Активен въглен: 5 странични ефекти и 6 ползи

Активният въглен някога се е считал за универсален антидот.
Днес той продължава да бъде смятан за мощно естествено лечение.

Той има разнообразни предназначения, вариращи от понижаване на холестерола до избелване на зъбите и излекуване на махмурлука.

В тази статия се разглежда детайлно активния въглен и науката зад неговите предполагаеми ползи.

Какво е Активен Въглен?

какви са ползите за здравето от активен въглен

Активният въглен е фин черен прах, направен от костна обвивка, кокосови черупки, торф, нефтен кокс, въглища, маслинови ями или дървени стърготини.

Въгленът се нарича „активен“ поради обработката му при много високи температури, както твърди лабораторията по медицина на САЩ.

Високите температури променят вътрешната му структура, намалявайки размера на порите и увеличавайки неговата повърхност.

Това води до въглен, който е по-порест от обикновения въглен.

Активният въглен не трябва да се бърка с въглищни брикети, които се използват за запалване на вашето барбекю.

Макар че и двете могат да бъдат направени от същите основни материали, въглищните брикети не са били „активирани“ при високи температури.

Освен това те съдържат допълнителни вещества, които са токсични за хората.

Как действа активният въглен?

Активният въглен работи чрез улавяне на токсините и химикалите в червата, предотвратявайки тяхното абсорбиране.

Порестата структура на въглените има отрицателен електрически заряд, което я кара да привлича положително заредени молекули, като токсини и газове.

Това помага да се улавят токсините и химикалите в червата.

Тъй като активният въглен не се абсорбира от тялото ви, той може да пренася токсините, свързани с неговата повърхност от тялото ви в изпражненията.

Възможни употреби на активен въглен

Властите в много държави са одобрили активен въглен само за спешно лечение на предозиране или отравяния.

Но поради мощните си свойства за изчистване на токсините, някои защитници предлагат активен въглен като лечение за непрекъснато нарастващ списък от състояния.

Няма достатъчно убедителни мащабни изследвания, които да установят какви са ползите от активен въглен.

Много продукти без рецепта (OTC) също разчитат на основните химични принципи на активен въглен, за да защитят своите претенции за здравословни ползи.

1. Здраве на бъбреците

Активният въглен може да подпомогне работата на бъбреците чрез филтриране на неразградени токсини и лекарства.

Активният въглен изглежда е особено ефективен за отстраняване на токсините, получени от урея, основният страничен продукт на храносмилането на протеини.

Необходими са повече изследвания, но някои изследвания върху животни показват, че активният въглен може да помогне за подобряване на работата на бъбреците и намаляване на стомашно-чревните увреждания и възпаления при тези с хронично бъбречно заболяване.

Проучване от 2014 г. тетват плъхове с индуцирано, хронично бъбречно заболяване и дават 4 грама (g) на килограм на ден перорален препарат с активен въглен.

Изследователите установили, че животните имат значително намаляване на чревните възпаления и увреждания.

2. Филтриране на вода

Хората отдавна използват активен въглен като естествен филтър за вода.

Точно както се прави в червата и стомаха, активен въглен може да взаимодейства и абсорбира редица токсини, лекарства, вируси, бактерии, гъбички и химикали, намиращи се във вода.

Десетки продукти за филтриране на вода също са предназначени за домашна употреба, като се използват въглеродни патрони за пречистване на водата от токсини и примеси.

Изследване от 2015 г. Доверен източник установи, че системите за филтриране на водата, които използват въглерод, отстраняват до 100 процента от флуорида в 32 нефилтрирани водни проби след 6 месеца от инсталирането.

3. Газове и проблеми в стомаха

Смята се, че прахът с активен въглен може да наруши чревния газ, въпреки че изследователите все още не разбират как.

Течностите и газовете намиращи се в червата, могат лесно да преминат през милионите малки дупки на активен въглен и този процес може да ги неутрализира.

В проучване от 2012 г., малка извадка от хора с анамнеза за прекомерно количество газ в червата си приема 448 милиграма (mg) активен въглен три пъти на ден в продължение на 2 дни, преди да направят чревни ултразвукови прегледи.

Те също вземат още 672 mg сутринта преди тест.

Изследването показа, че тези, които са приемали активен въглен, имат много по-малко проблеми след това.

4. Диария

Активният въглен може да лекува диария.

Като се има предвид използването му като стомашно-чревен абсорбент при предозиране и отравяния, следва, че някои хора могат да предложат активен въглен като лечение на диария.

В клинично проучване от 2017 г. на последните проучвания за използването на активен въглен за диария изследователите стигнали до извода, че може да се предотврати усвояването на бактерии и лекарства, които могат да причинят диария да се абсорбира в тялото.

Въпреки че го отбелязват като подходящо лечение на диария, изследователите също посочиха, че активният въглен има малко странични ефекти, особено в сравнение с обичайните антидиарейни лекарства.

5. Грижа за кожата

Изследователите откриват, че активен въглен може да помогне за изтеглянето на микрочастици, като мръсотия, прах, химикали, токсини и бактерии на повърхността на кожата, за да ги премахнете по-лесно.

Активният въглен срещу натравяния

Например, в случаите на отравяне често се използва активен въглен.
При хората, активният въглен е бил използван като отровен антидот от началото на 18-ти век.

Може да се използва за лечение на предозиране с лекарства, отпускани по лекарско предписание, както и за предозиране на лекарства без рецепта като аспирин, ацетаминофен и успокоителни.

Например, проучванията показват, че когато еднократна доза от 50-100 грама активен въглен се приема в рамките на пет минути след приемане на лекарството, тя може да намали абсорбцията на лекарството при възрастни до 74%.

Този ефект намалява до около 50%, когато се приема въглен 30 минути след приема на лекарството и 20%, ако се приема три часа след предозиране с лекарството.

Първоначалната доза от 50-100 грама понякога е последвана от две до шест дози от 30-50 грама на всеки два до шест часа.

Този начин за многократно дозиране обаче се използва по-рядко и може да бъде ефективен само в ограничен брой случаи на отравяне.

Важно е да се отбележи, че активният въглен не е ефективен при всички случаи на отравяне.

Например, изглежда, че има малък ефект върху алкохола, тежки метали, желязо, литий, калиеви, киселинни или алкални отравяния.

Нещо повече, експертите предупреждават, че активният въглен не трябва да се прилага рутинно във всички случаи на отравяне.

Може да намали нивата на холестерол

Активният въглен може също да помогне за намаляване на нивата на холестерола.

Това е така, защото се свързва с холестерола и съдържащите холестерол жлъчни киселини в червата, като по този начин не позволява на тялото да ги абсорбира.

В едно проучване, приемането на 24 грама активен въглен на ден в продължение на четири седмици понижава общия холестерол с 25% и „лошия“ LDL холестерол с 25%. „Добрите“ нива на HDL холестерол също се увеличават с 8%.

В друго проучване, приемането на 4-32 грама активен въглен дневно помогна за намаляване на общия и „лошия“ LDL холестерол с 29–41% при тези с високи нива на холестерол.

В това проучване по-големите дози от активен въглен изглеждат най-ефективни.

Подобни резултати са докладвани в повечето, но не във всички проучвания.

Интересно е да се отбележи, че всички изследвания, свързани с тази тема, са проведени през 80-те години. По-нови проучвания биха помогнали да се потвърди връзката.

Свързана статия: Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

Други приложения

Активният въглен също е популярно като домашно лекарство с множество приложения, въпреки че е важно да се отбележи, че не всички от тях са подкрепени от науката.


Неговите най-известни такива са:

1.Намаляване на стомашните газове: Някои проучвания сочат, че активният въглен може да помогне за намаляване на производството на газове след хранене. Въпреки това, не всички проучвания отчитат тази полза.

2.Филтриране на водата: Активният въглен е популярен начин за намаляване на съдържанието на тежки метали и флуориди във вода. Въпреки това не изглежда да е много ефективен за премахване на вируси, бактерии или твърди частици.

3.Избелване на зъбите: Използването на активен въглен за измиване на зъбите води до тяхното избелване. Твърдението е, че това става чрез абсорбиране на плака и други съединения които оцветяват зъбите. Въпреки това не могат да бъдат намерени проучвания в подкрепа на това твърдение.

В сайта ни, имаме пълно ръковоство за това, Как се избелват зъбите с активен въглен.

4.Третиране на кожа: Прилагането на въглена върху кожата се приема за ефективно лечение на акне и ухапвания от насекоми или змии. По този въпрос обаче могат да бъдат намерени само неофициални доклади.

Безопасен ли е активният въглен?

Активният въглен се счита за безопасен в повечето случаи и нежеланите реакции са рядко срещани и рядко тежки.

Рядко може да предизвика някои неприятни странични ефекти, най-често срещаните от които са гадене и повръщане.

В допълнение, запекът и черните изпражнения са две други често съобщавани странични ефекти.

Когато активният въглен се прилага на хора които са в несъзнание или повръщат, има риск той да се озове в белите дробове, а не в стомаха.

Поради това, активен въглен трябва да се дава само на лица, които са напълно в съзнание.

Освен това, той може да влоши симптомите при хора с вариезна порфирия, рядко генетично заболяване, засягащо кожата, червата и нервната система.

Също така, в много редки случаи е свързан с блокиране на червата.
Заслужава да се отбележи, че активният въглен също може да намали абсорбцията на някои лекарства.

Ето защо, лицата, приемащи лекарства, трябва да се консултират със своя лекар преди да го приемат.

По темата:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

  • A., Al-Lawati, I., Waly, M. I., Beegam, S., … Schupp, N. (2014, March). Ефектът на активен въглен върху индуцираната с аденин хронична бъбречна недостатъчност при плъхове [Резюме]. Храна и химическа токсикология, 65, 321–328
    sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513008600?
  • Ефективността на системите за пречистване на водата в дома върху количеството флуор в питейната вода. Journal of Dentistry, 16 (3 Suppl), 278–281
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623834/
  • М., & Бадини, М. (2012, декември). Алфа-галактозидаза срещу активен въглен за подобряване на сонографската визуализация на коремните органи при пациенти с прекомерна чревна газ. Списание за ултразвук, 15 (4), 232–238
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3565684/
Back to top button