Пчелeн мед: Ползи и вреди

Медът е бил използван от безброй народи по целия свят през последните 2500 години.

Тази статия е избработена след няколко дни, прекарани в четене на научни проучвания по темата за ползите и вредите на пчелен мед.

Първо ще започнем с това, кои са най-полезните видове пчелен мед, ще разгледаме ползи за здравето и какви странични ефекти и вреди, може да има.

Кой пчелен мед е най-полезен?

Различните видове пчелен мед имат различни ползи за здравето.

Но знаете ли, че дори да е извлечен от едно и също цвете на едно и също място, вкусът може да се различава? 

Това се дължи на разликата в температурата или нивото на валежите. Също така по-светлият мед обикновено е по-мек на вкус.

Нека разледаме различните видове меди и ползите им за здравето:

1. Мед от Акация

Акациевит мед, е един от най-популярните видове мед. 

Той лек и бистър мед, той приема деликатен цветен вкус от нектара на цветовете на Robinia pseudo acacia.

Високата концентрация на фруктоза помага на акациевия мед да запази течното си състояние за дълъг период от време.

 Ниското му съдържание на захароза го прави широко популярен сред диабетиците и като богат източник на противовъзпалителни свойства и е най-подходящ за лечение на дихателни разстройства.

2. Манов мед

Той се прави от сок, произведен от листни въшки върху кората на дървото бук и дъб. 

Медът от букова дървесина се използва широко като сироп за палачинки и плодови салати поради ароматните си свойства.

Известно е също така, че редовната му консумация подобрява имунитета на организма, подобрява храносмилателната система и често се използва като популярна добавка поради високата си хранителна стойност.

3. Мед от липа

Липовият мед има много деликатен и свеж дървесен аромат. 

Един от най-богатите здравословни ползи, липовият мед е любим за мнозина преди лягане.

 Неговите успокоителни свойства помагат изключително в случаите на безпокойство и безсъние

Липовият мед се използва за лечение на настинка, кашлица и бронхит.

3. Мед от манука

Той се добива най-често в крайбрежните райони на Нова Зеландия, медът от манука се събира от цветето на храста чаено дърво

Състои се от богато антибактериално свойство, което спомага за ефективно лечение на стомашни язви, възпалено гърло, настинка, лошо храносмилане и акне и пъпки, наред с други.

4. Билков мед

Това е една ексползия от вкус и ползи за здравето. 

Цветът, вкусът варират значително в зависимост от източниците на нектар, но най-често са плодови и леки.

Ползите за здравето от този сорт също са големи, но преди всичко са основните антиоксидантни и подтискащи кашлицата ефекти, свързани с повечето видове мед. 

Има обаче една полза, специфична за меда от диви цветя; мнозина вярват, че консумацията му е добър начин за борба с локализирани сезонни алергии, често провокирани от дивите цветя, от които се добива медът.

Възможни вреди и странични ефекти на Пчелен мед

Медът се счита за безопасен, когато се приема през устата при нормални хранителни количества или препоръчвани дози.

Медът обаче никога не трябва да се дава на деца под 12-месечна възраст, тъй като суровият мед е потенциален източник на спори за ботулизъм. Суровият мед не представлява опасност за по-големи деца или възрастни, а само за кърмачета.

Ако обаче имате компрометирана имунна система или сте подложени на химиотерапия или радиационна терапия за рак, трябва да говорите с Вашия лекар, преди да консумирате суров мед.

Ако сте алергични или чувствителни към целина, прашец или имате други алергии, свързани с пчелите, не трябва да консумирате суров мед.

20 ползи за здравето от пчелният мед

Какво прави меда толкова популярен? Най-вероятно това е лекотата, с която може да се консумира. Може да се яде директно, да се сложи на хляб като конфитюр, да се с

пчелен-прашец-ползи

месва със сок или някаква напитка вместо със захар или да се смесва с топла вода, сок от лимон, канела и други билки, за да се направи лекарство.

Един друг невероятно здравословен продукт на пчелите, е пчелният прашец, за това Ви препоръчваме да прочетете статията за това как правилно да консумирате пчелен прашец.

1. Помага при алергии

Поради противовъзпалителните свойства на меда, той може да помогне за намаляване на алергичните симптоми.

Той действа като естествена ваксина, защото съдържа малки количества цветен прашец.

Стрдадате ли от разиличен тип алергии ?

Ако е така, то щом тялото ти получи цветен прашец, той ще произведе антитела,  което означава, че тялото ти ще изгради защита срещу тази алергия с течение на времето.

Важно е да се консумира мед, който е от вашия местен район, тъй като това е медът, който ще съдържа спори от цветен прашец от местните цветя.

Може също да получите информация за един често търсен мед, а именно детелинов мед

Като приемате малко мед ежедневно (препоръчва се една чаена лъжичка), тялото Ви ще изгради естествен имунитет към алергените.

Имайте предвид, че трябва да започнете да вземате мед два-три месеца преди сезона на алергията, за да дадете на тялото си време, за да изгради този имунитет.

2. За отслабване

Изследванията показват връзка между консумацията на мед и загубата на тегло.

Изследването в Държавния университет в Сан Диего установи, че замяната на захарта с мед може действително да помогне да се предотврати премахването на излишни килограми, а също така да се понижи кръвната захар.

Един от продуктите на пчелите, които помагат за отслабване, е пчелното млечици, ползите от Пчелно млечице .

Резултатите също така показват, че в сравнение със захарта медът може да понижи серумните триглицериди.

Друго изследване от Университета в Уайоминг установи, че пчелния мед може да активира хормони, които потискат апетита.

Като цяло изследователите заключават, че консумацията на мед предлага потенциални защитни ефекти върху затлъстяването. ( Прочетете нашата статия за отслабване:  41 тайни за това как бързо да отслабнем   )

3. Природен източник на енергия

Суровият мед съдържа естествени захари (80%), вода (18%) и минерали, витамини, цветен прашец и протеин (2%). Не е изненадващо, че медът е наречен „идеалното гориво“. Той осигурява лесно поглъщане на енергия под формата на гликоген на черния дроб, което го прави идеален за енергични сутрешни тренировки и като източник на енергия преди и след тренировка.

Проучванията в Университета на Мемфис, показаха, че медът е един от най-добрите избори на въглехидрати, за да се консумират точно преди упражнения. Освен това, проучванията разкриват, че като спортно гориво, медът се превръща в глюкоза.

Когато става въпрос за употребата на суров мед за тренировки,  силно се  препоръчва суровия мед, както за зареждане с гориво, така и за възстановяване. Ето защо суровия мед е включен в някои от най-добрите  храни преди тренировка, закуски и след тренировка.

4. Силен антиоксидант

Проучванията показват, че дневната доза суров мед повишава нивата на антиоксиданти, които стимулират здравето в организма. Антиоксидантите помагат да се блокират свободните радикали в организма, които причиняват заболяване. Той също така стимулира имунната система, действайки като превантивна храна срещу всякакви инвалидизиращи заболявания. Медът съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания и рак.

Едно проучване върху 25 човека, на които е давано около четири супени лъжици мед на ден в продължение на 29 дни, в допълнение към редовните им храни. При вземането на кръвни проби в началото и в края на изследването изследователите открили ясна и пряка връзка между консумацията на мед и повишеното ниво на полифеноли, борещи се срещу болестта в кръвта.

Изследванията показват, че медът съдържа антиоксидантните флавоноиди, борещи се срещу болестти, пиноцербрин, пиностробин и хрисин.  Пино-цебридин поддържа ензимната активност и много изследвания показват, че пино-цебридин предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на много видове ракови клетки. Лабораторните изследвания показват, че хрисинът може да увеличи тестостерона на мъжкия хормон и да подобри резултатите при  културизма, но човешките изследвания не са открили никакъв ефект върху нивата на тестостерона.

5. При проблем със съня

Суровият мед помага за съня по два начина. Чрез консумирането на мед преди лягане, той възстановява доставката на гликоген в черния дроб и предотвратява мозъка да предизвика кризисно търсене на гориво, което може да ви събуди. На второ място, яденето на суров мед подпомага отделянето на мелатонин в мозъка чрез създаване на малък скок на нивата на инсулина, който стимулира отделянето на триптофан в мозъка. Триптофанът се превръща в серотонин, който след това се превръща в мелатонин.

Мелатонинът също така повишава имунитета и помага да се възстанови тъканта по време на периоди на почивка.  Тъй като медът е с доказана естествена помощ за сън, естествено намалява риска от всички  здравословни проблеми.

6. Помага при рани и язви

Мед-инфузионните бинтове са известни, че подпомагат заздравяването. Питър Чарлз Молан от университета в Уайкито, Нова Зеландия, е открил в многобройни доказателства, че медът е естествена антибактериална храна с ефекти за лечение на рани. Той също така открил, че медът реагира с течностите на организма, за да направи водороден пероксид, създавайки ненаситена среда за бактерии.

За лечението на изгаряния и рани, медът обикновено се прилага директно в проблемната област или с превръзка, която се сменя на всеки 24 до 48 часа. Понякога превръзката остава на място до 25 дни.

Медът е проучен за употребата му при ефективно лечение на различни видове язви . Медът може да намали размера, болката и миризмата на проблемни язви на кожата.

7. При диабет

Консумацията на суров мед може да намали риска от развитие на диабет и да помогне за медикаментите за лечение, използвани за лечение на диабет. Комбинацията от суров мед и канела може да бъде особено полезна за здравословното управление на кръвната захар, както и много други здравни проблеми като гингивит и акне.

Според проучване от Дубай е установено, че медът предизвиква по-ниско повишение на плазмените нива на глюкозата при диабетици в сравнение с декстрозата и захарозата. Някои смятат, че мощността на канелата, повишаваща инсулина, може да противодейства на това повишаване на глюкозата в меда, което би направило вашата смес от мед и канела хранителна комбинация с нисък гликемичен индекс.

Суровият мед увеличава инсулина и намалява хипергликемията. Опитайте се да консумирате малко и да видите как кръвната ви захар реагира и добавете както суров мед, както и канела към диабетната диета. ( Повече за това състояние – Диабет: Симптоми, причини и лечения )

8. Естествен сироп за кашлица

Необработеният мед е доказал, че е толкова ефективен при лечението на кашлица като сиропи за кашлица, които   са на пазара. Увеличаването на научните данни показва, че една доза мед може да намали секрецията на слуз и кашлица. В едно проучване медът е също толкова ефективен, колкото дифенхидрамина и декстрометорфан – общи съставки, които се намират в лекарствата против кашлица.

За кашлица, половин чаена лъжичка до две супени лъжици мед преди лягане е изследвана и препоръчителна доза за всеки над 1-годишна възраст.

9. Грижа за кожата с мляко и мед

Млякото и медът често се сервират заедно, тъй като и двете тези съставки спомагат за създаването на гладка, красива кожа. Консумирането на тази комбинация всяка сутрин е обичайна практика в много страни поради тази причина.

 10. Помага за пърхот

Имате ли сърбеж на скалпа? Имате ли проблеми с пърхота?

Добрата новина е, че изследователите са установили, че когато нанесете разреден разтвор от мед и вода върху скалпа и го оставите за няколко часа, скалпа ви ще се върне към здравословната си дейност.

Всъщност, някои хора съобщават, че кожни лезии напълно се лекуват само след няколко седмици от това лекарство; Други казват, че виждат подобрение и за премахването на косопада.

Медът работи толкова добре с проблемите на скалпа, поради своите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства.

11. Помага при ожулвания и изгаряния

Поради естествената си антибиотична природа, медът може да помогне за успокояване и лечение на рани и изгаряния.

Имаш ли драскотина или рана?

Просто нанесете мед и това ще ви помогне да дезинфекцирате раната от някои сериозни бактерии като метицилин-резистентен Staphylococcus aureus (MRSA).

Всъщност, медът се използва като терапия за борба с инфекциите в продължение на много години, докато пеницилинът е дошъл на сцената в началото на 20 век. Сега, с толкова много хора, които се интересуват от връщане към естествените средства за защита, че медът стана много по-популярен за лечение на такива случаи.

12 .Помага за херпес

Справянето с херпесните  със сигурност може да бъде разочароващо и понякога лекарствата  просто не работят по начина, по който хората биха искали да го правят.

Да не говорим, че много хора не обичат да купуват херпес медикаменти, тъй като се чувстват засрамени от тяхното състояние.

Тези, които се борят с херпес, ще се облекчат да чуят, че медът може да помогне със симптомите на херпес, защото ако се приложи върху рани, той тегли течност от тях.

Освен това, тъй като медът има висока стойност на захарта, той поддържа растежа на микроорганизмите до минимум.

Нектарът от пчелите включва ензима глюкоза оксидаза, който помага, когато медът се прилага върху раната ви, защото се отделя малко количество водороден пероксид.

13. Укрепва имунната система

Имунната система е много важна за доброто здраве, тъй като тя отстранява болестите .

В свят с бързи темпове, в който много хора се оплакват от хроничен стрес, възможността да използвате естествено вещество, за да стимулирате имунната си система, е божествена даденост. Ако имунната ви система е слаба, ще се почувствате поразени и по-податливи на болест.

Добрата новина е, че редовната консумация на мед може да даде чудесен тласък на имунната ви система, тъй като има антибактериални и антиоксидантни свойства.

Той също така може да помогне за очистването и изграждането на храносмилателната система, която е от съществено значение за оптималното здраве.

14. Помага за борба с рака

Да, медът е друга храна, която може да помогне за предотвратяване или борбата с рака, тъй като има свойства, предотвратяващи канцерогенността, и може да помогне за борба с растежа на съществуващите тумори.

Може би сте чували как ракът действително се храни с захар, но медът няма същите свойства като захарта.

Медът има превъзходни флавоноиди и фенолни съединения, които го правят суперхрана и му придават антиметастични свойства, които могат да се борят с тумори и рак.

По-конкретно, медът включва фенолните съединения: галова киселина, хрисин, елигиака киселина, р-кумаринова киселина, сиринтова киселина, ферулинова киселина и кофеинова киселина, който помагат за здравето на клетките.

15. Помага при акне

Никой не обича да се бори с акнето. Независимо дали сте юноша или възрастен, ако се борите с акне, помислете за добавяне на мед към вашата диета и приложението й в засегнатите райони.

Той съдържа овлажнители, които овлажняват кожата ви и имат способността да убиват бактерията, която причинява акне. Има няколко начина, по които можете да използвате мед, за да намалите акнето.

Чудесен начин да се борите с акнето е да приложите суров, непреработен мед на местата на тялото, които са склонни към него; Тези области обикновено са лицето, гърдите или гърба.

Оставете меда в продължение на около 30 минути и изплакнете с топла вода. Друга чудесна рецепта е добавянето на канела към меда и приложението му в засегнатия район или поглъщането му ежедневно.  Ето и най-добрите начини за премахване на акне –  10 домашни средства за акне, които работят

16. При проблеми  със синусите

Когато вашите синуси са възпалени, това може да предизвика множество досадни симптоми. Изчислено е, че около 31 милиона души имат синусов проблем и изхарчават много пари за лекарства .

Ако някога сте имали силен епизод на проблеми със синусите,   ще оцените добрата новина, че медът може да помогне с такива проблеми.

Да, просто започнете да приемате ½ до 1 чаена лъжичка мед всеки ден или вечер преди лягане и в рамките на няколко месеца и може да забележите намаляване на симптомите, свързани с възпалени синуси.

17. Помага при  холестерола

Нивата на холестерола имат значение, така че намирането на лесни решения за понижаване на холестерола е това, което всички ние имаме нужда. Холестеролът е необходим в тялото, за да ви помогне да смилате мазнините, но прекалено му количество не са полезно за здравето.

Здравните специалисти препоръчват да се приемат около 1000 mg холестерол на ден. Медът доказано помага при борбата с висок холестерол.

18. Мед и канела

Според древните практики на лечение, медът и канела  могат да лекуват повечето заболявания. Те са ефективни при загуба на тегло, акне, инфекции на пикочния мехур и при лечение на много повече заболявания.

Двете съставки могат да се използват вътрешно под формата на сок или чай или външно да се прилагат под формата на паста или маска, в зависимост от проблема.

Сместа от мед и канела има много предимства и може да излекува множество заболявания.

Медът се произвежда в повечето страни по света и се използва като жизнено важно лекарство от векове. Днес учените приемат и меда като много ефективно лекарство за всички видове болести. Може да се използва без странични ефекти.

Въпреки че е сладкък, ако се приема в подходящата доза като лекарство, медът не уврежда дори диабетно болните.

Какво е суров пчелен мед?

Това е чист, нефилтриран и непастьоризиран подсладител, направен от пчелите  чрез нектара на цветята.

По-голямата част от консумирания мед днес е обработен мед, който е нагряван и филтриран, тъй като е бил събран от кошера.

За разлика от преработения мед, суровият мед не се лишава от невероятната си хранителна стойност и ползи за здравето. Медът може да помогне за всичко от ниска енергия до проблеми със съня до сезонни алергии.

Преминаването към суров мед може дори да помогне за намаляване на теглото в сравнение с диети, съдържащи захар или сироп от царевица с висока фруктоза.

Процесът на правене на мед

Ще бъдете изненадани да знаете усилията, които се  полагат в производството на мед, тъй като това не никак лесен процес.

Експертите на пчелите твърдят, че за да се направи половин килограм мед, са необходими около 60 000 пчели, които пътуват до евентуално 2 милиона цветя (около 55 000 мили), за да извлекат достатъчно нектар.

Това е много работа в екип и отнема много време!

Знаете ли, че пчелите имат допълнителен стомах, в който съхраняват нектара?

Да, тези щастливи пчели имат два стомаха да поглъщат любимата си храна – прашец.

В допълнителния стомах нектарът от полена, който събират, се смесва с ензими, които пчелите възвръщат (повръщат) в друга уста на пчелите.

Звучи грубо, но всъщност е много естествено и не толкова мръсно, колкото звучи.

Този процес продължава да се повтаря, докато нектарът се усвоява частично.

След това се съхранява в пчелна пита и пчелите използват крилата си, за да разпенват течния нектар.

След това течност, която запечатва нектара, се отделя от корема на пчелата и нектарът се втвърдява в пчелен восък.

Ако не сте се вгледали в куп пчели, които се намират във и около медената пита, това всъщност е много интересно!

Какво е органичен мед?

Някои хора имат мнение , че всички налични на пазара мед са естествени и получени от дивата природа.

Истината обаче е, че пчелите също могат да бъдат засегнати от широкото използване на пестициди, което продължава в химически обработените ферми.

Тогава защо трябва да ядете органичен мед? Много хора предпочитат да бъдат предпазливи. Повечето от нашите решения се основават на нашите убеждения и съвест.

Тъй като биологичното производство следва строги насоки, хората се чувстват сигурни, когато ядат органичен вид, в сравнение с това, когато ядат небиологични.


Ползите за здравето на меда са доста впечатляващи и тъй като той е толкова концентриран източник на хранителни вещества, той може да се добави към много различни ястия.

Медът е в състояние да следи нивата на кръвната захар, да увеличава енергията по здравословен и устойчив начин, да успокоява възпалението в цялото тяло, да предпазва здравето на сърцето и да ускорява лечебния процес на раните и предпазва от инфекции.

Как да намерим и използваме пчелен мед

Ако погледнем консумацията на мед, 50% от населението директно купува мед, 35% никога не яде мед, а останалите 15% консумират мед в продуктите, приготвени с мед, като фъстъци с мед.

 Суровият мед може да е на разположение в най-близкия магазин за хранителни стоки, но по-добре е да се закупи  от местнен пчелар. Той също така е достъпен онлайн.

Очаквайте суровият мед да бъде непрозрачен, а не този блестящ, ясен, златист цвят, който се постига чрез нагряване.

Никога не готете със суров мед, защото това ще унищожи добрите му качества. Също така, не го съхранявайте в близост до източник на топлина.

Ако се наслаждавате на меда в чая или кафето си, изчакайте, докато напитката е достатъчно хладка.

Суровият мед може да бъде здравословна алтернатива на високо преработената захар в рецепти, които не изискват топлина.

За всяка супена лъжица захар в рецептата (която не изисква нагряване), обикновено можете да използвате две супени лъжици мед вместо това.

Данни за храненето с мед

Медът е една от най-чистите храни от  природата и е много повече от естествен подсладител.

Това е „функционална храна“, което означава, че това е естествена храна със здравни предимства. Хранене с мед е впечатляващо. Суровият мед съдържа 22 аминокиселини, 27 минерала и 5000 ензими. Минералите включват желязо, цинк, калий, калций, фосфор, магнезий и селен. Витамините, открити в меда, включват витамин В6, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина и ниацин.

В допълнение, хранителните добавки, съдържащи се в меда, помагат за неутрализирането на вредната дейност на свободните радикали.

Една супена лъжица мед съдържа 64 калории, но има здравословен гликемичен товар около 10 за една супена лъжица, което е малко по-малко от банан. Суровият мед не предизвиква захарен шип и повишено освобождаване на инсулин като бяла захар.

Въпреки че медът е достъпна за храна, пчелите прекарват хиляди часове, събирайки полен от около 2 милиона цветя, за да направят един килограм чист мед.

Медът обикновено е около 18% вода, но колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-добро е качеството на меда.

Най-хубавото е, че медът не се нуждае от специално съхранение или охлаждане – използвайте го по лъжицата направо от буркана.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button