Бразилски орех: Kалории, състав + 7 важни ползи

Важните ползи за здравето на бразилските орехи включват способността им да помагат за грижа за кожата и да намалят признаците на стареене, балансиране на хормоналната функция, загуба на тегло и подобряване на здравето на сърцето.

Тези ядки също подобряват имунната система, стимулират растежа и ремонта, подобряват храносмилателния процес, намаляват риска от рак и подобряват плодовитостта на мъжете.

Колко селен има в един бразилски орех ?

Бразилските орехи са сред най-богатите хранителни източници на селен , основен минерал с антиоксидантни свойства. Селенът играе важна роля в репродукцията, метаболизма и имунното здраве.

Един бразилски орех съдържа от 68 до 91 микрограма (mcg) селен, което означава, че само една ядка на ден може да осигури дневната препоръчителна надбавка за възрастни от 55 mcg.

Освен селен, бразилските ядки съдържат много протеини, основни минерали и здравословни мазнини.

Съдържанието на витамин С се свързва чудесно със селен и цинк, за да стимулира производството на бели кръвни клетки и антиоксидантни съединения в организма, за да неутрализира свободните радикали.

С впечатляващ минерален и витамин профил, да не говорим за основните протеини, мазнините, въглехидратите и фибрите, бразилските орехи са „пълна опаковка“, особено поради необичайното си високо съдържание на селен.

Какви ползи има Бразилски орех за здравето?

Ползите от ядене на бразилски орех на едно място!
Ползите от ядене на бразилски орех на едно място!

Като едно от най-здравословните ядки на пазара, въпреки високото съдържание на мазнини, има огромно търсене на тези вкусни кафяви ядки. Нека подробно обсъдим ползите за здравето на бразилските орехи:

1. Подобряване на здравето на сърцето

Един от най-спорните и полезни аспекти на бразилските орехи е тяхното изненадващо високо съдържание на здрави ненаситени мазнини, известни като „добри“ форми на холестерол или омега-3 мастни киселини.

Това включва олеинова киселина и палмитолеинова киселина.

Тези сортове ненаситени мазнини са свързани с балансирането на холестеролния профил на организма и подобряване на здравето на сърцето, главно чрез елиминиране на опасни омега-6 мастни киселини от тялото и сърдечно-съдовата система.

Въпреки че способността им да балансират нивата на холестерола може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, инфаркти и инсулти, не можем да пренебрегнем наличието на големи количества опасни наситени мазнини в бразилски орехи.

Така че, бъдете внимателни и не консумирайте тези ядки в излишък, тъй като те също са с високо съдържание на калории. Препоръчителният размер на тази полезна лека закуска е около шест среден размер ядки.

2. Полза за кожата

Изчерпателният профил на витамините и хранителните вещества в бразилските орехи го прави особено добър за подобряване на здравето на кожата.

Селенът в бразилските орехи дава на кожата здрава светлина и подобрява еластичността на кожата, като по този начин предотвратява преждевременното стареене.

Това е възможно, защото селенът стимулира активността на глутатиона, мощно антиоксидантно съединение, което може да премахне свободните радикали от кожните клетки, които причиняват бръчки и дори рак на кожата.

3. Лекува акне

Въпреки че това попада в категорията „здраве на кожата“, високото съдържание на цинк в бразилските ядки е доказано, че предпазва от акне или намалява външния си вид.

Това може да се постигне чрез нормално консумиране на ядките или чрез прилагане на бразилско орехово масло върху засегнатата зона.

Богатото съдържание на витамини и антиоксиданти в маслото е основната причина за това защитно качество.

4. Бразилски орех за Отслабване

Цялостните хранителни вещества в бразилските ядки, като висококачествени фибри, протеини и сложни въглехидрати, го правят доста пълна закуска.

Така че, когато тези ядки се консумират, вие сте по-малко склонни да закусвате непрекъснато и сте в състояние да проверите тези допълнителни калории от нездравословни закуски.

Една унция бразилски ядки съдържа близо 200 калории, така че се препоръчва ограничаване на приема на тези ядки. Въпреки това, умереното потребление наистина може да увеличи усилията за намаляване на теглото.

5. Стимулира храносмилателната система

Съдържанието на фибри в бразилските орехи ги прави чудесни за настройване на храносмилателната система.

Фибрите улесняват перисталтичното движение в стомашно-чревната система, преместват храната през храносмилателната система и извличат възможно най-много хранителни вещества.

Това също може да ви помогне да предотвратите стомашни язви, запек, подуване на корема, спазми и сериозни състояния като рак на дебелото черво.

Също така ще откриете повишаване на енергийните нива и подобряване на загубата на тегло, като поддържате вашата система чиста и функционираща гладко.

6. Подобряване на функцията на хормоните

Селенът в бразилските орехи играе важна роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Тироидната жлеза е мястото, където се произвеждат, разпространяват и регулират някои от основните хормони в организма.

Чрез осигуряване на правилното функциониране на щитовидната жлеза (и производството на щитовидната жлеза), високата концентрация на селен ще осигури засилен метаболизъм.

7. Засилва имунната система

Всяка храна, която има такава висока концентрация на хранителни вещества, е полезна за укрепване на имунната система.

Антиоксидантите и органичните съединения го правят силен претендент за един от най-имунните бучки наоколо.

Всичко това помага при предотвратяването на много хронични заболявания, включително рак и коронарна болест на сърцето.

Както бе споменато по-рано, глутатионът, който се получава от наличието на селен, е ензимен антиоксидант, който елиминира свободните радикали във всички части на тялото, които причиняват рак.

8. Насърчаване на растежа на мускула

Много хора забравят за реалното значение на протеините в диетата им, особено ако те са на ограничен режим на хранене или са вегетарианци.

Протеинът играе съществена роля в поддържането на здравето, главно защото е необходим за растежа на мускулите, енергията, клетъчния растеж, ремонта и заздравяването на раните.

Бразилските орехи са основен източник на протеини, така че те могат да бъдат полезен стимул за поддържане на протеиновите ви нива! Витамин С, в бразилски орехи, също е основен компонент на колагена, друга съществена част от човешкия растеж и възстановяване на кръвоносните съдове, тъканите и клетките.

9. Улесняване на поемането на хранителни вещества

Високите нива на магнезий, открити в бразилските орехи, спомагат за стимулиране на ефективното усвояване на хранителните вещества в храносмилателната система, което означава, че получаваме колкото се може повече ползи от нашата храна.

Цинкът също е един от най-трудните елементи, които нашето тяло получава, а природните високи нива на бразилските орехи и улесняването на усвояването на хранителните вещества помагат да се балансира този общ дефицит.

Какво представляват бразилските орехи?

С научното наименование Bertholletia excelsa, бразилските орехи са хранителни  и вкусни ядки, които идват от дърво в Южна Америка, носещо същото име.

Дървото е родено в южноамериканските страни, включително Венецуела, Колумбия, Перу и Бразилия и често се среща по бреговете на големите реки.

Това е доста голямо дърво, така че реколтата от бразилски орехи е огромна. Тези ядки се изнасят основно от южноамериканския континент и сега могат да бъдат намерени в целия свят.

Въпросът е защо тази сравнително изобилна ядка се превърна в такъв феномен по света?

Е, интензивното съдържание на хранителни вещества прави тези ядки изключително ценни като здравословна храна, която може успешно да подобри здравето и да намали шансовете за широк спектър от условия.

Съществува опасение, че производството на орехи от Бразилия е намаляло значително през последните години.

Тези дървета почти изцяло раждат плодове в необезпокоявани гори и растенията са малко крехки, така че с намаляването на производството на бразилски орехи може да вдигнат цените през следващите години.

Как да ядем бразилски орехи?

Бразилските орехи могат да се консумират в цялата форма или етеричното масло може да бъде извлечено и използвано за много директни средства за защита.

Важно е бързо да ядете бразилски орехи, тъй като високото съдържание на мазнини прави тези ядки бързо да се развалят. Извлеченото масло може да остане жизнеспособно в продължение на месеци, ако се извлече правилно и се използва за подобна полза за здравето, предлагана от бразилските орехи.

Странични ефекти на бразилски орехи

Нарастване на теглото: Въпреки този широк спектър от ползи за здравето, бразилските орехи имат високо съдържание на калории и наситени мазнини. Преди да направите тези ядки основна част от седмичната диета, консултирайте се с вашия медицински специалист.

Сърдечни проблеми: Ако вече страдате от сърдечни проблеми, добавянето на повече наситени мазнини може да бъде опасно, докато повечето изследвания показват, че бразилските орехи помагат да се предотвратят сърдечни проблеми, а не да се лекуват.

Алергии: Също така, както при всички ядки, алергиите с бразилски орехи могат да бъдат доста тежки. Така че, не забравяйте да бъдете тествани за всяка потенциална алергия към ядки, преди да консумирате тези ядки, особено в нефтена форма.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button