10 Магически ползи от лука, които държат доктора далеч

Топ ползи от лук

Ползите за здравето на лука включват ролята им за значително облекчаване на редица заболявания, включително настинка, астма, бактериални инфекции, респираторни проблеми, ангина и кашлица.

Лук също е известен, че отблъсква насекоми. С други думи, може да кажете, че лука са истински дар от природата, дори и да те карат да плачеш.

лук
Лук: ползи за здравето, хранителна информация, лечение

Известно е, че луковиците притежават лечебна стойност от древни времена. Дори Световната здравна организация потвърждава, че те са от полза за хората с намален апетит и тези, които страдат от атеросклероза. Здравните експерти признават факта, че лукът осигурява голямо облекчение за пациенти с хронична астма, алергичен бронхит, обща кашлица, свързана със студ и студени синдроми.

Лукът, който има научната класификация на Allium cepa, също съдържа редица антиоксидантни съединения, които са много ефективни при неутрализирането на свободните радикали в човешкото тяло. Те са били използвани хилядолетия от хора за медицински цели. Лукът е бил един от основните растения в храната на хората за повече от 7000 години и през по-голямата част от времето те действително са били култивирани. Все още има диви видове в някои райони на Азия, но в по-голямата си част лукът е глобално отглеждано и култивирано растение.

Хранителна стойност на лук

Лукът има много ценни медицински приложения поради съдържанието на хранителни вещества, витамини, минерали и органични съединения, включително наличието на сярни съединения и кверцетин в следите от етерични масла. Те съдържат и минерални компоненти като калций, магнезий, натрий, калий, селен и фосфор и те са добър източник на витамин С, витамин В6 и диетични фибри.

Ето един бърз поглед към техните невероятни ползи за здравето:

  • Фитохимикалите в лука заедно с витамин С спомагат за подобряване на имунитета.
  • Лукът съдържа хром, който подпомага регулирането на кръвната захар.
  • Векове наред лукът се използва за намаляване на възпалението и за лечение на инфекции.
  • Обичате ли нарязания лук с вашата храна? Ако да, радвайте се! Суровият лук намалява производството на лош холестерол (LDL), като по този начин поддържа сърцето ви здраво.
  • Едно мощно съединение, наречено кверцетин в лука, е известно, че играе важна роля в предотвратяването на рака.
  • Ужасен ли сте от медоносната пчела? Нанесете сок от лук върху областта за незабавно облекчаване на болката и усещането за парене.

Ползи за здравето на лука

Лукът като такова адаптивно растение е велик източник на най-важните хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни. Нека да проучим най-ценните и добре познати ползи за здравето на лука.

За орално здраве

Лукът често се използва за предотвратяване на гниене на зъбите и перорални инфекции. Дъвченето на суров лук в продължение на 2 до 3 минути може потенциално да убие всички микроби, присъстващи в оралната област и в околните места като гърлото и устните.

За имунната система

Фитохимикалите, присъстващи в значителни количества в лука, действат като стимулант за витамин С в организма. Ефикасността на витамин С и впоследствие на имунната ви система се засилва, когато ядете, тъй като тя презарежда вашата имунна система срещу токсини и различни чужди тела, които могат да доведат до заболяване.

Лечение на сърдечни заболявания

Лукът действа като антикоагуланти, известни също като разредители на кръвта, които пречат на червените кръвни клетки да образуват бучки. Тези блокове и съсиреци могат да доведат до сърдечни заболявания или сърдечно-съдови заболявания.

Управление на диабета

Лукът съдържа хром, който е сравнително необичаен минерал, който естествено се намира в храната. Хромът помага на организма да управлява нивата на кръвната захар и осигурява бавно, постепенно освобождаване на глюкозата в мускулите и клетките на тялото. Ето защо, яденето им може да помогне да промените нивото на кръвната Ви захар, което е жизненоважно за пациентите с диабет.

Използва се като репелент за насекоми

Можете да нанесете сок от лук, за да намалите болката, причинена от ужилването на медоносните пчели. Свежият сок от лук или паста може да се използва за външни приложения за други ухапвания от насекоми и ужилване на скорпиони. Миризмата на лук също причинява бягство от насекоми, поради което те могат да се използват като репеленти срещу насекоми.

Предотвратяване на рака

Лукът е богат на активни съставки, които успешно подтискат развитието и разпространението на раковите клетки. Кверцетинът е много мощен антиоксидант, който е последователно свързан с превенцията или намаляването на разпространението на рака. Лукът има значително количество кверцетин. Витамин С е силен антиоксидант, който може да намали присъствието и въздействието на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са химическите странични продукти на клетъчния метаболизъм и могат да накарат здравите клетки да се превърнат в ракови клетки. Следователно, всяка храна, богата на антиоксиданти, която неутрализира тези свободни радикали, е полезна за всеки, тъй като всеки човек е податлив на тази вътрешна атака, дължаща се на оксидативен стрес.

За ушите

Няколко капки сок от лук всъщност могат да се окажат изключително полезни за хора, страдащи от остра болка в ушите. Звукът на звънене в ухото може да бъде излекуван чрез нанасяне на сок от лук през парче памучна вата.

Свежа кожа

Маски с лук за красива кожа
Маски с лук за красива кожа

Сокът от лук, смесен с мед или зехтин, се смята за най-доброто средство за лечение на симптоми или признаци на акне. Те са също известни противовъзпалителни зеленчуци, така че активните съставки в лука могат да намалят зачервяването и подуването, което обикновено се свързва с кожни заболявания като акне. Също така помага да се намали свързаната болка и възпаление на състояния като подагра и артрит.

Лечение на анемията

Дори анемичните състояния могат да бъдат подобрени, като се консумира лук заедно с джаги и вода, защото това допринася за минералното съдържание на организма, особено желязото, което е съществена част от производството на нови червени кръвни клетки. Ето защо, анемията, известна също като дефицит на желязо, може да бъде предотвратена, като се добави количество лук във вашата диета.

Омекотява стомашните болки

Лукът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които дават облекчение за разстройство на стомаха и други свързани стомашни синдроми. Това се дължи на сапонините, които могат да се намерят в тях. Тези сапонини имат антиспазматични способности, които гарантират, че стомашните нарушения не продължават и че червата са здрави и гладко функциониращи.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button