Какво причинява обрив на моите гениталиите?

Какво е генитален обрив ?


Гениталният обрив е кожен симптом, който може да бъде причинен от редица здравословни проблеми и може да се появи на всяка част от мъжкия или женския генитален участък. Обривът обикновено е червеникав, може да бъде болезнен или сърбящ и може да включва подутини или рани. Ако имате кожен обрив, който не можете да обясните, трябва да посетите Вашия лекар за диагноза и лечение.

Причини за повишен обрив на гениталиите


Има много възможни причини за генитален обрив, вариращ от инфекции, които са лечими за полово предавана болест, алергии и автоимунни заболявания. Някои от най-честите причини за генитални обриви са инфекции:

Гъбична инфекция или трихофития в областта на слабините. Обривът е червен, сърбящ и люспест и може да се появи в блистери.

Обрив от пелени е инфекция на дрожди, която засяга бебетата поради топлата, влажна среда в пелените. Той е червен и люспест и може да включва подутини или мехури.

Вагинална гъбична инфекция е инфекция, която засяга жените и често се случва в резултат на приемане на антибиотици. Това причинява сърбеж, зачервяване, подуване и бяло течение.

Вирус на заразен молуск е вирусна инфекция, която засяга кожата и се представя като твърда, изолирана, със сърбеж и възпаление.

Баланитът е възпаление на препуциума или главата на пениса, което обикновено се дължи на лоша хигиена. Това предизвиква сърбеж, зачервяване и изпускане.

Инфектираните паразити са друга възможна причина за генитален обрив:

⇒ Въшки от животни са малки насекоми. Те носят яйца в гениталната област и най-често се разпространяват от човек на човек чрез сексуален контакт. Те са най-често срещани при тийнейджърите. Заразяването с епидемични въшки причинява сърбеж, а понякога и рани.

⇒ Телесните въшки са различни от животинските и са по-големи. Те живеят в дрехи и по кожата и се хранят с кръв. Те причиняват сърбящ обрив по кожата.

⇒ Краста е сърбящ кожен обрив, причинен от много малки акари. Навлизат в кожата и предизвикват силен сърбеж, особено през нощта.

Алергиите и автоимунните заболявания са други възможни причини за генитален обрив:

  • Контактен дерматит е често срещан вид обрив, причинен, когато кожата дойде в контакт с алерген или с дразнител като сурово химическо вещество. Латексът може да предизвика обрив в гениталната област, защото обикновено се използва при презервативи.
  • Псориазис е често срещано заболяване на кожата. Причината е неизвестна, но лекарите подозират, че това е автоимунно разстройство. Тя може да предизвика розово, люспест, сърбящ обрив навсякъде по тялото. При мъжете, псориазисът може да предизвика рани в гениталната област.
  • Лихен планус е по-рядко срещан, но също така предизвиква сърбящи кожни обриви. Лекарите не са сигурни за точната причина, но се смята, че се дължат на алерген или автоимунно разстройство. В областта на гениталиите, лихен планус може да причини рани.
  • Реактивният артрит или синдром на Рейтър е артрит, който се проявява в резултат на инфекция от някои бактерии, като Хламидия или Салмонела. Хламидиите могат да причинят генитален разпад.

Диагностициране на генитален обрив


Преди да лекувате генитален обрив, Вашият лекар трябва първо да определи причината. Процесът на диагностициране може да включва някои или всички от следните:

⇒ Физически преглед. Лекарят ще разгледа характеристиките на обрива, включително лезии или брадавици. Нека да знаят за необичайно зачервяване или изпускане. Те ще изследват и други области на кожата, които могат да бъдат засегнати. Например, те могат да изучават мрежите на пръстите ви, за да търсят краста.

⇒ Тестване на тампона. Лекарите могат да потупват вагиналния дебит при жените и всяко отделяне, което се наблюдава при мъжете, заедно с лезии.

⇒ Отстраняване на кожата или биопсия. Лекарят може да нареди остъргване на кожата или биопсия, където да изстърже или отстрани част от брадавица, лезия или кожни клетки. Остъргването или биопсията ще бъдат изследвани под микроскоп, което може потенциално да диагностицира състояния като псориазис, краста или гъбични инфекции.

⇒ Кръвоизливи. Някои причини за генитални обриви, като херпес и сифилис, могат да бъдат открити чрез кръвоизливи.

Има диагностични тестове за дома, които можете да използвате, за да тествате полово предавани болести, въпреки че може да не са толкова надеждни, колкото тестовете, провеждани от Вашия лекар. Ако използвате тест за домашно диагностициране и получите положителен резултат, посъветвайте се с Вашия лекар да провери резултатите и да се лекува възможно най-скоро.

Лечение на генитален обрив


Лечението, необходимо за генитален обрив, зависи от основната причина. Независимо от причината, сърбежът на обрив може да се лекува с кремове без рецепта, като хидрокортизон. Вашият лекар може също да Ви предпише крем за намаляване на симптомите при лечението на основното заболяване.

Някои кожни инфекции ще се лекуват без лечение, докато засегнатата област се поддържа чиста и суха. Вагиналните дрождени инфекции могат да се лекуват с лекарства без рецепта или лекарства, като перорални антифунгали.

Сифилис се третира с антибиотици.

Гениталните брадавици се лекуват с лекарство или ако са видими брадавици, които се отстраняват, като се замразяват с течен азот или се отстраняват хирургически. Гениталният херпес не може да бъде излекуван, но може да се контролира с лекарства.

Както въшките, така и тялото могат да бъдат елиминирани с медикаментозно измиване, което се прилага директно на мястото на инфекцията, остава за необходимото време и се измива. За да предотвратите повторното заразяване, трябва да измиете дрехите и постелята в гореща вода.

Скрабът може да се лекува с медикаментозни кремове или лосиони, предписани от Вашия лекар.

При алергични реакции елиминирането на алергените ще позволи обривът да се изчисти и да се предотврати появата на бъдещи огнища.

Няма лечение за автоимунни заболявания, но има лекарства, като тези, които потискат имунната система, които могат да помогнат за контролиране на симптомите или кожни заболявания, причинени от заболяването. Лихен планус, който се проявява при тези с автоимунни заболявания, може да бъде лекуван с антихистамини без рецепта или лекарствени средства за козметични кремове или кортикостероидни снимки или хапчета.

Предотвратяване


Предотвратяването на генитален обрив, особено възникващи генитални обриви, ще зависи в голяма степен от причината за самия обрив.

За да предотвратите обриви, причинени от ПНД, можете да:

⇒ Винаги практикувайте безопасен секс и използвайте презерватив, който предпазва от STD.

⇒ Ограничаване броя на сексуалните партньори.

⇒ Вземете лекарства, за да управлявате вече съществуващи състояния като херпес.

За да предотвратите обриви от алергични реакции, можете да:

⇒ Прилагайте антихистамини, когато имате повишен риск.

⇒ Избягвайте веществата, които предизвикват реакцията.

Поддържането на здравословна храна и начин на живот ще ви държи в най-добрата форма, в която може да бъдете, което може да стимулира имунната ви система и да помогне да се преборят с всякакви инфекции, които могат да причинят генитални обриви. Ако имате конкретен проблем, консултирайте се с Вашия лекар.

Прогноза за генитален обрив


При повечето обриви перспективата е много добра. В повечето случаи основната причина може да бъде лекувана и обривът ще се изчисти. С правилната грижа паразитите и инфекциите, които не са предавани по полов път, могат да бъдат излекувани и предотвратени с добра хигиена.

Условия, които нямат абсолютно излекуване като генитален херпес или автоимунни заболявания, могат успешно да се контролират с правилните медикаменти. Сифилис, ако бъде уловен рано, може лесно да се излекува с пеницилин. Ако се установи по-късно, може да са необходими допълнителни курсове с антибиотици.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button