Какви са ползите за здравето на чай от маточина?

Маточината е билка, принадлежаща към семейството на мента, която се използва от векове за лечение на тревожност, нарушения на съня, лошо храносмилане и рани.

Можете да направите чай от маточина чрез накисване на 1/4 до 1 ч.л. от сушената билка в гореща вода. Можете да пиете чая до четири пъти дневно. Можете също така да направите локални приложения на чая за лечение на някои кожни проблеми чрез накисване от 2 до 4 ч.л. от натрошени листа от маточина в гореща вода. Продължете да четете статията и научете невероятните действия на този чай.

Действие на чай от маточина

  • Увеличава GABA в мозъка чрез инхибиране на ензим, който разгражда GABA (GABA трансаминаза). GABA произвежда успокояващ ефект, подобрява настроението и намалява стреса.
  • Свързва се с никотиновите и мускариновите рецептори в мозъка. И двата типа рецептори се активират от ацетилхолин и играят роли в усилването на паметта и бдителността.
  • Предотвратява образуването на кръвоносни съдове чрез инхибиране на VEGF-A, който може да се бори със затлъстяването и да помогне за лечение на рак.
  • Активира протеините каспази-3 и -7, причинявайки ракови клетки да се самоунищожават.
  • Намалява възпалението чрез намаляване на TNF-алфа. Той също така подтиска възпалителните протеини (IL-1 и IL-6) [R, R].

Ползите на чай от маточина за мозъка и психическото здраве

Ползите-на-чай-от-маточина

Нека разгледаме по-отбило някои ползи за Вашето психическо здраве от този чай

1) Чай от маточина при панически атаки и бързи сърдечни удари

Четиринадесет дни добавяне на чай от маточина към вашето хранене, намалява честотата на бързите сърдечни удари и намалява безпокойството при 55 пациенти, в проучване.

Маточината предпазва от неправилни сърдечни удари чрез инхибиране на натриевите и калиевите йонни канали, което забавя сърдечната честота.

2) Маточината намалява депресията и тревожността

Този чай има анти-тревожно и антидепресивно действие при плъхове. Чрез увеличаване на нивата на GABA, чаят от маточина намалява тревожността, повишава спокойствието и подобрява настроението.

Маточината напълно елиминира безпокойството при 14 души със стрес, в прочуване. Може да прочетете нашата статия за най-полезните билки за Лечение на депресия

Също така, комбинация от лимонов балсам и валериан значително намалява тревогата при 24 здрави доброволци.

3) Чаят от маточина подобрява качеството на съня

Маточината самостоятелно или в комбинация с валериан подобрява качеството на съня при пациенти, страдащи от симптоми на менопауза и безсъние.

Балсамът от лимон намалява нарушенията на съня, като увеличава GABA в мозъка, като по този начин спомага за спокойствието и релаксацията.

Маточината подобри безсънието при 85% от хората с тревожни разстройства и нарушения на съня.

4) Чай от маточина подобрява функцията за памет и мозък

Чай от маточина подобрява производителността и паметта при здрави участници (DB-RCTs). По този начин, балсамът от лимон може да помогне за лечение на болести като Алцхаймер и деменция, които се характеризират с загуба на памет и увреждане при учене [1].

В едно проучване (DB-RCT), лимоновият балсам подобрява когнитивните резултати и настроение в 20  участника.

Чаят от маточина подобрява паметта и функцията на мозъка, като се свързва с никотиновите и мускариновите рецептори в мозъка. И двата вида рецептори се активират от невротрансмитера ацетилхолин и играят роли в усилването на паметта и бдителността.

Метаболитни ползи за здравето на чаят от маточина

Сега нека разгледаме и ползите за вашия метаболизъм от този чай:

5) Чай от маточина за отслабване

Екстрактът от маточина потиска растежа на мастните тъкани при мишки и убива мастните клетки, като предотвратява образуването на кръвоносни съдове, които хранят тези мастни клетки.

Освен това екстрактът от лимонов балсам намалява активността на протеините, които участват в производството на мазнини.

6) Чай от маточина помага с неалергична мастна чернодробна болест

Често чернодробно заболяване се причинява от възпаление, висока кръвна захар и мазнини.

При мишките, този чай помага за лечение на мастно чернодробно заболяване чрез активиране на ензими, които разграждат мастни киселини. Маточината също намалява активността на белите кръвни клетки и възпалителните цитокини в черния дроб .

7) За лечението на диабет тип 2

Маточината помага при диабет тип 2 чрез понижаване на кръвната захар и нивата на мазнините в мишките. Той също така активира PPARs, което увеличава инсулиновата чувствителност. На тази тема прочетете изчерпателна статия на тема Диабет

8) Маточината има анти-ракови ефекти

Чай от маточина убива ракови клетки в мозъка в клетъчно проучване. Това активира саморазрушаването на раковите клетки (чрез каспаза-3).

Чай от маточина свива туморите на рак на гърдата. Маточината индуцира саморазрушаването на раковите клетки на гърдата и намали размера на туморите на гърдата при плъхове чрез намаляване на антигена KI-67 (протеин, който е свързан с клетъчния растеж и репродукцията).

Маточината предотвратява растежа на туморите на левкемия в клетъчните модели. Лимонов балсам спира разширяването на ракови клетки от левкемия и активизира клетъчното самоунищожение.

Други ползи за здравето на маточината

Тук ще разгледаме още няколко от ползите на Маточината:

9) Маточината може да помогне с хипертиреоидизъм

Чаят от маточина намалява функцията на щитовидната жлеза, като предотвратява свързването на рецептора на тироид-стимулиращия хормон с неговия рецептор в клетъчно проучване .

На тази тема прочетете нашата статия действие на щитовидната жлеза

10)Маточината има антимикробни ефекти

Маточината има антимикробни ефекти срещу дрожди и вредни бактериални щамове (Е. coli, Salmonella, Listeria и Staphylococcus) в клетъчни проучвания.

Розмариновата киселина и цитралът в чаят от маточина прекратяват растежа на дрождите и бактериите чрез разрушаване на тяхното производство на енергия (АТР синтаза).

11) Чай от маточина се бори със студени рани и херпес

Този чай помага за лечение на орален и генитален херпес, причинен от вирусите на херпес симплекс (HSV-1 и HSV-2).

Розмариновата киселина в този чай предотвратява HSV-1 (устна херпес / студена рана) прикрепване към клетките както за чувствителни към лекарство, така и за лекарствени резистентни щамове в клетъчно проучване. Летливите масла в маточината също възпрепятстват репликацията на HSV-2 (генитален херпес).

ВИДЕО –  рецепта за сок от маточина

Ето как да си приготвите една свежа напитка за лятото, с купища ползи за здравето.

Тази бабина рецепта, е това от което се нуждаете през летните месеци, а и не само.

Странични ефекти

Честите нежелани реакции на лимонов балсам са :

  • повръщане
  • виене на свят
  • хрипове
  • възбуда
  • диария
  • Стомашни болки
  • гадене
  • Повишен апетит
  • главоболие
  • Намалена бдителност
  • Налягане на очите

Топичното приложение може да причини [R]:

Пациентите с проблеми с щитовидната жлеза се препоръчват, за да избегнат приема на чай от маточина, тъй като могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза ( дозата трябва да бъде обсъдена с лекар). Кафеевата киселина в лимонов балсам директно инхибира тиреоид-стимулиращия хормон

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button