Кафявия ориз: 7 ползи, които Трябва да знаеш

Ползите за здравето на кафявия ориз включват по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, мозъка и нервната система.

В статията ще научиш, защо е толкова важно да консумираш кафяв ориз.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето на кафяв ориз

Въвеждането на кафяв ориз в диетата води до огромни ползи за здравето, обсъдени по-долу:

1. Контролира диабета

Кафявият ориз е от полза за диабетици и хипергликемични индивиди.

Той има нисък гликемичен индекс, който е полезен при намаляване на инсулиновите вълни и подпомага стабилизирането на нивата на кръвната захар в организма.

Сравнително проучване, проведено в тази връзка, разкрива, че е богато на фитинова киселина, фибри и основни полифеноли.

Това е сложен въглехидрат, който помага за по-бавното освобождаване на захар в сравнение с белия ориз.

Американската асоциация за диабет също препоръчва да се избере хранителен гъст кафяв ориз върху бял ориз за диабетици, за да се постигне нуждата от важни витамини, фибри и минерали в диетата им.

2. Антиоксидантна активност

Кафявият ориз е богат на мощни антиоксиданти, които разширяват тяхната защита срещу уврежданията, причинени от свободните радикали на кислорода.

Той съдържа важен антиоксидантен ензим, наречен супероксид дисмутаза, който предпазва клетките от увреждане на окисляването по време на производството на енергия.

Сравнително проучване, включващо бял и кафяв ориз, предполага, че кафявият ориз проявява превъзходна радикална активация и подпомага превенцията на различни заболявания, предизвикани от окисление, като коронарни сърдечни заболявания.

3. Предотвратява затлъстяването

Кафяв ориз е инструмент в търсенето на контрол на теглото за хората, които се борят със затлъстяването.

Той съдържа манган, който помага да се синтезират телесните мазнини.

Проучване, проведено в тази връзка, разкри, че консумацията на цели зърна като кафяв ориз има положителни ефекти върху организма по отношение на намаляването на индекса на телесната маса и мазнините.

Той подобрява и активността на глутатион пероксидазата, антиоксидантния ензим и помага да се повишат нивата на HDL холестерола при затлъстелите индивиди.

Друго сравнително изследване също така препоръчва анти-затлъстяването ефект на покълнали кафяв ориз.

4. Предотвратява болестта на Алцхаймер

Покълналият кафяв ориз помага при предотвратяването на невродегенеративни усложнения, като болестта на Алцхаймер, която се дължи на изобилието на гама-аминомаслена киселина.

Накълцаният кафяв ориз съдържа полезни компоненти, които помагат при инхибирането на вредния ензим, наречен пролил ендопептидаза, който е свързан с болестта на Алцхаймер.

Също така е от полза и за други заболявания, свързани с мозъка, като деменция и амнезия.

5. Намалява стреса при кърмещи жени

Накълцаният кафяв ориз е от полза за психичното здраве на кърмещите майки.

Проучвателното проучване показа положителни резултати при кърмещите жени по отношение на намаляването на нарушенията на настроението, етапите на депресия и умората.

Той също така предполага, че консумацията на кафяв ориз по време на кърменето повишава способността на организма да устои на стреса и подобрява цялостната имунна защита.

6. Подобрява здравето на храносмилането

Кафяв ориз е полезен щапел, който може да се добави към ежедневната диета за поддържане на здравословна храносмилателна система.

Фибрите, които се съдържат в него, помагат да се регулира функцията на червата и поддържа пълно чувство.

Сравнително проучване, изследващо ефектите на бял ориз и кафяв ориз по време на стомашното храносмилане, направи качествено очевидно, че слоят трици на кафяв ориз предотвратява абсорбцията на киселина и влажност, което води до по-добро задържане на текстурата.

Съдържанието на влакна също носи облекчение от други състояния като запек и колит.

7. Повишава здравето на сърцето

Кафявият ориз е богат на селен, което е от полза за здраво сърце. Потреблението на цели зърна като кафяв ориз помага да се намали запушването на артериите поради натрупване на плаки.

Това защитно действие допринася за намаляване на риска от сърдечни заболявания като високо кръвно налягане и съдови заболявания.

Изследванията, проведени в тази връзка, предполагат, че тъканта около зърното от кафяв ориз съдържа компонент, който действа срещу ендокринния протеин ангиотензин II, включен в развитието на високо кръвно налягане и атеросклероза или втвърдяване на артериите.

8. Контролира нивата на холестерола

Кафявият ориз е чудесен вариант за поддържане на здрави нива на холестерола, приписващи присъствието на естествено срещащи се масла.

Проучване разкрива, че притежава хипохолестеролемични качества и регулира катаболизма на холестерола. Той съдържа полезни хранителни вещества, които спомагат за метаболизма на липидите и глюкозата.

Друго проведено изследване разкрива, че консумацията на кафяв ориз показва значително подобрение на концентрациите на серума и HDL холестерола при пациентите с хронично злоупотреба с етанол.

Също така е предложено, че покълналият екстракт от кафяв ориз помага за предотвратяване на покачването на чернодробните триглицериди, дължащо се на прекомерния прием на алкохол, който се дължи на наличието на гама-аминомаслена киселина.

9. Предотвратява рака

Кафявият ориз е полезен при предотвратяването на рак на дебелото черво, рак на гърдата и левкемия.

Този благоприятен ефект може да се дължи на наличието на мощни антиоксиданти и високо съдържание на фибри в него.

Съдържанието на фибри в кафявия ориз има способността да се свързва с вредни токсини, причиняващи рак в организма. Това предпазва токсините от прикрепване към стените на дебелото черво и помага да се елиминират от тялото.

Проучвателно проучване, оценяващо химиопревантивните свойства на кафявия ориз, потвърждава, че неговите трици съдържат основни феноли като трицин, ферулинова киселина и кофеинова киселина, която присъства на много по-ниски нива в бял ориз.

Тези фенолни компоненти са ценни при инхибиране на пролиферацията на клетки от рак на дебелото черво и гърдата.

Друго изследване разкрива стимулиращия ефект на покълналия кафяв ориз върху индуцирането на апоптоза и нейните инхибиторни ефекти върху производството на ракови клетки от левкемия. Освен това изследванията потвърждават антитуморните ефекти на диетата кафяв ориз.

10. Укрепва нервната система

Кафявият ориз е полезен за гладкото функциониране на мозъка и нервната система.

Той помага за ускоряване на метаболизма в мозъка, придавайки присъствието на витамин В и основни минерали като манган и магнезий.

Те балансират активността на калций в организма и спомагат за регулирането на нервите и мускулния тонус.

Този ориз предотвратява внезапното натрупване на калций в нервните клетки и активирането на нервите.

Това помага при запазване на нервите и мускулите да се отпуснат и предотвратява прекомерното свиване.

Витамин Е, който се съдържа в него също играе жизненоважна роля при предотвратяването на различни мозъчни заболявания, причинени от оксидативни увреждания.

11. Антидепресантни свойства

Покълналият кафяв ориз притежава антидепресантни свойства и помага в борбата с разстройства, свързани с тревожност.

Изследвателно изследване предполага, че покълналият кафяв ориз съдържа основни аминокиселини като глутамин, глицерин и GABA.

Тези инхибиторни невротрансмитери улесняват намаляването на броя на съобщенията, свързани с тревожност, депресия и стрес в мозъка, което води до отпускащо състояние на благополучие.

12. Улеснява заспиването

Кафявият ориз е полезен при лечението на безсъние.

Това е естествен източник на хормон на съня мелатонин. Подобрява качеството на съня чрез отпускане на нервите и увеличаване на цикъла на сън.

Високото хранително съдържание в кафявия ориз се оказва ефективно при различни медицински състояния като рак, затлъстяване, диабет, невродегенеративни разстройства и безсъние. Той има антидепресантни свойства и помага за поддържането на здрави кости и по-силна имунна система.

Какво е кафяв ориз?

Кафяв ориз е нерафинирано и несмляно цяло зърно, което се получава чрез отстраняване на околния корпус на оризовото ядро. Неговата зърно запазва своите хранителни плътни трици и зародишен слой.

Покълнал кафяв ориз

Кълненият кафяв ориз, известен още като „накълцан кафяв ориз“, е друга популярна форма на кафяв ориз, която придава допълнителна хранителна стойност. Високото подхранващо съдържание на покълналия кафяв ориз се дължи на наличието на гама-аминомаслена киселина (GABA).

Покълнената форма може да бъде получена чрез накисване и покълване на кафявия ориз във вода за определен брой часове. Този метод е смятан за най-добър за получаване на максимално количество GABA и повишаване на нивата на протеини и добри ензими в покълналия кафяв ориз.

Процесът на покълване също води до значително увеличаване на основните компоненти като ферулинова киселина, лизин, магнезий, калий, витамин Е, ниацин, витамин В6, тиамин и диетични фибри в кълняемия кафяв ориз. Тези хранителни вещества спомагат за по-добро усвояване по време на храносмилането и предотвратяват чревни раздразнения, възпаления и алергии. Може да се съхранява в изсушена форма, за да се увеличи срока на годност, без да се засяга неговата напредналата хранителна стойност.

Защо да ядем кафяв ориз?

Кафявият ориз е наричан "диамантът" на зърнените храни
Кафявият ориз е наричан „диамантът“ на зърнените храни

Повечето от нас осъзнават факта, че кафяв ориз е по-добър от бял ориз. Причината, която го отличава, е качеството и количеството хранителни вещества, които предлага. За разлика от бял ориз, той не преминава през процеса на фрезоване и полиране и следователно запазва огромното си съкровище от здрави компоненти. Процесът на смилане, който превръща кафявия ориз в бял ориз, отстранява голяма част от хранителната му стойност. На пазара има много разновидности на кафяв ориз с уникален вкус, ароматни компоненти и разнообразна концентрация на мастни киселини.

Факти за кафявия ориз

Кафявият ориз е естествена здравословна храна, богата на основни минерали като манган, желязо, цинк, фосфор, калций, селен, магнезий и калий. Витаминното богатство включва витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолат, витамин Е (алфа-токоферол) и витамин К. Той е източник на протеин и добавя добро количество фибри към нашата диета. Заедно с това е и доставчик на жизненоважни мастни киселини, които подпомагат здравето.

Виж още:

8 изненадващи ползи от ръж

9 Важни ползи на дивия ориз

Как да изберете и съхранявате кафяв ориз?

Кафявият ориз съдържа основни естествени масла, които имат потенциал да изчезнат, ако се съхраняват твърде дълго. Препоръчително е да проверите датата на изтичане на срока на годност или датата на употреба до гарантиране на свежест. Суровият кафяв ориз може да се съхранява до шест месеца в херметически затворен контейнер при стайна температура, за да запази свежестта непокътната.

За да се удължи срока на годност на суровия кафяв ориз, той може да бъде охладен. Приготвеният кафяв ориз трябва да се съхранява с повишено внимание. Неправилното съхранение на варен ориз предизвиква растежа на бактериите, наречени Bacillus cereus, които могат да причинят отравяне с храна, независимо от повторното нагряване. Не трябва да се съхранява при стайна температура и нито да се загрява повече от веднъж.

Как да готвя кафяв ориз?

Кафявия ориз изисква по-дълго време за готвене и изисква повече вода поради външното покритие на влакното. За една чаша ориз можете да използвате две и половина до три чаши вода. Предварителното накисване на кафяв ориз намалява времето за готвене. Кафевият ориз ще отнеме около 35-40 минути, за да се приготви.

Заключение

Кафявият ориз е супер пълнозърнеста храна, което е снабдено с висока степен на здравословни съставки. Той разширява благоприятните му ефекти върху повечето органи, включително сърцето, храносмилането, мозъка, костите, мускулите, холестерола и кръвното налягане. Кафявият ориз третира кожни заболявания като псориазис, насърчава здравата кожа и възстановява косопада.

Той има анти-стареене качества, приписващи наличието на ферулова киселина, антиоксидант, който помага за предотвратяване на стареенето на кожата. Кафяв ориз е богат на фолат, който е от съществено значение по време на бременността за здравословен растеж на плода.

Малки части от кафяв ориз също се препоръчват за пациенти, страдащи от инфекции, причиняващи кандида, придаващи богатството си на храносмилателни ензими, което е подходящо за отслабена храносмилателна система. Тя тонизира тялото и ума и помага за борба с общата слабост и дефицит в организма.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button