Пчелно млечице: За какво помага?

Пчелното млечице е желатино вещество, произведено от пчелни медове за хранене на пчелите кралици и техните млади.

Често се продава като хранителна добавка за лечение на различни физически неразположения и хронични заболявания.

Въпреки че отдавна се използва в традиционната медицина, нейните приложения в западната медицина остават противоречиви.

Какви са ползите на пчелно млечице ?

Първият и биологично най-силен продукт на пчелата е пчелното млечице.

То е най- съвършеният продукт на природата – мощен естествен биостимулатор, ценен за подобряване на здравето.

Биологичната и хранителна стойност на пчелното млечице са споменати в най-старите писменни паметници, които са се появили отпреди 3000–5000 години.

Проучванията през последното хилядолетие показват, че пчелното млечице е на границата между храната и лекарствата.

Известни са ефектите от действието на пчелното млечице върху човешкото тяло, но много малко хора наистина знаят за тях. .Пчелното млечице е полезно и при болни, и при здрави хора.

Чрез Желероял терапия (лечение с пчелно млечице) някои се лекуват, а други просто укрепват организма си.

Какво е пчелно млечице ?

Пчелното млечице се изработва от млади пчели – от 4–6- до 12–15-дневна възраст.

В този период те започват да се хранят с перга (т.нар. „пчелен хляб”, който пред- ставлява пчелен прашец, складиран и трамбован от пчелите в килийките и претърпял млечно-ки- села ферментация), богата на белтъчини, мазнини, витамини и други биологично активни вещества.

Доказано е, че един вид млечице се отделя от долночелюстните жлези на пчелите и се използва за хранене на личинките, на пчелите работнички и на търтеите и това млечице се нарича пчелно.

Другият вид млечице се състои от сместа на секретите на глътъчните, долночелюстните и горночелюстни- те жлези. То се нарича маточно пчелно млечице.

Проучванията в тази насока прерастват в нова наука с приложно направление, наречена апитерапия.

Антибактериалната активност на пчелния мед в момента усилено се проучва от учените и вече успешно се използва в медицината за лечение на някои рани, гастро-интестинални, чернодробни и др. заболявания.

Напоследък са установени и специфични антимикробни съставки в определени видове пчелен мед, сред които е и дъбовия манов мед от нашата страна.

Какво съдържа пчелното млечице?

Химичният състав на пчелното млечице е много сложен. То е богато на хранителни и биологично активни вещества, притежава лечебни свойства, но не може да служи като универсално лекарство, както се е смятало по-рано.

Пчелното млечице е гъста белезникова течност

Съдържа значително количество белтъчини, съставени от 22 аминокиселини, в това число всички незаменими, които не се синтезират от организма.

То съдържа свободни аминокиселини, амини и амиди, белтъци като глобулини (68%) и албумини (40%), ко- ито са изключително важни за кръвта, а също въглехидрати, цинк-белтък с хормоноподобно действие.

Съставът на минералните вещества е: желязо, манган, цинк, кобалт, фосфор, калий, натрий, калций, магнезий, мед, никел, сребро, олово, злато, бисмула- луминий, хром, сяра, силиций, арсен.

Особено високо е съдържанието на цинк, желязо и кобалт. Маточното пчелно млечице съдържа витамини- те от В1 до В9 , В12, Н, малко количество С, А, Д, Е. в сравнение с други продукти на пчеларството то е богато на витамин В5 – пантотенова киселина, и Н – биотин.

Пчелното млечице помага за:

 • Подобрява трофиката;
 • Увеличава издръжливостта;
 • Подобрява състоянието на периферната и централната нервна система;
 • Нормализира кръвното налягане;
 • Нормализира състава на кръвта;
 • Подобрява се, според Ф. Бетлер, функцията на костния мозък;
 • Стимулира отделянето на женски и на мъжки полови хормони;
 • Лекува безплодие и импотентност;
 • Стимулира надбъбречната жлеза;
 • Предизвиква специфична имунна толерант- ност, увеличава имунната защита – клетъчна и тъканна;
 • Има имуно регулаторен ефект при авто- имуноагресивни фактори (бронхиална астма, рев- матоиден артрит, гломерулонефрит);
 • Забелязва се имунодепресивен ефект;
 • Има способност да премахва умората;
 • Подобрява съня, паметта и трудоспособността;
 • Това е един от методите за лечение на намалена памет, особено при атеросклероза;
 • Повишава общия жизнен тонус;
 • Подобрява самочувствието;
 • Оказва анаболен ефект;
 • Понижава нивото на захар в кръвта;
 • Подобрява дейността на ендокринните жлези;
 • Антибактериално и противовирусно действие;

Научно доказани ползи от пчелно млечице

Редица световни проучвания доказват ролята на пчелното млечице в превенцията и подобряването на здравословното състояние на човека.

1. Съдържа разнообразие от хранителни вещества

Пчелното млечице се състои от вода, въглехидрати, протеини и мазнини (източник).

Пълният химически състав на пчелното млечице е неизвестен, но се смята, че положителните му ефекти върху здравето произтичат от неговите уникални протеини и мастни киселини (линк към изследване).

Те включват девет гликопротеини, известни общо като главни протеини от пчелното млечице (MRJP) и две мастни киселини, транс-10-хидрокси-2-деленонова киселина и 10-хидроксидеканоева киселина.

Пчелното млечице съдържа също няколко витамини от група В и микроелементи в микроорганизмите.

Съставът на хранителните вещества обаче варира значително между източниците на пчелното млечице .

Някои от витамините, които обикновено присъстват в пчелното млечице, включват:

 • Тиамин (В1)
 • Рибофлавин (B2)
 • Пантотенова киселина (B5)
 • Пиридоксин (В6)
 • Ниацин (B3)
 • Фолиева киселина (B9)
 • Инозитол (В8)
 • Биотин (B7)

Пчелното млечице съдържа вода, въглехидрати, протеини, мазнини, витамини от група В и микроелементи в микроелементите.

Уникалните му протеини и мастни киселини може да са причина за потенциалните му ползи за здравето

2. Може да осигури антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти

Пчелното млечице се твърди, че намалява възпалението и окислителния стрес.

При многобройни изследвания в лаборатория на специфичните аминокиселини, мастни киселини и фенолни съединения, открити в пчелното млечице, изглежда оказват мощни антиоксидантни ефекти.

Освен това няколко проучвания в епруветка показват намалени нива на противовъзпалителни химикали, освободени от имунни клетки, третирани с пчелно млечице (проучване, линк към изследване в лаборатория ).

Въпреки че тези резултати са обещаващи, липсват изследвания върху хора. Необходими са повече данни, за да се направят окончателни заключения относно лечението на възпалението с пчелно млечице.

Някои изследвания на животни и епруветки показват, че пчелното млечице може да има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Всеобхватни изследвания обаче не съществуват.

3. Може да намали риска от сърдечни заболявания чрез въздействие на нивата на холестерола

И двете изследвания върху животни и хора показват, че пчелното млечице може да повлияе положително нивата на холестерола и по този начин да намали риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че точният механизъм остава неясен, специфичните протеини в пчелното млечице могат да помогнат за понижаване на холестерола, според проучване в клиника проведено в САЩ.

Едно 12-седмично проучване установи, че зайците, допълнени с пчелно млечице, значително намаляват общите и „лошите“ нива на LDL холестерол съответно с 28% и 23% .

Подобно на едномесечно проучване при хора се наблюдава 11% и 4% намаление на общите и „лоши“ нива на LDL холестерол при хора, приемащи около 3 грама пчелно млечице дневно (доверен източник).

Обратно, друго малко проучване при хора не установи значителни разлики в нивата на холестерола между участниците, лекувани с пчелно млечице, и тези на плацебо.

Някои изследвания на животни и хора показват намалени нива на холестерол с добавки на пчелното млечице. За потвърждаването на тези резултати обаче са необходими още изследвания.

4. Специфични протеини могат да понижат кръвното налягане

Пчелното млечице може да защити сърцето и кръвоносната система чрез намаляване на кръвното налягане.

Няколко проучвания с епруветки показват, че специфичните протеини в пчелното млечице отпускат гладките мускулни клетки във вените и артериите ви, като по този начин понижават кръвното налягане.

Неотдавнашно проучване на животни изследва добавка, комбинираща пчелното млечице с други пчелни вещества и установи значително намаляване на кръвното налягане. Точната роля, която пчелното млечице играе в тази добавка, обаче не е ясно.

Необходими са още изследвания, за да се разбере връзката на пчелното млечице с кръвното налягане.

5. Антиоксидантните свойства могат да поддържат здравата функция на мозъка

Пчелното млечице може да засили мозъчната функция.

Едно проучване разкрива, че мишките, предизвикани от стрес, лекувани с пчелно млечице, имат по-ниски нива на хормони на стреса и по-здрава централна нервна система от контролната група.

Отделно проучване доведе до подобрена памет и намалени симптоми на депресия при плъхове след менопауза, даващи пчелно млечице (линк към проучване).

Друго проучване на животни показва, че плъховете, лекувани с пчелно млечице, са по-способни да премахват определени химически отлагания в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер (лабораторен източник).

Повечето от тези изследвания приписват защитния ефект върху мозъчната и нервната тъкан на антиоксидантния капацитет на пчелното млечице.

6. Може да поддържа здрава имунна система

Пчелното млечице може да повиши естествения имунен отговор на тялото ви към чужди бактерии и вируси (26Трузиран източник).

Известно е, че MRJP и мастните киселини в пчелното млечице насърчават антибактериалната активност, която може да намали честотата на инфекцията и да поддържа имунната функция (клинично проучване).

Най-приложимите данни обаче са ограничени до изследвания на животни и епруветки. Затова са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти.

Някои изследвания на животни и епруветки подкрепят антимикробните ефекти на пчелното млечице и показват, че това вещество може да засили имунната ви система. Човешките изследвания обаче липсват.

Употребата на пчелно млечице при децата

Първоначалната употребата на пчелно млечице при децата (допуска се за консумация от деца само над 2г..!!!!!!),, както и при хората,, които за пръв път го прилагат и не са наясно имат ли алергия към пчелни продукти, следва да е много внимателна.

Лечебният ефект от пчелно млечице за човека се дължи на биоактивните му съставки

Препоръчва се предварително пробно прилагане на смес от 1 капка пчелно млечице на 1 чаена лъжичка мед или 1 капка неразредено млечице да се постави под езика, след което се оставя в устата до пълно втечняване и поглъщане.

Изчаква се 24 часа и при липса на странични алергични прояви (затруднено дишане,, кихане,, кашляне,, обриви по кожата,, и др..),, би могло да се започне редовен прием на пчелно млечице.

Поради потенциалните алергични ефекти от приема на пчелно млечице особено при малки деца и алергични хора се препоръчва то да се приема предварително смесено с пчелен мед в съотношение 1::100,, т..е.. 1 грам млечице на 100 грама мед или на 1 буркан мед от 1 кг.. да се добавят 10 грама пчелно млечице.

Така подготвената смес се консумира след няколко дни, когато медът е напълно кристализирал и втвърден. Така смесеното с пчелен мед пчелно млечице се приема само от неалергични хора в количествата препоръчвани за меда.

Женшен с пчелно млечице

Женшенът в комбинация с  пчелното млечице, разгледани като самостоятелни продукти, притежават множество завидни ползи на тялото и организма.

Комбинацията от пчелно млечице с женшен е сред най-популярните тонизиращи, стимулиращи, общоукрепващи и хармонизиращи средства

В източното билколечение женшенът се счита за „най-висше“ растение, тъй като възстановява жизнената енергия, като балансира функциите на органите и по този начин дава възможност на тялото да се възстановява.

Женшен с пчелно млечице и шизандра е класическа билкова комбинация на Изтока, която поддържа имунната система и добрата психическа и физическа форма.

Цената е в различен диапазон в зависимост от процентното съдържание, започва от 7 лв. и стига над 30лв.

Свързана статия: Топ 10 ползи от Сибирски женшен

Употреба на пчелно млечице за косата

билки за растеж на косата

Предлагаме ви и лесна рецепта за приготвяне на домашна маска с пчелно млечице против косопад.

Необходими са ви:

 • 200 г масло
 • 1 жълтък
 • 2 г пчелно млечице

Маслото се разтапя на водна баня, оставя се леко да изстине и към него се добавят жълтъкът и пчелното млечице.

Сместа се разбърква, налива се в бурканче и се оставя в хладилник. Може да се използва в продължение на месец. Нанася се на косата и се оставя да преседи два часа, след което се измива с мек шампоан

Как точно трябва да го приемаме ?

Ежедневното приемане от човека на 100 грама пчелен прашец обезпечава дневните нужди на организма от: метионин, треонин, валин (20-30%), левцин, фенилаланин, лизин, изолевцин и триптофан – 11-14% (при 26%-но съдържание на белтъчини и 80%-ова усвоимост на прашеца); витамини – В1, В2, В5 – 60-80%; В6 и Н – 40%; В3- 20%; С- 10%; калии, мед, магнезии, кобалт – 100%; манган – 70%; калции – 40%; желязо – 20% (при пълно усвояване на приетото количество).

За лечебни цели прашецът следва да се приема от 0,,25 до 15 грама на прием,, най-добре смесен с пчелен мед.

Прополисово мляко

Взема се прясно мляко, което се кипва в емайлирана тенджера и се прибавя прополис – 50 или 100 грама стрит прополис на 1 литър мляко.

Съдържанието на тенджерата се размесва с помощта на дървена лъжица. След превръщането на прополиса в гъста маса млякото в съда се бърка на слаб огън в продължение на 10 минути. След това може да се филтрува през един слой марля в стъклена или емайлорана посуда.

При престояването на така приготвената смес на нейната повърхност се образува слой восък, който се отстранява. След изстиване млякото е готово за употреба.

Спиртен екстракт на прополис – 20 или 30%.

Приготвя се като 100 грама прополис се нарязва на ситно в хаван и се добавя постепенно 500 мл 96 (чист) спирт. Тази смес се поставя в стъклен съд с тъмно стъкло за 5 дни, след което може да се филтрира през марля и да се съхранява с години.

Приема се във вид на водно-спиртно-прополисова или млечно-спиртно-прополисова смес 3 пъти на ден 1-1,,5 часа преди хранене. Употребява се вътрешно като към чаша топло мляко или вода се прибавят 20 капки от концентрирания спиртен разтвор на прополис.

Може и да се употребява с чаша вода, но трябва да се знае, че водата при добавяне на прополиса добива млечнобял цвят и има леко горчив вкус, но чувството не е неприятно.

Противопоказния

Трябва да се знае, че препарати с пчелно млечице не трябва да се прилагат при болестта на Адисон. То е противопоказно и при индивидуална несъвме- стимост.

Предписването на пчелно млечице трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености на организма и ползването да е под лекарски контрол!

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

 • , Пчелното млечице засилва антиген-специфичния лигавичен IgA отговор ( 2013, май) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779328/
 • Пчелно млечице: Древно лекарство със забележителни антибактериални свойства. ( 2016, ноември) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27664731
 • Добавката с пчелно млечице подобрява симптомите в менопаузата като болки в гърба – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29853955
 • Терапевтични свойства на биоактивни съединения от различни продукти от пчелата ( 2017) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487425/

Актуализация на статията на 29 септември 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button