Лутеинизиращ хормон: Как се стимулира и Защо е важен

LH е хормон, е хормон който помага на вашата репродуктивна система: конкретно яйчниците на жената и тестисите на мъжа. Той се произвежда в хипофизната жлеза, която е около граховото зърно и седи непосредствено зад носа ви.

Какво представлява лутеинизиращият хормон (LH)?

Хормоните силно контролират репродуктивната система на човешкото тяло и лутеинизиращият хормон е един от тези хормони. С различни роли в тялото на мъжете и жените, този важен хормон е от решаващо значение за осигуряване на здрава репродуктивна система. Поемането на контрол върху репродуктивното ви здраве изисква разбиране на този основен хормон.

Лутеинизиращият хормон (LH) се произвежда и освобождава в предната част на хипофизната жлеза. Този хормон се счита за гонадотропен хормон поради ролята му в контролирането на функцията на яйчниците при жените и тестисите при мъжете, които са известни като гонадите.

Какво прави лутеинизиращия хормон?

какво-е-Лутеинизиращ-хормон

При жените хормонът стимулира яйчниците да произвеждат естрадиол. Две седмици след цикъла на жената, нарастването на лутеинизиращия хормон кара яйчниците да отделят яйцеклетка по време на овулацията. Ако възникне торене, лутеинизиращият хормон ще стимулира жълтия корпус, който произвежда прогестерон, за да поддържа бременността.

За мъжете лутеинизиращият хормон стимулира производството на тестостерон от клетки в тестисите. Тестостеронът, от своя страна, стимулира производството на сперматозоиди и помага да се акцентира върху мъжките характеристики – като дълбок глас или растеж на косата и брадата.

Какви проблеми могат да възникнат от lh хормона?

Хората, които имат високи нива на лутеинизиращ хормон, могат да получат безплодие, защото хормона оказва пряко въздействие върху репродуктивната система.

При жените, нивата на лутеинизиращ хормон, които са твърде високи, често са свързани със синдрома на поликистозните яйчници, което създава неподходящи нива на тестостерон. Някои генетични състояния, като синдром на Търнър или синдром на Клайнфелтер, могат да причинят и високи нива на хормона. Хората с тези състояния често не могат да се възпроизвеждат.

Статия, която също трябва да прочетете: балансиране на хормоните естествено

Ниските нива на лутеинизиращия хормон също могат да причинят безплодие, тъй като недостатъчните нива ще ограничат производството на сперматозоиди или процеса на овулация. Твърде малкият лутеинизиращ хормон спира овулацията при жени или създава дефицит в секрецията на гонадотропин освобождаващ хормон (GnRH) при мъжете.

Защо трябва да си изследвате lh хормона?

Основните причини, поради които Вашият лекар може да нареди тест за LH, са:

 • Като част от лечението на безплодие за жена или мъж
 • За да проверите проблема с хипофизната жлеза
 • Вашият лекар може също да провери нивото на нещо, наречено фоликулостимулиращ хормон – или FSH – едновременно.

Симптоми, различни от безплодие, които могат да накарат Вашия лекар да поръчате това изследване, включват:

 • Менструални периоди, които не се случват, когато трябва
 • Ниско ниво на тестостерон при мъжа
 • Ниско сексуално желание при един мъж
 • Ниска мускулна маса при мъж

Признаците, за нарушение на хипофизната жлеза, включват:

 • умора
 • Неудовлетворена загуба на тегло
 • Слабост
 • Намален апетит

Ако се опитвате да забременеете, Вашият лекар може да поиска няколко пъти да направи LH тест, за да установите, кога тялото ви освобождава яйцеклетка. Количеството LH в кръвта ви  има значение за овулация.

Лекарите също така поръчват тест за LH, когато едно момче или момиче не е навлязло в пубертета според очакванията, или изглежда, че навлиза в пубертета рано. Ниските нива са свързани с края на пубертета, а високите нива са свързани с ранния пубертет.

Как и кога се прави?

Не е нужно да правите нищо специално, за да се подготвите за този тест.

Лекар, който взема кръвта за теста, ще изтрие вътрешността на лакътя с течност, която убива бактериите. Ще постави еластична лента около горната част на ръката си.

За да вземете пробата за теста, лекарят вмъква тънка игла във вената в ръката ви и кръвта се влива в флакон. Може да почувствате ужилване, когато иглата влезе.

Когато флаконът е пълен, технологът или медицинската сестра ще извадят иглата и турникета. Ще получите превръзка, за да спрете кървенето. Цялото нещо отнема само няколко минути. Прави се винаги, когато един лекар има съмнения за нивата на LH.

По тематаВисоки и ниски нива на TSH

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button