Шафранов минзухар: Как се отглежда и каква е цената през 2021?

Шафранът принадлежи към семейството на ириса и има многобройни приложения през хилядолетия.

Още от писанията на Гален и Хипократ, шафранът е споменат като медицинско лечение на кашлица, настинки, стомашни заболявания, безсъние, кървене от матката, скарлатина, сърдечни проблеми и метеоризъм.

Каква е цената на Шафрановия минзухар през 2021 ?

Сред всички подправки от различните световни региони, цената на шафрана е известна като най-високата.

Сред най-скъпите също е перуанско чили, известно като Charapita. 

И, цената на тази пиканктна подправка е около 26 000 USD за килограм. 

Както и да е, професионалистите в този бранш класираха Шафрана като най-скъпата подправка. Цената на шафрана зависи от качеството на шафрана и за 1 килограм и то струва 3500 до 160000 щатски долара !!!

Несъмнено тази цена зависи от произхода, чистотата и вида на предлагания шафран. 

Сега, нека научим как се отглежда.

Как се отглежда Шафранов минзухар?

Всъщност повечето земеделци, гледащи шафран използват традиционните начини за отглеждане на шафран.

Следователно можете да намерите в Интернет, като потърсите „как да отглеждате шафран на закрито“, „как да отглеждате шафран в саксии“ и т.н.

Въпреки това, най-важните елементи за събиране на висококачествен шафран е растителната генетика, времето и почвата. 

По-специално, тези три елемента правят качеството на шафрана различно за всеки регион и определят цената му.

Например, много трудно е да се постигнат характеристики на персийския шафран при този шафран в Испания и т.н. 

Но ако създадете същите условия в оранжерията, това не е невъзможно. 

Разбира се, като се използват персийски луковици на шафран

Защо шафранът е толкова скъп ?

Тъй като отглеждането и събирането на реколтата все още се извършва, както е било от древни времена: на ръка.

Възрастните жени в селата обикновено са натоварени с тази задача да премахнат шафроните „нишки“. Това са около 4,500 цветя на минзухари, за да се събере една унция от шафран.

Разбира се, високата цена е магнит за производителите. Индийски шафран или композита е един от тях, по-бледо червена версия.

Предполага се, че закупуването на шафран в местния супермаркет може да не донесе най-пресния продукт.

По-добър вариант би могъл да бъде получаването му от специализиран хранителен магазин за етнически специалитети.

Една от най-големите причини, е невероятните ползи, може да ги намерите в статията ни ползи за здравето от Шафран.

Но се уверете, че това е действително шафран, който купувате, защото има и „ливаден шафран“ (Colchicum autumnale), който, макар и използван като лекарство, може да бъде доста токсичен, затова трябва да бъде строго избягван.

Как да познаем истинският шафран ?

Тъй като е много трудоемка работа за да се получи един килограм шафран, търговията обикновено е пълна с вещества, които много приличат на истински шафран.

Санджай Райна, доставчик на хубава храна „Кашмир“, посочва, че истинският шафран трябва да има сладка миризма. Потопете малко шафран във във водата и докато реалните и фалшивите ще извлекат цвета си във водата, истинският шафран ще остане пурпурен, докато другите ще й предадат бял цвят.

Може също така да си купите и изветрял шафран, който не е бил продаден навреме. Очевидно е, че не е необичайно да се смесват фалшив и истински шафран заедно. Също така не е изненада да държите шафроновите влакна по-влажни, отколкото би трябвало, защото водата ги прави тежки.

Изследвания върху шафран

Известно е, че екстрактът от шафран е способен да инхибира и / или забавя растежа на тумори в различни експериментални модели.

Локалното приложение инхибира рака на кожата втори етап и оралното приложение на саркома на меките тъкани, извлечен от екстракта от шафран, и инхибира растежа на туморни клетки при мишки.

Няколко комбинирани проучвания показват, че шафронът може също да бъде обещаващ агент за намаляване на страничните ефекти от цисплатина (ранен, често използван рак наркотици), включително нефротоксичност (токсичност в бъбреците).

В друго проучване шафранът се изследва за ефектите му върху алуминиевата токсичност и е установено, че значително повтаря вредните алуминиеви индуцирани симптоми, като загуба на паметта и неврологични разстройства.

Шафроновите екстракти подобряват липидната пероксидация (важна за инхибиране на заболяванията в тялото) и нивата на глутатион, които функционират при разрушаването на свободните радикали. Учените заключават това.

Готвене със шафран

Шафранът се появява в мавритански, средиземноморски и азиатски кухни. Най-често срещаната му функция е оцветяването на оризовото жълто, както при празничните индийски гозби и ризото Миланезе, където неговата деликатна природа го прави най-известната италианска царевица.

Той се съчетава добре с риба и морски дарове, скандален като ключов елемент от Испания паеля, както и буйабайа. В Англия шафранът е най-добре познат за използването му в корншалски шафрански кифли, където е съчетан със сушени плодове в маргарита.

Ползи за здравето от Шафран

1. Защитава от рак

Шафранът съдържа тъмно оранжев, водоразтворим каротин, наречен кроцин, който е отговорен за голяма част от златния цвят на шафрона.

Установено е, че кроцин предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в редица различни видове човешки ракови клетки, левкемия, карцином на яйчниците, аденокарцином на дебелото черво и сарком на меките тъкани.

Изследователи в Мексико, които са изучавали екстракт от шафран, са открили, че шафранът и неговите активни компоненти показват способност да инхибират човешките злокачествени клетки. Не само, че подправката потиска клетките, които са станали ракови, но няма такъв ефект върху нормалните клетки и всъщност стимулира тяхното образуване и това на лимфоцитите [имунни клетки, които помагат да унищожат раковите клетки

 Свързана статияРак: факти, причини, симптоми и изследвания

2. Насърчава запазването на ученето и паметта

Последните проучвания също така показват, че екстрактът от шафран, по-специално неговият кроцин, е полезен при лечението на умствено увреждане, свързано с възрастта. В Япония шафранът е капсулиран и се използва за лечение на болестта на Паркинсон, загуба на паметта и възпаление.

3. При забавен пубертет

При развитите момичета шафранът има общ стимулиращ ефект. Шифърът от шафран, натрошен в лъжица мляко, е полезен за стимулиране на хормоните и за постигане на желания ефект.

4. За да се увеличи жизнеността

При ниско либидо шафранът помага като сексуален стимулант и може да се консумира в доза на щипка в чаша мляко в леглото.

5. При косопад

Шафранът, смесен в сладник и мляко, прави ефективно локално приложение за предизвикване на растежа на косата при алопеция.

Обобщение

Шафранът е малък, блестящ, многогодишен подправка, член на семейството на лилиите. За да се произведе шафран, стигмата (частта от цветята, която хваща цветен прашец) трябва да бъде внимателно подбрана, изрязана от бял стил и след това внимателно поставена върху сито и излекувана над топлината, за да се задълбочи вкуса – процес толкова трудоемък, че шафранът е най-скъпата подправка в света.

В момента шафранът се произвежда в Иран, Гърция, Мароко, Испания, Кашмир и Италия, а също и в България.. Иран е най-важният производител на шафран по отношение на обема и качеството, а Испания е най-големият вносител на подправката.

Ползите за здравето са огромни и не простират само до изброените по-горе.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button