10 страшни причини за подут Стомах: Причини, Лечение, симптоми

Подуване на корема е толкова често срещано в наши дни, че е наречено „епидемия“.

Храната на повечето хора, високи нива на стрес, необходимост от ежедневни лекарства и излагане на различни замърсители, не е чудно, че страдат от някакъв вид подуване на стомаха.

Според клинично проучване 54% от хората с подут стомах съобщават, че симптомите влияят на ежедневните им дейности и 43% трябва да прибягнат до употребата на лекарства

Подуване на корема понякога може да означава сериозни здравословни проблеми, които се крият под повърхността.

Това е един от най-честите симптоми на кандида и води до други проблеми като храносмилателно разстройство, автоимунна реакция, алергия или дори рак в някои случаи.

Симптомите на подуване на стомаха

Просто казано, да бъдете „подути“ е усещането, че имате вграден газ в храносмилателната система, което прави стомаха ви да изпъква неудобно.

Някои хора дори се хвалят наоколо и се шегуват, че „изглеждат бременни“, когато тяхното подуване става много лошо.

Наличието на подут стомах е различно от натрупването на действителна мастна маса около стомаха,

Тъй като подуване на корема е временно и най-вече е причинено от запушване на въздуха около корема ви, което го разпръсква навън.

За щастие, в някои случаи подуване на корема не е нещо, за което да се тревожим. Обикновено то може да бъде изчистено, като направите някои прости промени в диетата и рутинните си, макар и не винаги.

Заедно с чувство на пълнота, газ и подут стомах, трябва да проверите дали подутият ви стомах се появява едновременно с други симптоми в тялото. 

Това може да ви подскажа какво причинява проблема и дали може да бъде достатъчно сериозно, за да се гарантира посещение на лекар.

Когато се чувствате подути, проверете за други симптоми, включително:

 • Треска
 • Кожни обриви или копривна треска
 • Водни очи, сърбеж в гърлото и други признаци на алергична реакция
 • Запек или диария
 • Повръщане или гадене
 • Кръв в урината или изпражненията
 • Неволно загуба на тегло
 • Болка около лимфните възли, включително в слабините, гърлото или под мишниците
  умора
 • Мозъчна мъгла и концентрация на неприятности
 • Нередовни периоди
 • хемороиди

Подуването на стомаха, може да е причинено от целиакия

Какво причинява подуване на стомаха?

Може да се чудите какво причинява подут стомах. Има няколко случая на различни причини, поради които може да се развие подуване на стомаха – алергии, хормонални дисбаланси, нарушения на щитовидната жлеза, проблеми с червата и др.

Самото подуване обикновено е проблем с храносмилането.

Течностите не могат да се натрупват в стомаха, въпреки че може да сте подути и да имате задържане на вода в други части на тялото си (като глезените, лицето и краката), като същевременно имате стомашно подуване, ако имате състояние, което причинява и двете.

Според изследване на световната организация на Синдромът на раздразненото черво в световен мащаб се смята, че 10-15% от населението има подут стомах.

Причини за подут стомах

Коремът ви може да бъде подут по различни причини. Те варират от хранене твърде много до бременност. Само вашият лекар ще може да определи точната причина за подутия ви корем.

Честа причина за подуване на корема е газовете.

Поглъщането на въздух като част от нервен навик или от консумацията на храни с високо съдържание на фибри може да доведе до производство на газ.

Ако не пуснете този газ, това може да доведе до подуване на корема.

1. Храносмилателни нарушения

Храносмилателни нарушения

Повечето хора, които се занимават с различни функционални стомашно-чревни нарушения.

Като IBS, улцерозен колит и колаиаева болест, имат подуване на корема, газове, раздуване и други симптоми.

Някои проучвания показват, че подуване на корема се наблюдава при 23% до 96% от хората с IBS, 50% при функционална диспепсия и 56% при хроничен запек.

Свързана статияКолит: Симптоми, видове, причини, съвети за хранене и лечение

2. Задържане на течности (наричано едем или асцит)

Понякога телесни течности могат да се съхраняват около тялото, включително близо до областта на корема или таза.

Може също да забележите, че бижутата и дрехите стават по-тесни, допълнително набъбване и болка около ставите или стягане в кожата.

Това може да се дължи на чернодробно заболяване в някои случаи или рядко дори при рак. 

Проверете за други признаци на чернодробна недостатъчност или хепатит

3. Дехидратация причинява подут стомах

Винаги ли забелязвате деня, след като вече сте яли солени храни или пиете алкохол, за да станете дехидратирани и подути като резултат?

Може да изглежда неумишлено, но колкото повече вода пиете (или консумирате във вода-тежки храни) толкова сте по-хидратирани, толкова по-малко подуване е вероятно да имате .

Дехидратацията и електролитните дисбаланси спират храносмилането и затрудняват „да останат редовни“.

Когато тялото ви се опитва да се възстанови от това, че сте дехидратирани, тя държи на излишната вода, за да предотврати повторението на ситуацията отново – плюс може да се окажете, че сте запек.

Това означава, че когато пиете най-накрая повече течности, вероятно ще ги съхранявате около средната си секция и ще се чувствате допълнително подпухнали.

4. Запек

Това може да е най-очевидната причина да имате подут стомах – трябва да отидете в банята! Запекът може да доведе до изпразване на изпражненията в червата, оставяйки ви трудно чувство на стомаха, болка, дискомфорт и газ.

Най-големите причини за запек включват яденето на твърде малко влакнини, не пиене на достатъчно вода.

5. Хранителни алергии или чувствителност

алергия и подут стомах

Често хранителните алергии, чувствителността или непоносимостта (като непоносимост към лактоза) са често срещани причини за подуване на корема.

Храните, които причиняват газ, включват млечни продукти, храни, съдържащи глутен (най-много хляб, тестени изделия, рула, зърнени храни и т.н.) и някои видове въглехидрати, наречени FODMAPs.

Съществуват десетки други възможни хранителни алергии (като черупчести медки, ядки, яйца), но вероятно ще знаете дали това е това, с което реагирате, тъй като обикновено симптомите са по-забележими.

FODMAPs може да бъде трудно да се изключи, тъй като има толкова много различни видове и всеки е уникален по отношение на поносимостта.

Елиминиращата диета може да ви помогне да определите кои храни могат да причинят подуване (например ябълки или авокадо), защото те не са правилно разградени и разградени.

Свързана статия: Какво представлява цьолиакия? Симптоми и причини

6. Бактериален свръхрастеж на тънките черва

Бактериалното свръхрастеж на тънките черва (SIBO) се причинява от високи нива на абнормни бактерии, живеещи в храносмилателния тракт, обикновено в червата (дисбактериоза).

Обикновено различните бактерии са в подходящ баланс в дебелото черво, което помага при абсорбирането на основни хранителни вещества.

Когато вредните бактерии нахлуват , могат да се появят увреждания на стомашната лигавица заедно с множество симптоми.

Някои храни могат да причинят симптоми на SIBO и свързаните с тях чувствителност в храносмилателния тракт.

Включително FODMAPS в някои случаи, които могат да ферментират ненормално по време на храносмилането.

7. Подут стомах от инфекция

Може да имате подут стомах, ако имате инфекция, защото това води до покачване на нивата на възпаление, причинени от повишен брой бели кръвни клетки около тазовите, уринарните и стомашно-чревните органи.

Проверете за признаци на треска, зачервяване и болка и подути лимфни възли, които обикновено съпътстват сериозна инфекция.

8.Обструкция на червата

Понякога силно подут стомах – заедно с запек, гадене и повръщане – се дължи на обструкция на червата, причинена от белези или тумор.

Когато те растат и пресичат червата, червата се блокират и се задържат в течност и изпражнения.

Вероятно ще знаете, че това е това, с което се занимавате, тъй като обикновено е много болезнено и спира да не отивате нормално в банята.

9. Хормонални промени

хормонални проблеми и подут стомах

PMS е известно, че причинява подуване на стомаха и храносмилателни проблеми, тъй като това ви прави податливи на запек и задържане на течности.

Това е често срещано и често не се обръща внимание, освен ако забележите други сериозни симптоми като неправилен менструален цикъл, фиброиди или тежки спазми.

Подуването на стомаха преди или по време на Вашия период може да се различава в зависимост от Вашия цикъл, а някои жени изпитват тежко задържане на вода в продължение на до две седмици.

Защо жените преживяват подуване преди, по време и след менструалния си цикъл?

По време на ранните дни на женския цикъл, понякога наричан фоликуларен стадий, нивата на естроген се повишават, докато маточната обвивка се удебелява, плюс подуване също може да стане по-силно, когато се получи овулация и се натрупват повече течности и кръв.

Обикновено, когато една жена има своя период, тя преживява изливането на излишната течност, тъкан и кръв, което обикновено води до подуване на корема.

10. Рак

Въпреки че това не е причината за подуване на повечето хора, един признак на рак в дебелото черво или матката е подуване на корема.

Ето защо е важно да говорите с лекар, ако сте опитали всички други начини за намаляване на подуване и храносмилателни проблеми, но все още не може да изглежда, за да установи какво причинява вашите симптоми.

Кои са най-добрите и най-лошите храни за подуване ?

Диетата ви играе огромна роля при регулирането на това, колко въздух и усойница са хванати в храносмилателния тракт.

За да поддържате нещата „плаващи“ гладко, трябва да се храните с високо съдържание на фибри , с цел около 25-30 грама всеки ден или дори повече.

Това не е прекалено трудно, когато ядете много цяло храни, включително зеленчуци, плодове, ядки / семена и някои древни зърна или бобови растения.

Това със сигурност може да ви помогне да проследявате симптомите си, след като сте яли някои храни, за които е известно, че причиняват подуване.

Не забравяйте, че подуване се причинява от целия ви начин на живот, а не само от храната на вашата чиния.

Някои от най-добрите храни при болка в стомаха са:

 • Пробиотиците: „Добрите бактерии“, наречени пробиотици, действат като приятелски червеи в храносмилателния тракт, като убиват лошите бактерии. Можете да вземете пробиотични добавки, но придобиването им от естествени пробиотични храни като кимчи, саурек, кисело мляко.
 • Сурови млечни продукти: В случая на млечни продукти винаги препоръчвам да се консумират сурови млечни продукти, за разлика от традиционния вид, продаван в супермаркетите, който е пастьоризиран / хомогенизиран. Също така помага да се избягват ароматизираните кисело мляко с изкуствени съставки, да се отглеждат стари сирена върху меко сирене и да се консумира кефир / кисело мляко вместо мляко, което е по-ниско в лактозата.
 • Богати на вода плодове и зеленчуци: Вегетарианците и плодовете, които осигуряват вода, ключови електролити и полезни ензими, са вашите най-добри приятели, когато става дума за облекчаване на стомаха подуване по естествен път. Опитайте да ядете повече сурови или варени зелени зеленчуци, краставици, целина, копър, артишок, пъпеш, горски плодове, задушени зеленчуци и култивирани / ферментирали зеленчуци.

Храни причиняващи подут стомах

Сега, когато знаете какво трябва да ядете, нека да разгледаме някои от храните, които могат да направят подуването ви още по-лошо. 

Реакцията с ядене на храна се различава и това не е списък с всички, но по-често от някои от тези храни може да бъде виновникът:

 • захар и подсладени закуски: захарта лесно ферментира в червата, може да допринесе за превъзрастването на кандида и да стимулира възпалението
 • повечето млечни продукти: включително ароматизирани кисело мляко със захар и изкуствени съставки, но и други видове, тъй като съвременните производствени процеси могат да отстранят важни ензими в млечните продукти
 • рафинирани зърнени храни и зърнени продукти: глутенът е трудно смилаем за много хора, а в някои случаи и царевица, овес и други зърна
 • в някои случаи трудно разградими зеленчуци като броколи, зеле, карфиол, лук и дори чесън: които съдържат сулфури и някои видове въглехидрати FODMAP
 • боб / бобови растения, които могат да стимулират газа

Лечение и профилактика

Други съвети и добавки, които могат да помогнат за борба с болки в стомаха

1.Говорете с Вашия лекар

Тъй като толкова много различни причини за подут корем, фактори и заболявания могат да причинят подуване на стомаха, е добра идея да имате някои тестове, управлявани от Вашия лекар, ако не можете да разберете основния проблем.

Няма диагностичен тест за определяне на причината за подуване, но Вашият лекар може да реши да събере повече информация чрез провеждане на тестове.

Такива са анализ на изпражненията, кръвни тестове, ултразвук за проверка на запушвания, тест за проследяване на транзита, клизма и тестове за изпразване на стомаха, езофагеална манометрия, дихателен тест, ендоскопия или колоноскопия с биопсия.

2.Извършвайте някой упражнения

Да бъдеш активен помага на храносмилателната система да функционира оптимално, тъй като може да се бори със запек.

Опитайте се да се възползвате максимално от упражнението като правите нещо активно през повечето дни седмица за най-малко 30-60 минути. И след това пропуснете захарните спортни напитки след това!

Чудите се дали тренировката ви някога може да ви подуе повече? В някои случаи може, особено ако го прекалявате.

Прекалената тренировка причинява на тялото да премине в стресово състояние, което причинява на надбъбречната жлеза да освободи повече от хормона на стреса кортизол.

Уверете се, че вашето тренировъчно упражнение поддържа общото ви здравословно състояние и ви кара да се чувствате по-добре, а не обратното, което води до нарушени нива на течности, лошо храносмилане и допълнително напрежение.

3. Пийте достатъчно вода

За да сте сигурни, че влакната могат да направят своята работа правилно, вие също искате да изпиете достатъчно вода, за да победите подуване. (12) Няма магическо число, което да бъде точната сума за вас, но започнете с най-малко шест до осем чаши на ден.

Да останеш хидратиран е от съществено значение за побоя на подуване, но когато става дума за избор на напитки, избери мъдро.

Газирани напитки, особено ако те са натоварени с изкуствени съставки и подсладители, могат да причинят подуване, за да станат още по-лоши.

Алкохолът може да ви надуе, а за някои хора и кофеинови напитки. Вашият най-добър залог е чиста вода, вода, напоена с пресни плодове или билки (като лимон, грейпфрут, босилек и др.) Или билков чай.

4. Намалете стреса

Винаги забележите как, когато сте нервни, уморени, тъжни или претоварени, храносмилането ви е пълна бъркотия?

Стресът и тревожността влияят на храносмилането по голям начин. Това е така, защото червата и мозъкът ви комуникират много внимателно чрез вагиния нерв, т.е. вашето „чревно-мозъчно свързване“.

В лигавицата на вашия стомашно-чревен тракт живеете мрежа от тъкани от вериги, които комуникират чрез хормонални и химически послания към централната нервна система , наречена ентерална нервна система (ENS).

Вашият мозък предизвиква ENS да произвежда ензими, слюнка и секрети за подпомагане на храносмилането, както и контрол на хормоните, отговорни за апетита ви.

Ако сте тревожни или тъжни, това може да доведе до промени в тази линия на комуникация и мозъка ви, за да отклоните вниманието от правилното храносмилане в усилията да спестите енергия и да я използвате другаде.

Високите количества стрес увеличават нивата на кортизол, които могат да променят нивата на кръвната захар и да променят начина, по който се секретират други хормони, понякога причинявайки прекалено глад, запек и задържане на течности.

5. Лекарства

Говорете с Вашия лекар, ако промените в начина на живот и хранителните интервенции не облекчават коремното подуване. Ако Вашият лекар открие медицинска причина за подуване на корема, може да препоръча лекарства.

Лечението може да изисква антибиотици, антиспазмици или антидепресанти, но зависи и от вашето състояние.

Предупредителни знаци: Кога да посетите лекар

Консултирайте се с Вашия лекар, ако подуване на корема е придружено от някое от следните:

 • тежка или продължителна коремна болка
 • кръв в изпражненията или тъмни, застояли гледащи изпражнения
 • висока температура
 • диария
 • влошаване на киселини в стомаха
 • повръщане
 • необяснима загуба на тегло

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 4 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button