Здравни проблеми

Какво е глутен ? 10 симптома на глутенова непоносимост

Глутенът е общо наименование за протеините, които се намират в пшеницата (житни култури, твърди, еммер, грис, шлам, марина, фроро, грамам, камутар и кашкавал), ръж, ечемик и тритикале – кръстоска между пшеница и ръж.

Глутен помага на храните да запазят своята форма, действайки като лепило, което държи храната заедно. Глутенът може да се намери в много видове храни, дори такива, които не бихте очаквали.

Какво е глутенова непоносимост ?

Глутенова непоносимост е нежелани реакции към глутен, протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж.

Цьолиакия е най-тежката форма на непоносимост към глутен.

Това е автоимунно заболяване, което засяга около 1% от населението и може да доведе до увреждане на храносмилателната система .

Обаче, 0,5-13% от хората могат да имат чувствителност, различна от цьолиакия към глутен, по-лека форма на непоносимост към глутен, която все още може да причини проблеми .

И двете форми на непоносимост към глутен могат да причинят широко разпространени симптоми, много от които нямат нищо общо с храносмилането.

Какви са симптоми на непоносимост към глутен ? 

Симптоми обхващат широк спектър от състояния и проблеми със здравето, които може да имате от тази непоносимост.

Ето 10-те основни признаци и симптоми на непоносимост към глутен.

1. Подуване на корема

Подуване на корема е, когато се чувствате така, сякаш коремът ви е подут или пълен с газ, след като сте яли. Това може да ви накара да почуствате тежест в корема.

Въпреки че подуването на корема е много често и може да има много обяснения, то може да е и признак на непоносимост към глутен.

Всъщност усещането за подуване е една от най-често срещаните оплаквания на хора, които са чувствителни или непоносими към глутен .

Едно проучване показа, че 87% от хората, които са подозирали, че не чувствителността към глутен са имали такова подуване.

2. Коремна болка

Коремна болка е много често и може да има многобройни обяснения.

Това обаче е най-честият симптом на непоносимост към глутен .

До 83% от тези с непоносимост към глутен изпитват коремна болка и дискомфорт след хранене с глутен .

3. Главоболие

Много хора изпитват от време на време главоболие или мигрена.

Мигрена е често срещано състояние, като 10-12% от западното население ги изпитва редовно.

Интересно е, че проучванията показват, че хората с непоносимост към глутен могат да бъдат по-податливи на мигрена, отколкото други .

Ако имате редовни главоболия или мигрена без някаква видима причина, може да сте чувствителни към глутен.

4. Чувство за умора

Усещането за умора е много често и обикновено не е свързано с никаква болест.

Ако обаче постоянно се чувствате много уморени, трябва да проучите възможността за основната причина.

Чувствителните към глутен индивиди са много податливи на умора и умора, особено след консумирането на храни, съдържащи глутен.

Изследванията показват, че 60-82% от хората с непоносимост към глутен често изпитват умора.

Освен това непоносимостта към глутен може също да причини анемия на желязо-дефицита, която на свой ред ще причини повече умора и липса на енергия.

5. Кожни проблеми

Чувствителността към глутен може да повлияе и на кожата ви.

Полово състояние на кожата, наречено херпетиформен дерматит, е кожна проява на цьолиакия .

Всеки, който има заболяването, е чувствителен към глутен, но при по-малко от 10% от пациентите се наблюдават симптоми на храносмилателната система, които показват, че се наблюдават цьолиакия.

Освен това, няколко други кожни заболявания са показали подобрение по време на диета без глутен. Те включват :

 • Псориазис: възпалително заболяване на кожата, характеризиращо се с лющене и зачервяване на кожата.
 • Алопеция ареата: Автоимунно заболяване, което се появява като загуба на коса без белези .
 • Хронична уртикария: състояние на кожата, характеризиращо се с повтарящи се, сърбящи, розови или червени лезии с бледо центрове .

6.  Депресия

Депресията засяга около 6% от възрастните всяка година. Симптомите могат да бъдат много увреждащи и включват чувство на безнадеждност и тъга.

Хората с храносмилателни проблеми изглеждат по-склонни към тревожност и депресия в сравнение със здрави индивиди.

Това е особено често срещано сред хората, страдащи от цьолиакия.

Има няколко теории за това как непоносимостта към глутен може да доведе до депресия. Те включват:

 • Анормални нива на серотонин: Серотонинът е невротрансмитер, който позволява на клетките да комуникират. Той е известен като един от „щастието“ хормони. Намалените количества от него са свързани с депресия .
 • Глютен екзорини: Тези пептиди се образуват по време на смилането на някои от глутеновите протеини. Те могат да възпрепятстват централната нервна система, което може да повиши риска от депресия (42).
 • Промени в чревната микрофлора: Повишените количества вредни бактерии и намалените количества полезни бактерии могат да засегнат централната нервна система, което увеличава риска от депресия.

7. Желязо-дефицитна анемия

Желязо-дефицитната анемия е най-често срещаният хранителен дефицит в света и причинява анемия при 5% и 2% от американските жени и мъже, съответно .

Дефицитът на желязо предизвиква симптоми като нисък кръвен обем, умора, задух, замайване, главоболие, бледа кожа и слабост .

При заболявания на цьолиакия абсорбцията на хранителни вещества в дебелото черво е нарушена, което води до намаляване на количеството желязо, което се абсорбира от храната.

Анемията с дефицит на желязо може да бъде сред първите симптоми на цьолиакия, които Вашият лекар забележи .

Последните проучвания показват, че недостигът на желязо може да бъде значителен както при деца, така и при възрастни с цьолиакия.

8.Безпокойство

Тревожността може да засегне 3-30% от хората по света .

Това включва чувство на тревога, нервност, безпокойство и възбуда. Освен това, тя често върви ръка за ръка с депресията .

Индивидите с непоносимост към глутен изглеждат по-податливи на тревожност и паническо разстройство, отколкото здравите индивиди.

Освен това, едно проучване показа, че до 40% от лицата с саморегулирана чувствителност към глутен заявяват, че редовно са изпитвали безпокойство.

9. Автоимунни заболявания

Цьолиакия е автоимунно заболяване, което кара имунната Ви система да атакува храносмилателния тракт, след като консумирате глутен .

Интересното е, че това автоимунно заболяване ви прави по-склонни към други автоимунни заболявания, като например автоимунно заболяване на щитовидната жлеза .

Освен това, автоимунните нарушения на щитовидната жлеза могат да бъдат рисков фактор за развитие на емоционални и депресивни разстройства .

Това също така прави челиакия по-честа при хора, които имат други автоимунни заболявания, като диабет тип 1, автоимунни чернодробни заболявания и възпалителни заболявания на червата (61).

Въпреки това чувствителността към не-целулиев глутен не е свързана с повишен риск от автоимунни заболявания, малабсорбция или хранителни недостатъци.

10. Болки в скалпа / горящ скалп

Това е рядко срещан проблем, който трудно бива откриван от лекари и може да доведе до силен косопад. Състоянието се нарича “ burning scalp syndrome„, което е причинено от силната алергична реакция на организма към глутен.

Съпроводено е със силна болка в скалпа, която наподобява болката от изгаряне.

Този синдром е много тежък и се отразява на физическото и психическото състояние на човек, породено от силната болка и често пъти, в това, че лекарите не могат да достигнат до причината на това състояние.

Паренето, е толкова силно, че понякога пациентите, откриват кратко спасение в леден душ, който за кратко успокоява болката. Болката в скалпа, е съпроводена с обилен косопад, падане на косата заедно с корена й.

Лечението и контролирането на състоянието става, само чрез пълно елиминиране на глутеновите храни и добавки от храненето ви, премахването на алкохола, газирано, кафе и всякакви продукти за кожа и тяло, в които има глутен.

Състоянието, е много рядко и поради това, често лекарите не откриват истинската причина. (източник)

Добрата новина, е че чрез премахване на глутена, косата започна да расте отново.

Каква е диетата без глутен ?

Диета без глутен е диета, която изключва протеиновия глутен .

Бездънната диета е от съществено значение за управлението на признаците и симптомите на цьолиакия и други медицински състояния, свързани с глутена. Диета без глутен обаче е популярна сред хората без медицински състояния, свързани с глутен. Твърдените ползи от диетата са подобряване на здравето, загуба на тегло и повишена енергия.

Повечето клинични проучвания относно диети без глутен са проведени с хора, страдащи от целиакия. Следователно, има малко клинични доказателства за ползите за здравето от безглутенова диета в общата популация.

Диета без глутен изисква внимателно внимание както на съставките на храните, така и на хранителното им съдържание.

Позволени пресни храни

Много храни, които естествено не съдържат глутен, могат да бъдат част от здравословното хранене:

 • Плодове и зеленчуци
 • Фасул, семена и ядки в техните естествени, необработени форми
 • яйца
 • Лесно, необработено месо, риба и домашни птици
 • Повечето нискомаслени млечни продукти

Зърнени храни, нишестета или брашна, които можете да включите в диета без глутен включват:

 • амарант
 • тропическо растение
 • елда
 • Царевица и царевично брашно
 • лен
 • Брашна без глутен (ориз, соя, царевица, картофи, боб)
 • Hominy (царевица)
 • просо
 • Киноа

Избягвайте всички храни и напитки, които съдържат следното:

 • пшеница
 • ечемик
 • ръжен
 • Тритикале (кръстоска между пшеница и ръж)
 • Овес (в някои случаи)

Докато овесът естествено е без глутен, те могат да бъдат замърсени по време на производството с пшеница, ечемик или ръж. Овесът и овесените продукти, етикетирани без глутен, не са кръстосано замърсени. Някои хора, страдащи от непоносимост към глутен, обаче, не могат да търпят овес.

Ако състоянията са по тежки, както е при „горящ скалп“, е препоръчително да се премахнат всички въглехидрати и зърнени храни.

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close