Алергии при деца – Лекарства, Обриви ( За родители)

Алергиите са абнормни реакции на имунната система към неща, които обикновено са безобидни за повечето хора.

Когато човек е алергичен към нещо, имунната система погрешно вярва, че това вещество уврежда тялото.

Какво е алергията при деца ?

Веществата, които причиняват алергични реакции – като например някои храни, прах, цветен прашец или лекарства – са известни като алергени.

Алергиите са основна причина за заболяване в България.

Дете, което киха или кашля много, което често развива обрив или уртикария, или което получава стомашни болки, спазми или гадене, след като яде определени храни, може да има алергии.

Всяко дете може да развие алергии, но те са по-чести при деца от семейства с анамнеза за такива реакции.

Свързана статия: Какво представлява цьолиакия? Симптоми и причини

Ранното идентифициране на детските алергии ще подобри качеството на живот на детето ви, ще намали броя на пропуснатите дни в училище и ще ви помогне да избегнете използването на болнични или ваканционни дни, за да се грижите за детето си.

Как се появява алергията при деца ?

алергия-при-деца

Алергията се случва, когато имунната система прекалява с алергена, пречиства я като нападател и се опитва да се справи с нея.

Това води до симптоми, които могат да варират от досадно до сериозно или дори животозастрашаващи.

В опит да защити тялото, имунната система прави антителата, наречени имуноглобулин Е (IgE).

Тези антитела след това причиняват определени клетки да освобождават химикали (включително хистамин) в кръвния поток, за да се защитят срещу алерген „нашественик“.

Това е освобождаването на тези химикали, което причинява алергични реакции. Реакциите могат да засегнат очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата и стомашно-чревния тракт. Бъдещото излагане на същия алерген ще предизвика отново този алергичен отговор.

Някои са сезонни алергии и се случват само в определени периоди от годината (например, когато броят на полен е висок); други могат да се случат по всяко време, когато някой дойде в контакт с алерген. Така че, когато човек с хранителна алергия яде тази конкретна храна или някой, който е алергичен към прахови акари, е изложен на тях, те ще имат алергична реакция.

Симптоми на алергията при деца

 • Кожни обриви или уртикария (атопичен дерматит или екзема)
 • Затруднено дишане (астма)
 • Кихане, кашлица, хрема или сърбящи очи
 • Разтройство

Чести алергии при деца

 • Отвън: дървесен цветен прашец, цветен прашец, ухапвания от насекоми или ужилвания
 • На закрито: домашни или животински коси или козина, прахови акари, плесени
 • Дразнещи вещества: цигарен дим, парфюм, изгорели газове
 • Храни: фъстъци, яйца, мляко и млечни продукти

Ако подозирате, че детето ви има алергия, назначете среща, за го прегледа алерголог. Започнете дневник преди назначаването и следете какви симптоми изпитва детето ви и какво мислите, че го причинява.

Какви са причините за алергиите при деца?

алергиите-при-деца-причини

Някои от най-често срещаните неща, къмм които хората са алергични, са въздушни (пренасяни във въздуха):

 • Прах: Праховите акари са микроскопични насекоми, които живеят навсякъде около нас и се хранят с милиони мъртви кожни клетки, които всеки ден падат от тялото ни. Те са основният алергичен компонент на домашния прах.
 • Поленът е основна причина за алергии (алергията на цветен прашец често се нарича сенна хрема или треска). Дърветата, плевелите и тревите освобождават тези малки частици във въздуха, за да оплодят други растения. Поленовите алергии са сезонни, а видът на полен, който е алергичен, определя кога симптомите се случват.

Измерванията на полен поакзват колко много полен има във въздуха и могат да помогнат на хората с алергии да предскажат колко лоши могат да бъдат симптомите им в даден ден. Поленът обикновено е по-висок сутрин и на топли, сухи, прохладни дни и най-нисък, когато е студен и влажен.

 • Плесен. Плесенът процъфтяват както на закрито, така и навън в топла, влажна среда. На открито, плесените могат да бъдат намерени в лоши отводнителни зони, като например в купища гниещи листа или пилоти за компост. Вътре, плесените процъфтяват в тъмни, лошо проветриви места като бани и влажни мазета. Формите обикновено са сезонни, но някои могат да растат целогодишно, особено тези в закрити помещения.
 •  Домашни любимци. Алергии към домашни любимци се причиняват от малки люспи от хвърлена кожа и животински слюнки. Когато домашните любимци се облизват, слюнката попада на козината или пера. Тъй като слюнката изсъхва, протеиновите частици се превръщат във въздуха и попадат във вашият дом. Урината на домашни любимци също може да причини алергии по същия начин, когато попадне във въздушна козина или кожа.

Общи хранителни алергени

8% от децата в България са засегнати от хранителни алергии. Осем храни представляват повечето от тях: краве мляко, яйца, риба и ракообразни, фъстъци и ядки, соя и пшеница.

 • Краве мляко (или протеин от краве мляко). Между 2% и 3% от децата на възраст под 3 години са алергични към протеините, които се срещат в краве мляко и базирани на краве мляко. Повечето формули са базирани на краве мляко. Млечните протеини също могат да бъдат скрита съставка в приготвените храни. Много деца израстват млечни алергии.
 • Яйца. Алергията с яйца може да бъде предизвикателство за родителите. Яйцата се използват в много от храните, които децата ядат – и в много случаи те са „скрити“ съставки. Децата са склонни да израстват алергии от яйца, когато пораснат.
 • Риба и черупчести мекотели. Тези алергии са някои от по-често срещаните хранителни алергии за възрастни и такива, които хората обикновено не израстват. Рибата и ракообразните са от различни семейства, така че алергията към някого не означава непременно, че някой ще бъде алергичен към другия.
 • Соя. Тя е по-разпространена сред бебетата, отколкото по-големите деца. Много бебета, които са алергични към краве мляко, също са алергични към протеина в соевите храни. Соевите протеини често са скрита съставка в приготвените храни.

Други чести алергени

 • Алергия към насекоми. За повечето деца, ужилването от насекоми означава подуване, зачервяване и сърбеж в мястото на ухапване. Но за тези с алергия към отрова от насекоми, ужилването на насекоми може да причини по-сериозни симптоми.
 • Лекарства. Антибиотиците са най-често срещаните видове лекарства, които причиняват алергични реакции. Много други, включително лекарства без рецепта (тези, които можете да купите без рецепта), също могат да причинят алергични реакции.
 • Химикали. Някои козметични продукти или перилни препарати могат да накарат хората да избухнат в алергия. Обикновено това е така, защото някой има реакция към химикалите в тези продукти, въпреки че може да не винаги да е алергична реакция. Боите, домакинските почистващи препарати и пестицидите, използвани на тревни площи или растения също могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Някои деца също имат така наречените кръстосани реакции. Например, децата, които са алергични към прашец на бреза, могат да имат симптоми, когато ядат ябълка, защото тази ябълка се състои от протеин, подобен на този в цветен прашец.

Как се диагностицират алергиите?

Някои алергии са доста лесни за идентифициране, но други са по-малко очевидни, защото могат да бъдат подобни на други условия.

Ако детето ви има симптоми, подобни на настинка, продължаващи повече от седмица или две или се развива „студено“ по едно и също време всяка година, говорете с Вашия лекар, който може да диагностицира алергия и да предпише лекарства или може да ви насочи към алерголог, който е експерт в лечението на алергии.

За да открият причината за алергията, алерголозите обикновено правят кожни изследвания за най-честите алергени за околната среда и храната. Кожният тест може да работи по два начина:

 • Капка от пречистена течна форма на алергена се слага върху кожата и зоната се надрасква с малко убождащо устройство.
 • Малко количество алерген се инжектира точно под кожата.

След около 15 минути, ако на обекта се появи бучка, заобиколена от червеникава област (като ухапване от комари), тестът е положителен.

Как се лекуват алергиите при деца ?

Няма лечение за алергии, но симптомите могат да бъдат управлявани. Най-добрият начин да се справите с тях е да избегнете алергените. Това означава, че родителите трябва да образоват децата си рано и често, не само за самата алергия, но и за реакциите, които могат да имат, ако консумират или влязат в контакт с алергена.

Разказването за алергията на детето ви също е от значение за всички, които се грижат за него (детският персонал, учителите, членовете на семейството, родителите на приятелите на детето и т.н.).

Ако избягването на алергени в околната среда не е възможно или не помогне, лекарите могат да предписват лекарства, включително антихистамини, капки за очи и др.

Алергии от въздухът

За да се помогне на децата да избягват въздушни алергени:

 • Дръжте семейните домашни любимци извън спалнята на детето си.
 • Премахнете килимите от стаята на детето (твърдите подове не събират прах, колкото килимите правят).
 • Не оказвайте тежки завеси и се отървете от други предмети, които позволяват прахът да се натрупа.
 • Почистете, когато детето ви не е в стаята.

Хранителни алергии

Децата с хранителни алергии трябва напълно да избягват продукти, направени с техните алергени. Това може да бъде трудно, тъй като алергени се намират в много неочаквани храни и продукти.

 • Винаги четете етикетите, за да видите дали пакетираната храна съдържа алергена на детето ви.
 • Производителите на храни, трябва да посочват, ако в продуктите им се съдържа силен алерген.

Най-важното, е да откриете причината и да спазвате тези правила.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button