Какви са Мненията за Амлодипин? ( + Действие)

 1. Амлодипин перорална таблетка се предлага като маркерно лекарство и генерично лекарство. Марка: Norvasc.
 2. Амлодипин се предлага само като таблетка, която приемате през устата.
 3. Амлодипин перорална таблетка се използва за лечение на високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и ангина.

Амлодипин нежелани реакции

Амлодипин перорална таблетка може да причини изключителна сънливост. Това може да доведе до други странични ефекти.

По-чести нежелани реакции

По-честите нежелани реакции, които могат да възникнат при амлодипин, включват:

 • подуване на краката или глезените
 • умора или крайна сънливост
 • стомашни болки
 • гадене
 • виене на свят
 • горещо или топло чувство в лицето (зачервяване)
 • неправилен сърдечен ритъм (аритмия)
 • много бърз сърдечен ритъм (сърцебиене)
 • необичайни движения на мускулите
 • тремор

Ако тези ефекти са леки, те могат да изчезнат в рамките на няколко дни или няколко седмици. Ако те са по-тежки или не изчезнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Сериозни нежелани реакции

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции. Обадете се на 112, ако симптомите ви са застрашаващи живота или ако смятате, че имате нужда спешна медицинска помощ. Сериозните нежелани реакции и техните симптоми могат да включват следното:

 • Ниско кръвно налягане
 • Болка в гърдите или сърдечен удар. Когато започнете първо да приемате амлодипин или да увеличите дозировката, болката в гърдите може да се влоши или да получите инфаркт.

Отказ от отговорност: Нашата цел е да ви предоставим най-подходящата и актуална информация. Въпреки това, тъй като лекаствата засягат всеки човек по различен начин, не можем да гарантираме, че тази информация включва всички възможни странични ефекти. Тази информация не е заместител на медицинските съвети. Винаги обсъждайте възможни нежелани реакции със доставчик на здравни услуги, който знае вашата медицинска история.

Важни предупреждения

 • Чернодробни проблеми: Амлодипин се обработва от черния дроб. Ако черният дроб не работи добре, повече от това лекарство може да остане в тялото ви по-дълго. Това ви поставя в риск за повече странични ефекти. Ако имате тежки чернодробни проблеми, Вашият лекар може да ви даде по-ниска доза.
 • Сърдечни проблеми: Ако имате сърдечни проблеми, като стесняване на артериите, това лекарство може да увеличи риска от здравословни проблеми. Може да имате ниско кръвно налягане, по-лоша болка в гръдния кош или сърдечен удар след започване или увеличаване на дозата на амлодипин. Ако това се случи, незабавно се обадете на Вашия лекар или отидете в спешното отделение.

Какво представлява амлодипин?

Какво-представлява-амлодипин

Амлодипинът е лекарство с лекарско предписание. Той се предлага, като таблетка, която приемате през устата.

Амлодипин се предлага като маркови медикаменти Norvasc.

Амлодипин може да се приема в комбинация с други лекарства за сърцето.

Защо се използва ?

Амлодипин се използва за понижаване на кръвното Ви налягане. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други медикаменти за сърцето.

Амлодипин се използва също и за подпомагане на по-лесното кръвоснабдяване към сърцето ви, когато артериите в сърцето ви са блокирани.

Амлодипин се използва също така за лечение на коронарна артериална болест и ангина (болка в гърдите).

Как действа ?

Амлодипин принадлежи към клас лекарства, наречени блокери на калциевите канали. Това са един клас лекарства,  които работят по подобен начин. Тези лекарства често се използват за лечение на подобни състояния.

Амлодипинът блокира калций от навлизане в определени тъкани и артерии. Така кара кръвта да тече по-лесно в сърцето ви. Това на свой ред помага за Ви налягане и намалява риска от сърдечен удар или инсулт. Ако приемате амлодипин за болка в гърдите, това лекарство намалява риска от хоспитализация и операции поради болка в гърдите.

Амлодипин може да взаимодейства с други лекарства

Амлодипин перорална таблетка може да взаимодейства с други лекарства, витамини или билки, които може да приемате. Взаимодействие е, когато едно вещество променя начина, по който даден лекарствен продукт работи. Това може да е вредно или да попречи на лекарството да работи добре.

За да избегнете взаимодействия, Вашият лекар трябва внимателно да управлява всички ваши лекарства. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, витамини или билки, които приемате.

Примери за лекарства, които могат да причинят взаимодействия с амлодипин, са изброени по-долу.

Сърдечни лекарства

Приемането на дилтиазем с амлодипин може да повиши нивото на амлодипин в тялото Ви. Това може да доведе до повече странични ефекти.

Противогъбични лекарства

Приемането на амлодипин с тези лекарства може да повиши нивото на амлодипин в тялото ви. Това може да доведе до повече странични ефекти. Примерите за тези лекарства включват:

 • кетоконазол
 • итраконазол
 • вориконазол

Антибиотик

Приемането на кларитромицин с амлодипин може да повиши нивото на амлодипин в тялото ви. Това може да доведе до повече странични ефекти.

Лекарства за проблеми с ерекцията

Приемът на амлодипин с тези лекарства може да увеличи риска от ниско кръвно налягане (хипотония).

Лекарства, които контролират имунната ви система

Приемането на амлодипин с тези лекарства може да доведе до увеличаване на нивата на тези лекарства в тялото ви. Това може да доведе до повече странични ефекти. Примерите за тези лекарства включват:

 • циклоспорин
 • такролимус

Амлодипин предупреждения

Това лекарство идва с няколко предупреждения.

Предупреждение за алергия

Амлодипин може да причини тежка алергична реакция. Симптомите включват:

 • проблеми с дишането
 • подуване на гърлото или езика
 • копривна треска

Ако развиете тези симптоми, обадете се на 112 или отидете в най-близкото спешно отделени.

Не вземайте отново това лекарство, ако някога сте имали алергична реакция към него. Приемането му отново може да бъде фатално (причинява смърт).

Предупреждения за хора с определени здравословни проблеми

За хора с чернодробни проблеми: Амлодипин се обработва от черния дроб. Ако черният дроб не работи добре, повече от това лекарство може да остане в тялото ви по-дълго. Това ви поставя в риск за повече странични ефекти. Ако имате тежки чернодробни проблеми, Вашият лекар може да намали дозата Ви.

За хора със сърдечни проблеми: Ако имате сърдечни проблеми, като стесняване на артериите, това лекарство може да увеличи риска от здравословни проблеми. Може да имате ниско кръвно налягане, по-лоша болка в гръдния кош или сърдечен удар след започване на лечение с това лекарство или увеличаване на дозировката. Ако имате тези симптоми, незабавно се обадете на Вашия лекар или отидете в спешното отделение.

Как да приемате амлодипин

как-да-приемате-амлодипин

Всички възможни дози и формуляри може да не се включват тук. Вашата доза, форма и колко често приемате ще зависи от:

 • твоята възраст
 • състоянието, което се лекува
 • колко тежко е Вашето състояние
 • други медицински състояния, които имате
 • как реагирате на първата доза

Дозировка за високо кръвно налягане (хипертония)

Дозировка за възрастни (на възраст 18-64 години)

 • Типична начална доза: 5 mg, приемани веднъж на ден.
 • Увеличаване на дозата: Вашият лекар може да промени дозата Ви въз основа на целите Ви за кръвно налягане. Ако кръвното Ви налягане все още не е контролирано след 7-14 дни от лечението, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви.
 • Максимална доза: 10 mg на ден.

Дозировка за коронарна артериална болест и ангина

Дозировка за възрастни (на възраст 18-64 години)

 • Типична начална доза: 5 mg, приемани веднъж на ден.
 • Максимална доза: 10 mg на ден.

Специални съображения за дозиране

За хора с чернодробно заболяване: Препоръчваната доза е 2,5 mg, приемана веднъж на ден. Амлодипин се обработва от черния дроб. Ако черният дроб не работи добре, повече от това лекарство може да остане в тялото ви по-дълго. Това ви поставя в риск от странични ефекти. Ако имате тежки чернодробни проблеми, може да се наложи по-ниска доза или различна схема на дозиране.

Отказ от отговорност: Нашата цел е да ви предоставим най-подходящата и актуална информация. Тъй като обаче лекарствата засягат всеки човек по различен начин, не можем да гарантираме, че този списък включва всички възможни дози. Тази информация не е заместител на медицинските съвети. Винаги говорете с Вашия лекар или фармацевт за дози, които са подходящи за Вас.

Приемайте както е указано

Амлодипин перорална таблетка се използва за дългосрочно лечение. Той крие сериозни рискове, ако не го приемете както е предписано.

Ако пропуснете дозата: Ако пропуснете или пропуснете дозата, кръвното Ви налягане или болката в гърдите може да се влошат. Това може да доведе до сериозни проблеми, като удар или инфаркт.

Какво да направите, ако пропуснете доза: Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните.

Ако са изминали повече от 12 часа, откакто сте пропуснали дозата си, пропуснете тази доза и вземете следващата доза в обичайното си време.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button