

Има дълъг списък от традиционни употреби на люцерна като лекарствена билка.

Те включват понижаване на кръвното налягане, действащо като диуретик, увеличаване на производството на мляко, лечение на артрит и отстраняване на камъни в бъбреците.

За съжаление повечето от предложените ползи за здравето все още не са проучени. Някои от тях обаче са изследвани до известна степен.

1. Подобрено метаболитно здраве

Едно традиционно използване на люцерна е като антидиабетично средство.

Неотдавнашно проучване при животни установи, че добавките от люцерна намаляват високите нива на общия LDL и VLDL холестерол при диабетни животни. Той също така подобри контрола на кръвната захар .

Друго проучване при диабетни мишки установява, че екстрактът от люцерна понижава нивата на кръвната захар чрез увеличаване на освобождаването на инсулин от панкреаса .

Тези резултати изглежда подкрепят използването на люцерна за лечение на диабет и подобряване на здравето на метаболизма. Това обаче трябва да бъде потвърдено в проучванията при хора.

2. Подобряване на симптомите на менопаузата

Растението е богато в растителните съединения, наречени фитоестрогени, които са химически подобни на хормона естроген.

Това означава, че те могат да причинят някои от същите ефекти в тялото като естроген.

Фитоестрогените са противоречиви, но те могат да имат няколко предимства, включително облекчаване на менопаузалните симптоми, причинени от понижени нива на естроген.

Ефектите от люцерна върху симптомите на менопаузата не са изследвани в голяма степен, но едно проучване установи, че екстракти от градински чай и люцерна са успели напълно да разрешат нощни изпотявания и горещи вълни при 20 жени .

3. Антиоксидантни ефекти

Алфамедът има дълга история на употреба в аюрведа медицина за лечение на състояния, причинени от възпаление и оксидативни увреждания.

Това се дължи на факта, че люцерната е смятана, че действа като мощен антиоксидант, предотвратявайки увреждането, причинено от свободните радикали.

Няколко изследвания върху животни вече потвърдиха антиоксидантните си ефекти.

Те открили, че люцерната има способността да намали клетъчната смърт и увреждането на ДНК, причинено от свободните радикали. Това се постига чрез намаляване на производството на свободни радикали и подобряване на способността на организма да се бори с тях .

Едно проучване при мишки дори установило, че лечението с люцерна може да помогне за намаляване на щетите, причинени от инсулт или мозъчно увреждане

Свързана статия: Топ 10 висококачествени антиоксидантни храни

Странични ефекти от люцерната

Въпреки че люцерната е вероятно безопасна за повечето хора, тя може да причини вредни странични ефекти за някои хора.

Ако сте бременна

Люцерната може да причини маточна стимулация или контракции. Следователно, трябва да се избягва по време на бременност

Ако приемате разредители на кръвта

Тя има високо съдържание на витамин К. Въпреки че това е от полза за повечето хора, то може да бъде опасно за другите.

Високите дози витамин К могат да причинят по-малко ефективни лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин. Ето защо е важно хората, приемащи тези лекарства, да избягват големи промени в приема на витамин К .

Ако имате автоимунно разстройство

Има съобщения за случаи на добавки от люцерна, причиняващи реактивирането на лупус при някои хора .

И в едно изследване на маймуни добавките от люцерна причиняват симптоми като лупус .

Предполага се, че този ефект се дължи на възможните имунно стимулиращи ефекти на аминокиселината l-каванин, който се открива в люцерната.

Как да добавите люцерна към вашата храна ?

Добавките от люцерна могат да се използват в прахообразна форма, приемат се като таблетки или се използват за приготвяне на чай.

Тъй като толкова малко човешки изследвания са били направени за семената, листа или екстракт, е трудно да се препоръча безопасна или ефективна доза.

Билковите добавки също са известни с това, че не съдържат това, което е посочено на етикета, така че не забравяйте да направите своето проучване и да купите от реномиран производител .

Цена: Може да разгледате обявите в olx .

Можете да ги купите в магазините за здравословни храни или да ги израснете вкъщи. Ето как:

 • Добавете 2 супени лъжици семена от люцерна в купа, буркан или израстък и ги покрийте с 2-3 пъти по-голямо количество хладна вода.
 • Нека да се накисват за една нощ или около 8-12 часа.
 • Изцедете и изплакнете кълновете добре с хладка вода. Изцедете ги отново, като отстраните колкото е възможно повече вода.
 • Съхранявайте кълновете на пряка слънчева светлина и на стайна температура в продължение на 3 дни.
 • Изплакнете ги и ги източете добре на всеки 8-12 часа.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button