Масло от вечерна иглика: Пълнее ли се от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика има невероятни ползи за здравето, така че може да се изненадате да научите за въздействието, което може да има върху хормоните ви, кожата, космите и костите.

Местните американци и европейските заселници използват иглика, дива цветя, която расте в Източна и Централна Северна Америка, за храна.

Семената на цветята се събират и студено се пресоват за масло ; маслото е капсулирано за употреба с хранителни добавки, така че хората могат да се възползват от предимствата за здравето на маслото от вечерна иглика.

Маслото е с високо съдържание на есенциални мастни киселини – които осигуряват градивните елементи за клетъчните мембрани и различни хормони и хормоноподобни вещества.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е вечерна иглика  ?

масло-от-вечерна-иглика

Маслото от вечерна иглика се произвежда от семената на цветята на растение, родом от Северна Америка. Растението традиционно се използва за лечение на синини, хемороиди, храносмилателни проблеми и болки в гърлото.

Неговите лечебни ползи могат да се дължат на съдържанието на гама-линоленова киселина (GLA). GLA е омега-6 мастна киселина, открита в растителните масла.

Маслото от вечерна иглика обикновено се приема като добавка или се прилага локално. Прочетете, за да научите как маслото от вечерна иглика може да помогне за лечение на много общи здравословни условия днес.

Пълнее ли се от вечерна иглика: От научните данни, които може да открием на база научни проучвания, можем да кажем, че няма доказани резултати, че вечерната иглика води до пълнеене:

Лечение, действие, приложение

действие-масло-от-вечерна-иглика

Съществените мастни киселини са необходими за човешкото здраве, но тялото не може да ги направи – трябва да ги получите чрез храна. Наред с омега-3 мастни киселини, омега-6 мастните киселини играят решаваща роля в мозъчната функция, както и в нормалния растеж и развитие. ( проучване )

Вашето тяло се нуждае от здравословен баланс на есенциални мастни киселини, като омега-6, открит в вечерна иглика и омега-3, открит в рибеното масло. Консумирането на мазнини забавя абсорбцията, за да можем да продължим без да се чувстваме гладни; те също така действат като носители на важни мастноразтворими витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К. Диетични мазнини са необходими за превръщането на каротин в витамин А, за минерална абсорбция и за редица други процеси.

Маслото от вечерна иглика също има редица терапевтични свойства. Известно е, че тя спомага за намаляване на болката, свързана с ПМС, и намалява дразненето и условията на кожата. Маслото може да се използва и като противовъзпалително средство и се използва за лечение на проблеми с автоимунни заболявания. Ето 10 невероятни ползи от него:

1. Тя може да помогне за изчистване на акне

GLA в Маслото от вечерна иглика се смята, че помага за акне, като намалява възпалението на кожата и намалява броя на кожните клетки, които причиняват лезии. Тя също може да помогне на кожата да задържа влагата.

Според проучване от 2014 г. ЕПО може да помогне за облекчаване на хеилита, състояние, което причинява възпаление и болка в устните, причинени от акне на лекарството изотретиноин (Accutane).

В отделно проучване се установява, че дозата на GLA намалява както възпалителните, така и невъзпалителните акне лезии.

Как да използвате: Участниците в проучването за хелитит получават шест капсули от 450 милиграма (mg) от маслото 3 пъти дневно за общо 8 седмици.

2. Може да помогне за облекчаване на екземата

Някои държави, различни от Съединените щати, са одобрили Маслото от вечерна иглика ( ЕПО ) за лечение на екзема, възпалително състояние на кожата.

Според по-старо проучване GLA в Маслото от вечерна иглика може да подобри епидермиса на кожата. Систематичният преглед през 2013 г. обаче стига до заключението, че пероралното маслото от вечерна иглика не подобрява екземата и не е ефективно лечение. Прегледът не разглежда ефективността на актуалната ЕПО за екзема.

Как да използвате: В проучвания са взети 1 до 4 Маслото от вечерна иглика капсули два пъти дневно в продължение на 12 седмици. За да използвате локално, можете да приложите 1 милилитър (ml) 20% EPO върху кожата два пъти дневно за период до 4 месеца.

3. Тя може да помогне за подобряване на цялостното здраве на кожата

Според проучване от 2005 г. оралното добавяне на маслото от вечерна иглика помага за изглаждане на кожата и подобряване на нейната еластичност, влага, твърдост и устойчивост на умора. Според проучването, GLA е необходима за идеална структура и функция на кожата.

Тъй като кожата не може да произвежда самостоятелно GLA, изследователите вярват, че богатата на GLA ЕПО помага да се поддържа здрава кожа като цяло.

Как да използвате: Приемайте 500 mg EPO капсули 3 пъти дневно за период до 12 седмици.

4. Може да помогне за облекчаване на симптомите на PMS

По-старо проучване показва, че маслото от вечерна иглика е много ефективна при лечение на симптоми на предменструален синдром (ПМС) като депресия, раздразнителност и подуване на корема. Изследователите смятат, че някои жени изпитват PMS, защото са чувствителни към нормалните нива на пролактин в тялото. GLA се превръща в вещество в тялото (простагландин Е1), за което се смята, че помага да се предотврати пролактинът да задейства PMS.

Според проучване от 2010 г. добавка, съдържаща витамин В-6, витамин Е и маслото от вечерна иглика , е ефективна при облекчаване на ПМС. Въпреки това, не е ясно колко EPO изигра роля, тъй като систематичният преглед през 2009 г. не е показал, че ЕПО е от полза за PMS.

Как да използвате: За PMS вземете 6 до 12 капсули (500 mg до 6000 mg) 1 до 4 пъти дневно за период до 10 месеца. Започнете с възможно най-малката доза и увеличете необходимото, за да облекчите симптомите.

5. Тя може да помогне за намаляване на болката в гърдите

Ако усетите болка в гърдите, толкова тежка по време на Вашия период, че тя пречи на живота Ви, приемането на маслото от вечерна иглика може да помогне.

Според проучване от 2010 г. се смята, че GLA в маслото от вечерна иглика намалява възпалението и помага да се потиснат простагландините, които причиняват циклична болка в гърдите. Проучването установява, че приемането на ежедневни дози маслото от вечерна иглика и витамин Е в продължение на шест месеца намалява тежестта на цикличната болка в гърдите.

Как да използвате: Вземете 1 до 3 грама (g) или 2,4 мл ЕРО дневно в продължение на 6 месеца. Можете също така да приемате 1200 mg витамин Е в продължение на 6 месеца.

6. Може да намалите горещите вълни

Mаслото от вечерна иглика може да намали тежестта на горещите вълни, една от най-неприятните странични ефекти на менопаузата.

Според прегледа на литературата от 2010 г., няма достатъчно доказателства, че лекарствата, предлагани на борсата, като маслото от вечерна иглика, помагат за горещи вълни. По-късно проучване обаче стига до различно заключение. Изследването установява, че жените, които приемат 500 mg дневно от ЕРО за 6 седмици, са имали по-рядко, по-малко тежки и по-къси горещи вълни.

Свързана статияГорещи вълни – как да се справим с тях?

7. Може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане

Има някои доказателства, че маслото от вечерна иглика намалява кръвното налягане, но са необходими повече изследвания.

Според проучване от 2013 г. маслото от вечерна иглика намалява систолното кръвно налягане с 4%. Изследователите нарекоха намаляването „клинично значима разлика“.

Системният преглед през 2011 г. заключи, че няма достатъчно данни, за да се определи дали ЕПО помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане по време на бременност или прееклампсия, състояние, което причинява опасно високо кръвно налягане по време и след бременността.

Как да използвате: Приложете стандартна доза от 500 mg маслото от вечерна иглика два пъти дневно под наблюдението на Вашия лекар. Не приемайте други добавки или лекарства, които могат да понижат кръвното Ви налягане.

Жените също са имали подобрени белези за социална активност, отношения с другите и сексуалност на въпросник за това как горещите вълни влияят върху ежедневието.

Как да използвате: Приемайте 500 mg ЕРО два пъти дневно в продължение на 6 седмици.

8. Може да помогне за подобряване на здравето на сърцето

Сърдечните заболявания убиват повече от 600 000 души в Съединените щати всяка година. Стотици хиляди други живеят с това състояние. Някои хора се обръщат към естествени средства, като маслото от вечерна иглика, за да помогнат.

Според проучване от 2014 г. върху плъхове, маслото от вечерна иглика е противовъзпалително и спомага за намаляване на холестерола в кръвта. Повечето хора със сърдечни заболявания имат възпаление в организма, въпреки че не е доказано, че възпалението причинява сърдечни заболявания.

Как да използвате: Под лекарско наблюдение вземете 10 до 30 ml ЕРО за 4 месеца за цялостно сърдечно здраве. Употребявайте с повишено внимание, ако приемате други лекарства, които засягат сърцето.

9. Тя може да помогне за намаляване на нервната болка

Периферната невропатия е често срещана нежелана реакция при диабет и други състояния. По-старите проучвания показват, че приемането на линоленова киселина спомага за намаляване на симптомите на невропатия като чувствителност към горещи и студени тръпки, изтръпване, изтръпване и слабост.

Как да използвате: Вземете EPO капсули, съдържащи 360 до 480 mg GLA дневно до 1 година.

10. Може да помогне за облекчаване на костната болкa

Костната болка често е причинена от ревматоиден артрит, хронично възпалително заболяване.

Според систематичен преглед през 2011 г. GLA в ЕПО има потенциала да намали болката от ревматоиден артрит, без да причинява нежелани странични ефекти.

Как да използвате: Вземете 560 до 6000 mg ЕРО дневно в продължение на 3 до 12 месеца.

Странични ефекти и рискове от вечерна иглика

ЕПО обикновено се счита за безопасна за повечето хора да използват краткосрочно. Безопасността на дългосрочната употреба не е определена.

Допълненията не се наблюдават за качеството от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. Когато избирате EPO, изследвайте добавката, както и компанията, продаваща продукта.

Нежеланите реакции обикновено са леки и могат да включват:

Взимането на възможно най-малко количество може да помогне за предотвратяване на странични ефекти.

В редки случаи ЕРО може да причини алергична реакция. Някои симптоми на алергична реакция са:

  • възпаление на ръцете и краката
  • обрив
  • затруднено дишане
  • хрипове

Ако приемате разредители на кръвта, ЕРО може да увеличи кръвотечението. Маслото от вечерна иглика може да понижи кръвното налягане, така че не го приемайте, ако приемате лекарства, които понижават кръвното налягане или разредители на кръвта.

Локалната маслото от вечерна иглика често се използва за подготовка на шийката на матката за раждане.

Но според клиниката „Майо“, едно проучване съобщава, че маслото от вечерна иглика перорално забавя дилатацията и причинява по-продължителен труд.

Няма достатъчно изследвания за ЕПО, за да се определи тяхната безопасност при употреба по време на бременност или кърмене.

Обобщение

Има доказателства, че ЕПО може да се възползва от някои условия самостоятелно или като допълнителна терапия, но са необходими повече изследвания. Докато присъдата не стане ясна, маслото от вечерна иглика не трябва да се използва на мястото на лечебния план, препоръчан от Вашия лекар.

Няма стандартно дозиране за маслото от вечерна иглика. Повечето препоръки за дозиране се основават на това, което е било използвано в изследванията. Говорете с Вашия лекар или обучен природолекар, за да прецените рисковете и ползите от такава ЕПО и да получите съвети за правилната доза за Вас.

За да намалите риска от нежелани реакции, винаги използвайте възможно най-ниската доза. Ако започнете да имате необичайни или постоянни нежелани реакции, преустановете употребата и се консултирайте с Вашия лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button