Ползи от Колаген: Видове, функция и действие

Колагенът, e важен протеин, който се произвежда от нашето тяло.

Той е основният структурен протеин, открит в кожата, сухожилията и костите и има огромни ползи за нас.

Думата колаген произлиза от гръцка дума, която „кола“ означава дъвка, а „ген“ означава производство. Колагенът се смята за един от най-полезните биоматериали в човешкият организъм.

В тази статия, базирана на редица клинични проучвания, ще научите какви са ползите за здравето от колаген, кой е най-добрия колаген за стави.

Прочетете статията до край и ще се изненадате какви ползи има колагена.

Функция и структура на колагена

Колагенът, е най-разпространеният протеин в тялото, съставляващ около 25% от общото протеиново съдържание.

Това е структурен протеин, който осигурява сила, гъвкавост и еластичност на различни тъкани, включително кожа, кости, сухожилия и хрущяли.

Колагенът се намира и в стените на кръвоносните съдове и чревната лигавица1 Holmes DF, Lu Y., Starborg T., Kadler KE Сглобяване и функция на колагенови фибрили. Curr. Връх. Dev. Biol. 2018 г.; 130 :107-142. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Колагенът осигурява здравина и гъвкавост на тъканите. Колагеновите влакна са подредени по начин, който им позволява да устоят на разтягане и деформация, но също така да се върнат в първоначалната си форма, когато напрежението се освободи.

Това свойство е от съществено значение за правилното функциониране на тъкани като кожа, кости и сухожилия.

 • Колагенът помага да поддържаме нашите стави. Колагеновите влакна в хрущяла осигуряват омекотяване между костите, което им позволява да се движат гладко. С напредване на възрастта колагенът в хрущяла се разпада, което може да доведе до болки в ставите и скованост 2De Almagro MC Използването на колагенови хидролизати и нативен колаген при остеоартрит. Am. J. Biomed. Sci. Рез. 2020 г.; 6 :530-532. doi: 10.34297/AJBSR.2020.07.001217. [ CrossRef ] [ Google Scholar ] .
 • Колагенът е важен за заздравяването на рани. Когато имаме рана, тялото изпраща колагенови влакна в областта, за да помогне за възстановяването на увредената тъкан.
 • Колагенът играе роля във възстановяването на кожата. Когато имаме драскотина или порязване по кожата си, колагеновите влакна помагат за възстановяването на еластичността на кожата.
 • Колагенът е важен за растежа на косата. Колагенът осигурява хранителните вещества, от които космените фоликули се нуждаят, за да растат силни и здрави.
 • Колагенът помага за защита на нашите органи. Колагеновите влакна в стените на кръвоносните съдове и лигавицата на червата 3Lee SW, Ha EK, Yeniova AO, Moon SY, Kim SY, Koh HY, Yang JM, Jeong SJ, Moon SJ, Cho JY и др. Тежки клинични резултати от COVID-19, свързани с инхибитори на протонната помпа: Кохортно проучване в цялата страна със съвпадение на резултата за склонност. червата. 2021 г.; 70 :76-84. doi: 10.1136/gutjnl-2020-322248. [ PubMed ] [ CrossRef ] помагат за защитата им от увреждане.

Типове колаген и ползи за здравето

Функцията на 5-те най-често срещани вида колаген.

Има 5 вида колаген, като всеки има различни ползи за здравето 4Cheah KS Колагенови гени и наследствено заболяване на съединителната тъкан. Biochem. J. 1985; 229 :287-303. doi: 10.1042/bj2290287. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]:

Колаген тип I:

 • Структура: Колаген тип I е най-разпространеният тип колаген в тялото, съставляващ около 90% от целия колаген. Това е дълъг пръчковиден протеин, който се състои от три полипептидни вериги, които са усукани заедно в тройна спирала.
 • Функции: Колаген тип I се намира в различни тъкани, включително кожа, кости, сухожилия, връзки и кръвоносни съдове. Той осигурява здравина и гъвкавост на тези тъкани, като образува здрави, неразтворими влакна.
 • Значение: Колаген тип I е от съществено значение за здравето на нашата кожа, кости и стави. Помага да поддържаме кожата си стегната и млада, костите ни силни и здрави, а ставите ни гъвкави и безболезнени.

Колаген тип II:

 • Структура: Колаген тип II е малко по-различен тип колаген, който се намира в хрущяла, меката тъкан, която омекотява краищата на костите. Намира се също в стъкловидното тяло на окото и в лигавицата на дихателните пътища.
 • Функции: Колаген тип II е отговорен за еластичността и устойчивостта на хрущяла. Помага за абсорбиране на удари и смекчаване на ставите.
 • Значение: Колаген тип II е от съществено значение за здравето на нашите хрущяли и стави. Помага за предотвратяване на болки в ставите и скованост и насърчава подвижността на ставите.

Колаген тип III:

 • Структура: Колаген тип III е по-малък и по-гъвкав тип колаген от колаген тип I. Състои се от три полипептидни вериги, които са усукани заедно в тройна спирала.
 • Функции: Колаген тип III се намира в различни тъкани, включително кожа, кръвоносни съдове и мускули. Помага за поддържане на стените на кръвоносните съдове и лигавицата на червата. Той също така играе роля в заздравяването на рани и възстановяването на тъканите.
 • Значение: Колаген тип III е от съществено значение за здравето на нашите кръвоносни съдове, мускули и кожа. Помага за предотвратяване на увреждане на кръвоносните съдове и насърчава заздравяването на рани.

Колаген тип IV:

 • Структура: Колаген тип IV е вид колаген, който се намира в базалната мембрана, тънък слой извънклетъчен матрикс, който поддържа клетките, които покриват кръвоносните съдове, белите дробове, бъбреците и други органи. Намира се и в роговицата на окото.
 • Функции: Колаген тип IV помага за закрепването на клетките към базалната мембрана и осигурява структурна подкрепа на тъканите, които покриват органите.
 • Значение: Колаген тип IV е от съществено значение за здравето на нашите органи. Помага за предотвратяване на увреждане на органите и насърчава функцията на органите.

Колаген тип V:

 • Структура: Колаген тип V е вид колаген, който се намира в различни тъкани, включително кръвоносни съдове, роговицата на окото и плацентата.
 • Функции: Колаген тип V помага за формирането на структурата на извънклетъчния матрикс и играе роля в клетъчната адхезия и миграция.
 • Значение: Колаген тип V е от съществено значение за здравето на нашите тъкани. Помага да поддържаме нашите тъкани силни и здрави и насърчава растежа и регенерацията на клетките.

Производство на колаген: натурално и с добавки

Телата ни произвеждат колаген естествено, но с напредването на възрастта производството намалява. Това може да доведе до редица проблеми, включително бръчки, отпусната кожа, болки в ставите и изтъняла коса.

Как да стимулираме производството на колаген ?

Има редица неща, които можете да направите, за да подпомогнете производството на колаген и да поддържате тялото си здраво и красиво. Те включват:

Приемане на здравословни храни: Колагенът се състои от аминокиселини, така че приемането на храни, богати на протеини, е от съществено значение. Богатите на протеини храни включват месо, птици, риба, яйца, млечни продукти и боб.

 • Получаване на достатъчно витамин С: Витамин С е от съществено значение за производството на колаген. Цитрусовите плодове, чушките, доматите и броколите са добри източници на витамин С.
 • Защита на кожата ви от слънцето: Слънцето може да увреди колагена и еластина, протеините, които придават еластичността на кожата ни. Препоръчва се носенето на слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок и избягването на слънчева светлина в горещи дни.
 • Спиране на тютюнопушенето: Пушенето уврежда колагена и еластина, както и други кожни протеини. Спирането на тютюнопушенето може да помогне да защитите кожата си от увреждане.
 • Получаване на достатъчно сън: Сънят е важен за цялостното здраве и може също да помогне за стимулиране на производството на колаген. Стремете се към 7-8 часа сън на нощ.
 • Помислете за добавки с колаген: добавките с колаген се предлагат под формата на хапчета, прах и течна форма; те могат да помогнат за подобряване на еластичността на кожата, намаляване на бръчките и подобряване на болките в ставите.

Добавки с колаген

Добавките с колаген се предлагат под формата на хапчета, прах и течна форма.

Има доказателства, че добавките с колаген могат да помогнат за подобряване на еластичността на кожата, намаляване на бръчките и подобряване на болките в ставите.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ползи 5Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J. Ефектът от оралната добавка на колагенов пептид върху влажността на кожата и дермалната колагенова мрежа: Доказателства от ex vivo модел и рандомизирани, плацебо-контролирани клинични проучвания. J. Cosmet. Dermatol. 2015 г.; 14 :291-301. doi: 10.1111/jocd.12174. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ].

 • Хапчета: Добавките с колаген се предлагат под формата на хапчета и са най-удобният начин за приемане на колаген.
 • Прах: Колагеновите добавки могат да се приемат и под формата на прах, който може да се смесва в смутита, шейкове или други напитки.
 • Течност: Добавките с колаген също се предлагат в течна форма, която често се използва за локално приложение.

Колаген в хранителни и козметични продукти

Колагенът е често срещана съставка в много хранителни и козметични продукти.

Използва се в кремове и лосиони за кожа, за да помогне за намаляване на появата на бръчки и фини линии. Използва се и в месни продукти за подобряване на текстурата и вкуса.

Колаген и кожа

С напредване на възрастта нашето производство на колаген намалява. Това може да доведе до редица проблеми, включително бръчки, отпусната кожа, болки в ставите и изтъняла коса.

Все повече проучавания откриват пряка връзка между колаген и ставни заболявания и проблемна кожа.

Ефект върху еластичността и хидратацията

Колагенът е от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата. Еластичността е способността на кожата да се разтяга и да възвръща първоначалната си форма.

Тъй като нивата на колаген намаляват, кожата става по-малко еластична и започват да се появяват бръчки.

Колагенът също играе роля в хидратацията на кожата  Jhawar N., Wang JV, Saedi N. Орална добавка на колаген за стареене на кожата: прищявка или бъдеще? J. Cosmet. Dermatol. 2020 г.; 19 :910-912. doi: 10.1111/jocd.13096. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]  .

Колагеновите влакна улавят водата в кожата, което й помага да я поддържа хидратирана и плътна. Тъй като нивата на колаген намаляват, кожата става по-суха и по-податлива на бръчки.

Роля в противодействието на стареенето на кожата

Колагенът е ключов компонент в грижата за кожата против стареене. На пазара има редица продукти, които твърдят, че стимулират производството на колаген.

Някои от тези продукти работят, като осигуряват градивните елементи за производството на колаген, като аминокиселини.

Други действат, като стимулират производството на колаген чрез локално приложение на колаген или неговите пептиди.

Козметични приложения

Има редица козметични приложения за колаген. Колагенът може да се използва за:

 • Намалете появата на бръчки и фини линии
 • Хидратира и изглажда кожата
 • Подобрете тена и текстурата на кожата
 • Помоага за заздравяването на рани
 • Поддържа здрави космени фоликули

Колагенът може да се използва в различни козметични продукти, включително кремове, лосиони, серуми и маски.

Ето някои от козметичните приложения на колагена:

 • Кремове и лосиони за кожа: Колагеновите кремове и лосиони могат да се използват за намаляване на появата на бръчки и фини линии и за хидратиране и изглаждане на кожата.
 • Серуми: Колагеновите серуми са концентрирана форма на колаген, която може да се прилага директно върху кожата. Серумите са добър вариант за хора, които искат да видят резултати бързо.
 • Маски: Колагеновите маски могат да бъдат добър начин за доставяне на концентрирана доза колаген на кожата. Маските също могат да помогнат за подобряване на еластичността и тонуса на кожата.

Ползи за кости и стави

Колагенът играе жизненоважна роля за здравето на костите. Той е основен компонент на костната матрица, която осигурява здравина, силна структура и еластичност на костта. Колагеновите влакна образуват скеле, около което се отлагат костни минерали.

С напредването на възрастта производството на колаген намалява, което може да доведе до намаляване на костната плътност.

Това е така, защото колагенът помага да се стимулира производството на костообразуващи клетки, наречени остеобласти. Когато нивата на колаген намаляват, производството на остеобласти също намалява, което може да доведе до загуба на кост.

Участие в поддържането на гъвкавостта на ставите

Колагенът също е важен за гъвкавостта на ставите. Той кара ставите да се движат гладко, като осигурява бариера между костите. С напредването на възрастта производството на колаген намалява, което може да доведе до скованост на ставите и болка.

В допълнение към структурната си роля, колагенът също играе роля в смазването на ставите. Помага синовиалната течност, течността, която омекотява ставите, да не стане твърде гъста.

Това помага за предотвратяване на триенето и износването на ставите.

Роля в лечението на някои ставни заболявания

Намаляването на производството на колаген, което се случва с възрастта, може да доведе до развитието на няколко ставни заболявания, включително остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра.

При остеоартрит хрущялът, който омекотява ставите, се износва, причинявайки болка и скованост. Доказано е, че добавките с колаген намаляват болката и подобряват функцията на ставите при хора с остеоартрит.

При ревматоиден артрит имунната система атакува клетките, които покриват ставите, причинявайки възпаление и болка. Доказано е, че добавките с колаген намаляват възпалението и подобряват функцията на ставите при хора с ревматоиден артрит.

При подагра кристалите на пикочната киселина се образуват в ставите, причинявайки болка и възпаление. Доказано е, че добавките с колаген намаляват образуването на кристали на пикочната киселина и подобряват функцията на ставите при хора с подагра.

В допълнение към добавките с колаген, има редица други неща, които хората могат да направят, за да поддържат здравето на костите и ставите, включително:

Хранене на здравословна диета: Храненето на диета, богата на протеини, калций и витамин D, може да помогне за насърчаване на здравето на костите.

Хранителни източници и допълнителни форми на Колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, осигуряващ на съединителните тъкани на тялото сила, гъвкавост и устойчивост, включително кожа, сухожилия, връзки, хрущяли и кръвоносни съдове.

Производството на колаген естествено намалява с възрастта, което води до появата на бръчки, отпусната кожа и болки в ставите.

Колагенът може да бъде получен от диетата от естествени източници, включително:

 • Костни бульони и бульони: Колагенът се освобождава от костите и съединителните тъкани, когато се приготвят в бульони и бульони.
 • Меса и птици на скара или печено: Колагенът се намира в животинска кожа, хрущяли и кости. Когато тези части от животното се готвят, колагенът се разгражда на по-малки молекули, които се усвояват по-лесно от тялото.
 • Риба: Риби като сьомга, скумрия и сардини са добри източници на колаген.
 • Яйца: Яйцата съдържат вид колаген, наречен мембранен колаген от черупки на яйца, за който се смята, че е по-бионаличен от другите видове колаген.
 • Млечни продукти: Млечните продукти като мляко, кисело мляко и сирене също са добри източници на колаген.

Допълнителни форми на колаген

Колагенът може да се приема и като добавка на прах, хапчета или течна форма. Добавките с колаген се предлагат в различни видове, включително:

Желатин: Желатинът е вид колаген, който се извлича от животинска кожа и кости. Той е добър източник на всичките девет основни аминокиселини.

Хидролизиран колаген: Хидролизираният колаген е колаген, който е разграден на по-малки молекули, което улеснява усвояването му от тялото.

Колагенови пептиди: Колагеновите пептиди са дори по-малки молекули от хидролизирания колаген и се смята, че са най-лесно усвоимата форма на колаген.

Има някои доказателства, които предполагат, че добавките с колаген могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата, ставите и червата. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ползи.

Кога да приемате добавки с колаген

Най-доброто време за приемане на добавки с колаген е с храната. Това ще помогне за подобряване на усвояването.

Проучванията показват, че колагенът се усвоява най-добре, когато се приема с витамин С, така че е добра идея да приемате добавка с витамин С с вашата добавка с колаген.

Доза

Препоръчителната доза добавки с колаген варира според продукта. Повечето продукти обаче препоръчват приема на 10-20 грама колаген на ден.

Странични ефекти

Добавките с колаген като цяло са безопасни, но някои хора могат да получат странични ефекти като разстроен стомах, подуване на корема и диария.

Най добрия колаген за стави

Защо колагенът и какво общо има с нашите стави?

Колаген  е основният компонент на съединителната тъкан в тялото – тя е около една четвърт от телесната маса и се намира в кожата, мускулите, сухожилията и т.н.  

Всички животни имат  главно колаген: това е най-богатия протеин в животинското царство.

Колагенът съставляват свързващите тъкани в ставите ви.

Съществуват различни източници на колаген, които да стимулират производството на това вещество в тялото ви – най-добрите източници включват добавки и храни.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите колагенови добавки към вашата диета или да ядете специфични храни, за да увеличите колагена.

Факти за колагена

Колко полезен е колагенът (и други подобни протеини като желатин) за теб, наистина? Много!

Колагенът често се нарича „сложен протеин“, което не е изненадващо, като се има предвид, че съдържа 19 различни аминокиселини. Те включват комбинация от неесенциални (наричани условни) и съществени видове. Колагенът е особено добър начин за получаване на повече условни аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин.

Колагенът се състои от три вериги, обвити заедно в тънка спирала. Всяка верига е с дължина над 1400 аминокиселини! Пролин и глицин са основните видове аминокиселини, открити в колагенните вериги.

Поради причините, които ще видите по-долу, „несъществени“ аминокиселини всъщност са доста важни – така не позволявайте на името да ви заблуди! При нормални обстоятелства те се произвеждат от тялото ви. Въпреки това, когато сте болен, под много физически или емоционален стрес или по друг начин болни, тялото ви може да не е в състояние да произвежда достатъчно от тези аминокиселини сами по себе си. След това тялото се нуждае от помощ от външни източници, предимно от диета или добавки, за да се напълни.

Какви аминокиселини съдържа колагенът ?

Най-високите проценти на аминокиселините, открити в колагена, заедно с някои от основните им предимства, включват:

 • Пролин: Proline съставлява почти 15% от колагена. Пролин и глицинът, по-специално, играят основна роля в осигуряването на гладкото функциониране на тялото ви. Пролин помага за защита на целостта на кръвоносните съдове, подобрява здравето на ставите и има различни сърдечно-съдови ползи.
 • Глицин: Около една трета от протеина, открит в колагена, е глицин. Макар че по размер е най-малката аминокиселина, глицинът има големи ефекти. За да се гарантира, че нашите клетки функционират правилно, глицинът помага за изграждането на здрави нишки на ДНК. Също така е една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който стимулира растежа на мускулите и увеличава производството на енергия по време на тренировки.
 • Глутамин: Смята се, че е една от най-важните и изобилни аминокиселини в организма, глутаминът се създава в нашите мускули, а също така се получава от хранителни източници. Изследванията показват, че глутаминът има предимства за предотвратяване на тревожност, напрежение, нарушения на съня / безсъние, липса на концентрация, лошо здравословно храносмилане, отслабена имунна система и ниска енергия. Според доклад, публикуван в Американския журнал за клинично хранене, се оказва, че има положителни ефекти от производството на хормон на растежа, което може да подобри аспектите на психичното здраве, като например подпомага освобождаването на GABA, което повишава чувствата на „вътрешно спокойствие  „.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

 1. Holmes DF, Lu Y., Starborg T., Kadler KE Сглобяване и функция на колагенови фибрили. Curr. Връх. Dev. Biol. 2018 г.; 130 :107-142. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 2. De Almagro MC Използването на колагенови хидролизати и нативен колаген при остеоартрит. Am. J. Biomed. Sci. Рез. 2020 г.; 6 :530-532. doi: 10.34297/AJBSR.2020.07.001217. [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
 3. Lee SW, Ha EK, Yeniova AO, Moon SY, Kim SY, Koh HY, Yang JM, Jeong SJ, Moon SJ, Cho JY и др. Тежки клинични резултати от COVID-19, свързани с инхибитори на протонната помпа: Кохортно проучване в цялата страна със съвпадение на резултата за склонност. червата. 2021 г.; 70 :76-84. doi: 10.1136/gutjnl-2020-322248. [ PubMed ] [ CrossRef ]
 4. Cheah KS Колагенови гени и наследствено заболяване на съединителната тъкан. Biochem. J. 1985; 229 :287-303. doi: 10.1042/bj2290287. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]
 5. Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J. Ефектът от оралната добавка на колагенов пептид върху влажността на кожата и дермалната колагенова мрежа: Доказателства от ex vivo модел и рандомизирани, плацебо-контролирани клинични проучвания. J. Cosmet. Dermatol. 2015 г.; 14 :291-301. doi: 10.1111/jocd.12174. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
 6. Jhawar N., Wang JV, Saedi N. Орална добавка на колаген за стареене на кожата: прищявка или бъдеще? J. Cosmet. Dermatol. 2020 г.; 19 :910-912. doi: 10.1111/jocd.13096. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button