Ползи на Шафран – Виж 10-те Незаменими ползи

Шафранът е най-скъпата подправка в света – с 1 килограм (450 грама) струва между 500 и 5000 щатски долара.

Причината за неговата висока цена е трудоемкият метод за прибиране на реколтата, което прави производството скъпо.

Шафранът се добива ръчно от цветето Crocus sativus, обикновено известно като „шафран крокус“. Терминът „шафран“ се отнася за структурите или стигмата, подобна на нишката на цветето.

Произхожда от Гърция, където е била почитана заради лечебните си свойства. Хората са яли шафран, за да засилят либидото, а сега и клинични проучвания го казват

Прочетете статията до край и ще научите за 10 впечатляващи ползи за здравето от него.

Защо шафранът е най-скъпата подправкa в света?

Произвежда се от шафранско цвете (Crocus sativus). Това са всъщност сухите тичинките (които са вътрешността на цветето, което улавя прашец) и има дълбок кестеняв цвят и сладък вкус.

Tичинките може да се вземе само ръчно, тъй като машините не са достатъчно деликатни.

Нуждаете се от 250 000 тичинки, за да направите само половин килограм шафран, затова и неговата цена е висока, но ви е нужна само от щипка, тъй като е много силна.

Как една унция шафран е по-скъпа от златото

Минзухарът е от Югозападна Азия и някои райони на Европа. Въпреки, че често се събират, за да бъдат използвани като подправка за готвене или за ароматизиране на чай, е известно също, че има много ползи за здравето като билково допълнение.

Шафранът е загубил част от популярността си като подправка, дължаща се на по-често срещаните и достъпни билки и подправки, но все още остава като билкова добавка поради многобройните си медицински ползи.

Много хора не знаят многобройните ползи за здравето, които могат да получат от използването на шафран, като билкова добавка. Заболявания, за които се използва са многобройни .

По-долу е даден списък на някои от най-честите заболявания, при които може да помогне с добавка от билков шафран.

Научно доказани ползи за здравето от шафран

Ето и някой от ползите му, които се основават на проучвания и клинични тестове:

1. Мощен антиоксидант

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – молекули, които защитават клетките ви от свободни радикали и оксидативен стрес.

Забележимите шафранови антиоксиданти включват кроцин, кроцетин, сафранал и каемпферол (лабораторно изследване).

Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти и са отговорни за червения цвят на шафрана. И двете съединения могат да имат антидепресантни свойства, предпазват мозъчните клетки от прогресивно увреждане, подобряват възпалението, намаляват апетита и подпомагат загубата на тегло ( линк към проучване).

Пафранал придава на шафрана своя подчертан вкус и аромат. Изследванията показват, че може да помогне за подобряване на вашето настроение, памет и способност за запомняне, както и да защити мозъчните ви клетки от оксидативен стрес.

Шафранът е богат на растителни съединения, които действат като антиоксиданти, като кроцин, кроцетин, сафранал и каемпферол. Антиоксидантите помагат да защитите клетките си от оксидативен стрес.

2. Може да подобри настроението и да лекува депресивните симптоми

Шафранът е наречен „подправка на слънцето.“

Това не се дължи само на отчетливия й цвят, но и защото може да ви помогне на настроението Ви.

В преглед на пет проучвания, добавките на шафран са били значително по-ефективни от плацебо при лечение на симптоми на умерена депресия .

Други проучвания установяват, че приемът на 30 mg шафран дневно е също толкова ефективен, колкото Fluoxetine, Imipramine и Citalopram – конвенционални методи за лечение на депресия.

Освен това, по-малко хора са имали нежелани реакции от шафран в сравнение с други лечения (надежден източник).

Нещо повече, изглеждат, че венчелистчетата на шафран и стигмата, подобна на конец, са ефективни срещу лека до умерена депресия ( проучване ).

Шафранът може да помогне за лечение на симптоми на лека до умерена депресия, но са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят определени препоръки.

3. Може да намали симптомите на Предменструален синдром

Предменструален синдром (ПМС) е термин, който описва физически, емоционални и психологически симптоми, възникващи преди началото на менструалния период.

Проучванията показват, че шафранът може да помогне за лечението на симптомите на ПМС.

При жени на възраст 20–45 години, приемането на 30 mg шафран дневно е по-ефективно от плацебо при лечение на симптоми на ПМС, като раздразнителност, главоболие и болка (клинично проучване).

Друго проучване установи, че просто миришенето на шафран в продължение на 20 минути спомага за намаляване на симптомите на ПМС като тревожност и понижаване на нивата на хормона на стреса кортизол .

Както яденето, така и мирисът на шафран изглежда помага за лечение на симптоми на ПМС, като раздразнителност, главоболие, копнеж, болка и безпокойство.

4. Засилва имунна система

Въпреки че хората често мислят за подправката, че е нищо друго освен за ароматизатори за храни, те не подозират за някои важни хранителни вещества, включително такива като витамин С.

Аскорбиновата киселина е толкова важна за човешкото здраве, тъй като стимулира производството на  имунната система

Кръвните клетки, са първата бариера за  защита срещу заболяване, а също така е от решаващо значение за производството на колаген, който е необходим за клетъчното производство в тялото и допринася за заздравяване на рани, мускулен растеж,з кръвоносни съдове и тъканното производство.

5. Помощ при астма

Астмата може да бъде наистина сериозен проблем за много хора. Това може да направи много трудно дишането.

Причината трудното дишане,  е защото дробовете ви се възпаляват.

Когато вашите бели дробове се възпалят, вашите дихателни пътища започват да се ограничават, което води до по-малко въздух.

Шафранът ви помага да изчистите дихателните пътища, което ви улеснява при дишане

Свързаната статияАстма – Симптоми, Причини, Диагноза и Лечение на Астма

6. За диабет

Значителните нива на мангана могат да помогнат на тялото да оптимизира нивата на кръвната си захар.

Диабетът е едно от най-опасните и широко разпространени болести в нашия свят днес, засягащи милиони хора по целия свят.

Регулирайки нивата на кръвната Ви захар, инсулин и глюкоза, можете ефективно да предотвратите появата на диабет тип II или да управлявате симптомите, ако вече страдате от това заболяване.

7. За проблеми със сънят

Ако сте човек, който има проблеми със съня, използването на билкова добавка с шафран също може да ви помогне да избегнете тези неспокойни или безсънни нощи.

Най-добрият начин да използвате шафрана,  спите, е да го смесите с малко мляко или чай , а след това да го пиете преди лягане.

8. Подобрява Артериосклероза

Артериосклерозата е много опасно състояние, при което артериите започват да се втвърдяват.

Когато артериите ви втвърдят, имате проблеми с транспортирането на необходимото количество кислород за различните части на тялото.

Тъй като това заболяване не е лесно да се открие в ранните етапи, важно е да се вземат предпазни мерки в началото.

Тук е мястото, където  се използва  шафран като билково допълнение. Билкова добавка с  шафран може да намали шансовете за получаване на артериосклероза.

Шафранът действа като стимулант и антиоксидант, който помага да се увеличи кръвната циркулация в тялото.

9. Заздравява костите

Някои от минералните и органичните съединения в шафрана са свързани с оптимизираното поглъщане на хранителни вещества, особено на калций.

Чрез увеличаване на количеството калций, което тялото ни може да поеме от храната, имаме по-голям шанс да подобрите костната минерална плътност и да предотвратим появата на състояния като остеопороза и други дегенеративни заболявания, свързани с възрастта.

10. Менструално облекчение

За жени, които имат такива проблеми, могат да вземат шафран, за да подпомогне за регулирането на менструацията им.

Билкови добавки  с шафран,  може да помогнат за предизвикване на менструация, както и да помогне за облекчаване на болката, която е свързана с периоди.

Заедно с периода на облекчение, шафранът може също да помогне за намаляване на хроничното кървене на матката.

Цена на шафрана

Цената на шафрана е различна, защото минава през много процеси и прекупвачи.  Например 0,1 грама шафран струва 6 лева в супермаркетите, но шафранът в здравословните магазини може да струва до 12 лева за 0,1 грама шафран.

Долните точки дават кратък преглед на това колко скъп е шафран към  януари 2017 г .:

  • Супермаркети – в които има контрол на качеството „нормалния ирански шафран“, който частично е обявен за испански- за 0.1 грама шафран струва около 6 (60 лв на грам).
  • Магазини / аптеки – Там е много добро качество и обикновено там е с  ирански шафран или истински органичен шафран от Гърция или Нова Зеландия. Там би ви струвало приблизително 12 лв. за 0,1 грама шафран (120 лв. на грам).
  • Пазари – Цената на грам в обикновените дни  и пиковите сезони като Коледа варира изключително. 1 грам  шафран от Иран ще струва 22 лв. А за частично испанския шафран ще струват около 7 лв. (0,1 грама) или 70 лв на грам.
  • Интернет –  предлага най-големите колебания в цените. Можете да закупите в някои онлайн магазин 1 грама шафранови нишки в насипни опаковки за 100 лв (5 лв. за 0.1 грам) (първокласно качество). Има и други онлайн магазини за подправки с цени от около 20 лв на грам или може би дори 16 лв за някой ирански шафран.

Съвети за потребителя: Интернет предлага качествени продукти на много разумна цена и качеството често е по-добро от това в супермаркета. Внимавайте за  доставчиците и ги проверете преди да поръчате.

Рискове, предпазни мерки и дозировка

Шафранът обикновено е безопасен с малко до никакви странични ефекти.

В стандартните количества за готвене изглежда, че шафранът не предизвиква неблагоприятни ефекти при хората.

Като хранителна добавка хората спокойно могат да приемат до 1,5 грама шафран на ден. Доказано е обаче, че само 30 mg шафран на ден са достатъчни, за да извлекат ползите за здравето си ( Достоверен източник ).

От друга страна, високите дози от 5 грама или повече могат да имат токсични ефекти. Бременните жени трябва да избягват високи дози, тъй като това може да причини спонтанен аборт (клинично проучване).

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

    • Gohari Ar, Преглед на шафран, фитохимикали и лечебни свойства. ( 2013, 7 януари) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23922458
    • Lax P, Естествените съединения от шафран и мечка жлеза предотвратяват загубата на зрение и регенерацията на ретината. ( 2015, юли ) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26263962
    • Систематичен преглед и мета-анализ на клинични изпитвания относно ефективността и безопасността на шафран (Crocus sativus) при еректилна дисфункция и параметри на спермата. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29881706

Актуализация на статията на 2 октомври 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button