Тестостерон: 7 Природни стимулатори (Без Хапчета)

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който регулира плодородието, мускулната маса, разпределението на мазнините и производството на червени кръвни клетки.

6 Природни стимулатори на тестостерона

Бабините зъби подпомагат мъжката полова система и нивото на тестостерона, затова се наричат ‘мъжката билка’.

Ето шест природни начина, с които да увеличите нивата на тестостерон :

1. Лечебно гладуване

Първият от естествените усилватели на тестостерона е интермитентно гладуване. Кое е едно от най-големите ползи от интермитентно гладуване? Доказано е, че тя увеличава тестостерона с почти 200% или дори с 400%.  Освен това, проучване на Университета в Virginia Medical School отбелязва, че нивата на растежния хормон се повишават с 2000% спрямо изходното ниво при мъжете, които не приемат калории за 24 часа, а нивата на растежния хормон корелират с тестостерона.

Ще трябва да правите по три хранения на ден: едно на обяд, един в 3 часа следобед и последното ви хранене около 6 часа сутринта.

2. Тренировка с висок интензитет

Ако искате да увеличите естествено тестостерона и HGH, тогава комбинирайте тренировка за теглото с HIIT тренировки (тренировка с висок интензитет). Посетете залата най-малко три дни в седмицата, в идеалния случай най-малко три дни в седмицата.

Повдигането на тежки тежести 6-12 повторения с по-големи мускулни групи като вашите квадрицепси,  гърба, раменете и гръдния кош ще помогне на тялото ви да се пази на максималното количество мускули. По-специално, повдигането най-малко 30 минути до толкова дълго,  това е много полезно и повишава ниските нива на тестостерон.

3. Здравословни мазнини

Стъпка 3 е да добавите много здравословни мазнини в диетата си. Повечето мъже с нисък тестостерон консумират твърде много боклуци и твърде много въглехидрати. Трябва да се отървете от тези празни калории и да натоварите здрави мазнини.

Проучване, публикувано в Journal of Steroid Biochemistry, изследва ефекта от диетата върху серумните полови хормони при здрави мъже. Резултатите показват, че когато мъжете са намалили прием на здравословна мазнина, серумните концентрации на андростендион, тестостерон и свободен тестостерон също са намалели.  Добавете мазнини и протеин към вашето хранене.

4. Чернодробна детоксикация

Следващата стъпка за повишаване на тестостерона е да започнете почистване на черния дроб. Вашият черен дроб е толкова решаващ за нивата на тестостерон. Когато черният дроб не функционира оптимално, той влияе на изхода на тестостерона. Това е така, защото черният дроб има ензим, който конюгира 17бета-хидроксилната група на тестостерона.

Проучване, публикувано в „Journal of Gastroenterology and Hepatology“, отбелязва, че „серумният тестостерон се намалява при до 90% от мъжете с цироза, като нивото на заболеваемост се понижава с напредването на чернодробните заболявания.“  Това показва колко жизнено важно е чернодробното здраве на вашия тестостерон , и безброй проучвания проверяват ефектите на чернодробната функция върху тестостерона.

5. Намаляване на стреса

За повечето мъже с нисък тестостерон, ако се борите с чувство на неудовлетвореност, безгрижие, гняв, всички тези неща намаляват нивото на тестостерона с течение на времето. Това е един от начините, по които хроничният стрес е убиването на вашето качество на живот.

Психическият и физическият стрес могат да бъдат доста терапевтични и действително необходими за тялото. Проблемът е, когато сте хронично натоварени и тялото ви се заби в състояние, в което изпомпва кортизола („стресовия“ хормон) без прекъсване.

6. Витамин D

Едно от най-важните хранителни вещества, които могат да помогнат за повишаване нивото на тестостерон, е витамин D 3. През 2011 г. резултатите от проучване, публикувано в списанието Hormone and Metabolic Research, съобщиха, че добавките на витамин D повишават естествено тестостерона при мъжете с наднормено тегло до 30%.   Това е доста вълнуващо, защото изследванията показват, че витамин D3 е свързан и с предотвратяването и лечението на рака!

Ако имате симптоми на недостиг на витамин D, то абсолютно ще смаже нивата на тестостерона. Така че вие искате да излезете на слънце 20-30 минути всеки ден, за да детоксирате тялото си със слънцето и да получите този много важен витамин D.

Защо се нуждаем от тестостерон?

Когато нивата на тестостерон спадат под нивата, които са нормални, те могат да доведат до условия като хипогонадизъм или безплодие. Има обаче източници, от които хората с нисък тестостерон могат да повишат нивата си.

Ниският тестостерон става все по-често срещан. Броят на предписанията за добавки на тестостерон се е увеличил петкратно от 2012 г. насам.

Тази статия ще изследва какво прави тестостеронът и дали мъжете трябва да се тревожат за намаляването на нивата на хормона, когато пораснат.

Бързи факти за тестостерона

 • Тестостеронът регулира редица процеси в мъжкото тяло.
 • Нивата на тестостерон са склонни да спадат с възраста на мъжете.
 • Прохормоновите добавки нямат ефект върху нивата на тестостерона.
 • Тестостероновите добавки се предписват само при определени условия, а не за да се противодейства на естествения, свързан с възрастта спад в нивата на тестостерон.
 • Тестостероновата заместителна терапия (TRT) също е на разположение. Това обаче може да доведе до нежелани реакции и рискове.

Какво представлява тестостеронът?

какво-представлява-тестостерон-1024x678

Тестостеронът е хормонът, отговорен за развитието на мъжките полови белези. Хормоните са химически пратеници, които предизвикват необходимите промени в организма. Жените също произвеждат тестостерон, обикновено в по-малки количества.

Това е вид андроген, продуциран главно от тестисите в клетките, наречени Leydig клетки.

При мъжете се смята, че тестостеронът регулира редица функции заедно с производството на сперматозоиди. Те включват:

 • секс
 • костна маса
 • разпределение на мазнините
 • мускулен размер и сила
 • производството на червени кръвни клетки
 • Без достатъчно количество тестостерон мъжете стават безплодни. Това е така, защото тестостеронът подпомага развитието на зрели сперматозоиди.

Въпреки че е мъжки полов хормон, тестостеронът също допринася за сексуалната нужда, костната плътност и мускулната сила при жените.

Тестостероновите нива се контролират от мозъка и хипофизната жлеза. След като се произвежда, хормонът се движи през кръвта, за да изпълнява различните си важни функции.

Тестостеронов дисбаланс

Високото или ниското ниво на тестостерон може да доведе до дисфункция в частите на тялото, нормално регулирани от хормона.

Когато човек има нисък тестостерон или хипогонадизъм, той може да изпита:

 • намалено сексуално влечение
 • еректилна дисфункция
 • нисък брой сперматозоиди
 • увеличена или подута тъкан на гърдата

С течение на времето тези симптоми могат да се развият по следните начини:

 • загуба на косми
 • загуба на мускулна маса
 • загуба на сила
 • повишена телесна мазнина

Хроничният или текущият нисък тестостерон може да доведе до остеопороза, промени в настроението, намалена енергия и свиване на тестисите.

Причините могат да включват:

 • увреждане на тестисите, като кастрация
 • инфекция на тестисите
 • лекарства, като опиатни аналгетици
 • нарушения, които засягат хормоните, като тумори на хипофизата или високи нива на пролактин
  хронични заболявания, включително диабет тип 2, бъбречно и чернодробно заболяване, затлъстяване и ХИВ / СПИН
 • генетични заболявания като синдром на Клайнфелтер, синдром на Прадер-Уили, хемохроматоза, синдром на Калман и миотонична дистрофия

Твърде много тестостерон, от друга страна, може да доведе до задействане на пубертета преди навършване на 9-годишна възраст. Това състояние засяга главно по-младите мъже.

При жените обаче високите нива на тестостерон могат да доведат до плешивост при мъжете, дълбок глас и нередности в менструалния цикъл, както и:

 • растежа и подуването на клитора
 • промени във формата на тялото
 • намаляване на размера на гърдите
 • мазна кожа
 • акне
 • растеж на косата на лицето около тялото, устните и брадичката

Последните проучвания също така свързват високите нива на тестостерон при жените с риска от маточни фибромии.

Тестостероновите дисбаланси могат да бъдат открити с кръвен тест и съответно да бъдат лекувани.

Нивата на тестостерона и стареенето


Нивата на тестостерон естествено намаляват, когато човек застарява.

Ефектите от постепенното понижаване на нивата на тестостерон с възрастта на мъжете са получили все по-голямо внимание през последните години. Това е известно като къснопоявило се хипогонадизъм.

След 40-годишна възраст концентрацията на циркулиращ тестостерон спада с около 1,6% всяка година за повечето мъже. До 60-годишна възраст ниските нива на тестостерон биха довели до диагноза хипогонадизъм при по-младите мъже.

Около 4 на 10 мъже имат хипогонадизъм, когато достигнат 45-годишна възраст. Броят на случаите, при които възрастните мъже са били диагностицирани с нисък тестостерон, се е увеличил с 170% от 2012 г. насам.

Къснопоявяващият се хипогонадизъм се е превърнал в признато медицинско състояние, въпреки че много от симптомите са свързани с нормалното стареене.

Следните са симптоми на по-късен момент хипогонадизъм:

 • намалено еректилно качество, особено през нощта
 • намалено либидо
 • промени в настроението
 • намалена когнитивна функция
 • умора, депресия и гняв
 • намаляване на мускулната маса и сила
 • намалена коса на тялото
 • кожни промени
 • намалена костна маса и костна минерална плътност
 • увеличаване на мастната мастна тъкан

Както и сексуалната дисфункция, късният хипогонадизъм също се свързва с метаболитна болест и сърдечно-съдово заболяване.

Степента, в която нивата на тестостерон спадат, варира между мъжете, но все повече мъже изпитват ефекта от намалените нива на тестостерон. Продължителността на живота се е увеличила и много мъже сега живеят след 60-годишна възраст.

В резултат на това по-голям брой мъже виждат ефектите от намаляването на тестостерона, свързано с възрастта.

Лечение

Прилагането на лечение за хипогонадизъм в резултат на заболяване се различава от лечението на по-късен хипогонадизъм при по-възрастни мъже.

Тестостеронови добавки

Едно от предложените лечения за ниско тестостерон идва под формата на тестостеронови добавки.

Едно проучване изследва ефекта на тестостероновата добавка при по-възрастни мъже с нисък тестостерон при 80 милиграма (mg) на ден. Проучването разглежда конкретно потенциалните ефекти на тестостерона върху:

 • функционална мобилност
 • познание
 • костна минерална плътност
 • състава на тялото
 • липиди
 • качество на живот

Изследователите не откриват нежелани ефекти от приемането на две дози на ден. Въпреки това тестостероновите добавки не изглежда да водят до благоприятни ефекти върху функционалната мобилност, костната минерална плътност или когнитивната функция. Изследователите са наблюдавали някои ефекти върху телесния състав и метаболитните рискови фактори.

В сравнение с плацебо, тестостеронът води до:

 • постепенно увеличаване на масата на тялото
 • намаляване на мастната маса

Докато обаче има по-силни доказателства за ползите и безопасността му, лечението с тестостерон при възрастни мъже трябва да бъде ограничено до тези с тежки клинични симптоми на нисък тестостерон.

Естростеронова заместителна терапия

Тестостероновата заместителна терапия (TRT) може да помогне за възстановяване на някои от засегнатите функции на нисък тестостерон.

Проучванията показват, че TRT главно въздейства върху якостта на костите и нивата на хемоглобина в кръвта, но не и умствена острота.

Лечението може да се прилага чрез:

 • кожни гелове и пластири
 • инжекции
 • таблетки, които се абсорбират през венците

Те обаче могат да предизвикат нежелани реакции, включително:

 • повишен брой на червените кръвни клетки
 • разширяване на простатата и гърдите
 • акне
 • в редки случаи, затруднено дишане по време на сън
 • повишен риск от сърдечносъдови заболявания, въпреки че това е обект на дебат

Решението да се следва курс на ТТТ включва решаване на възприеманата полза от терапията за симптомите на дадено отделно лице и рисковете от лечението.

Неотдавнашно проучване, например, предполага, че TRT осигурява допълнителна полза за цялостната смъртност и удар за мъже, чиито нива на тестостерон са нормализирани с TRT.

Заключение

За мъжете нивата на тестостерон са важни за поддържането, но те естествено намаляват с течение на времето. Ако се проявят симптоми на тежък или хроничен нисък тестостерон, хормонният дефицит може да бъде причинен от активно заболяване или състояние.

Лечението може да доведе до нежелани странични ефекти, така че може да бъде от решаващо значение да се балансират очакваните ползи от добавката на тестостерон с рисковете от лечението. Често ниските нива на тестостерон идват без вредни физически ефекти и не изискват лечение.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button