Научно обяснение какво са вирусите

Вирусите са малки организми, които могат да доведат от леки до тежки заболявания при хора, животни и растения. Това може да включва грип или настинка, както и до много по-сериозни ХИВ / СПИН.

В статията ще научите всичко за тях, както и за най-честите зимни вируси.

Колко големи са вирусите?

Вирусните частици са 100 пъти по-малки от единичната бактериална клетка. Само бактериалната клетка е повече от 10 пъти по-малка от човешката клетка и човешката клетка е 10 пъти по-малка от диаметъра на един човешки косъм.

Вирусите живи ли са?

Вирусите сами по себе си не са живи. Те не могат да се развиват или да се размножават сами и трябва да влязат в човешка или животинска клетка, за да се умножат. Тези вируси могат също така да инфектират бактериални клетки.

Вирусната частица или вирионите атакуват клетката, за да осъществят свои собствени жизнени процеси на размножаване и растеж. Заразената клетка ще произведе вирусни частици вместо обичайните си продукти.

Структура на вируса

Вирионът (вирусната частица) има три основни части:

  • Нуклеинова киселина – това е ядрото на вируса с ДНК или РНК (деоксирибонуклеинова киселина и рибонуклеинова киселина съответно). ДНК или РНК съдържа цялата информация за вируса и това го прави уникален и помага да се размножава.
  • Протеиново покритие (капсид) – Това покрива нуклеиновата киселина, която го защитава.
  • Липидна мембрана (плик) – това покрива капсида. Много вируси го нямат и се наричат „голи вируси“.

Как вирусите заразяват?

Вирусите не могат да оцелеят сами. Те търсят клетки-гостоприемници, в които могат да се размножават. Тези вируси влизат в организма от околната среда или други индивиди от почвата във водата, във въздуха през носа, устата или каквито и да било наранявания на кожата и се стремят да заразят една клетка.

Може да прочетете на тази тема: 

8 укрепващи имунната система сокове за пиене

Например, настинка или грипен вирус ще се насочи към клетки, които са в респираторни (т.е. бели) или храносмилателни (т.е. стомашни) пътища. ХИВ (вирусът на човешката имунна недостатъчност), който причинява СПИН, атакува Т-клетките (вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекция и заболяване) на имунната система.

 Цикъл на живот на един вирус

Има няколко основни стъпки, които всички вируси минават и това се нарича литичен цикъл. Те включват:

  • Част от вируса се прикрепя към гостоприемната клетка. Това се нарича процес на адсорбция
  • Частицата инжектира своята ДНК или РНК в клетката гостоприемник, наречена „вход“.
  • Нахлуващата ДНК или РНК поема клетката и набира ензими на гостоприемника
  • Клетъчните ензими започват да правят нови вирусни частици, наречени репликация
  • Частиците от вируса, създадени от клетката, се събират, за да образуват нови вируси.

Новоформираните вируси убиват клетката, така че да могат да се освободят и да потърсят нова клетка-домакин. Това се нарича освобождаване.

Най-честите зимни вируси и как да ги спрете

вируси-през-зимата

Зимният сезон обикновено се посреща с притеснения от родители и деца ! Блузите и шалове, които събират прах в далечните ъгли на гардеробите ни за по-голямата част от годината, се носят почти ежедневно – поне за известно време. Но това понякога не е достатъчно за да спре един вирус.

Ето най-честите зимни вируси:

1. Настинка

Общата настинка – Болки в гърлото, хрема, кихане и кашляне са симптоми на тази вирусна инфекция. Ако настинката удари някого в дома ви, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да си почивате, да пиете много вода и понякога да използвате деконгестант или лекарства без рецепта за потискане на симптомите.

Тъй като настинките са вируси, които се разпространяват от човек на човек, най-добрият начин да се избегне улавянето на настинка е да се мият редовно ръцете, да се избягва физически контакт с някой, който има настинка, миещи кърпи за ръце и дезинфекциране на често използвани начини за това.

2. Възпалено гърло

Понякога се свързва с настинки, възпалено гърло е често срещано през зимните месеци. Болките в гърлото обикновено са вирусни и не могат да бъдат лекувани с лекарства. Много хора смятат, че лекарствата без рецепта помагат за справяне с дискомфорта, който идва с възпалено гърло, включително медикаментозни спрейове.

На тази тема прочетете нашата статия:

30+ мощни лекове при болки в гърлото 

Пръчиците за гърлото също помагат за успокояване на възпалено гърло, както и гаргара с топла солена вода. Болезненото гърло обикновено трае само една седмица и трябва да се чувства по-добре с всеки изминал ден. Ако трае по-дълго от една седмица или болката се влоши, може да има по-голям проблем, като стрептокок в гърлото, тонзилит или ларингит.

3. Грип

Този гаден вирус може да Ви накара да се чувствате ужасно в по-голямата част от седмицата. Симптомите може да изглеждат подобни на настинка, но са много по-тежки.

С грипа, ще имате висока температура, запушен нос или хрема, възпалено гърло, кашлица, главоболие, болки в ухото и умора. Грипът ще направи невъзможно това да ходите на училище или работите, нужно е почивка. Лекарствата без рецепта могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите, но обикновено няма лекарства, които да атакуват вируса. Уверете се, че сте на топло и пиете много течности, за да не се дехидратирате.


Предлагаме Ви да прочетете също:

Температура при бебе

Суха кашлица

Имунизации и ваксини

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button