Кашлица при деца: 10 работещи ЛЕКОВЕ

За да помогнете на детето си да се справи с кашлица, е добре да знаете за често срещаните причини и лечения, които можете да опитате у дома.

Кашлицата е важна част от защитната система на тялото ви, помага да се освободите от потенциално вредни микроби и дразнители.

Според проучвания на Американската академия за алергии и астма, причините може да бъдат дори алергии.

Децата могат да кашлят няколко пъти на ден или да имат епизоди на кашлица с продължителност до няколко седмици, ако имат вирусни инфекции.

Какво причинява кашлица при деца?

Децата кашлят, когато лигавицата на тръбата се раздразни. Това често се случва, когато детето е болно или когато тялото се бори със заболяване и причинява много слуз или храчки.

Кашлицата обикновено е симптом на респираторна инфекция, но може да бъде причинена от други респираторни заболявания (като астма).

Кашлицата е важен рефлекс, защото премахва допълнителната слуз и позволява по-лесно преминаване на въздуха през тръбата и в белите дробове, което помага на детето да диша.

Детската кашлица често е по-лошо, когато детето лежи в леглото, защото слузът може да се събере в гърба.

Децата са склонни да поглъщат слузта, вместо да я изплюват (както повечето възрастни правят); това може да накара детето да има разстроен стомах или да повърне, особено когато има кашлица. Мукозата може да се появи и в детския стол.

1. Вирусни инфекции

Разнообразие от вирусни респираторни инфекции може да доведе до кашлица поради дразнене и възпаление в дихателните пътища.

Някои инфекции, които обикновено са причинени от вируси и могат да доведат до суха кашлица при деца, включват:

 • настинка
 • грип
 • круп
 • пневмония
 • бронхиолит

В зависимост от инфекцията, кашлицата може да звучи дрезгаво или да има повече хрипове. Може да се влоши и през нощта поради слуз от носа, който се стича по гърлото, причинявайки дразнене.

2. Вдишване или поглъщане на чужд предмет

Не е необичайно малките деца да слагат в устата си неща, включително бутони, мъниста и други малки предмети.

Ако вдишат твърде дълбоко, обектът може да бъде настанен в дихателните им пътища. Или могат да погълнат предмета, причинявайки му да се забие в хранопровода.

Ако детето ви е погълнало или вдишало нещо, кашлицата им може да е знак, че тялото им се опитва да изтласка обекта. Можете също така да чуете хрипове или задушаване.

Ако смятате, че детето ви е вдишало или погълнало чужд предмет, потърсете незабавно лечение.

Може да е необходима бронхоскопия за намиране и премахване на обекта.

Видове кашлица при деца

Има четири различни типа кашлица: суха кашлица, влажна кашлица, кашлица и магарешка кашлица. Важно е да знаете какъв тип кашлица има вашето дете и какво може да означава.

Според проучване на сайта kidshealth, най-често срещаните видове кашлица са:

 • „Barky“ кашлица
 • Магарешка кашлица
 • Кашлица с хрипове
 • Нощна кашлица
 • Дневна кашлица
 • Кашлица с треска
 • Кашлица с повръщане
 • Устойчива кашлица

Разбирането на различните видове кашлица може да ви помогне да разберете кога да се справите с тях у дома и кога да се обадите на вашия лекар.

1. Суха кашлица

Сухата кашлица често се причинява от инфекция на горните дихателни пътища (носа и гърлото), като например настинка или грип.

Този тип кашлица обикновено се влошава в топла стая или след като детето си ляга, но сухата кашлица може да бъде ранен признак на инфекция на долните дихателни пътища, както при бронхит (възпалението на най-малките дихателни пътища белите дробове) или пневмония (възпалението на самата белодробна тъкан).

Други причини включват астма, която за първи път се появява като суха нощна кашлица и излагане на цигарен дим или други подобни дразнители.

2. Мокра кашлица

Мократа кашлица се причинява от секрети на течности и слуз, намиращи се в долните дихателни пътища (тръби и бели дробове).

Честите причини за мокри кашлица включват инфекции и астма. Кашлицата отстранява течността от долните дихателни пътища.

3. Магарешка кашлица (известен също като коклюш)

Дете с магарешка кашлица ще има симптоми, подобни на обикновена настинка, но постепенно кашлицата става по-лоша, с тежки пристъпи на дълбока, бърза кашлица, особено през нощта.

Честата кашлица обикновено са серия от 5 до 15 стакатозни кашлици в бърза последователност.

Препоръчва се използване на бронхостоп сироп за суха и влажна кашлица

След кашлицата, детето ще диша дълбоко, понякога и като „чудовищен“ звук.

Магарешката кашлица може да доведе до проблеми с дишането и детето може да изглежда малко синьо поради временния недостиг на кислород.

4. Кашлица с хрипове

Ако детето Ви издава звук при свиване и при издишване , това може да означава, че по-ниските дихателни пътища в белите дробове са подути.

Това може да се случи при астма или при вирусна инфекция с бронхиолит. Хрипове може да се случат и ако долните дихателни пътища са блокирани от чужд обект.

5. Нощната кашлица

Много кашлици се влошават през нощта. Когато детето ви е болно, слузът от носа и синусите може да източи гърлото и да предизвика кашлица по време на сън.

Това е проблем, който кашлицата няма да позволи на детето ви да спи.

Астмата също може да предизвика нощно кашляне, защото дихателните пътища са по-чувствителни и раздразнителни през нощта.

6. Дневна кашлица

Студеният въздух или активността могат да влошат кашлицата през деня.

Опитайте се да се уверите, че нищо в дома ви – като освежител на въздух, домашни любимци или дим (особено тютюнев дим) – кара вашето дете да кашля.

7. Кашлица с треска

Дете, което има кашлица, лека треска и хрема, вероятно има обикновена настинка.

Но кашлица с температура от 39 ° С или по-висока може понякога да се дължи на пневмония, особено ако детето е слабо и диша бързо. В този случай незабавно се обадете на Вашия лекар.

Лечение на кашлица

Ако детето ви има кашлица, опитайте следното лечение:

1 – Дайте на детето си много течности. Това ще предотврати удебеляването на слуз. Горещи течности или супи ще облекчат възпалението и раздразнението в гърдите и могат да разхлабят слузта.

2. Нека детето ви вдиша влажен въздух (въздух, който има влага в него). Водната пара може да облекчи и да намали кашлицата на детето ви. Това може да се направи по няколко начина:

 • Използвайте овлажнител в спалнята на детето си.
 • Изпълнете топъл душ в банята, когато вратата е затворена. Когато стаята е изпълнена с пара, седнете в банята с детето си в скута си за около 10 минути. Четете или пейте с него, за да бъде спокоен.
 • Дръжте влажна кърпа в спалнята на детето си.

3.Ако детето ви има суха кашлица или кашлица, нека вдиша хладен въздух. Дишането в хладния въздух ще намали подуването на дихателните пътища, което ще потисне кашлицата. Можете да направите това по няколко начина:

 • Отворете прозореца, за да може детето ви да вдишва хладен, влажен въздух.
 • Изведете детето навън .
 • Оставете детето да вдишва парата от отворен хладилник или фризер.

Дете със забележима суха кашлица трябва да избягва упражненията. По-големите деца често забелязват, че кашлицата им се влошава по време на физическата активност.

4. Дайте лекарства против кашлица (въпреки че може да не са толкова ефективни). Има два вида лекарства за кашлица:

 • Екструкторни лекарства за кашлица, които помагат за разхлабване на слуз за мокра кашлица.
 • Потискащи кашлицата лекарства, които потискат кашлицата за суха кашлица, която засяга съня. Те не трябва да се прилагат при мокра кашлица, защото кашлицата е необходима да изтласкат слузта и те не трябва да се прилагат на деца на възраст под 12 месеца.

Сироп за кашлица при деца

На пазарната мрежа има разнообразие от голям брой сиропи за кашлица за деца. Ако твърдо сте решили да използвате сироп, то добре проучете всеки един от тях. Ние ще ви предложим някоя от тях.

Бронхостоп

Лекарствен продукт, който осигурява отхрачващо и успокояващо действие в случай на кашлица, свързана с настинка.

 • Съдържа етерични масла и флавоноиди от мащерка от мащерка, както и екстракт от корен от корен
 • Успокоява сухата кашлица
 • Улеснява отхрачването на дебелата слуз, което улеснява дишането
 • Няма добавена захар
 • Не съдържа алкохол
 • Ароматен, плодов вкус
 • За деца и възрастни
 • Над броя лекарства (без рецепта)
 • Предлага се във вашата аптека

Синекод

Активната съставка на синекоде бутамират цитрат, който принадлежи към група лекарства, наречени антитусивни лекарства с централно действие.

Синекод упражнява антитусивно (антитусично), отхрачващо, умерено бронходилатиращо действие с противовъзпалителни ефекти.

Синекод намалява съпротивлението на дихателните пътища и подобрява показателите за оксигенация на кръвта и спирометрия.
Показания: синекода е показан при следните условия:

 • Суха кашлица от различен произход
 •   Кашлица, свързана с коклюш

Противопоказания при:

 •  известна индивидуална непоносимост към която и да е от съставките на медикамента
 • деца под 3-годишна възраст (за сироп и таблетки)
 • кърмещи майки (лактация)

Синекод не трябва да се използва по време на бременност, особено през първия триместър. Ако сте бременна, планирате да забременеете, консултирайте се с Вашия лекар преди лечението със синекод.

Мукосолван за деца

Мукосолван сироп се използва за респираторни заболявания, свързани с вискозна или прекомерна слуз, Хроничен бронхит, Остър фарингит и други състояния.

Мукосолван Сироп може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства. Мукосолван сироп съдържа Ambroxol Hcl като активна съставка.

Мукосолван сироп действа чрез насърчаване на отделянето на слуз, улесняване на отхрачванията и облекчаване на продуктивната кашлица за по-лесно дишане.

Мукосолван Сироп за деца не съдържа захар.
Не се препоръчва употребата на продукта повече от пет дни без препоръка от лекар. Препоръчително приложение на сироп MUCOSOLVAN за деца на деца под две години, които се провеждат след консултация с лекар или фармацевт.

Стодал сироп

Стодал сироп закашлица е хомеопатично лекарство, използвано за суха или мокра кашлица за всички на 5-годишна възраст и по-големи. Стодал се предлага в бутилка от 200 ml.

Как да използвам

Възрастни и деца над 12-годишна възраст:
Вземете 15 mL перорално, като използвате предварително приготвената чаша, 3 до 5 пъти на ден.

Деца на възраст 5-11 години:

Вземете 5 mL перорално, като използвате предварително приготвената чаша, 3 до 5 пъти на ден.
Намалете честотата с подобрение.

Билки и бабини рецепти за кашлица

Създаването на домашен сиропи за кашлица е чудесен начин да въведете билково лекарство на вашето семейство.

Това може да успокои тази досадна кашлица, да успокои болното гърло и да предложи малко любов по вкусен начин за малкия ви пациент.

По тази тема може да прочетете също:

Колко лоша е кашлицата при деца? 7 симптоми, за които да се тревожите

Кашлица – най-добрите 15+ домашни лекове и рецепти за лечение

 1. Мед

Медът е вероятен лекарствен продукт за възпалено гърло. Според едно проучване, тя също така може да облекчи кашлицата по-ефективно от лекарствата без рецепта, съдържащи декстрометорфан (DM), капсулиращо средство.

Можете да създадете свой собствен лек у дома, като смесвате до 2 супени лъжици мед с билков чай или топла вода и лимон.

Медът успокоява, докато лимоновият сок може да помогне с претоварването. Можете също така просто да ядете меда до лъжицата или да го разнесете на хляб за закуска.

Пробиотици

Пробиотиците са микроорганизми, които могат да осигурят множество ползи за здравето. Въпреки че те не облекчават кашлицата директно, те помагат да балансирате стомашно-чревната флора. Гастроинтестиналната флора са бактериите, които живеят в червата.

Този баланс може да поддържа функцията на имунната система в тялото. Доказателствата също така показват, че Lactobacillus, бактерия в млечните продукти, може да намали вероятността от настинка или грип и чувствителност към определени алергени, като например полен.

Листа от мента

Листа от мента са добре известни със своите лечебни свойства. Ментол в мента успокоява гърлото и действа като деконгестант, помагайки да се разгради слузът. Можете да се възползвате от пиенето на ментов чай или чрез вдишване на пари от мента от парна баня.

За да направите парна баня, добавете 3 или 4 капки ментово масло за всеки 150 милилитра гореща вода. Покрийте кърпа над главата си и вдишайте дълбоко директно над водата.

Мащерка

Мащерка се използва от някои за респираторни заболявания. Едно изследване предполага, че същността, извлечена от листа от мащерка, смесена с бръшлян, може да помогне за облекчаване на кашлицата, както и на краткотрайния бронхит.

Листата съдържат съединения, наречени флавоноиди, които отпускат мускулите на гърлото, участващи в кашлицата и намаляват възпалението.

Можете да направите чай от мащерка у дома, като използвате 2 супени лъжици смлян мащерка и 1 чаша вряща вода. Покрийте чашата, стръснете за 10 минути и я разтеглете.

Джинджифил

Джинджифил често се използва, за да успокои възпалено гърло и да намали кашлицата, особено тези, причинени от обикновена настинка. Всъщност, джинджифиловидните таблетки и други лекарствени продукти са търговски достъпни, направени с експресията предназначена за лечение на кашлица.

Друг начин джинджифил може да се използва за лечение на кашлица, отбелязва медицинския център на Университета в Мериленд, е да добавите капка джинджифил или няколко резена пресен джинджифил в купа с вода, която можете да вдишвате, така че ароматните пари да успокояват възпалено гърло.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button