Хеликобактери пилори: Лечение, причини и симптоми

Инфекцията с Хеликобактери пилори е причина за повечето язви на стомаха и дванадесетопръстника. Х. пилори също причинява някои случаи на не язвена диспепсия.

Той заразява стомасите с приблизително 60 процента на възрастното население в света, според проучване.

Инфекцията с Хеликобактери пилори може да бъде потвърдена чрез тест, направен върху проба от изпражнения (фекалии), чрез дихателен тест, кръвен тест или биопсична проба, взета по време на гастроскопия (ендоскопия).

Какво представлява инфекцията с Хеликобактери пилори ?

какво-е-Хеликобактери-пилори

Х. пилори е общ тип бактерии, които се развиват в храносмилателния тракт и имат тенденция да атакуват стомашната лигавица.

Инфекциите с Хеликобактери пилори обикновено са безвредни, но те са отговорни за по-голямата част от язвите в стомаха и тънките черва.

„Х. пилори“ е краткото име за Helicobacter. „Helico“ означава спирала, което показва, че бактериите са с форма на спирала.

Х. пилори често заразяват стомаха ви през детството. Докато инфекциите с този вид бактерии обикновено не причиняват симптоми, те могат да доведат до заболявания при някои хора, включително пептични язви и възпалително състояние в стомаха ви, познато като гастрит.

Хеликобактери пилори са адаптирани да живеят в суровата, киселинна среда на стомаха.

Тези бактерии могат да променят околната среда около тях и да намалят киселинността си, така че да могат да оцелеят. Спиралната форма на Хеликобактери пилори им позволява да проникнат в стомашната лигавица, където са защитени от слуз и имунните клетки на тялото ви не са в състояние да ги достигнат.

Бактериите могат да пречат на имунния ви отговор и на това да бъдат премахнати от него. Това може да доведе до проблеми със стомаха.

Бързи факти за Хеликобактери пилори

 • Хеликобактери пилори (Х. pylori) е бактерия, която причинява хронично възпаление (инфекция) в стомаха и дванадесетопръстника и е обща заразна причина за язви по целия свят. Тези бактерии понякога се наричат „язвени бактерии“.
 • H. pylori причинява хронично възпаление (гастрит) чрез производство на цитотоксин, наречен вакуолиращ цитотоксин А (Vac-A) и по този начин може да доведе до образуване на язви.
 • Въпреки че много инфектирани индивиди нямат симптоми, други инфектирани индивиди могат да имат случайни епизоди на
 •  По-сериозните инфекции причиняват симптоми
  • болка в корема,
  • гадене и повръщане, които могат да включват повръщане на кръвта,
  • умора,
  • нисък брой на червените кръвни клетки (анемия),
  • намален апетит,
  • диария,
  • пептични язви
 • Х. Пилори е заразен; обаче, някои хора могат просто да имат бактерии в червата си и бактериите да не причиняват симптоми на заболяване.
 • Диагнозата на инфекцията с Х. пилори включва тестове за антитела в кръвта, уровен дихателен тест, тестове за антигени в изпражненията и ендоскопска биопсия.
 • Хроничните инфекции с Хеликобактери пилори отслабват естествената защита на стомаха, така че повечето хора със симптоми трябва да бъдат лекувани, за да предотвратят образуването на улцерации.

Какво причинява инфекциите с Хеликобактери пилори ?

766x415_какво_причинява_хеликобактер

Все още не е известно как се разпространяват инфекциите с Хеликобактери пилори . Бактериите са съществували при хората в продължение на много хиляди години.

Инфекциите се смята, че се разпространяват от устата на един човек в друг. Те могат също да бъдат прехвърлени от изпражненията към устата. Това може да се случи, когато човек не измие добре ръцете си, след като използва банята.

Хеликобактери пилори може също да се разпространи чрез контакт със замърсена вода или храна.

Смята се, че бактериите причиняват проблеми със стомаха, когато проникнат в лигавицата на стомаха и генерират вещества, които неутрализират стомашните киселини.

Това прави стомашните клетки по-уязвими към суровите киселини. Стомашната киселина и Хеликобактери пилори заедно дразнят стомашната лигавица и могат да причинят язви в стомаха или дванадесетопръстника, което е първата част от тънките черва.

Какви са симптомите на инфекцията с Хеликобактери пилори ?

Повечето хора с Х. Пилори нямат симптоми.

Когато инфекцията води до язва, симптомите могат да включват коремна болка, особено когато стомахът ви е празен през нощта или няколко часа след хранене.

Болката обикновено се описва като гнойна болка и може да се появи и после да изчезне. Хранене или приемане на антиацидни лекарства може да облекчи тази болка.

Ако имате такъв вид болка или силна болка, не изчезва с времето, трябва да посетите Вашия лекар.

Редица други симптоми могат да бъдат свързани с инфекция с хеликобактер , включително:

 • усещане за подуване
 • гадене
 • киселини в стомаха
 • треска
 • липса на апетит или анорексия
 • необяснима загуба на тегло

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате:

 • проблеми с преглъщането
 • анемия
 • кръв в изпражненията

Това обаче са общи симптоми, които могат да бъдат причинени от други състояния. Някои от симптомите на инфекцията с Хеликобактери пилори също се срещат при здрави хора.

Ако някоя от тези симптоми продължи или сте загрижени за тях, винаги е най-добре да посетите Вашия лекар. Ако забележите кръв или черен цвят във фекалиите или повръщате, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Как човек получава Хеликобактери пилори ?

заразяване-с-Хеликобактери-пилори

Бактериите от Хеликобактери пилори могат да причинят стомашна инфекция при някои индивиди. пилориите започват с лице, което придобива бактерията от друго лице (чрез фекално-орален или орално-орален път).

Изследователите също така предполагат, че стомашната киселина стимулира бактериите да растат и да произвеждат цитотоксин и увеличава инвазията на лигавицата на стомаха от бактериите, което води до възпаление и образуване на язви.

Други изследователи са показали, че тези бактерии и техните продукти причиняват промени в клетките, покриващи стомаха, които, когато се променят, са свързани със стомаха и други ракови заболявания, въпреки че това са редки случай.

Честотата на заразените хора може по някакъв начин да е свързана със расата. Около 60% от испанците и около 54% ​​от афро-американците има това. В развиващите се страни децата са много често заразени.

Кой е изложен на риск от инфекция с Хеликобактери пилори ?

Децата са по-склонни да развият инфекция с Хеликобактер Пилори. Техният риск е по-висок най-вече поради липсата на подходяща хигиена.

Рискът от инфекция зависи отчасти от околната среда и от условията на живот. Рискът ви е по-висок, ако:

 • живеят в развиваща се страна
 • споделят жилища с други, които са заразени с Хеликобактер Пилори
 • живеят в пренаселени жилища
 • нямат достъп до топла вода, което може да помогне

Сега се разбира, че пептичните язви са причинени от този тип бактерии, а не от стрес или яденето на храни с високо съдържание на киселина.

Около 10% от хората, заразени с Хеликобактер Пилори, развиват пептична язва, според клиниката „Майо“.

Дългосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също увеличава риска от получаване на пептична язва.

Заразна ли е бактерията Хеликобактери пилори ?

Да,  Хеликобактери пилори е заразна. Понякога обаче има сива зона между понятията заразни и колонизирани.

Заразните обикновено предполагат, че болестотворен агент се прехвърля от човек на човек, докато колонизацията обикновено означава агент, който просто населява орган, но не причинява заболяване, дори когато се прехвърля от човек на човек.

Сивата зона се появява, когато много хора имат агента, който причинява заболяване в някои от тях, но не и в много други.

Как се диагностицират инфекциите с Хеликобактери пилори ?

Тест за Хеликобактери пилори

Вашият лекар ще попита за Вашата медицинска история и фамилна анамнеза за заболяване. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, включително витамини или хранителни добавки.

Ако изпитвате симптоми на пептична язва, Вашият лекар най-вероятно ще Ви попита конкретно за употребата на НСПВС, като ибупрофен.

Вашият лекар може да извърши много други тестове и процедури, за да потвърди диагнозата:

Физически преглед

По време на физически преглед, Вашият лекар ще изследва стомаха ви, за да провери за признаци на подуване, нежност или болка. Те ще преслушат и звуци в корема ви.

Кръвен тест

Може да се наложи да дадете кръвни проби, които ще се използват за търсене на антитела срещу H. pylori.

За кръвен тест лекарят ще изтегли малко количество кръв от ръката ви. След това кръвта ще бъде изпратена в лаборатория за анализ.

Тест на изпражнения

Може да е необходима проба от изпражнения, за да проверите за признаци на Хеликобактери пилори във вашите изпражнения.

Вашият лекар ще ви даде контейнер, който да вземете вкъщи с вас, за да хванете и съхранявате проба от изпражненията.

След като върнете контейнера до вашия доставчик на здравни услуги, те ще изпратят пробата в лаборатория за анализ. Това и тестовете за дишане обикновено изискват от вас да спрете лекарства като антибиотици и инхибитори преди теста.

Ендоскопия

Ако ви правят ендоскопия, Вашият лекар ще вмъкне дълъг, тънък инструмент, наречен ендоскоп в устата ви и надолу в стомаха и дванадесетопръстника ви.

Прикачена камера ще показва изображения на монитор. Ще бъдат инспектирани всички необичайни зони.

Ако е необходимо, специалните инструменти, използвани с ендоскопа, ще позволят на Вашия лекар да взема проби от тези области.

Какви са усложненията на инфекциите с Хеликобактери пилори ?

Инфекциите с H. pylori могат да доведат до пептични язви, но инфекцията или самата язва могат да доведат до по-сериозни усложнения. Те включват:

 • вътрешно кървене, което може да се случи, когато пептична и се свързва с анемия с недостиг на желязо
 • обструкция, която може да се случи, когато нещо като тумор блокира храната от напускане на стомаха
 • перфорация, която може да се случи, когато язвата се спука през стомашната стена
 • перитонит, който е инфекция на перитонеума или лигавицата на коремната кухина

Проучванията показват, че заразените хора също имат повишен риск от рак на стомаха. Докато инфекцията е основна причина за рак на стомаха, повечето хора, заразени с H. pylori, никога не развиват рак на стомаха.

Как се лекуват инфекциите с Хеликобактери пилори ?

Лечение-на-Хеликобактери-пилори

Ако имате инфекция с H. pylori, която не ви причинява никакви проблеми и не сте изложени на повишен риск от рак на стомаха, лечението може да не ви предложи никакви ползи.

Изкореняването на H. pylori изисква многолекарствена терапия, обикновено антибиотици плюс киселинни супресанти, според изследване в клиника.

Ракът на стомаха, заедно с дуоденални и стомашни язви, се свързва с инфекция с Хеликобактери пилори.

Ако имате близки роднини с рак на стомаха или проблем като стомашна или дуоденална язва, Вашият лекар може да поиска лечение. Лечението може да излекува една язва и това може да намали риска от развитие на рак на стомаха.

Медикаменти

Обикновено ще трябва да приемете комбинация от две различни антибиотици заедно с друго лекарство, което намалява стомашната Ви киселина.

Намаляването на стомашната киселина помага на антибиотиците да работят по-ефективно. Това лечение понякога се нарича тройна терапия.

Някои от лекарствата, които се използват при лечение с тройна терапия, включват:

 • кларитромицин
 • инхибитори на протонната помпа (PPI), като ланзопразол (Prevacid), езомепразол (Nexium),
 • пантопразол (Protonix) или рабепразол (AcipHex)
 • метронидазол (за 7 до 14 дни)
 • амоксицилин (за 7 до 14 дни)

Лечението може да варира в зависимост от вашата предишна медицинска история и ако имате алергии към някое от тези лекарства.

След лечението ще имате последващ тест за Х. пилори. В повечето случаи е необходим само един кръг антибиотици, за да се изчисти инфекцията, но може да се наложи да вземете повече, като използвате различни лекарства.

Начин на живот и диета

Няма доказателства, че храната и храненето играят роля при предотвратяването или причиняването на пептична язва при хора, заразени с Хеликобактери пилори .

Въпреки това, пикантните храни, алкохолът и тютюнопушенето могат да влошат пептичната язва и да я предпазят от лечението.

7 природни лечения за инфекция с Хеликобактери пилори

Извършени са много изследвания за естествено лечение на Хеликобактери пилори . Повечето лечения намаляват броя на бактериите в стомаха, но не успяват да ги унищожат за постоянно.

Не забравяйте да поговорите с лекаря си, преди да започнете да прилагате естествен режим на лечение. Не трябва да замествате препоръчваното Ви лечение за H. pylori с естествени средства за защита.

С одобрението на Вашия лекар, можете да използвате естествени лечения като адювантна терапия. Това може да увеличи ефектите на конвенционалните лекарства.

Пробиотиците

Пробиотиците спомагат за поддържането на баланса между доброто и лошото черво. Според проучване от 2012 г. приемането на пробиотици преди или след стандартното лечение за Хеликобактери пилори може да подобри скоростта на премахването им.

Антибиотиците убиват в стомаха ви както добри, така и лоши бактерии. Пробиотиците помагат за попълването на добри бактерии.

Те също така могат да намалят риска от развитие на свръхрастеж на дрожди. Изследователите са открили доказателства, че бактериите Lactobacillus acidophilus дават най-добри резултати.

Зелен чай

Изследване през 2009 г. върху мишки показва, че зеленият чай може да помогне да убие и забави растежа на бактериите Helicobacter. Проучването установява, че консумирането на зелен чай преди инфекцията предотвратява възпалението на стомаха. Консумирането на чай по време на инфекция намалява тежестта на гастрит.

Пчелен мед

Медът е показал антибактериални способности срещу Хеликобактери пилори .

Допълнителното изследване подкрепя това заключение. Нито едно изследване досега не показва, че медът може да изкорени бактериите сами.

Изследователите предполагат, че използването на мед със стандартни процедури може да съкрати времето за лечение.  Прочетете нашата страхотна статия за пчелен мед.

Зехтин

Маслиновото масло може също да третира бактериите на Хеликобактери пилори . Проучване от 2007 г. показа, че зехтина има силни антибактериални способности срещу осем H. pylori щама.

Три от тези щамове са устойчиви на антибиотици. Маслиновото масло също остава стабилно в стомашната киселина.

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е обикновено естествено средство за лечение на язви на стомаха. Може да се бори и срещу H. pylori. Според проучване от 2009 г. коренът на не убива директно бактериите, въпреки че може да им попречи да се придържат към клетъчните стени.

Какво мога да очаквам в дългосрочен план?

За много хора, заразени с Хеликобактери пилори , техните инфекции не водят до никакви затруднения. Ако изпитвате симптоми и получавате лечение, дългосрочната ви перспектива обикновено е положителна.

Най-малко четири седмици след приключване на лечението, Вашият лекар ще провери дали сте излекувани.

В зависимост от възрастта Ви и други медицински проблеми, Вашият лекар може да използва тест за урина или изпражнения, за да провери дали вашето лечение е работело.

Ако развиете заболявания, свързани с инфекция с Хеликобактери пилори , вашето здраве ще зависи от болестта, колко скоро ще бъде диагностицирана и как се лекува.

Може да се наложи да приемете повече от един кръг от лечението, за да унищожите бактериите от H. pylori.

Ако инфекцията все още е налице след един кръг от лечение, може да се появи пептична язва или, по-рядко, може да се развие рак на стомаха. Много малко хора, заразени с Хеликобактери пилори , ще развият рак на стомаха.

Ако обаче имате семейна анамнеза за рак на стомаха, трябва да си направите тест и лечение за инфекция с Хеликобактери пилори .

Papadakis MA, et al., Eds. Стомашно-чревни нарушения. В: Актуална медицинска диагностика и лечение 2017. 56-то изд. Ню Йорк, Ню Йорк: Компаниите McGraw-Hill; 2017. http://www.accessmedicine.com. Достъпно на 9 януари 2017 г.

Актуализация на статията на 28 октомври, 2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button