Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

Холестеролът е мастно вещество, произведено от тялото ви и открито в определени храни.

Вашето тяло се нуждае от правилен холестерол, но с твърде много (висок холестерол) ви излага на риск от инфаркт или инсулт.

Какво е холестерол ?

Доброто сърдечно здраве е като градивен елемент: това е кумулативно.

Допълнителният холестерол, който не се използва от тялото ви, се натрупва в стените на кръвоносните съдове, причинявайки запушвания. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), високият холестерол удвоява риска от сърдечни заболявания.

Вашето общо ниво на холестерола е общото количество холестерол в кръвта. Състои се от липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL).

LDL също се нарича „лош“ холестерол, защото блокира кръвоносните съдове и увеличава риска от сърдечни заболявания.

HDL се счита за „добър“ холестерол, защото ви помага да се предпазите от сърдечни заболявания.

Колкото по-високо е HDL, толкова по-добре. Накрая, общият холестерол включва броя на триглицеридите.

Това са друг вид мазнини, които могат да се натрупват в тялото. Високите нива на триглицериди и ниските нива на HDL повишават риска от сърдечни заболявания.

Холестерол при възрастни

Американската сърдечна асоциация препоръчва всички възрастни да имат холестерол, проверяван на всеки четири до шест години, започвайки от 20-годишна възраст, което е, когато е времето нивата на холестерола могат да започнат да се покачват.

С напредването на възрастта, нивата на холестерола са склонни да се покачват.

Мъжете обикновено са изложени на по-висок риск от жените. Рискът за жената обаче се увеличава, след като удари менопаузата. За тези с висок холестерол се препоръчва по-често тестване.

Диаграма на холестерола за възрастни

Според Националното асоциация за болести на сърце ( САЩ), белодробен и кръвен институт, това са приемливите, гранични и високи стойности на холестерола и триглицеридите за възрастни. Всички стойности са в mg / dL (милиграми на децилитър).

Таблица на нивата на холестерол при възрастни:

Холестерол при деца

Децата, които са физически активни, имат здравословна диета, не са с наднормено тегло и нямат семейна анамнеза за висок холестерол, имат по-малък риск от висок холестерол.

Настоящите насоки препоръчват на всички деца да проверяват холестерола между 9 и 12 годишна възраст и след това отново на възраст между 17 и 21 години.

Децата с по-високи рискови фактори, като диабет или фамилна анамнеза за висок холестерол, трябва да бъдат проверявани на възраст между 2 и 8 години на възраст между 12 и 16 години.

Диаграма на холестерола за деца
Следват препоръчваните нива на холестерол за деца според Националните институти по здравеопазване (NIH). Всички стойности са в mg / dL (милиграми на децилитър).

 Общ хотелстеролHDL ХолестеролLDL ХолестеролТриглицериди
Добър170 или по-малко45 или повече110 или по-малкоПо-малко 75  при деца 0–9; и 90 при деца 10–19 години
Граничен170–19940-45110–12975-99 при деца 0–9; 90–129 при деца 10–19
Висок200 или по-високn/aПо висок 130100 при деца 0–9; 130 или повече 10–19
Нисъкn/aПо-малък 40n/an/a

Откъде идва холестеролът?

Черният дроб е отговорен за управлението на нивата на LDL в организма. Той произвежда и отделя LDL в кръвния поток.

Има рецептори на чернодробни клетки, които могат да „наблюдават“ и да се опитат да коригират нивата на LDL.

Ако обаче има по-малко чернодробни клетки или ако те не функционират ефективно, нивото на LDL може да се повиши.

Диетата и генетиката играят фактор в нивата на холестерола на човека.

Възможно е да има генетично предразположение за фамилна хиперхолестеролемия, където броят на чернодробните рецепторни клетки е нисък и нивата на LDL се повишават, което води до потенциал за атеросклеротична сърдечна болест в по-млада възраст.

В храната холестеролът идва от наситени мазнини, които се намират в месото, яйцата и млечните продукти.

Излишният прием може да доведе до покачване на нивата на LDL в кръвта. Някои растителни масла, произведени от кокосов орех, палми и какао, също са с високо съдържание на наситени мазнини.

Посетете и здравният ни хъб за висок холестерол.

Промени в начина на живот

Добрата новина е, че промените в начина на живот са ефективни, за да ви помогнат да намалите нивата на холестерола.

Те също са доста ясни и могат да бъдат направени на всяка възраст.

  • Упражнение: Физическата активност ви помага да отслабвате и да увеличавате нивата на HDL. Направете 30 до 60 минути на ден умерено сърдечно.
  • Яжте повече фибри: Сменете белите хлебчета и тестени изделия с цели зърна.
  • Яжте здравословни мазнини: Зехтинът, авокадото и ядките имат мазнини, които няма да повишат нивото на LDL.
  • Ограничаване на приема на холестерол: Намалете количеството на високо наситени мазнини храни като сирене, пълномаслено мляко и високомаслено червено месо.
  • Престанете да пушите.

Важно е да запомните, че всички са различни. Семейната история и дали имате други състояния, като диабет, играе роля във вашите индивидуални рискове.

Според редица проучвания, гъбите Кладница, имат ползи при това това състояние.

Говорете с Вашия лекар за нивата на холестерола и попитайте какво мисли, че той трябва да бъде вашият номер.

„Ключът е да имате нормални нива на холестерола през целия си живот. Едно погрешно схващане е, че хората могат да имат лошо контролиран холестерол в продължение на години и след това да решат да предприемат действия. Дотогава плаката можеше да се изгради „, казва д-р Евгения Джанос, кардиолог в Медицинския център на NYU Langone.

Какви лекарства са на разположение за лечение на висок холестерол?

Четири типа класове лекарства се използват за понижаване на нивата на холестерола.

  • Статини: На пазара се предлагат различни лекарства със статини, включително симвастатин (Zocor), аторвастатин (Lipitor), правастатин (Pravachol), флувастатин
  • (Lescol), ловастатин (Mevacor) и розувастатин (Crestor). Тези лекарства намаляват основно LDL.
  • Ниацин: Niaspan е рецепта формата на ниацин и намалява LDL и триглицериди, както и увеличава HDL.
  • Жлъчни киселинни смоли: Холестираминът (Questran) е смола от жлъчна киселина и намалява LDL.
  • Производни на фибринова киселина: Фибриновата киселина смолизира по-ниски LDL и включва гемфиброзил (Lopid) и фенофибрат (Tricor).

Статините са единственият клас лекарства за понижаване на холестерола, които са пряко свързани с намаляването на риска от инфаркт или инсулт.

Alirocumab (Praluent) и еволокумаб (Repatha) са две нови лекарства, които са антитела към протеин, PCSK9, рецептор за LDL.

Тези лекарства са показани за лечение при пациенти, които са имали инфаркт или инсулт или имат фамилна хиперхолестеролемия и приемат максимална терапия, но продължават да имат високи нива на LDL холестерол в кръвта си.

Вие и вашият лекар ще обсъдим какви холестеролни лекарства са подходящи за Вас въз основа на текущата и миналата медицинска история, вашето настоящо здраве и всички други лекарства, които приемате.

Тези лекарства често трябва да бъдат коригирани и наблюдавани за нежелани реакции.

Въпреки че и четирите медикаментозни групи могат да играят роля в контролирането на нивата на холестерола във връзка с диета, упражнения и спиране на тютюнопушенето, само статините намаляват риска от сърдечен удар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button