10 Зимни вируси през 2019/2020 – какво да очакваме

Някои здравословни проблеми, като астма, болки в гърлото и простудни възпаления, се предизвикват или влошават от студеното време.

Всяка година, започвайки в късна есен или началото на зимата и наблюдава увеличаване на броя на пациентите, приети в болница с респираторни вируси.

През изминалата година бяха на лице в Бъгария четири грипни вируса да ни атакуват. Новите грипни щамове са „Сингапур” и „Колорадо”. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган” и „Пукет”, както сподели д-р Гергана Николова

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Зимни грипни вируси 2019-2020

Сред многото вируси, които в момента причиняваме респираторни заболявания, грипният вирус (обикновено наричан „грип“) може да бъде особено тежък.

Инфекцията с вируса на грипа причинява внезапна поява на треска, втрисане, суха кашлица и мускулни болки. Други симптоми включват главоболие, умора, болки в гърлото и запушване на носа.

Някои деца са изложени на повишен риск от по-сериозно заболяване от грип поради състояния като диабет, астма, проблеми с имунитета или се лекуват с лекарства, потискащи имунитета. Те са особено податливи на усложнения и трябва да бъдат ваксинирани възможно най-скоро.

Ето и какви вируси и заболявания да очакваме.

Един от най-холемите страхове е коронавируса в България, в сайта ни, може да намерите пълна информация за него.

1. Настинките

Можете да помогнете за предотвратяване на настинки, като редовно миете ръцете си. Това унищожава бактериите, които може да сте получили от допиращи се повърхности, използвани от други хора, като превключватели за светлина и дръжки на вратите.

Също така е важно да поддържате дома и всички предмети от бита, като чаши, чаши и кърпи чисти, особено ако някой в къщата ви е болен.

Най-важния съвет: Ако се простудите, използвайте неща за еднократна употреба, вместо платнени кърпички, за да избегнете постоянно повторно заразяване със собствените си ръце.

Прочетете нашето пълно ръководство за настинка.

2. Възпалено гърло

Болките в гърлото са често срещани през зимата и почти винаги са причинени от вирусни инфекции.

Има някои доказателства, че промените в температурата, като например преминаване от топло централно отопляемо помещение в леденото на открито, също могат да засегнат гърлото.

Най-важен съвет: Едно бързо и лесно средство за възпалено гърло е да се гаргара с топла солена вода. Разтворете една чаена лъжичка сол в чаша частично охладена преварена вода.

Той няма да излекува инфекцията, но има противовъзпалителни свойства и може да има успокояващ ефект.

Прочетете нашето ръководство за възпалено гърло

3. Астма

Студеният въздух е основно задейства симптоми на астма като хрипове и задух. Хората с астма трябва да бъдат особено внимателни през зимата.

Важен съвет: Стойте на закрито в много студени, ветровити дни. Ако все пак излизате, носете шал свободно над носа и устата.

Бъдете допълнителни бдителни относно приемането на редовни лекарства и дръжте инхалаторите за облекчение наблизо.

4. Повръщане

Норовирусът е изключително заразен стомашен проблем. Може да стачкува през цялата година, но е по-често през зимата и на места като хотели, болници, старчески домове и училища.

Заболяването е неприятно, но обикновено приключва в рамките на няколко дни.

Най-важен съвет: Когато хората са болни и повръщане и диария, е важно да пият много течности, за да предотвратите дехидратацията. Малките деца и възрастните хора са особено застрашени.

Прочетете нашето пълно ръководство за диария .

5. Болки в стави

Много хора с артрит казват, че ставите им стават по-болезнени и твърди през зимата, въпреки че не е ясно защо е така. Няма доказателства, че промените във времето причиняват увреждане на ставите.

Най-важен съвет: Много хора получават леко депресия през зимните месеци и това може да ги накара да възприемат болката по-остро. Всичко се усеща по-зле, включително медицинските състояния.

Ежедневните упражнения могат да засилят психическото и физическото състояние на човек. Плуването е идеално, тъй като е лесно на ставите.

Прочетете нашата подробна статия за болки в ставите

6. Депресивни състояния

Повечето от нас признават, че депресията е знак, че сме подложени на стрес. М можете да намалите шансовете да се сдобиете с него, като се грижите за себе си през зимата.

Най-важен съвет: Всеки ден правете неща, които ви карат да се чувствате по-малко стресирани, като например гореща баня, ходене на разходка в парка или гледане на един от любимите ви филми.

7. Сърдечен удар

Сърдечните пристъпи са по-чести през зимата. Това може да е така, защото студеното време повишава кръвното налягане и поставя повече напрежение върху сърцето. Сърцето ви също трябва да работи по-усилено, за да поддържа топлината на тялото, когато е студено.

Най-важн съвет: Останете на топло в дома си. Загрейте основните помещения, които използвате, на поне 18С и използвайте бутилка с топла вода или електрическо одеяло, за да поддържате топло в леглото.

8. Грип

Грипът може да бъде основен убиец на уязвими хора. Хората на възраст над 65 години, бременните жени и хората с дългосрочни здравословни състояния, включително диабет, бъбречни заболявания и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), са особено изложени на риск.

Най-добрият начин да се предотврати появата на грип е грипът да е грип (или грип за нос спрей за деца на възраст от 2 до 17 години). Грипната ваксина дава добра защита срещу грип и продължава една година.

Ако сте на възраст над 65 години или имате здравословно състояние в дългосрочен план, имате право и на пневмококова ваксина, която осигурява защита срещу пневмония.

9. Бронхиолит (и RSV)

В момента наблюдаваме случаи на бронхиолит, вирусно заболяване (понякога причинено от RSV – „респираторен синцитиален вирус“), което се среща най-често при деца под 2 години.

Този вирус обикновено се среща при епидемии през зимата и началото на пролетта.

„Бронхиолите“ са най-малките дихателни пътища в белите ни дробове, а „itis“ означава, че тези дихателни пътища са възпалени или раздразнени от вируса.

Когато тези дихателни пътища се възпалят при малки деца, те често ще започнат да „хрипят“, което означава, че въздухът и кислородът в него имат затруднения при преминаването през тези стеснени, подути дихателни пътища.

10. Ентеровируси


В момента наблюдаваме деца и юноши с инфекции, причинени от ентеровирусите – група от вируси, които често причиняват заболявания през лятото и началото на есенните месеци.

Често използваният термин „ентеровирус“ включва вирусите на coxsackie, еховирусите и ентеровирусите.

Тези вируси често причиняват треска, а също така могат да причинят обрив, респираторни или студени симптоми и повръщане с диария. Заболяването на ръцете и краката – обрив, който включва тези участъци от тялото, е често срещана ентеровирусна инфекция, която се среща при деца.

По-сериозните заболявания, причинени от тези вируси, включват менингит, сърдечни инфекции и очни инфекции. При леки заболявания, причинени от ентеровирусите, най-доброто лечение е адекватна почивка, много течности и контрол на треската.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ентеровирус D68: През този есенен сезон ентеровирус, който причинява главно респираторни симптоми, е наблюдаван в различни региони на страната

Доклад за вирусите в Европейския съюз

Ето какво казва доклада на сайта Новини за вируси в Европа:

Седмица 33-39 / 2019 (12 август – 29 септември 2019)

  • Грипната активност е ниска на междусезонни нива.
  • От 1 584 тествани за грипен вирус, 11 са положителни (<1%). Подобна част (<1%) е наблюдавана за пробите SARI, тествани за грипен вирус.
  • това е последният летен доклад за грипния сезон 2018–2019. Седмичното отчитане ще се възобнови на 11 октомври 2019 г. за сезон 2019-2020.

Преглед на сезона 2018/19

Грипната активност в европейския регион въз основа на извадката достигна процент на положителност от 10% през седмица 49/2018, надхвърли 50% между седмиците 3/2019 и 7/2019 и достигна своя максимум през седмица 5/2019.

И двата подтипа на грип А са разпространени с ко-циркулация в някои страни, докато други съобщават за доминиране на A (H1N1) pdm09 или A (H3N2) вируси.

Сред хоспитализирани пациенти, инфектирани с грипен вирус, приети в отделения за интензивно лечение, 99% са заразени с вируси тип А, като 66% от тези подтипове са A (H1N1) pdm09. Сред пациентите, инфектирани с грипни вируси, приети в други отделения, 99% са заразени с вируси тип А, като 54% от тези подтипове са A (H1N1) pdm09.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Национален здравен сайт на Англия, 10 вируса през 2019 година –  https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/10-winter-illnesses/

Зимни вируси сезон 2019/2020 – http://www.advocarepediatricarts.com/Medical-Content/Medical-Library/What-s-Going-Around

Европейски новинарски сайт за грипни вируси – https://flunewseurope.org

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button