5 Средства за Предпазване от Слънчева Алергия

Слънчевата алергия е термин, често използван за описване на редица състояния, при които се появява сърбящ червен обрив на кожата, която е била изложена на слънчева светлина.

🔥В тази статия ще научите как да се справите с алергията, чрез мехлеми за слънчева алергия и кремове за слънчева алергия.

Най-често срещаната форма на слънчева алергия е полиморфното изригване на светлина, известно също като слънчево изригване.

Преди да стигнем то това, нека научим първо с какво си имаме работа.

Какво е Слънчева алергия ?

слънчева-алергия-описание

Слънчевата алергия е реакция на имунната система към слънчевата светлина, най-често сърбящ червен обрив.

Най-често срещаните места включват врата, задната част на ръцете, външната повърхност на ръцете и  краката.

В редки случаи кожната реакция може да е по-тежка, като алергични обриви  или малки блистери, които дори могат да се разпространят на кожата в големи области.

Слънчевите алергии се предизвикват от промените, настъпващи на кожата, изложена на слънце.

Не е ясно защо тялото развива тази реакция.

Въпреки това, имунната система разпознава някои компоненти на слънчевата алергия като „чужди“ и тялото активира имунната си защита срещу тях.

Това води до алергична реакция, която е под формата на обрив,  малки мехури или, рядко, друг вид изригване на кожата.

🔥Слънчевите алергии се появяват само при определени чувствителни хора и в някои случаи могат да бъдат предизвикани само от няколко кратки моменти на излагане на слънце.

Учените не знаят точно защо някои хора развиват слънчева алергия, а други не.

Съществуват обаче доказателства, че някои форми на слънчева алергия са наследени.

💊Как да се предпазим от слънчева алергия?

Най-доброто лечение за слънчева алергия е първо да спрете излагането на слънце, а след това да приагате правилни кремове и мехлеми за слънчева алергия.

Ето кои кремове за слънчева алергия може да използвате:

Peter Thomas Roth Water Drench Хиалуронов хидратиращ овлажнител SPF 45

Хиалуроновият хидратиращ овлажнител на Питър Томас Рот SPF 45 е създаден специално към хората със суха кожа.

Той се съчетава с хиалуронова киселина, глицерин и екстракт от маслинови листа, за да помогне за възстановяване на кожата до хидратирано състояние. 

Освен това е безопасен и не съдържа никакви синтетични оцветители или аромати – така че ако имате чувствителна кожа и живеете екологичен начин на живот, този е за вас.

Nivea Baby Слънцезащитен лосион за бебета за чувстителна кожа

Nivea Baby Sun Protection Lotion SPF50+ е предназначен за маки деца и бебета, той дава прекрасна защита за всеки тип бебешка кожа, като предотвратява изгаряния и раздразнения.

В този вид крем се съдържа витамин Е, както и алое вера. В комбинация, те са прекрасни поради факта, че са антибактериални, а също така пазят и от свободни радикали.

Биодерма за слънчева алергия

 BIODERMA: Photoderm, представляват мазила и кремове за слънчева алергия, като са предназначени за почи всеки тип кожа.

Предотвратяване на кожни реакции, включително алергии към слънцето или химически филтри, защита от слънце за чувствителна кожа, слънцезащитен продукт за деца или бебета, специфична слънцезащита за мазна до акнеична,

Симптоми на Слънчева алергия

Появата на червени области, засегната от слънчева алергия, може да варира в широки граници, в зависимост от разстройството, което причинява проблема.

Признаците и симптомите могат да включват:

 • червена кожа
 • Сърбеж или болка
 • Алергично изригване – Това обикновено причинява сърбящ червен обрив или малки блистери. В някои случаи кожното изригване се разпространява и върху кожата, покрита с дрехи. Тъй като фотоалергичното изригване е форма на забавена реакция на свръхчувствителност, симптомите на кожата може да не започнат един до два дни след излагане на слънце.
 • Слънчева уртикария – алергията обикновено се появяват на открита кожа в рамките на няколко минути след излагане на слънчева светлина.

Свързана статия: Сезонни алергии – Причини, симптоми и лечение

Как да се справим със слънчевата алергия?

Лечението зависи от конкретния тип слънчева алергия, която имате. При леки случаи, просто избягване на слънцето в продължение на няколко дни може да бъде достатъчно, за да се разрешат признаците и симптомите.

Ако имате слънчева алергия, лечението Ви винаги трябва да започва със стратегиите, описани в раздела Превенция. Това ще намали ялергията и ще предотврати влошаване на симптомите. Другите лечения зависят от специфичния тип слънчева алергия:

Медикаменти

Кремове, съдържащи кортикостероиди, се предлагат без рецепта и под формата на по-силна рецепта. При тежка алергична кожна реакция, Вашият лекар може да предпише кратък курс на кортикостероидни хапчета, като преднизон.

Маларийното лечение с хидроксихлорохин (Plaquenil) може да облекчи симптомите на някои видове слънчеви алергии.

Терапия

Ако имате тежка слънчева алергия, Вашият лекар може да предложи постепенно да излагате кожата Ви на слънчева светлина всяка пролет. При фототерапията, специална лампа се използва за осветяване на ултравиолетова светлина върху участъци от тялото, които често са изложени на слънце. Това обикновено се прави няколко пъти седмично в продължение на няколко седмици.

Актинично пруриго

Възможностите за лечение включват кортикостероиди с рецепта, талидомид (таломид), PUVA, антималарийни лекарства и бета-каротин.

Домашно лечение

Тези стъпки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на слънчева алергия:

 • Избягвайте излагане на слънце. Повечето симптоми на слънчева алергия се подобряват бързо, в рамките на часове до ден-два, когато засегнатите райони вече не са изложени на слънчева светлина.
 • Престанете да използвате лекарства, които ви правят чувствителни към светлина. Ако приемате лекарства за други състояния, консултирайте се с Вашия лекар дали може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето.
 • Нанесете овлажнители за кожата. Овлажняващите лосиони за кожата могат да помогнат за облекчаване на раздразнението, причинено от суха, лющеща се кожа.

Използвайте успокояващи средства за защита на кожата. Начало средства, които могат да помогнат включват каламинов лосион и алое вера.

Какво причинява слънчева алергия ?

слънчева-алергия-причини

Признаците и симптомите обикновено се появяват само на кожата, която е била изложена на слънце и обикновено се развива в рамките на минути до часове след излагане на слънце.

Причини

Някои медикаменти, химикали и медицински състояния могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Не е ясно защо някои хора имат слънчева алергия, а други не. Наследствените особености могат да играят роля.

Някои хора имат наследствен тип слънчева алергия.

🔥Други развиват признаци и симптоми само когато се задействат от друг фактор – като лекарство или излагане на кожата на растение като див пащърнак или вар.

Леки случаи на слънчева алергия може да се изяснят без лечение. По-тежките случаи могат да бъдат лекувани със стероидни кремове или хапчета.

Хората, които имат тежка слънчева алергия, може да се наложи да предприемат превантивни мерки и да носят предпазващи от слънце дрехи.

Слънчева алергия –  снимки

Ако имате слънчева алергия, перспективата обикновено е много добра, особено ако постоянно използвате слънцезащитни продукти и защитно облекло.

Повечето хора с този тип алергия  се подобряват значително в рамките на пет до седем години след диагностицирането и почти всички с фотоалергично изригване могат да бъдат излекувани, като избягват специфичните химични вещества, които предизвикват слънчевата алергия.

Диагностика на слънчева алергия

В много случаи лекарите могат да диагностицират слънчевата алергия просто като гледат кожата. Но ако диагнозата не е ясна, може да ви трябват тестове, за да откриете какво се случва. Тези тестове могат да включват:

 • Изследване на ултравиолетовите лъчи (UV). Също така се нарича фототестинг, този изпит се използва, за да видите как кожата ви реагира на различни дължини на вълните от ултравиолетова светлина от специален тип лампа. Определянето на какъв конкретен вид UV светлина причинява реакция може да ви помогне да установите коя слънчева алергия имате.
 • Тестване за чувствително. Този тест показва дали вашата слънчева алергия се причинява от чувствително вещество, нанесено върху кожата ви, преди да отидете на слънце. При теста идентични лепенки с обикновени слънчеви алергии се прилагат директно върху кожата ви, обикновено на гърба ви. Един ден по-късно една от областите получава измерена доза ултравиолетови лъчи от слънчева лампа. Ако реакцията възниква само в областта, изложена на светлина, тя вероятно е свързана с изпитваното вещество.
 • Кръвни тестове и кожни проби. Тези тестове обикновено не са необходими. Вашият лекар обаче може да нареди един от тези тестове, ако той или тя подозира, че симптомите Ви могат да бъдат причинени от основно заболяване, като например лупус, вместо слънчева алергия. При тези тестове се взема кръвна проба или кожна проба (биопсия) за по-нататъшно изследване в лаборатория.

Често задавани въпроси

Ето отговорите на най-често заваните въпроси свързани със слънчева алергия:

Кога да посетите лекар?

Потърсете лекар, ако имате необичайни, досадни кожни реакции след излагане на слънчева светлина. При тежки или постоянни симптоми може да се наложи да посетите лекар, специализиран в диагностицирането и лечението на кожни заболявания (дерматолог).

Рискови фактори

Рисковите фактори за алергична реакция към слънчевата светлина включват:

 • Раса. Всеки може да има слънчева алергия, но някои слънчеви алергии са най-често срещани при хора с определена расова принадлежност. Например, най-разпространеният тип слънчева алергия (полиморфна светлинна ерупция) се появява най-вече при бели деца. По-рядка слънчева алергия, но по-тежко разнообразие, е най-често срещана при индианците.
 • Излагане на определени вещества. Някои кожни алергични симптоми се задействат, когато кожата ви е изложена на определено вещество и след това на слънчева светлина. Общите вещества, отговорни за този тип реакция, включват аромати, дезинфектанти и дори някои химикали, използвани в слънцезащитни продукти.
 • Приемането на определени медикаменти. Редица лекарства могат да направят кожата слънчево изгаряне по-бързо – включително тетрациклинови антибиотици, сулфазни лекарства и болкоуспокояващи средства, като кетопрофен.
 • Имате друго състояние на кожата. Ако имате дерматит, увеличавате риска от слънчева алергия.

Какви мерки да вземе за превенция ?

Ако имате слънчева алергия или повишена чувствителност към слънцето, можете да предотвратите реакция, като изпълните следните стъпки:

 • Ограничете времето си на слънце. Излезте на слънцето между 10:00 и 16:00 часа. когато слънцето е най-яркото.
 • Избягвайте внезапното излагане на много слънчева светлина. Много хора имат симптоми на слънчева алергия, когато са изложени на повече слънчева светлина през пролетта или лятото. Постепенно увеличете времето, което прекарвате на открито, така че клетките на кожата ви да имат време да се адаптират към слънчевата светлина.
 • Носете слънчеви очила и защитно облекло. Ризите с дълги ръкави и тениските с плитко деколте могат да ви помогнат да защитите кожата си от излагане на слънце. Може да помислите да носите дрехи, специално предназначени да блокират ултравиолетовите лъчи, които могат да се намерят в магазините за спортни стоки.
 • Нанесете слънцезащитни продукти често. Използвайте широкоспектърно слънцезащитно покритие с SPF най-малко 15. Нанесете слънцезащитно великодушно и отново прилагайте на всеки два часа – или по-често, ако плувате или пиете.

Винаги се консултирайте с лекар, ако имате съмнения за слънчева алергия.

По темата:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button