Високи и ниски нива на TSH: какво означават

Интерпретирането на нивата на TSH често се бърка, така че не сте сами, ако се чудите какво означават нивата на щитовидната жлеза и конкретно какви са високите и ниските нива на TSH.

Например, може да си зададете въпроса защо вашият лекар иска да намали, вместо да повишава лекарството за щитовидната жлеза, когато резултатите от TSH са ниски, или обратно, защо Вашият лекар увеличава вашето лекарство за щитовидната жлеза, когато Вашият TSH е висок.

Бъдете уверени, че макар да Ви изглежда сложно, всичко има смисъл, когато погледнете биологията на производството на хормони на щитовидната жлеза.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Основна информация за щитовидната жлеза

как-функционира-щитовидната-жлеза

Вашата щитовидна жлеза произвежда тиреоиден хормон. Когато тя функционира правилно, щитовидната жлеза е част от обратна връзка с хипофизната жлеза, която включва няколко ключови стъпки:

  1. Първо, хипофизата ви усеща нивото на хормона на щитовидната жлеза, което се отделя в кръвта.
  2. Хипофизата ви освобождава специален  хормон: тироид стимулиращ хормон (TSH).Ролята на TSH е да стимулира щитовидната жлеза да отделя повече хормон на щитовидната жлеза.
  3. Когато например щитовидната жлеза, независимо от причините – болест, стрес, хирургия или обструкция, може или не може да произведе достатъчно хормон на щитовидната жлеза, хипофизата Ви открива намалелите нива на тиреоиден хормон и се задейства, като произвежда повече TSH, който след това задейства щитовидната жлеза, за да произведе повече тиреоиден хормон. Това води до повишени нивата на тиреоиден хормон.
  4. Ако щитовидната жлеза е прекалено активна и произвежда твърде много хормон на щитовидната жлеза – поради заболяване или приемането на твърде висока доза лекарства за замяна на хормона на щитовидната жлеза, хипофизата Ви усеща, че има твърде много тироиден хормон, който циркулира и забавя или спира производството на TSH. Този спад в TSH е опит да се върнат нормалните нива на циркулиращия хормон на щитовидната жлеза.

Тълкуване на нивата на TSH

графика-наВисоки-и-ниски-нива-на-TSH-

След като разберете тези основни положения на щитовидната жлеза, е по-лесно да разберете какво е ниско TSH и високо TSH. Това разкриват за функцията на щитовидната жлеза.

Тъй като TSH повишава нивата на тиреоидния хормон и поддържа системата в нормален баланс:

  • Високият TSH предполага, че щитовидната жлеза е неактивна (хипотироидна) и прави производството на достатъчно хормон на щитовидната жлеза. Излишъкът от TSH работи, за да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече тиреоиден хормон.
  • Ниските TSH предполагат, че щитовидната жлеза е свръх активна (хипертиреоид) и произвежда излишък на тиреоиден хормон. Хипофизната жлеза потиска TSH, така че щитовидната жлеза не произвежда още повече.

TSH надежден ли е?

По време на диагностиката, повечето лекари използват TSH теста за оценка на функцията на щитовидната жлеза и определяне на оптималния курс на лечение.

Имайте предвид, обаче, че някои практикуващи лекари, които гледат единствено  TSH, без да оценяват циркулиращите нива на действителните хормони на щитовидната жлеза, като свободния тироксин (Т4), може да не са в състояние да открият по-фини проблеми с щитовидната жлеза.

TSH също така не е достатъчно достатъчна за проследяване на хипотиреоидизма по време на бременност, поради което се проверяват и свободните Т4 и / или общ Т4.

Прочетете също: хипотиреоидизъм 

В зависимост от клиничната ситуация други тестове за щитовидната жлеза, които могат да бъдат оценени, включват трийодтиронин (ТЗ), обратна ТЗ и тестове за антитела.

Референтни диапазони на TSH

Основният проблем за диапазоните на TSH, при хипотиреоидизма и хипертиреоидизма е продължаващо несъгласие в медицинския свят по отношение на референтния диапазон за теста за TSH.

Нива под 0,4 се считат за възможно доказателство за хипертиреоидизъм, а нивата над 5,0 обикновено се считат за възможно доказателство за хипотиреоидизъм, но някои експерти смятат, че този диапазон е твърде широк и че той трябва да бъде стеснен до 0,4 до 2,5 mU / L.

Определяне на лечения въз основа на TSH

Когато се лекувате за хипотиреоидизъм с лекарства за замяна на хормона на щитовидната жлеза, лекарите обикновено се опитват да Ви лекуват в „нормалния“ референтен диапазон на TSH от 0,3 / 0,5 в нисък клас до 3,0 / 5,0 на висок клас.

Виж още: Болестта на Хашимото

Така че, когато вашият TSH е под нормалното (което означава, че TSH се потиска, защото нивото на тиреоиден хормон вече е високо), Вашият лекар може да поиска да намали дозировката на тиреоиден хормон, защото вече сте хипертиреоиден. Това е така, защото прекомерното потискане на TSH (което означава високо производство на тироидни хормони) може да повиши риска от предсърдно мъждене (сърдечна аритмия) или остеопороза.

Обобщение

В обобщение, тестът за TSH е за да може лекарите за изследване на кръвта, които преди всичко го използват за диагностициране на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Докато медицински ситуации, като например бременност или хоспитализация, може да изискват измерване на Т4 и Т3, е важно да знаете основната концепция за това, какво означава високо или ниско ниво на TSH за функцията на щитовидната жлеза.

Ако имате някакви въпроси относно кръвната си картина, свързана с щитовидната жлеза, не забравяйте да попитате Вашия лекар.

По темата прочети също:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button