3-те Причини за Възникване на Диабет

Диабетът, често споменаван от лекарите като захарен диабет, описва група метаболитни заболявания, при които човек има висока кръвна захар (кръвна захар), или защото продукцията на инсулин е недостатъчна, или защото клетките на организма не реагират правилно на инсулина, или и двете.

Пациентите с висока кръвна захар обикновено изпитват полиурия (често уриниране), те са все по-жадни (полидипсия) и гладни (полифагия).

Кои са причините за диабет?

Количеството захар в кръвта се контролира от хормон, наречен инсулин, който се получава от панкреаса (жлеза зад стомаха).

Когато храната се смила и навлиза в кръвта ви, инсулинът премества глюкозата от кръвта в клетките, където тя се разгражда, за да произведе енергия.

Ако обаче имате диабет, тялото ви не може да разгради глюкозата в енергия.

Това е така, защото или няма достатъчно инсулин за преместване на глюкозата, или произведеният инсулин не работи правилно.

Въпреки че няма промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска от диабет тип 1, диабетът тип 2 често е свързан с наднормено тегло.


Бързо факти за диабета

Ето някои ключови факти за диабета. По-подробна информация и помощна информация е в основната статия.

 • Диабетът е дългосрочно състояние, което причинява високи нива на кръвната захар.
 • През 2013 г. се изчислява, че над 382 милиона души по целия свят са имали диабет (Уилямс учебник по ендокринология).
 • Диабет тип 1 – тялото не произвежда инсулин. Приблизително 10% от случаите на диабет са тип
 • Диабет тип 2 – тялото не произвежда достатъчно инсулин за правилна функция. Приблизително 90% от всички случаи на диабет по света са от този тип.
 • Гестационен диабет – този тип засяга жените по време на бременност.
 • Най-често срещаните симптоми на диабет включват често уриниране, интензивна жажда и глад, повишаване на теглото, необичайна загуба на тегло, умора, съкращения и натъртвания, които не се лекуват, мъжка сексуална дисфункция, изтръпване  на ръцете и краката.
 • Ако имате тип 1 и с пазвате план за здравословно хранене, адекватно упражнение и приемате инсулин, можете да имате нормален живот.
 • Тип 2 пациенти трябва да се хранят здравословно, да бъдат физически активни и да тестват кръвната си глюкоза. Те също така може да се наложи да приемат перорални лекарства и / или инсулин, за да контролират нивата на кръвната глюкоза.
 • Тъй като рискът от сърдечносъдови заболявания е много по-висок при диабетици, е от решаващо значение редовно да се наблюдават нивата на кръвното налягане и холестерола.
 • Тъй като тютюнопушенето може да има сериозен ефект върху сърдечно-съдовото здраве, диабетици трябва да спрат да пушат.
 • Хипогликемията – ниската кръвна захар – може да има лош ефект върху пациента. Хипергликемия – когато кръвната захар е твърде висока – може също да има лош ефект върху пациента.

Този статия предлага подробна, но лесна за проследяване информация за диабета.

От какво се получава диабет

Тук ще научите от какво се получават всеки тип диабет:


Диабет тип 1

Тялото не произвежда инсулин. Някои хора могат да се отнасят към този тип като инсулинозависим диабет, младежки диабет или ранен диабет. Хората обикновено развиват диабет тип 1 преди 40-годишна възраст, често в ранна възраст или в юношеска възраст.

Диабетът тип 1 не е толкова голям, колкото диабет тип 2. Приблизително 10% от случаите на диабет са тип 1.

Пациентите с диабет тип 1 ще трябва да приемат инсулинови инжекции до края на живота си. Те също така трябва да осигурят подходящи нива на кръвната глюкоза, като извършват редовни кръвни изследвания и спават специална диета.

Между 2001 г. и 2009 г. разпространението на диабет тип 1 сред под 20-годишна възраст в САЩ се е увеличило с 23%, според данни на „Търсене на диабет в младежта“, издадени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). (Връзка към статията)

Свързана статия: Алфа липоева киселина: Подобрява чувствителността към инсулина и бори диабет


Диабет тип 2

Тялото не произвежда достатъчно инсулин за правилна функция, или клетките в тялото не реагират на инсулин (инсулинова резистентност).

Приблизително 90% от всички случаи на диабет в световен мащаб са тип 2.

Измерване нивото на глюкозата в кръвта

Някои хора могат да контролират симптомите на диабет тип 2, като намалят теглото си, след здравословна диета, правят много упражнения и наблюдават нивата на кръвната глюкоза.

Въпреки това, диабетът тип 2 обикновено е прогресивно заболяване – постепенно се влошава и пациентът най-вероятно ще се окаже, че трябва да приема инсулин, обикновено под формата на таблетки.

Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат много по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение със здравословното тегло. Хората с много висцерална мастна тъкан, известни също като централно затлъстяване, коремна мастна тъкан или абдоминално затлъстяване, са особено изложени на риск.

При него се препоръчва употреба на Джардинс.

Като наднормено тегло / затлъстяване причинява на тялото да освободи химикали, които могат да дестабилизират сърдечно-съдовите и метаболитните системи на организма.

Както наднормено тегло, физическата неактивност и храненето с неправилни храни, всички допринасят за нашия риск от развитие на диабет тип 2.

Консумацията на една сода на ден може да повиши риска от развитие на диабет тип 2 с 22%, твърдят изследователи от Imperial College London в списание Diabetologia. Учените вярват, че въздействието на захарните безалкохолни напитки върху риска от диабет може да бъде пряко, а не просто влияние върху телесното тегло.

Рискът от развитие на диабет тип 2 е също по-голям, когато остареем. Експертите не са напълно сигурни защо, но казват, че с възрастта ние сме склонни да  станем по-малко физически активни. Хората с близък роднина, които са имали диабет тип 2, имат по-висок риск от развитие на болестта.

При мъжете, чиито нива на тестостерон са ниски, е установено, че имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Изследователи от университета в Единбург, Шотландия, казват, че ниските нива на тестостерон са свързани с инсулиновата резистентност.


Гестационен диабет

Този тип засяга жените по време на бременност. Някои жени имат много високи нива на глюкоза в кръвта и телата им не са в състояние да произвеждат достатъчно инсулин, за да транспортират цялата глюкоза в клетките си, което води до прогресивно повишаване на нивата на глюкозата.

Диагнозата на гестационен диабет се прави по време на бременност.

Повечето пациенти с диабет по време на бременност могат да контролират диабета си с упражнения и диета. Между 10% до 20% от тях ще трябва да приемат някакви лекарства, контролиращи кръвната захар.

Недиагностицираният или неконтролиран гестационен диабет може да повиши риска от усложнения по време на раждане. Бебето може да е по-голямо от това, което трябва да бъде.

Учените от Националните институти по здравеопазване и Харвардския университет установиха, че жените, чиято диета преди забременяване е била с високо съдържание на животински мазнини и холестерол, са имали по-висок риск от гестационен диабет в сравнение с техните партньори, чиито диети са били с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини


Основни симптоми на диабет

Симптомите на диабет тип 1 и тип 2 включват:

 • Повишено количество урина,
 • Прекомерна жажда,
 • отслабване,
 • глад,
 • умора,
 • Кожни проблеми
 • Бавно заздравяващи рани,
 • Дрождени инфекции и
 • Изтръпване или изтръпване в краката или пръстите на краката.

Какви са симптомите на ниска кръвна захар?

Повечето хора имат симптоми на ниска кръвна захар (хипогликемия), когато кръвната захар е по-ниска от 60 mg / dl.

Когато кръвната Ви захар е ниска, тялото ви дава признаци, че имате нужда от храна. Различните хора имат различни симптоми.

Честите ранни симптоми на ниска кръвна захар включват следното:

 • Чувство за слабост
 • Замаяност
 • Глад
 • Треперене и усещане на тревога
 • изпотяване
 • Бледа кожа
 • Чувствате се уплашени

Късните симптоми на ниска кръвна захар включват:

 • Чувство за объркване
 • главоболие
 • Лоша координация
 • Лоши сънища или кошмари
 • Не можете да поддържате съзнанието си на една тема
 • Изпадам в безсъзнание

Какво е предиабет ?

По-голямата част от пациентите с диабет тип 2 първоначално са имали предиабет. Нивата на кръвната  глюкоза са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи, за да заслужат диагнозата диабет. Клетките в тялото стават устойчиви на инсулин.

Проучванията показват, че дори и в етапа на предиабет, може да са настъпили някои увреждания на кръвоносната система и сърцето.


Диабетът е разстройство на метаболизма

Диабетът (захарен диабет) е класифициран като нарушение на метаболизма. Метаболизмът се отнася до начина, по който телата ни използват храносмилателната храна за енергия и растеж. Повечето от това, което ядем, се разграждат на глюкоза. Глюкозата е форма на захар в кръвта – тя е основният източник на гориво за нашите тела.

Когато нашата храна се усвоява, глюкозата влиза в кръвообращението ни. Нашите клетки използват глюкозата за енергия и растеж. Глюкозата обаче не може да влезе в клетките ни, без да има инсулин – инсулинът ни дава възможност клетките да приемат глюкозата.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. След като се яде, панкреасът автоматично освобождава достатъчно количество инсулин, за да премести наличната в кръвта глюкоза в кръвта, веднага щом влезе глюкозата в кръвта, нивата на глюкозата в кръвта спаднат.

Лице с диабет има състояние, при което количеството глюкоза в кръвта е твърде високо (хипергликемия). Това е така, защото тялото или не произвежда достатъчно инсулин, не произвежда инсулин, нито има клетки, които да реагират правилно на инсулина, който панкреасът произвежда.

Това води до прекалено образуване на глюкоза в кръвта. Тази излишна кръвна глюкоза в крайна сметка излиза извън тялото чрез урината. Така че, въпреки че кръвта има много глюкоза, клетките не го получават заради основните си нужди от енергия и растеж.

Други причини:

 • Семейна история на диабет или наследствена тенденция
 • Афро-американски, испаноговорящи, местни американци или азиатско-американска раса, тихоокеански островен или етнически произход
 • Ако сте с наднормено тегло (20% или повече над желаното телесно тегло)
 • Физически стрес (като хирургия или заболяване)
 • Използване на определени медикаменти, включително стероиди и лекарства за кръвно налягане
 • Наранявания на панкреаса (като инфекция, тумор, хирургия или инцидент)
 • Автоимунно заболяване
 • Високо кръвно налягане
 • Анормални нива на холестерол или триглицериди в кръвта
 • Възраст (рискът се увеличава с възрастта)
 • Алкохолът (рискът нараства с години на тежка употреба на алкохол)
 • пушене

Свързана статияКакво е инсулин – Важен хормон, който позволява на тялото ви да усвоява захар


Как да определите дали имате диабет, предиабет или не

Лекарите могат да определят дали пациентът има нормален метаболизъм, предиабет или диабет по един от трите различни начина – има три възможни теста:

Тест на A1C

– най-малко 6,5% означава диабет
– между 5,7% и 5,99% означава преддиабет
– по-малко от 5,7% означава нормално

Тест на  FPG (плазмена глюкоза на гладно)

– най-малко 126 mg / dl означава диабет
– между 100 mg / dl и 125,99 mg / dl означава преддиабет
– по-малко от 100 mg / dl означава нормално
Неправилно четене след FPG означава, че пациентът има увредена глюкоза на гладно (IFG)

OGTT (тест за орален глюкозен толеранс)

– най-малко 200 mg / dl означава диабет
– между 140 и 199,9 mg / dl означава преддиабет
– по-малко от 140 mg / dl означава нормално


Защо се нарича диабет?

Диабетът идва от гръцки, а това означава „сифон“. Арету Кападокиан, гръцки лекар през втория век А.Д., нарекъл състоянието диабаиин.

През 1675 г. Томас Уилис добавя мелитус към термина, въпреки че обикновено се нарича просто диабет. Мел на латински означава „мед“; Урината и кръвта на хората с диабет има излишна глюкоза, а глюкозата е сладка като меда. Захарният диабет би могъл буквално да означава „източване на сладка вода“.

В древен Китай хората са забелязали, че мравките са привлечени от урината на някои хора, защото е сладко.


Усложнения, свързани с лошо контролиран диабет:

По-долу е даден списък на възможните усложнения, които могат да бъдат причинени от слабо контролиран диабет:

 • Очни усложнения – глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия и някои други.
 • Проблеми с краката – невропатия, язви и понякога гангрена, които могат да изискват ампутацията на стъпалото
 • Кожни усложнения – хората с диабет са по-податливи на кожни инфекции и кожни заболявания
 • Сърдечни проблеми – като исхемична болест на сърцето, когато кръвоснабдяването на сърдечния мускул намалява
 • Хипертония – често при хора с диабет, които могат да повишат риска от бъбречни заболявания, проблеми с очите, инфаркт и инсулт
 • Психичното здраве – неконтролируемия диабет повишава риска от страдание от депресия, тревожност и други психични разстройства
 • Загуба на слух – пациентите с диабет имат по-висок риск от развитие на проблеми със слуха
 • Гумна болест – има много по-голямо разпространение на заболяване на венците сред пациентите с диабет
 • Гастропареза – мускулите на стомаха спират да работят правилно
 • Кетоацидоза – комбинация от кетоза и ацидоза; Натрупване на кетони и киселинност в кръвта.
 • Невропатия – диабетната невропатия е вид увреждане на нервите, което може да доведе до няколко различни проблема.
 • HHNS (хиперосмоларен хипергликемичен некетотичен синдром) – нивата на кръвната глюкоза излизат твърде високо и в кръвта или урината няма кетони. Това е спешно състояние.
  Нефропатията – неконтролираното кръвно налягане може да доведе до бъбречно заболяване
 • PAD (периферна артериална болест) – симптомите могат да включват болка в крака, изтръпване и понякога проблеми при правилното ходене
 • Ход – ако кръвното налягане, нивата на холестерола и нивата на кръвната захар не са контролирани, рискът от удар се увеличава значително
 • Ерективна дисфункция – мъжка импотентност.
 • Инфекции – хората с лошо контролиран диабет са много по-податливи на инфекции
 • Лекуване  на рани – разфасовките и лезиите отнемат много повече, за да се лекуват

Лекува ли се диабета?

Няма лечение за диабет, но може да се лекува и контролира. Целите за управление на диабета са:

 • Дръжте нивата на кръвната глюкоза възможно най-близо до нормалното, като балансирате приема на храна с медикаменти и активност.
 • Поддържайте нивата на холестерола в кръвта и триглицеридите (липидите) възможно най-близо до нормалните граници, като намалите общото количество мазнини до 30% или по-малко от общите дневни калории и като намалите наситените мазнини и холестерола.
 • Контролирайте кръвното си налягане. (Вашето кръвно налягане не трябва да надвишава 130/80.)
  Намаляване или възможно предотвратяване на развитието на свързаните с диабета здравни проблеми.

Важни съвети за управление на диабета си чрез:

 • Планирайте това, което ядете, и следвайте балансиран план за хранене.
 • Упражнявайте  се редовно с леки физически упражнения.
 • Приемате медикаменти, ако им е предписано, и следвайте внимателно указанията как и кога да ги приемате.
 • Наблюдавайте нивата на кръвната Ви захар и кръвното налягане у дома.
 • Поддържане на вашите срещи с вашите доставчици на здравни услуги и извършване на лабораторни тестове, както е поръчано от Вашия лекар.
 • Това, което правите у дома всеки ден, засяга кръвната Ви захар повече от това, което Вашият лекар може да прави на всеки няколко месеца по време на прегледите.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button