10 ползи от Ацерола: Лечебни свойства и противопоказания

Някои от уникалните здравословни предимства на Ацерола включват способността му да управлява диабета, да намали признаците на стареене, да предотврати някои видове рак.

 В тази статия, която е базирана на научни проучвания, ще научиш невероятните ползи от Ацерола, както и Има ли натурален витамин C.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е Ацерола ?

Ацерола е непретенциозен храст или малко дърво, което носи вкусни черешови плодове, поради което обикновено се казва Ацерола череша .

Ацерола
Ацерола – Употребa, странични ефекти, взаимодействия и предупреждения

Някои други често срещани имена включват бяла черупка от Барбадос и западна индийска мирта, но научното обозначение на този тропически плод е Malpighia emarginata.

Роден в Мексико, Южна Америка и Централна Америка, този плод е бил ценен от хиляди години от различни местни култури.

Сега тя се експортира в цял свят и се култивира в някои части на индийския субконтинент, както и в южните части на Съединените щати.

По отношение на кулинарните приложения, черешите от ацерола имат различен вкус и се консумират по същия начин, както редовните череши, въпреки че не са свързани: срещат се в сурови или в печени продукти, бонбони, сладоледи, желета, конфитюри и замразени сокови концентрати.

Има известна употреба на ацерола в производството на някои алкохоли.

Истинската полза обаче идва от богатата комбинация от хранителни вещества и витамини, съдържащи се в плодовете, в допълнение към богатството на антиоксиданти и една от най-високите концентрации на витамин С сравнение с другите плодове.

Ползи за здравето на Ацерола

Нека да разгледаме по-отблизо някои от ползите за Ацерола за здравето.

При диабет

Последните проучвания показват, че антиоксидантите, открити в черешите на Ацерола , всъщност могат да спомогнат за забавяне на освобождаването на захарта в кръвта.

🔥 Това регулиране на инсулина и глюкозата е решаващо средство за предотвратяване на диабетичните шпайкове, които могат да бъдат опасни (или дори смъртоносни) за хора, страдащи от диабет.

Черешите Ацерола не само помагат да се предотврати появата на заболяването, но и да се регулира нивото на кръвната захар при здрави индивиди.

Предотвратяване на рака

Черешите Ацерола съдържат разнообразна комбинация от антиоксиданти, включително каротеноиди и биофлавоноиди, които неутрализират ефекта на свободните радикали в организма.

🔥 Свободните радикали са вредните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които карат здравите клетки да се сменят в ракови или нездравословни клетки, като същевременно изострят други сериозни заболявания.

По отношение на антиоксидантите на Ацерола, те са свързани със забавянето на разпространението на рак на белите дробове при пациенти, страдащи от това заболяване.

Против стареене

Високото ниво на антиоксиданти, намерени в черешите на ацерола, не само е добро за забавяне на разпространението на рак, но и за общо почистване на тялото от опасни токсини и вещества, които причиняват болести.

Каротеноидите в Ацерола черешите помагат да защитите здравето на очите и да подобрите здравето на кожата , докато биофлавоноидите помагат да се повиши когнитивната ви функция и да се предотврати появата на други заболявания, свързани с възрастта.

Имунна система

Черешите Ацерола имат едно от най-високото съдържание на витамин С.

За хора, които искат бърз тласък на своята имунна система, трябва да добавят асерола череши във вашата седмична диета!

🔥  Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които са основната линия на тялото срещу чужди агенти и патогени.

Освен това витамин С е решаващ компонент на колагена, което означава, че тялото ви може да се лекува по-бързо, като поправя клетките, кръвоносните съдове, органите и тъканите от заболяване или нараняване.

Метаболитни проблеми

За да поддържате тялото си нормално, трябва да регулирате метаболизма си.

🔥Една от най-важните групи витамини, които помагат да се направи това е семейството на витамин В.

Тези витамини, включително ниацин, рибофлавин и фолиева киселина, спомагат за регулирането на хормоналните и метаболитните процеси, за да се гарантира гладкото функциониране на тялото ви.

Сърдечно здраве

Като богат източник на калий,  Aсерола черешите подобно на много сочни плодове,  може също така да подобри здравето на сърцето.

🔥Калият е вазодилататор, така че спомага за облекчаване на напрежението върху сърдечно-съдовата система чрез разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвния поток, като по този начин намалява кръвното налягане.

Това може да намали шансовете ви за развитие на атеросклероза, което също предотвратява сърдечните пристъпи и ударите.

Богатото разнообразие от антиоксиданти спомага и за поддържане на сърдечно-съдовата система без излишен холестерол и свободни радикали, причиняващи оксидативен стрес.

Храносмилането

Въпреки че черешите от ацерола нямат толкова влакнини, колкото много други плодове, те все още са големи  и определено могат да помогнат за подобряване на храносмилателното ви здраве.

Диетичните фибри насърчават гладкото преминаване на храната през стомашно-чревния тракт, което облекчава запек, подуване на корема, диария, спазми и по-сериозни проблеми като стомашни язви. Освен това диетичните фибри дори помагат да изчистите от сърцето опасния холестерол.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button