Цьолиакия: Какво е и защо е толкова опасна ?

Цьолиакия е сериозно автоимунно заболяване, което може да се появи при генетично предразположени хора, при които поглъщането на глутен води до увреждане на тънките черва.

Смята се, че засяга 1 на 100 души по света. Хиляди българи са недиагностицирани и са изложени на риск от дългосрочни здравни усложнения.

Когато хората с целиакия поглъщат глутен (протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика), тялото им оказва имунен отговор, който атакува тънките черва.

Тези атаки водят до увреждане на вилите, малки проницаеми пръсти, които оформят тънките черва, които стимулират усвояването на хранителните вещества.

Когато вилите се повредят, хранителните вещества не могат да се абсорбират правилно в тялото.

Цьолиакия е непоносимост към глутен.

Цьолиакия е наследствена, което означава, че тя се развива в семейства, според официални сайт на заболяването celiac.org

Хората с първостепенен родственик с целиакия (родител, дете, братя и сестри) имат 1 на 10 риска от развитие на целиакия.

Какво е Цьолиакия ?

Какво е Цьолиакия

Цьолиакия (чувствителна към глутен ентеропатия), понякога наричана слюнка или целиак, е имунна реакция към ядене на глутен – протеин, който се намира в пшеница, ечемик и ръж.

Ако имате глутенова непоносимост, яденето на глутен предизвиква имунен отговор в тънките черва.

С течение на времето тази реакция уврежда лигавицата на тънките черва и предотвратява усвояването на някои хранителни вещества (малабсорбция).

Увреждането на червата често причинява диария, умора, загуба на тегло, подуване на корема и анемия и може да доведе до сериозни усложнения.

При децата, малабсорбцията може да повлияе на растежа и развитието, в допълнение към симптомите, наблюдавани при възрастните.

Според проучване от 2019 няма пълно лечение за целиакия – но за повечето хора, след стриктна диета без глутен, може да се помогне да се овладеят симптомите и да се стимулира чревното изцеление.

Симптоми на цьолиакия

Признаците и симптомите на цьолиакия може да варират значително и са различни при деца и възрастни.

Най-честите признаци за възрастни са диария, умора и загуба на тегло. Възрастните също могат да получат подуване на корема и газове, коремна болка, гадене, запек и повръщане.

Въпреки това, повече от половината от възрастните с целиакия има признаци и симптоми, които не са свързани с храносмилателната система, включително:

 • Анемия, обикновено в резултат на дефицит на желязо
 • Загуба на костна плътност (остеопороза) или омекотяване на костите (остеомалация)
 • Сърбеж, обрив на кожата с мехури (дерматит херпетифорс)
 • Увреждане на зъбния емайл
 • Главоболие
 • Главоболие и умора
 • Нарушения на нервната система, включително скованост и изтръпване в краката и ръцете, възможни проблеми с равновесието и когнитивно увреждане
 • Болка в ставите
 • Намалено функциониране на далака (хипопленизъм)
 • Киселинен рефлукс и киселини

Цьолиакия при Деца

При деца под 2-годишна възраст типичните признаци и симптоми на целулиа включват:

 • повръщане
 • Хронична диария
 • Подут корем
 • Липса на процъфтяване
 • Лош апетит
 • Мускулно изхабяване

Дерматит херпетифорс

Дерматитният херпетифорс е сърбящо, мехурчесто кожно заболяване, което произтича от интолерантност на чревния глутен. Обривът обикновено настъпва на лактите, коленете, торса, скалпа и задните части.

Дерматитният херпетифорс често се свързва с промени в лигавицата на тънкото черво, идентични с тези на целяка, но болестта може да не доведе до забележими храносмилателни симптоми.

Лекарите лекуват дерматит херпетифорс с храна без глутен или медикаменти, или и двете, за да контролират обрива.

Кога да посетим лекар при непоносимост от глутен?

Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате диария или стомашен дискомфорт, продължаващ повече от две седмици.

Консултирайте се с лекаря на детето си, ако детето ви е бледо, раздразнително или не успява да расте или има гърчови и неприятни, обемни изпражнения.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате безглутенова диета.

Ако спрете или дори намалите количеството глутен, който ядете, преди да сте изследвани за целиакия, можете да промените резултатите от теста.

Цьолиакия е склонен да се предава.

Ако някой от вашето семейство има това състояние, попитайте Вашия лекар дали трябва да бъдете изследвани, показва клиничен тест през 2019 година.

Попитайте също Вашия лекар относно тестването, ако вие или някой от вашето семейство имате рисков фактор за цьолиакия, като например диабет тип 1.

6 признака за непоносимост към глутена ( Цьолиакия)

Видеото ще ви покаже 6-те най-чести признаци на непоносимост към глутен.

Причини на глутенова непоносимост

Цьолиакия, като болест възниква от взаимодействието между гените, яденето на храни с глутен и други фактори на околната среда, но точната причина не е известна.

Въпреки че точната причина за целиакия не е известна, някои гени увеличават риска.

Практиките за хранене на бебета, стомашно-чревните инфекции и чревните бактерии могат да допринесат за развитието  .

Понякога заболяването се предизвиква – или става активно за първи път – след операция, бременност, раждане, вирусна инфекция или тежък емоционален стрес.

Когато имунната система на организма пренебрегва глутена в храната, реакцията уврежда малките прорези, които приличат на косми , които са в линиите на тънките черва.

Те абсорбират витамини, минерали и други хранителни вещества от храната, която ядете.

Ако те са повредени, не можете да получите достатъчно хранителни вещества, колкото и да ядете.

Някои вариации на гени изглежда увеличават риска от развитие на заболяването.

Но с тези генни варианти не означава, че ще получите целиакия, което предполага, че трябва да бъдат включени допълнителни фактори.

Степента на целулиация в западните страни се оценява на около 1% от населението. Цьолиакия е най-често срещан при белокожите; но сега се диагностицира сред много етнически групи и се намира в световен мащаб.

Рискови фактори на целиакия

Цьолиакия може да засегне всеки. Това обаче е по-често срещано при хора, които имат:

 • Член на семейството с цьолиакия или дерматит херпетифорс
 • Диабет тип 1
 • Синдром на Даун или синдром на Търнър
 • Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза
 • Микроскопичен колит (лимфоцитен или колагенозен колит)
 • Болест на Адисън
 • Ревматоиден артрит

Усложнения на целиакия

Нелекувани, цьолиакия може да причини:

 • Недохранване. Увреждането на тънките черва означава, че не може да абсорбира достатъчно хранителни вещества. Недохранването може да доведе до анемия и загуба на тегло. При децата недохранването може да причини бавен растеж и нисък ръст.
 • Загуба на калциева и костна плътност. Малабсорбцията на калций и витамин D може да доведе до омекотяване на костите (остеомалация или рахит) при деца и загуба на костна плътност (остеопороза) при възрастни.
 • Безплодие и спонтанен аборт. Малабсорбцията на калций и витамин D може да допринесе за репродуктивните проблеми.
 • Лактозна непоносимост. Увреждането на тънките черва може да доведе до болки в корема и диария, след като сте яли млечни продукти, съдържащи лактоза, въпреки че те не съдържат глутен. Щом червата ви е излекувано, може да сте в състояние отново да понасяте млечни продукти. Въпреки това, някои хора продължават да изпитват непоносимост към лактоза въпреки успешното управление на целиакия.
 • Рак. Хората с целиакия, които не поддържат безглутенова диета, имат по-голям риск от развитие на няколко форми на рак, включително чревни лимфоми и рак на дебелото черво.
 • Неврологични проблеми. Някои хора с целиакия могат да развият неврологични проблеми като гърчове или периферна невропатия (заболяване на нервите, което води до ръцете и краката).

При децата, цьолиакия също може да доведе до болести, забавен пубертет, загуба на тегло, раздразнителност и дефекти на зъбния емайл, анемия, артрит и епилепсия.

Неотблъскващ цьолиакия

До 30% от хората с цьолиакия може и да нямат или да поддържат добър отговор на диета без глутен.

Това състояние, известно като неотблъскваща цьолиакия, често се дължи на замърсяване на диетата с глутен. Затова е важно да работите с диетолог.

Хората с неабсолютна целяка може да имат допълнителни състояния като бактерии в тънките черва (бактериален свръхрастеж), микроскопски колит, лоша функция на панкреаса, синдром на раздразнените черва или непоносимост към дизахариди (лактоза и фруктоза). Или те могат да имат огнеупорна цьолиакия.

Огнеупорна цьолиакия

В редки случаи чревните увреждания на цьолиакия продължават и водят до значителна малабсорбция, въпреки че сте следвали строга диета без глутен.

Тази комбинация е известна като огнеупорна целяка болест.

Ако продължавате да получавате признаци и симптоми, независимо от диета без глутен в продължение на шест месеца до една година, Вашият лекар може да Ви препоръча допълнителни тестове и да потърсите други обяснения за симптомите.

Вашият лекар може да препоръча лечение със стероид за намаляване на чревното възпаление или лекарство, което потиска имунната система.

Всички пациенти с целиакия трябва да бъдат проследени, за да наблюдават отговора на тяхното заболяване на лечението.

Диагностика на Цьолиакия

Изследователите смятат, че само 20% от хората с цьолиакия могат да получат диагноза.

Лекарите могат да наредят два кръвни теста, за да помогнат при диагностицирането на целиакия.

 • Тестовете за серология търсят антитела в кръвта ви. Повишените нива на определени протеини на антитела показват имунна реакция към глутен.
 • Генетичното тестване на човешки левкоцитни антигени (HLA-DQ2 и HLA-DQ8) може да се използва за изключване на целиакия.

Ако резултатите от тези тестове показват цьолиакия, Вашият лекар може да нареди ендоскопия да визуализира тънките черва и да вземе малка тъканна проба (биопсия), за да се анализира за увреждане на вилите.

Лечение на Цьолиакия

Стриктната диета за цял живот е единственият начин да управлявате целиакия. В допълнение към пшеницата, храни, които съдържат глутен, включват:

 • ечемик
 • булгур
 • нишесте
 • Греъм брашно
 • малц
 • ръжен
 • грис
 • Лимец (форма на пшеница)
 • тритикале

Вашият лекар може да ви насочи към диетолог, който може да ви помогне да планирате здравословна диета без глутен.

След като премахнете глутена от диетата си, възпалението в тънките черва обикновено започва да намалява – обикновено в рамките на няколко седмици, въпреки че може да започнете да се чувствате по-добре само след няколко дни.

Пълното излекуване и възстановяване на вилите може да отнеме от няколко месеца до няколко години. Лечението в тънките черва е по-бързо при децата отколкото при възрастните.

Витамини и минерални добавки

Ако вашите хранителни дефицити са тежки, Вашият лекар или диетолог може да Ви препоръча да приемате витамини и минерални добавки.

Може да се наложи да допълвате нивата на:

 • калций
 • Фолиева киселина
 • Желязо
 • Витамин В-12
 • Витамин D
 • Витамин К
 • цинк

Витамините и добавките обикновено се приемат под формата на хапчета. Ако вашият храносмилателен тракт има проблеми с абсорбирането на витамини, Вашият лекар може да ги инжектира. Трябва да сте сигурни, че витамините и добавките не съдържат глутен.

Промени в начина на живот и домашни средства

Ако сте били диагностицирани с цьолиакия, трябва да избягвате всички храни, които съдържат глутен.

Помолете Вашия лекар за преглед от диетолог, който може да ви помогне да планирате здравословна диета без глутен.

Важно е да получите достатъчно витамини, хранителни вещества, фибри и калций във вашата диета.

Ето преглед на храни, които съдържат глутен и храни без глутен, които са безопасни за ядене.

Винаги избягвайте

Избягвайте храни и напитки, съдържащи:

 • ечемик
 • булгур
 • нишесте
 • Греъм брашно
 • малц
 • ръжен
 • грис
 • Лимец (форма на пшеница)
 • тритикале
 • пшеница

Прочетете етикетите

Пакетираните храни трябва да се избягват, освен ако не са етикетирани като безглутенови или нямат глутенсъдържащи съставки.

В допълнение към зърнени храни, тестени изделия и печени продукти – като хляб, торти, пайове и бисквитки – други опаковани храни, които могат да съдържат глутен, включват:

 • Бира
 • сосове
 • Имитация на месо или морски дарове
 • Обработен обем на месото
 • Салати и сосове, включително соев сос
 • Супи

Някои зърна, като например овес, могат да бъдат замърсени с пшеница по време на отглеждане и обработка.

Чистият овес не е вредно за повечето хора с целиакия.

В Съединените щати лекарите обикновено препоръчват да се избягва овес, освен ако те не са специално обозначени като безглутенови.

Извън Съединените щати се прилагат различни закони за етикетиране на овес.

Понякога дори чистият овес може да бъде проблем за хората с целиакия.

Позволени храни

Много основни храни се допускат в безглутенова диета, включително:

 • Прясно месо, риба и домашни птици, които не са охранени  или мариновани
 • плодове
 • Повечето млечни продукти
 • Картофи
 • Зеленчуци
 • Вино и дестилирани спиртни напитки, ябълки и спиртни напитки

Зърно и нишесте, позволени в диета без глутен включват:

 • амарант
 • тропическо растение
 • елда
 • царевица
 • Царевично брашно
 • Брашна без глутен (ориз, соя, царевица, картофи, боб)
 • Чисти тортили от царевица
 • Киноа
 • Ориз
 • тапиока

За щастие за любителите на хляб и тестени изделия с целиакия, има все по-голям брой продукти без глутен.

Ако не можете да намерите в местната хлебопекарна или магазин за хранителни стоки, проверете онлайн.

Има заместители без глутен за много храни, съдържащи глутен. Все пак, имайте предвид, че преработените безглутенови храни могат да съдържат прекомерна мазнина .

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/definition-facts

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button