Пчелен прашец – Какво е + 7 Впечатляващи ползи

Знаете ли, че пчелен прашец съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на човешкото тяло да процъфтява?

Ето защо Германският Федерален съвет по здравеопазване официално призна това като лекарство.

Пчелният прашец е чудесен за естествения алергичен отговор и е отговорен за многото ползи за здравето на суровия мед.

Той е богат на витамини, минерали, протеини, липиди и мастни киселини, ензими, каротеноиди и биофлавоноиди, което го прави антибактериален, противогъбичен и антивирусен агент, който укрепва капилярите, намалява възпалението, стимулира имунната система и естествено понижава холестерола.

Пчелният прашец подобрява метаболизма на мускулния протеин и енергия при проучване направено в САЩ.

Клинично доказана ползи за здравето от Пчелен Прашец

Ползите от прашеца са огромни и сега ще разгледаме най-важните от тях, като се основаваме на проучвания:

1.Намалява възпалението

10-невероятни-ползи-от-пчелно-млечице

Противовъзпалителната активност на пчелния прашец е сравнена с лекарства като напроксен, аналгин, фенилбутазон и индометацин.

Изследователите предполагат, че може да се използва при остри и хронични възпалителни състояния, първоначални дегенеративни състояния и чернодробно заболяване или токсичност.

Изследване от 2010 г., публикувано във фармацевтичната биология, установява, че поленовият прашец показва значителни противовъзпалителни свойства, когато се дава на мишки с чернодробна некроза, предизвикана от ацетаминофен. (изследване)

Друго проучване, проведено през 2010 г., изследва противовъзпалителния ефект на пчелния прашец, неговия воден екстракт и етанолния екстракт по метода на карагенан-индуциран оток на лапата при плъхове.

Резултатите показват, че то леко потиска отока на лапата, докато водният екстракт не показва почти никаква инхибиторна активност.

Етанолният екстракт показва силна противовъзпалителна активност и изследователите предполагат, че може да се използва като хранителна добавка и като функционална храна.

2.Действа като антиоксидант

Последни проучвания показват, че ензимните хидролизати от пчелния прашец са полезни при пациенти, страдащи от различни заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и хипертония.

Антиоксидантните свойства са били измерени в проучване от 2005 г. и изследователите са открили, че има забележителна антиоксидантна активност.

Те са станали свидетели на високи очистващи активности срещу активен оксидативен стрес.

Изследователите дори предполагат, че инхибиторните активности на пчелния прашец са подобни на тези, открити в ферментиралите храни, като например мисо и оцет. ( източник )

Свързана статияТоп 10 висококачествени антиоксидантни храни

3. Защитава от токсичност на черния дроб

Едно проучване от 2013 г., публикувано в „Доказателствена допълваща и алтернативна медицина“, установи, че поленовият прашец на кестените предпазва хепатоцитите от оксидативния стрес и насърчава заздравяването на чернодробното увреждане, причинено от токсичността.

Плъховете с чернодробно увреждане, предизвикано от въглероден тетрахлорид, се разделят на две групи – една група приема две различни концентрации на прашец от пчелен прашец (200-400 милиграма на килограм на ден) и на една група се дава силибин, лекарство, което съдържа флавоноиди.

Изследователите установили, че и двете лечения са обърнали увреждането на черния дроб, но силибинът е причинил значителна загуба на тегло и смърт поради тежка диария, когато се дава на плъхове.

Тези открития показват, че пчелен прашец е безопасна алтернатива на силибинина при лечението на чернодробни увреждания и може да бъде част от чернодробното очистване. ( проучване )

4. Укрепва имунната система

Пчелният прашец има антимикробни и антивирусни свойства. Проучване от 2014 г., публикувано в хранителната и химическата токсикология, оценява биологичните активни вещества от осем търговски марки пчелен прашец, закупени от пазара.

Всички проби показват антимикробна активност. Стафилококус ауреус е най-чувствителен към пчелен прашец, а най-устойчива е Кандида . (проучване)

Пчелен прашец може да бъде и естествен алергичен боец. Проучване от 2008 г., проведено в Япония, изследва ефекта на пчелния прашец върху активирането на мастните клетки, което играе централна роля при различни алергични заболявания.

Изследователите са направили инвитро експерименти и са открили, че пчелен прашец има антиалергично действие поради способността му да инхибира активирането на мастоцитите, което играе важна роля в ранните и късни фази на алергичните реакции.

5. Помага при менопауза

Проучване, проведено в Германия през 2015 г., установява, че както медът, така и  пчелен прашец подобряват менопаузалните оплаквания при пациенти с рак на гърдата при антихормално лечение.

Повече от две трети от пациентите, завършили проучването, съобщават за подобрение на симптомите.

Изследователите предполагат, че пчелен прашец и мед могат да се предлагат на жени, които не са отговорили на други алтернативи, за да се справят с постменопаузалните симптоми.

Те също така отбелязват, че флавоноидите, открити в меда и прашеца, показват, че предотвратяват рака на гърдата, като подкрепят употребата на тези продукти при жени с симптоми на менопаузата и проблеми с или без анамнеза за рак на гърдата. ( проучване )

6. Помага за облекчаване на стреса

Поради хранителните и тонизиращи свойства на пчелния прашец подобрява кръвоснабдяването на нервната тъкан, повишава умствения капацитет и укрепва нервната система, която може да бъде отслабена от стреса.

Това го прави един от най-ефективните природни облекчаващи стреса продукти. Това може да е особено полезно за хората с липса на енергия, особено за възрастните хора.

Дори и малките дози пчелен прашец за продължителен период от време могат да подобрят настроението и физическата издръжливост, като по този начин укрепят желанието за живот.

Той също така служи като локален аналгетик, като му дава възможност да облекчи болката, която може да бъде предизвикана от стрес или нараняване.

Ако се питате, как точно да консумирате пчелен прашец, не пропускайте статията ни 6 начина за консумация на Пчелен прашец

7.  Насърчава оздравяването

Пчелният прашец може да се използва като локална маз, за да се ускори лечебният процес, особено полезен като домашно средство за облекчаване на изгарянето.

Поленът включва камферол, който инхибира активността на ензимите след изгаряне и намалява възпалителните реакции и подуване.

Поленът помага за подобряване на кръвообращението в съдовете и овлажнява кожата. Противовъзпалителното и аналгетичното действие на флавоноидите в пчелния прашец помага за облекчаване на болката и предотвратяване на агрегацията на тромбоцитите.

Поленът също помага за предотвратяване на инфекцията поради антимикробната си активност, което позволява раната или изгарянето да се лекуват бързо.

Какво е пчелен прашец?

пчелен-прашец-ползи

Пчелите събират полен от растителни прашници, смесват се с малка доза секреция от слюнчените жлези или нектар и го поставят в определени кошници , които се намират в  задните им крака – наречени полени.

След събирането на прашеца, той се носи в кошера, където е опакован в клетки от пчелна пита. Тогава повърхността на събрания прашец е покрита с тънък слой мед и восък, създавайки „пчелен хляб“.

Пчелният хляб се подлага на анаеробна ферментация и се запазва от възникващата млечна киселина. Пчеловият хляб служи като основен източник на протеин за пчелната колония.

Според последните национални данни една пчелна колония дава един до седем килограма полен на година.

Всеки ден количеството на полен, събран от една колония, възлиза на 50-250 грама. Има специални устройства или поленови капани, които се използват за събиране на поленови кошници, тъй като полевите пчели се връщат в кошерите си.

Пчелите трябва да пробият пътя си през капаните, за да влязат в кошера и да оставят прашец там,след това се връщат обратно, за да събират повече цветен прашец.

Цветът на прашеца варира, вариращ от ярко жълт до черен. Пчелите обикновено събират полен от същото растение, но понякога събират прашец от много различни растителни видове. Поленовите зърна зависят от видовете растения; те се различават по форма, цвят, размер и тегло.

Пчелният прашец е известен като апитерапевтичен продукт, защото съдържа групи химически съединения, които се правят от пчелите и се използват за медицински цели.

В състава му има около 250 вещества, включително аминокиселини, липиди, витамини, макро и микроелементи и флавоноиди, според изследване направено във САЩ.

Свързана статия: Пчетелн мед: ползи за здравето и 20 научно доказни приложения

Странични ефекти от пчелен прашец

странични-ефекти-от-пчелен-прашец

Странични ефекти


Tой е безопасен за повечето хора да приемат пчелен прашец през устата за период от 30 до 60 дни, в зависимост от дозата. По-ниска доза може да се консумира със смес от пчелен прашец и се счита за по-безопасна.

Най-големите опасения за безопасността са алергичните реакции, които могат да бъдат проблем за хората, които са алергични към прашеца. Ако забележите сърбеж, подуване, задух или замайване след консумация на пчелен прашец, преустановете употребата, докато не говорите с вашия лекар.

Има опасения, че пчелен прашец може да стимулира матката и да застраши бременността, поради което жените, в бременност, трябва да избягват използването на цветен прашец или да го използват под ръководството на лекар.

Рецепти с пчелен прашец

Тези рецепти ще ви позволят да имате енергия в края на деня, за да правя онези неща,  за които повечето от нас са прекалено уморени, като пране, почистване или излизане с приятели и семейство.

Закуска със пчелен прашец

Съставки:

 • 1 чаша ябълков сок или портокалов сок или любим „чист сок само“ сок (без захар!)
 • 1 банан
 • 1 яйце
 • 1 супена лъжица чист течен мед
 • 1 супена лъжица чисти прашец от гранули от прашец

Приготвяне:

Смесете всички съставки заедно, ако желаете може да ги пасирате.

Рецепта за банани с пчелен прашец

Съставки:

 • 1 чаша орехово мляко, кокосово или сурово мляко
 • 1 чаша замразени боровинки
 • ½ банан (прясна или замразена)
 • 1 супена лъжица пчелен прашец
 • 1 супена лъжица кокосово масло
 • ¼ чаша гръцко кисело мляко
 • 1 супена лъжица чай или ленени семена

По избор: 1 супена лъжица какао, спирулина или коноп; щипка канела; тире от мед или кленов сироп.

Приготвяне:

 1. Ако включвате ленени семена, ще трябва да ги смилате преди смесването.
 2. След като направите това (или ако не използвате ленено семе), добавете всички съставки към блендера и ги смесите до гладка и кремообразна смес.

Как да вземете пчелен прашец?

Ако се интересувате от приемането на пчелен прашец по здравословни причини или с надеждата да намалите ефекта от сезонните алергии, трябва да продължите внимателно. Дори ако никога не сте имали алергична реакция към прашец или пчелни продукти преди, трябва първо да вземете пчелен прашец много бавно и в много малки количества.

Всеки, за когото е известно, че е алергичен към мед или пчели, определено не трябва да консумира пчелен прашец. Винаги използвайте най-добрата си преценка, когато добавяте нещо ново към вашата диета.

Възрастните могат да опитат да добавят пчелен прашец на ¼ чаена лъжичка наведнъж и не трябва да надвишават две супени лъжици на ден.

Децата трябва да започнат само с няколко гранули и не трябва да надвишават ½ чаена лъжичка на ден.

Прочетете и нашата подробна статия за ползите напчелно млечице

Хранителна информация

Пчелният прашец съдържа всички основни компоненти за здравето. Процентът на подмладяващите елементи в пчелния прашец значително надвишава тези, присъстващи в пивоварните маи и пшеничните зародиши.

Пчелният прашец коригира недостатъчното или небалансирано хранене в обичаите на днешната ни цивилизация за консумиране на непълни храни, често с добавени химически съставки, които ни излагат на различни физиологични проблеми.

Поленът се счита за енергиен и хранителен тоник в китайската медицина. Културите по целия свят го използват в изненадващ брой приложения:

 • 30 процента усвоими въглехидрати
 • 26 процента захари (главно фруктоза и глюкоза)
 • 23 процента протеин (включително 10 процента от есенциалните аминокиселини)
 • 5% липиди (включително есенциални мастни киселини)
 • 2% фенолни съединения (включително флавоноиди)
 • 1,6% минерали (включително калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен)
 • 0,6% водоразтворими витамини и киселини (включително В1, В2, В6 и С)
 • 0.1% мастноразтворими витамини (включително витамини А, Е и D)

Обобщение

 • Пчелният прашец е богат на витамини, минерали, протеини, липиди и мастни киселини, ензими, каротеноиди и биофлавоноиди.
 • Той има мощни антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства, които укрепват капилярите, намаляват възпалението, стимулират имунната система и понижават нивата на холестерола по естествен път.
 • Използвайте пчелен прашец, за да увеличите приема на хранителни вещества естествено.
 • Проучванията показват, че тя е ефективна при предотвратяването и възстановяването на недохранването и лошото хранене.
 • Можете да закупите вече почвен пчелен прашец или гранули. Добавя се гладки, кисело мляко, извара, зърнени храни, печени продукти и салати. Или нека хранителните вещества да се вливат в топла вода и да я изпият за засилване на витамините и минералите.

Референции и източници

Национална програма за производство на мед. (2019, Март 13)
mzh.government.bg

Bee pollen: chemical composition. (2019, Март 22)
Здравна лаборатория на САЩ

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button