Колаген: Как помага за ставите и кой е Най добрия колаген за стави

Колагенът е най-богатия протеин в човешкото тяло, открит в костите, мускулите, кожата и сухожилията.

Може да го разпознаете като съставка на любимия си лосион за тяло.

В тази статия, базирана на редица клинични проучвания, ще научите какви са ползите за здравето от колаген, кой е най-добрия колаген за стави.

Прочетете статията до край и ще се изненадате какви ползи има колагена.

Какви ползи има колагена?

Колагенът е най-богатия протеин в тялото ни, особено колаген тип 1. Намира се в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията.

Това помага на кожата, като предава сила и еластичност, заедно с подмяна на мъртвите клетки.

Що се отнася до нашите стави и сухожилия, най-просто казано, това е „лепилото“, което помага да се държи тялото заедно.

За какво помага Колагена?

Проучвания, изследващи анти-стареенето свойства на колаген, установяват, че 2,5-5 грама колаген хидролизат, използван сред жените на възраст 35-55 веднъж дневно в продължение на осем седмици.

Той значително подобрява еластичността на кожата, влагата на кожата, транссепидермалната загуба на вода, нежността на кожата, всички с малко или никакви странични ефекти.

Това прави колагена една от най-добрите естествени съставки за грижа за кожата.

Колагенът също така намалява целулита и стрии.

Когато кожата губи своята еластичност в резултат на намален колаген, има страничен ефект: по-видим целулит.

Тъй като кожата ви сега е по-тънка, целулитът става по-очевиден – вече не крие какво се случва под повърхността.

Подобряването на еластичността на кожата чрез колагена помага да се намали размерът на кожата.

1. Намалява болките и дегенерацията на ставите

Чувствали ли сте се, че имате „скелетни крака“ – крака допълнително схванати и причиняващи болка, когато се движите?

Да, това вероятно е от загубата на колаген.

Това е така, защото когато губим колаген, сухожилията ни започват да се движат с по-малко лекота, което води до скованост, подуване на ставите и др.

Със своята гел-подобна, гладка структура, която покрива и държи костите ни заедно, колагенът ни позволява да се движим без болка.

Помислете за приемането на повече колаген.

Това помага на ставите ви да се придвижват по-лесно, намалява болката, често свързана със стареенето, и дори намалява риска от влошаване на ставите.  

Не е изненадващо, че едно скорошно проучване дори откри, че колагенът е ефективно лечение за лечение на остеоартрит и други болки и разстройства на ставите.

Изследователи от Медицинския център „Бит Израел Диаконес“ в Бостън в Харвард установяват, че добавянето на колаген тип 2 помага на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, да облекчат болезнените симптоми, като намаляват отока в нежните стави.

2. Помага за червата 

Ако страдате от синдром на изтичане на червата, състояние, при което токсините, които не са добри за Вас, могат да преминат през храносмилателния тракт, колагенът може да бъде много полезен.

Той помага за разграждането на протеините и успокоява обгарянето на червата, изцелява увредените клетъчни стени и ги влива с лечебни аминокиселини.

Най-голямата храносмилателна полза от поглъщането на повече колаген е, че помага при образуването на съединителна тъкан и следователно „уплътнява и лекува“ защитната обвивка на стомашно-чревния тракт.

Днес знаем, че много заболявания действително могат да бъдат проследени до възпаление или раздразнение, произтичащо от нездравословни червата.

Изследванията установиха, че при пациенти с възпалително заболяване на червата серумните концентрации на колаген са намалени.

Тъй като аминокиселините в колагена изграждат тъканта, която линизира дебелото черво и стомашно-чревния тракт, допълването с колаген може да помогне за лечение на стомашно-чревни симптоми и разстройства, включително синдром на изтичане на червата, IBS, киселинен рефлукс, болест на Крон и улцерозен колит.

3. Повишава метаболизма и мускулната маса

Повишаването на колагена може да ви помогне да увеличите метаболизма си, като добавите чиста мускулна маса  и да помагате при преобразуването на основните хранителни вещества.

Една от най-важните роли на глицина спомага за образуването на мускулна тъкан чрез превръщане на глюкозата в енергия, която захранва мускулните клетки.

И не забравяйте, че запазването на мускулната маса е от решаващо значение с възрастта, тъй като помага за поддържането на здравето на костите и изгаря повече калории, отколкото мазнините.

Когато консумирате колаген, можете да се възползвате и от консумирането на витамин С, за да сте сигурни, че тялото ви може да превърне колагена в използваем протеин.

Това не е всичко, което глицинът може да направи за вашия метаболизъм.

Изследванията показват, че глицинът също има важна роля в двете функции на храносмилателната система и централната нервна система, които играят важна роля за поддържането на здравословно, младо тяло.

Освен това се установява, че аргининът повишава способността на организма да произвежда протеини от други аминокиселини, което е важно за възстановяване на мускулната тъкан, заздравяване на рани, потискане на загубата на тъкани, повишаване на метаболизма и подпомагане на правилния растеж и развитие.

4.Укрепва ноктите, косата и зъбите

Имали ли сте някога  разцепване на ноктите? Е, липсата на колаген може да бъде виновна.

Колагенният протеин е градивен елемент на ноктите, косата и зъбите.

Добавянето на колаген в режима на хранене може да ви помогне да запазите ноктите си здрави и вероятно да възстановите признаци на загуба на коса.

Проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology, установява, че съществуват „съществени взаимовръзки между регенерацията на екстрацелуларната матрица (ECM) и космения фоликул, което предполага, че колагенът може да бъде потенциална терапевтична цел за косопад и други кожни заболявания

5. Подобрява здравето на черния дроб

Ако се стремите да детоксирате тялото си от вредни вещества, да подобрите притока на кръв и да запазите сърцето си младо, колагенът е изключително полезен.

Това е така, защото глицинът помага да се сведе до минимум увреждането на черния Ви дроб, когато той абсорбира чужди вещества, токсини или алкохол, които не трябва да преминават през него.

Един от най-лесните начини за почистване на черния Ви дроб е бързо с костен бульон.

 6. Защитава сърдечно-съдовото здраве

Аминокиселината пролин помага на стените на артериите да освободят натрупването на мазнини в кръвта, да намалят мастната тъкан в артериите и да сведат до минимум натрупването на мазнини.

Пролин е необходим за възстановяване на тъканите в ставите и артериите, както и за контролиране на кръвното налягане.

Като част от колагена, който се намира в ставите, той буферира тялото ни от въздействието на вибрации или шокове и ни помага да се придържаме към ценния хрущял, когато остареем.

Най добрия колаген за стави

Защо колагенът и какво общо има с нашите стави?

Колаген  е основният компонент на съединителната тъкан в тялото – тя е около една четвърт от телесната маса и се намира в кожата, мускулите, сухожилията и т.н.  

Всички животни имат  главно колаген: това е най-богатия протеин в животинското царство.

Колагенът съставляват свързващите тъкани в ставите ви.

Съществуват различни източници на колаген, които да стимулират производството на това вещество в тялото ви – най-добрите източници включват добавки и храни.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите колагенови добавки към вашата диета или да ядете специфични храни, за да увеличите колагена.

Какво е колаген ?

Производството на колаген в нашето тяло естествено започва да се забавя с възрастта.

Молекулярната структура на колагена

Можем да благодарим на този дегенеративен процес за признаци на стареене, като бръчки, увиснала кожа и болки в ставите поради по-слаб или понижен хрущял (здравей, скелетни крака).

Други фактори за начина на живот – като хранене с високо съдържание на захар, тютюнопушене и висока експозиция на слънце – също допринасят за изчерпване на нивата на колаген.

Установено е, че свързаните с колаген заболявания най-често произтичат от комбинация от генетични дефекти, лош прием на богати на колаген храни, хранителни дефицити и храносмилателни проблеми, засягащи производството (синтеза) на колаген.

За щастие, консумирането на храни като костния бульон може да осигури много от този жизненоважен протеин.

Кой е най-добрия колаген за пиене ?

Малко известен факт е, че в човешкото тяло има най-малко 16 различни вида колаген.

Те включват колаген тип 1, 2, 3, 5 и 10. Обаче, по-голямата част от колагена – между 80% и 90% – се състои от типове 1, 2 и 3. Колаген тип 1 специално съставлява почти 90%.

 Съществуват също и различни видове колаген, открити в определени храни или използвани за създаване на колагенови продукти и добавки.

Ето преглед на различните видове колаген, източници на колаген и техните основни предимства:

 • Тип 1: Това е най-разпространеното и почти смятано за най-силния вид колаген, открит в човешкото тяло. Той се състои от еозинофилни влакна, които образуват части от тялото, включително сухожилия, връзки, органи и кожа (дермис). Колаген тип 1 също помага за образуването на кости и може да се намери в стомашно-чревния тракт. Това е много важно за заздравяването на раните, придавайки на кожата си еластично и еластично качество, като държи заедно тъканта, така че да не се разкъсва.
 • Тип 2: Колаген тип 2 помага предимно за изграждане на хрущял, който се намира в съединителната тъкан. Здравето на нашите стави зависи от хрущяла, направен от тип 2 колаген, поради което е полезно за предотвратяване на свързаната с възрастта ставна болка или различни симптоми на артрит.
 • Тип 3: Колаген тип 3 е направен от ретикулярни влакна и основен компонент на извънклетъчната матрица, която съставлява нашите органи и кожа. Обикновено се среща с тип 1 и помага на кожата да бъде еластична и здрава. Той също така образува кръвоносни съдове и тъкани в сърцето. Поради тези причини недостигът на колаген тип 3 е свързан с по-висок риск за разрушени кръвоносни съдове и дори ранна смърт, според резултатите от някои проучвания върху животни.
 • Тип 4: Колагенът тип 4 има важната задача да образува базална ламина, която се намира в ендотелните клетки, които образуват тъкани, които обграждат органи, мускули и мазнини. Основните пластини са необходими за различни функции на нервите и кръвоносните съдове. Те поставят по-голямата част от нашите храносмилателни органи и дихателни повърхности. Основната ламината може да се намери в пространствата между горния слой на кожата / тъканта и най-дълбокия слой. Те са тънък слой гел-подобен флуид, който осигурява възглавница / подложка за тъканта над него.
 • Тип 5: Този вид колаген е необходим, за да се направи повърхността на клетките, както и космите и тъканите на косата, открити в женските плаценти (орган, който се развива в матката по време на бременност, осигурява кислород и хранителни вещества на растящото бебе и премахва отпадъците).
 • Тип 10: Тип 10 помага при ново образуване на кости и образуващ ставен хрущял. Той участва в процеса на ендохондрална осификация, което е начинът, по който костната тъкан се създава при бозайници. Установено е, че е полезно за излекуване на костите и възстановяване на синовиалните стави.

Източници на колаген

Що се отнася до източниците на колаген, ние получаваме от нашите храни, главните от които са храни с много високо съдържание на протеини, включително говеждо, пилешко месо, риба и яйчни черупки.

Ето малко за това как тези източници се различават и ни помагат:

 • Коаген от говеда (краве или говеждо месо): Колаген от говеда идва от крави, по-специално от кожата, костите и мускулите. Съставен е предимно от колаген тип 1 и 3, който е подходящ, като се има предвид, че това са най-богатите видове, създадени и намерени в човешкото тяло. Това е богат източник на глицин и пролин и следователно е полезен за производството на креатин, изграждането на мускулите и помага на организма да направи свой собствен колаген.
 • Пилешки колаген: Типът колаген, който е най-богат на пилешки колаген, е тип 2, който е най-подходящ за изграждане на хрущял. Това го прави благоприятно за здравето на ставите, особено, тъй като този източник предлага също хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат . Повечето добавки, съдържащи колаген, обикновено използват пилешки колаген и осигуряват тип 2.
 • Рибен колаген: Установено е, че колагенът, получен от риба, лесно се абсорбира и осигурява предимно колаген тип 1, с аминокиселини глицин, пролин и хидроксипролин. Тъй като тип 1 може да се намери в цялото тяло, консумирането на повече рибен колаген е свързано с ползи за ставите, кожата, жизнените органи, кръвоносните съдове, храносмилането и костите. Хидроксипролинът е важен компонент на колагенната тройна спирала, а по-ниски нива са свързани със деградация на ставите.  Хидроксипролин е необходим за стабилизиране на колагена и е създаден чрез модифициране на нормални аминокиселини на пролин след изграждането на колагенната верига. Тази реакция също изисква витамин С (за подпомагане на добавянето на кислород), поради което дефицитът на витамин С може да причини аномалии в нивата на колаген.
 • Колаген на яйцевидната мембрана: яйчен колаген, открит в черупките и белите яйца, съдържа предимно колаген тип 1. Той също така има типове 3, 4 и 10, но далеч по-голямата част от тип 1, точно като човешкото тяло (приблизително 100 пъти повече тип 1 от тип 4). Той осигурява глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и различни аминокиселини, които имат ползи за изграждането на съединителната тъкан, заздравяването на раните, изграждането на мускулна маса и намаляване на болката / сковаността.

Факти за колагена

Колко полезен е колагенът (и други подобни протеини като желатин) за теб, наистина? Много!

Колагенът често се нарича „сложен протеин“, което не е изненадващо, като се има предвид, че съдържа 19 различни аминокиселини. Те включват комбинация от неесенциални (наричани условни) и съществени видове. Колагенът е особено добър начин за получаване на повече условни аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин.

Колагенът се състои от три вериги, обвити заедно в тънка спирала. Всяка верига е с дължина над 1400 аминокиселини! Пролин и глицин са основните видове аминокиселини, открити в колагенните вериги.

Поради причините, които ще видите по-долу, „несъществени“ аминокиселини всъщност са доста важни – така не позволявайте на името да ви заблуди! При нормални обстоятелства те се произвеждат от тялото ви. Въпреки това, когато сте болен, под много физически или емоционален стрес или по друг начин болни, тялото ви може да не е в състояние да произвежда достатъчно от тези аминокиселини сами по себе си. След това тялото се нуждае от помощ от външни източници, предимно от диета или добавки, за да се напълни.

Какви аминокиселини съдържа колагенът ?

Най-високите проценти на аминокиселините, открити в колагена, заедно с някои от основните им предимства, включват:

 • Пролин: Proline съставлява почти 15% от колагена. Пролин и глицинът, по-специално, играят основна роля в осигуряването на гладкото функциониране на тялото ви. Пролин помага за защита на целостта на кръвоносните съдове, подобрява здравето на ставите и има различни сърдечно-съдови ползи.
 • Глицин: Около една трета от протеина, открит в колагена, е глицин. Макар че по размер е най-малката аминокиселина, глицинът има големи ефекти. За да се гарантира, че нашите клетки функционират правилно, глицинът помага за изграждането на здрави нишки на ДНК. Също така е една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който стимулира растежа на мускулите и увеличава производството на енергия по време на тренировки.
 • Глутамин: Смята се, че е една от най-важните и изобилни аминокиселини в организма, глутаминът се създава в нашите мускули, а също така се получава от хранителни източници. Изследванията показват, че глутаминът има предимства за предотвратяване на тревожност, напрежение, нарушения на съня / безсъние, липса на концентрация, лошо здравословно храносмилане, отслабена имунна система и ниска енергия. Според доклад, публикуван в Американския журнал за клинично хранене, се оказва, че има положителни ефекти от производството на хормон на растежа, което може да подобри аспектите на психичното здраве, като например подпомага освобождаването на GABA, което повишава чувствата на „вътрешно спокойствие  „.

Какво е Желатин?

Колагенът е различен от желатин и как се различава от другите протеини, които вече са намерени вътре в тялото.

Може да сте чували колаген и желатин, споменати, като едно и също.. Това е така, защото желатинът се получава от колаген – когато колагенът се разпадне, той става желатин.

Добър пример за това как работи: Процесът може да се открие в костен бульон: костите се натоварват с колаген и костите се накисват в бульон по време на процеса на готвене, който се извършва в продължение на един до два дни, колагенът бавно се разпада на желатин ,

Желатинът всъщност е една от първите храни, използвани като медицинско лечение в древен Китай; Нашите предци го ползвали, като лекарство преди много време!

Желатинът е чудесен за хора с хранителни алергии или чувствителност.

Той дори помага на организма им да управляват трудно усвоимите храни по-дълго време, като помагат за лечението на части от стомашно-чревния тракт.

Може да прочетете пълната ни статия за желатин – Желатин: Какво е това? Плюс 8 приложения и ползи

Колаген тип 2:

 • Съставлява 50-60% протеин в хрущяла
 • Съставлява 85-90% колаген в ставния хрущял
 • Може да намали появяването проблеми в коленете
 • Включва глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина

Намирането на висококачествена добавка за колаген от типа 2, от който се нуждаете се усвояване лесно. Колагенните добавки са подходящи и полезни за хораот всички възрасти. Хидролизираните колагенови добавки се предлагат под формата на таблетки, капсули, прах или дори вкусни дъвки!

Колаген на капсули

Колагенът е основен компонент при формирането на сухожилията, сухожилията, мускулите и хрущяла.

Докато сте на възраст, тялото ви е по-малко способно да произвежда достатъчно количество колаген.

Капсулите от колаген могат да помогнат за поддържане на процеса за лечение на тялото ви. Ако имате хранителни алергии, имайте предвид, че в тези капсули обикновено се използва колаген от говеда и пиле.

Консултирайте се с вашия доставчик на здравни грижи, преди да добавите колаген

Капсулите от колаген могат да подсилят кръвоносните съдове и да подобрят еластичността си.

Колагенът укрепва кръвоносните съдове, за да подобри циркулацията в тялото.

Кръв и хранителни вещества се доставят на кожата ви, което води до здрава, лъчева и младост кожа.

Колаген комплекс

Колаген комплекс помага за нормалното функциониране на: опорно-двигателната система, кожа, коса, нокти, очи;
Облекчава болките при дегенеративни, възпалителни заболявания на ставите, травми на опорно-двигателната система;
Осигурява здравината и еластичността на тъканите;
Колаген хидролизат подхранва кожата и спомага за видимото намаляване на фините линии и бръчки, заздравява ноктите и косата.

Предотвратяване на загубата на колаген

Лазерната терапия може да помогне за лечение на стрии, тъй като може да стимулира растежа на колаген, еластин и меланин.

Здравословната диета може да помогне на тялото да произвежда колаген.

Хранителните вещества, които могат да поддържат образуването на колаген, включват:

 • Пролин: В яйчен белтък, месо, сирене, соя и зеле.
 • Антоцианидини: В къпини, боровинки, череши и малини.
 • Витамин С: В портокали, ягоди, чушки и броколи.
 • Мед: В черупчести медки, ядки, червено месо и питейна вода.
 • Витамин А: Появява се в храни от животински произход и в растителни храни като бета-каротин.

Какво уврежда колагена?

Как се променя производството на колаген през годините

Някои фактори могат да изчерпят нивата на колаген в тялото. Избягването им може да поддържа кожата здрава за по-дълго време.

Висока консумация на захар: Диета с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликация – процес, при който кръвните захари се прикрепят към протеините, за да образуват нови молекули, наречени крайни гликаниращи крайни продукти (AGEs).

AGEs увреждат близките протеини и могат да направят колагена сух, крехък и слаб.

Пушенето: Много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат колаген и еластин в кожата.

Никотинът също така стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата. Това компрометира здравето на кожата, като намалява доставянето на хранителни вещества и кислород към кожата.

Слънчева светлина: Ултравиолетовите лъчи по време на слънчевата светлина причиняват по-бързо разпадане на колаген, увреждащи колагеновите влакна и предизвикване на анормален еластин.

Ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина увреждат колаген в дермата, а кожата се възстановява неправилно, образувайки бръчки.

Как да получим повече колаген ?

Получаване на колаген във вашия живот

Най-добрите начини за консумиране на повече колаген включват:

 • Пиене на истински костен бульон.
 • Използване на костен бульон протеин в рецепти. Можете да консумирате костен бульон самостоятелно или да го използвате в най-различни сладки и солени рецепти в зависимост от вида на продукта.
 • Приемане на колагенови добавки.
 • И накрая, яденето на добре закръглена диета, която помага да се увеличи абсорбцията на колагена, който консумирате.

Нашите предци са приемали колаген по естествен начин в живота си, тъй като по-ранните традиционни храни са включвали животинско хранене. Просто казано, те са яли много животински части, като кожа, сухожилия и връзки, които сега често избягваме или изхвърляме.

За щастие става по-лесно от всякога „да се върна към основите“

Безопасност и странични ефекти

Досега няма много надеждна информация за безопасността или ефикасността на добавките от колаген.

Потенциалните странични ефекти на желатиновите добавки включват продължителен неприятен вкус и усещане за тежест и киселини.

Също така, ако сте алергични към източника на добавката, тогава може да имате алергична реакция.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button