Гъби Кладница: 11 Научно Доказани ползи

Гъби Кладница могат да звучат повече като нещо, което ще намерите в океана, отколкото на сушата. Но тази ядивна гъбичка може да бъде от полза за организма и да разгражда токсичните химикали.

Гъбите Кладница са една от най-универсалните гъби. Лесно се култивират и се разпространяват по целия свят. Те също са много красиви, идващи в широк спектър от цветове.

Нека да разгледаме различните приложения на тази интересна гъба. Ще започнем с някои прости факти за Кладница и ще продължим с ролята им в природата. Ще приключим с техните човешки употреби, както лечебни, така и кулинарни.

Ползи за здравето на Гъби Кладница

Досега малко научни изследвания са фокусирани върху Гъбите Кладница.

Въпреки че понастоящем липсват клинични опити за тестване на ефектите от Гъбите Кладница, някои предварителни изследвания показват, че гъбичките могат да предложат определени ползи. Ето някои от наличните доказателства за последиците за здравето на гъбите:

1) Висок холестерол

Няколко проучвания, основани на животни, показват, че Гъбите Кладница могат да помогнат за понижаване на холестерола и за предпазване от втвърдяване на артериите.

Например, предварително проучване, публикувано в Клинична и експериментална фармакология и физиология през 2003 г., установи, че Гъбите Кладница може да намали нивата на общия холестерол. При тестове върху плъхове, авторите на изследването също така отбелязват, че лечението със Гъбите Кладница спомага за повишаване на антиоксидантното състояние на животните и намалява нивото на триглицеридите им.

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

2) Рак

Някои предварителни изследвания показват, че Гъбите Кладница могат да притежават свойства за борба с рака. Това изследване включва проучване, публикувано в Международния списание за онкология през 2008 г., в което тестове върху човешки клетки показват, че екстракт Гъбите Кладница може да потисне растежа и разпространението на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Освен това проучване, базирано на мишки, публикувано в Международния вестник на лечебните гъби през 2011 г. определи, че екстракт от гъби от стриди може да се бори с растежа на тумора, отчасти чрез активиране на определени имунни клетки.

Факти за гъбите Кладница

гъби-Кладница
гъби-Кладница
  • Гъбите Кладница растат на дървото – pleurotus ostreatus, което означава, че се храни с мъртва и разлагаща се материя (предимно дърво).
  • Те се намират на твърда дървесина по целия свят през пролетта и есента.
  • Гъбите Кладница обикновено са в диапазона от 5 до 25 см (2 до 10 инча) и са оформени като вентилатор или стрида. Капачките се извиват в изпъкнала форма, когато са млади, и ще се изравнят и се повдигат, когато гъбата старее. Те могат да бъдат бели, жълти, кафяви, тен и дори розови!
  • Те имат уникален аромат, който често се описва като сладък като анасон или сладък корен (сладник).
  • Има няколко тясно свързани вида, които трудно могат да бъдат разграничени. Добре е да сте с някой, който да е запознат, когато търсите в гората.

Почистване на околната среда

Най-очарователното използване на тези гъби е тяхната нарастваща роля в микопреструктурата. Mycorestoration е процесът на използване на гъби за намаляване нивата на замърсяване в дадена област.

Тези гъби се намират на твърда дървесина. Те отделят ензими, които разграждат органичните връзки в дървесината в по-малки молекули. Въглеродните водородни връзки в дървото са подобни на тези, които се срещат в петрола и пестицидите.

По този начин, поради тяхната любов към дървото, Гъбите Кладница също са ефективни при разграждането на органичните връзки в токсичните химикали.

Представете си петролните разливи и замърсяването някой ден да бъде намалено от гъбите. Това е предмет на многобройни проучвания в замърсени райони. Един експеримент понастоящем се изпълнява от „Матер на доверие“, неправителствена организация в Сан Франциско.

Pleurotus ostreatusВ допълнение към разграждането на органичните връзки в масло, Гъбите Кладница също са мощни абсорбатори на живак.

Техният мицел канализира живак от земята в самата гъба. След като гъбичката бъде извадена и унищожена, Живакът се отстранява от околната среда.

Лечебни ползи: Рак и холестерол
ползи-от-Гъбите-Кладница

В допълнение към подпомагането на околната среда, Гъбите Кладница може да помогне на тялото ви. Досега те изглежда имат най-обещаващ ефект върху нивата на холестерола и рака.

Гъбите Кладниц естествено произвеждат съединения, наречени статини. Статистическите лекарства намаляват „лошия холестерол“ (LDL), като стимулират рецепторите в черния дроб, за да изчистят холестерола от тялото.

Проучванията показват връзка между консумирането на Гъбите Кладница и понижаването на нивата на холестерола, без съмнение поради статините, които те произвеждат. Надяваме се бъдещите изследвания да разкрият точно колко да ядат, за да постигнат тези ефекти.

Що се отнася до рака, изследванията показват евентуален антитуморен ефект от полизахариди в Гъбите Кладниц. Полизахаридът е сложен въглехидрат, съставен от по-малки захарни молекули.

Специфични полизахариди, известни като бета-D-глюкани, са подозирани, че стимулират имунната система за борба с рака. Бета-D-глюканът, изолиран от стриди, се нарича pleuran.

Проучванията са в ход за ефектите на pleuran за лечение на рак.

Къде да ги намерим?

Гъбите Кладница се продават като цяло в много магазини за хранителни стоки. Също така можете да купите Гъбите Кладница в хранителни добавки във магазини за природни храни и магазини, специализирани в природни продукти, както и онлайн.

Използване на гъбите за по-добро здраве

Поради ограничените проучвания е твърде рано да се препоръча Гъбите Кладница като лечение за всяко състояние. Трябва да се отбележи, че използването на добавки за гъби от Гъбите Кладница като заместител на стандартната грижа при лечение на състояние (като висок холестерол) може да има вредни ефекти. Ако възнамерявате да ги използвате за всякакви здравни цели, първо се консултирайте с вашия лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button