5 Лекарства и Бабини рецепти при Шум в ушите ( + Причини )

Постоянният шум в главата – или ката нареченият шум в ушите (Тинитус)  – рядко показва сериозен здравословен проблем, но със сигурност може да е досадно. Ето как да го сведете до минимум.

Шум в ушите е звук в главата без външен източник. За мнозина това е звук на звънене, докато за другите това свирене, бръмчене, съскане, бучене, ревене или дори викове.

Звукът може да има в едно ухо или от двете, от вътрешната страна на главата или от разстояние. То може да бъде постоянно или периодично, постоянно или пулсиращо.

Как се лекува шум в ушите ?

шум-в-ушите-лечение-620x350

Шум в ушите си, трябва да бъде оценен от лекар или друг медицински специалист. Лечението на тинитус зависи от причината.

Примери за начини за лечение на симптомите на проблема включват:

 • Медикаменти (включително антидепресанти и противоалергични лекарства)
 • Намаляване на емоционалния стрес чрез техниките за управление на стреса
 • биофидбек
 • Слухови апарати
 • консултиране
 • Генератори на звука за носене или за маса
 • Акустична нервна стимулация
 • Кохлеарни импланти
 • остепатия
 • Физиотерапия
 • Хирургия (нееректомия или микроваскуларна декомпресия)

Важно е да следвате инструкциите на лекаря, за да получите допълнителни оценки и тестове за вашия тинитус.

Може да се нуждаете от среща с специалист по уши, нос и гърло (отоларинголог) или аудиолог за по-нататъшно тестване.

Важно е да следвате тези препоръки, когато те са направени, за да потвърдите, че вашият шум в ушите не е причинен от друго заболяване.

Бабини рецепти за шум в ушите

Повечето случаи на шум в ушите трябва да се оценяват от лекар
преди началото на лечението започва да бъде сигурен, че тинитусът не е причинен от друг лечим проблем.

Билкови домашни лекарства (гинко билоба, мелатонин) и витамин цинк не се препоръчват от Американската академия по олтариална медицина.

Липо-флавоноидът е добавка, която се предлага на пазара като начин за облекчаване на шум в ушите, но няма актуално доказателство, че е ефективно за повечето случаи на заболяването; Въпреки това, той може да бъде полезен за симптомите на Болест на Мениер.

Консултирайте се с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквито и да било билкови или извънборсови природни лекарства.

Какво е шум в ушите/ Тинитус ?

Какво е шум в ушите ?

Шум в ушите е звънене, бръмчене, съскане, шушукане, щракване или друг вид шум, който произхожда от ухото или главата. Повечето от нас ще почувстват тинитус или звуци в ушите в някое време от животът си. Според Националния институт по глухота и други комуникационни нарушения (NIDCD, САЩ), около 10% от възрастните в САЩ – почти 25 милиона американци – са претърпели шум в ушите, който трае поне пет минути през годината. Шум в ушите е по-често идентифициран при белите индивиди и разпространението на тинитус в САЩ е почти два пъти по-честа на юг, отколкото на североизток.

Шум в ушите може да бъде изключително тревожно за хората, които го имат. В много случаи това не е сериозен здравословен проблем, а по-скоро неудобство, което може да изчезне. Въпреки това, някои хора с тинитус може да се нуждаят от медицинско или хирургично лечение. Шестнадесет милиона американци търсят медицинско лечение всяка година за шум в ушите, а около една четвърт от тя имат сериозни затрудения от това в  ежедневната им дейност.

От какво може да бъде предизвикано това състояние ?

Шум в ушите може да възникне във всяка от четирите части на слуховата система. Те включват:

 • Външно ухо
 • Средно ухо
 • Вътрешно ухо
 • мозък

Някои тинитус или „шум в главата“ са нормални. Редица техники и лечения могат да бъдат полезни в зависимост от причината.

Различни видове тинитус, симптоми и звуци, които се появят

 • Субективен шум в ушите: Това е най-често срещаният тип шум в ушите, защото чувате звук, но никой друг не може да го чуе.
 • Кликването или пулсиращият тинитус: шумът, който произвежда обикновено, е шумолене или звук от звънене, но може да е щракване или бързащ звук, който върви заедно със сърцето ви.
 • Обективен шум в ушите: Това е много по-необичаен вид тинитус. При този тип, лекарят понякога може да чуе звук, когато внимателно го слуша.

Какви заболявания, състояния и лекарства причиняват симптоми?

Шум в ушите не е само по себе си болест, а по-скоро отражение на нещо друго, което се случва в слуховата система или мозъка.

Загуба на слуха: Вероятно най-честата причина за шум в ушите е загуба на слуха. Тъй като с напредване на възрастта, или поради травма на ухото (чрез шум, наркотици, или химикали), част от ухото, което ни позволява да чуем, кохлеята, се поврежда. Текущите теории предполагат, че тъй като кохлеята вече не изпраща нормалните сигнали към мозъка, мозъкът става объркан и по същество развива собствения си шум, за да компенсира липсата на нормални звукови сигнали. Това се тълкува като звук, шум в ушите. Този шум в ушите може да се влоши от всичко, което влошава слуха ни, като ушни инфекции или восък в ухото.

Травма: Ако тинитусът е причинен от травма на ухото, обикновено се забелязва и в двете уши, защото и двете уши обикновено са изложени на същите шумове, лекарства и и други влияния.

Излагане на силен шум: Силното излагане на шум е много често срещана причина за шум в ушите днес и често уврежда и слуха. За съжаление, много хора не се интересуват от вредните ефекти от прекалено силен шум от огнестрелни оръжия, музика с висока интензивност или други източници. Двадесет и шест милиона американски възрастни са претърпели шумови загуби на слуха, според NIDCD.

Медикаменти: Лекарства като аспирин (ако се употребяват прекомерно), аминогликозидни антибиотици (мощна форма на лекарство за борба с инфекции) и хинин. Повече от 200 различни лекарства са известни с тинитус като страничен ефект.

Болест на Мениер: Симптомите включват замаяност, тинитус и пълнота в ухото или загуба на слуха, която може да продължи няколко часа, но след това изчезва. Това заболяване всъщност е причинено от проблем в самото ухо. Шум в ушите е просто симптом.

Акустична неврома: Това е рядка субективна причина за тинитус и включва определен тип мозъчен тумор, известен като акустична неврома. Туморите растат върху нерва, който доставя слуха и може да предизвика тинитус.

Какво трябва да направя, ако имам признаци и симптоми на шум в ушите?

шум в ушите

Повечето, които за първи път забележат, че имат шум в ушите трябва да бъдат прегледани от лекар или друг медицински специалист. Тъй като тинитусът обикновено е симптом на нещо друго, ако започне изведнъж, посетете Вашия лекар. Това е особено важно, ако тинитусът се чува само от едната страна.

Въпреки че по-голямата част от случаите на шум в ушите не са причинени от остри медицински проблеми, някои симптоми и признаци трябва да бъдат оценени, за да се определи дали по-сериозно медицинско състояние причинява симптомите.

Ако започнете да имате някоя от тези проблеми, обадете се на вашия лекар или друг медицински специалист за оценка.

 • Всеки път, когато тинитус или звънене в ушите се появява внезапно, особено в едно ухо, или се свързва със загуба на слуха. Внезапната загуба на слуха често се съпътства от шум в ушите и има лекарства, които могат да помогнат за възстановяване на слуха. Също така някои видове тумори могат да причинят внезапно слуха.
 • Шум в ушите, който е пулсиращ (в ритъм със сърцето ти) и се появява внезапно, също трябва да се проверява сравнително бързо. В много редки случаи този вид тинитус може да се развие поради аневризма (издуване на стената на кръвоносен съд) близо до ухото или поради внезапното начало на много високо кръвно налягане.
 • Всеки път, когато проблемът се забелязва във връзка с промени в личността, трудности при говорене или ходене или с някакъв друг проблем с движението, трябва да бъдете преценени за възможността от инсулт.

Какви видове лекари и други специалисти лекуват шум в ушите?

Първоначалната диагноза на тинитус може да бъде направена от общопрактикуващ лекар или специалист. Може да се обърнете към отоларинголог (специалист по ушите, носа и гърлото).

В зависимост от основната причина за шум в ушите може да видите и други медицински специалисти за лечение на състоянието като:

 • Зъболекар за разстройство на темпорамандибуларните стави (TMJ) или други зъбни проблеми
 • Кардиолог (сърдечен специалист) за сърдечни заболявания
 • Онколог (специалист по рак) за мозъчен тумор или друг рак
 • Гинеколог за хормонални промени при жените
 • Ендокринолог (специалист по нарушения на ендокринната система) за състояния на щитовидната жлеза
 • Невролог (специалист по мозъка и нервната система) за заболявания на шията или шийката на матката.

Има ли тест за диагностициране на причината за проблема?

 • Първоначалната медицинска оценка за шум в ушите ще включва пълна здравна история и физическо изследване на главата и шията, включително различните нерви в района.
 • Извършва се и пълна аудиограма. В зависимост от вида шум в ушите може да се изисква и специална аудиограма, известна като слухов мозъчен стрес (ABR) или мозъчно сканиране, като сканиране с компютърна томография (CT) или магнитен резонанс (MRI).
 • В някои случаи може да се се премери кръвното ви налягане и евентуално някои кръвни изследвания за оценка на функцията на щитовидната жлеза.
 • В много редки случаи може да се направи  измерване на налягането на течността в черепа и гръбначния мозък.

Някои лекарства, които могат да причинят или да влошат шум в ушите

Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, включително ибупрофен (Motrin) и напроксен (Aleve, Naprosyn)

Определени антибиотици, включително ципрофлоксацин (Cipro), доксициклин (вибрамицин, други), гентамицин (гарамицин), еритромицин (Ery-Tab, други), тетрациклин (томбутицин) и ванкомицин

Антималарийни лекарства като хлорохин и хинин

Някои антиконвулсанти, включително карбамазепин (Tegretol, други) и валпроева киселина (Depakote, други)

Някои лекарства против рак, включително цисплатин (платинол) и винкристин (Oncovin, Vincasar)

Диуретици с цикли (когато се прилагат интравенозно във високи дози), включително буметанид (Bumex), фуроземид (Lasix) и торсемид (Demadex)

Трициклични антидепресанти като амитриптилин (Elavil, други), кломипрамин (анафранил) и имипрамин (тофранил)

Може ли този проблем да бъде предотвратен?

Единствената реална превенция за шум в ушите е да се избегне увреждане на слуха ви. Повечето причини, различни от загуба на слуха, нямат стратегии за превенция.

Според Американската асоциация по тинитус, има няколко неща, които можете да направите, за да се предпазите от прекомерен шум, свързан с шум в ушите:

 • Защитете слуха си на работа. Вашето работно място трябва да спазва регламентите за безопасност на работното място (OSHA). Носете слушалки и спазвайте указанията за съхранение на слуха, определени от вашия работодател.
 • Когато около шума, който ви притеснява (концерт, спортно събитие, лов), носете защитни средства за да намалите нивата на шума.
 • Дори и ежедневните шумове, като например използване на косачка за трева, могат да изискват защита.

Факти и определение за шум в ушите (звънене в ушите)

 • Шум в ушите е звънене, бръмчене, жужене, щракване или друг шум, който изглежда да произхожда от ухото или главата, а не от външен източник.
 • Шум в ушите не е сама болест, а симптом на други състояния, като:
  • Загуба на слуха
  • Инфекция на ушите
  • Натрупване на ушна кал
  • Силно излагане на шум
  • Травма на ушите
  • Някои лекарства
  • Болест на Мениер
  • Мозъчни тумори или други тумори в близост до ухото
  • Проблеми с кръвния поток
 • Увеличаване на налягането на флуида, обкръжаващ мозъка, и нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ)
 • Основният симптом на шум в ушите е да чувате звук в ушите си, не поради външен източник, който никой около вас не може да чуе. Шумът често се описва като звънене, бръмчене, щракване . Може да възникне загуба на слуха и замаяност, ако тинитусът се дължи на болестта на Мениер.
 • Тъй като тинитусът се дължи на други здравословни проблеми, които могат да изискват медицинско лечение, то трябва да бъде оценено от лекар, особено ако тинитусът е само от едната страна, е внезапен или е свързан със загуба на слуха.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button