Подуване от глутен? 9 храни причинители за това

Глутенът е общо наименование за протеините, които се намират в пшеницата (житни култури, твърди, еммер, грис, шлам, марина, фроро, грамам, камутар и кашкавал), ръж, ечемик и тритикале – кръстоска между пшеница и ръж.

Глутен помага на храните да запазят своята форма, действайки като лепило, което държи храната заедно. Глутенът може да се намери в много видове храни, дори такива, които не бихте очаквали.

Подуването от глутен, е в резултат на храните, които приемате.

Ето защо е добре да прехманете част от тях.

Каква е диетата без глутен ?

Диета без глутен е диета, която изключва протеиновия глутен .

Бездънната диета е от съществено значение за управлението на признаците и симптомите на цьолиакия и други медицински състояния, свързани с глутена. Диета без глутен обаче е популярна сред хората без медицински състояния, свързани с глутен. Твърдените ползи от диетата са подобряване на здравето, загуба на тегло и повишена енергия.

Повечето клинични проучвания относно диети без глутен са проведени с хора, страдащи от целиакия. Следователно, има малко клинични доказателства за ползите за здравето от безглутенова диета в общата популация.

Диета без глутен изисква внимателно внимание както на съставките на храните, така и на хранителното им съдържание.

Позволени пресни храни

Много храни, които естествено не съдържат глутен, могат да бъдат част от здравословното хранене:

 • Плодове и зеленчуци
 • Фасул, семена и ядки в техните естествени, необработени форми
 • яйца
 • Лесно, необработено месо, риба и домашни птици
 • Повечето нискомаслени млечни продукти

Зърнени храни, нишестета или брашна, които можете да включите в диета без глутен включват:

 • амарант
 • тропическо растение
 • елда
 • Царевица и царевично брашно
 • лен
 • Брашна без глутен (ориз, соя, царевица, картофи, боб)
 • Hominy (царевица)
 • просо
 • Киноа

Избягвайте всички храни и напитки, които съдържат следното:

 • пшеница
 • ечемик
 • ръжен
 • Тритикале (кръстоска между пшеница и ръж)
 • Овес (в някои случаи)

Докато овесът естествено е без глутен, те могат да бъдат замърсени по време на производството с пшеница, ечемик или ръж. Овесът и овесените продукти, етикетирани без глутен, не са кръстосано замърсени. Някои хора, страдащи от непоносимост към глутен, обаче, не могат да търпят овес.

Ако състоянията са по тежки, както е при „горящ скалп“, е препоръчително да се премахнат всички въглехидрати и зърнени храни.

Какво е глутенова непоносимост ?

Глутенова непоносимост е нежелани реакции към глутен, протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж.

Цьолиакия е най-тежката форма на непоносимост към глутен.

Това е автоимунно заболяване, което засяга около 1% от населението и може да доведе до увреждане на храносмилателната система .

Обаче, 0,5-13% от хората могат да имат чувствителност, различна от цьолиакия към глутен, по-лека форма на непоносимост към глутен, която все още може да причини проблеми .

И двете форми на непоносимост към глутен могат да причинят широко разпространени симптоми, много от които нямат нищо общо с храносмилането.

Какви са симптоми на непоносимост към глутен ? 

Симптоми обхващат широк спектър от състояния и проблеми със здравето, които може да имате от тази непоносимост.

Ето 10-те основни признаци и симптоми на непоносимост към глутен.

1. Подуване на корема

Подуване на корема е, когато се чувствате така, сякаш коремът ви е подут или пълен с газ, след като сте яли. Това може да ви накара да почуствате тежест в корема.

Въпреки че подуването на корема е много често и може да има много обяснения, то може да е и признак на непоносимост към глутен.

Всъщност усещането за подуване е една от най-често срещаните оплаквания на хора, които са чувствителни или непоносими към глутен .

Едно проучване показа, че 87% от хората, които са подозирали, че не чувствителността към глутен са имали такова подуване.

2. Коремна болка

Коремна болка е много често и може да има многобройни обяснения.

Това обаче е най-честият симптом на непоносимост към глутен .

До 83% от тези с непоносимост към глутен изпитват коремна болка и дискомфорт след хранене с глутен .

3. Главоболие

Много хора изпитват от време на време главоболие или мигрена.

Мигрена е често срещано състояние, като 10-12% от западното население ги изпитва редовно.

Интересно е, че проучванията показват, че хората с непоносимост към глутен могат да бъдат по-податливи на мигрена, отколкото други .

Ако имате редовни главоболия или мигрена без някаква видима причина, може да сте чувствителни към глутен.

4. Чувство за умора

Усещането за умора е много често и обикновено не е свързано с никаква болест.

Ако обаче постоянно се чувствате много уморени, трябва да проучите възможността за основната причина.

Чувствителните към глутен индивиди са много податливи на умора и умора, особено след консумирането на храни, съдържащи глутен.

Изследванията показват, че 60-82% от хората с непоносимост към глутен често изпитват умора.

Освен това непоносимостта към глутен може също да причини анемия на желязо-дефицита, която на свой ред ще причини повече умора и липса на енергия.

5. Кожни проблеми

Чувствителността към глутен може да повлияе и на кожата ви.

Полово състояние на кожата, наречено херпетиформен дерматит, е кожна проява на цьолиакия .

Всеки, който има заболяването, е чувствителен към глутен, но при по-малко от 10% от пациентите се наблюдават симптоми на храносмилателната система, които показват, че се наблюдават цьолиакия.

Освен това, няколко други кожни заболявания са показали подобрение по време на диета без глутен. Те включват :

 • Псориазис: възпалително заболяване на кожата, характеризиращо се с лющене и зачервяване на кожата.
 • Алопеция ареата: Автоимунно заболяване, което се появява като загуба на коса без белези .
 • Хронична уртикария: състояние на кожата, характеризиращо се с повтарящи се, сърбящи, розови или червени лезии с бледо центрове .

6.  Депресия

Депресията засяга около 6% от възрастните всяка година. Симптомите могат да бъдат много увреждащи и включват чувство на безнадеждност и тъга.

Хората с храносмилателни проблеми изглеждат по-склонни към тревожност и депресия в сравнение със здрави индивиди.

Това е особено често срещано сред хората, страдащи от цьолиакия.

Има няколко теории за това как непоносимостта към глутен може да доведе до депресия. Те включват:

 • Анормални нива на серотонин: Серотонинът е невротрансмитер, който позволява на клетките да комуникират. Той е известен като един от „щастието“ хормони. Намалените количества от него са свързани с депресия .
 • Глютен екзорини: Тези пептиди се образуват по време на смилането на някои от глутеновите протеини. Те могат да възпрепятстват централната нервна система, което може да повиши риска от депресия (42).
 • Промени в чревната микрофлора: Повишените количества вредни бактерии и намалените количества полезни бактерии могат да засегнат централната нервна система, което увеличава риска от депресия.

7. Желязо-дефицитна анемия

Желязо-дефицитната анемия е най-често срещаният хранителен дефицит в света и причинява анемия при 5% и 2% от американските жени и мъже, съответно .

Дефицитът на желязо предизвиква симптоми като нисък кръвен обем, умора, задух, замайване, главоболие, бледа кожа и слабост .

При заболявания на цьолиакия абсорбцията на хранителни вещества в дебелото черво е нарушена, което води до намаляване на количеството желязо, което се абсорбира от храната.

Анемията с дефицит на желязо може да бъде сред първите симптоми на цьолиакия, които Вашият лекар забележи .

Последните проучвания показват, че недостигът на желязо може да бъде значителен както при деца, така и при възрастни с цьолиакия.

8.Безпокойство

Тревожността може да засегне 3-30% от хората по света .

Това включва чувство на тревога, нервност, безпокойство и възбуда. Освен това, тя често върви ръка за ръка с депресията .

Индивидите с непоносимост към глутен изглеждат по-податливи на тревожност и паническо разстройство, отколкото здравите индивиди.

Освен това, едно проучване показа, че до 40% от лицата с саморегулирана чувствителност към глутен заявяват, че редовно са изпитвали безпокойство.

9. Автоимунни заболявания

Цьолиакия е автоимунно заболяване, което кара имунната Ви система да атакува храносмилателния тракт, след като консумирате глутен .

Интересното е, че това автоимунно заболяване ви прави по-склонни към други автоимунни заболявания, като например автоимунно заболяване на щитовидната жлеза .

Освен това, автоимунните нарушения на щитовидната жлеза могат да бъдат рисков фактор за развитие на емоционални и депресивни разстройства .

Това също така прави челиакия по-честа при хора, които имат други автоимунни заболявания, като диабет тип 1, автоимунни чернодробни заболявания и възпалителни заболявания на червата (61).

Въпреки това чувствителността към не-целулиев глутен не е свързана с повишен риск от автоимунни заболявания, малабсорбция или хранителни недостатъци.

10. Болки в скалпа / горящ скалп

Това е рядко срещан проблем, който трудно бива откриван от лекари и може да доведе до силен косопад. Състоянието се нарича “ burning scalp syndrome„, което е причинено от силната алергична реакция на организма към глутен.

Съпроводено е със силна болка в скалпа, която наподобява болката от изгаряне.

Този синдром е много тежък и се отразява на физическото и психическото състояние на човек, породено от силната болка и често пъти, в това, че лекарите не могат да достигнат до причината на това състояние.

Паренето, е толкова силно, че понякога пациентите, откриват кратко спасение в леден душ, който за кратко успокоява болката. Болката в скалпа, е съпроводена с обилен косопад, падане на косата заедно с корена й.

Лечението и контролирането на състоянието става, само чрез пълно елиминиране на глутеновите храни и добавки от храненето ви, премахването на алкохола, газирано, кафе и всякакви продукти за кожа и тяло, в които има глутен.

Състоянието, е много рядко и поради това, често лекарите не откриват истинската причина. (източник)

Добрата новина, е че чрез премахване на глутена, косата започна да расте отново.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button