7 Ползи от Ръж: Лековити ползи, които НЕ Подозирате

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на ръжта включват способността му да помага при загуба на тегло.

Ръжта има ползи за повишаване на ефективността на храносмилателната система, предотвратяване на камъни в жлъчката, понижаване на риска от диабет.

Използва се за понижаване на артериалното налягане, обикновено защитаване на вашето сърдечно-съдово здраве, видове рак и дори намаляват шансовете за развитие на детска астма.

Какви са ползите от Ръж?

Сега, нека погледнем в подробности ползите за здравето на ръж:

1. Ръж за Отслабване

Ръж често се счита за превъзходно зърно на пшеница или ечемик по отношение на усилията за загуба на тегло.

Видът на фибрите в ръжта е донякъде уникален, тъй като е изключително обвързващ с водните молекули, което означава, че ви кара да се чувствате пълни много бързо.

Виж още:

9 Важни ползи на дивия ориз

2. Предотвратява камъни в жлъчката

Последните изследвания разкриха един важен елемент в ръжта, който може да помогне да се намали тежестта на жлъчните камъни.

Това е донякъде свързано с въздействието на влакната върху храносмилателния процес, както е обяснено по-горе, тъй като фибрите (особено смес от разтворими и неразтворими) могат да помогнат за намаляване на количеството образувани жлъчни киселини, което е основната причина за развитието на жлъчния камък.

3. Контролира диабета

Когато става въпрос за кръвната захар, диабетиците винаги трябва да се притесняват и да гледат какво ядат и кога я ядат.

Огромните шпайкове и кръвна захар могат да бъдат опасни и дори да предизвикат диабетен шок, задушаване и редица други много неприятни резултати.

Пшеницата всъщност причинява повече скок в нивото на инсулина в организма, тъй като се състои от по-малки молекули, които бързо и лесно се разграждат в проста захар, което води до увеличаване на инсулина.

Ръж, обаче, който се състои от по-големи молекули, не се разгражда толкова бързо и поради това има по-слаб ефект върху кръвната захар.

4. Подобрява храносмилането

Както е посочено накратко в раздела за загуба на тегло, впечатляващият състав и плътност на хранителните влакна в ръжта го прави идеален за някой, който страда от запек или някакво друго блокиране на червата.

Той може да намали излишния газ, да облекчи стомашната болка и спазми и да предотврати по-сериозни състояния като язви, жлъчни камъни или дори рак на дебелото черво.

5. Повишава метаболизма

Проучванията, проведени в Университета в Куопио, показват, че ръжът може да доведе до понижаване на гени, особено ако те са вредни, като тези, които могат да причинят инсулин или други хронични гени.

В сравнение с други зърна в едно и също семейство, изглежда, че е най-добрият при оптимизирането на метаболитните характеристики на нашите клетки, дори и в най-ранните стадии на генно развитие.

6. Предотвратяване на рака

Въпреки че изглежда, че всичко причинява рак или предотвратява рака, прогресията на изследванията върху антиоксидантната активност в зърната като ръж е много окуражаваща.

В него определено присъстват феноли и макар че те не са същите антиоксиданти, каквито се срещат в много други храни, те със сигурност оказват влияние върху човешкото тяло, включително при неща като рак и хронични заболявания.

Всъщност, ръжта е свързана с по-ниска честота на рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата.

7. Предотвратява астмата

Въпреки че детската астма често се пренебрегва като здравословна епидемия, която трябва да бъде излекувана, но не е така, ръжът може значително да намали шансовете за развитие на детска астма.

Изследванията, проведени в редица училища, показват, че децата, които редовно са имали зърнени храни като ръж в диетата си, са с повече от 60% по-малко вероятно да развият детска астма от тези, които не са имали зърно в диетата си.

Какво е ръжта?

Ръжта е една от най-важните зърнени култури и този вид трева се отглежда в цял свят. Научното наименование на ръж е Secale cereale.

Здравословни ползи от ръж
Здравословни ползи от ръж

По селскостопански начин е подобно на пшеницата и ечемика, така че има много от едни и същи приложения.

Понастоящем ръжът се отглежда главно в Турция и съседните региони. Достатъчно е да се каже, че вече е бил широко отглеждан в римско време и вероятно е бил отглеждан далеч по-рано от това, като се има предвид колко лесно е да расте и колко трудно е като селскостопански щапел.

Дори и днес, по-голямата част от ръжта се отглежда в Източна Европа в централна и северна Русия, но се отглежда и в Северна Америка, Китай и Южна Америка. По отношение на важността в конкуренцията между трева и зърно, това е една от първите 5 най-консумирани зърнени култури на планетата.

Хранителни факти за ръжта

Всички ползи за здравето, които обикновено се приписват на добавяне на ръж към вашата диета, са резултат от хранителните вещества, минералите, витамините и органичните съединения, които могат да се намерят в нея. Някои от тези ключови компоненти включват манган, мед, магнезий, фосфор, витамини от В-комплекс, диетични фибри и фенолни антиоксидантни съединения.

Финални думи за странични ефекти

Само защото не е пшеница, не означава, че не попада в класификацията на „глутено зърно“.

Въпреки че пшеницата и ръжта засягат тялото по малко по-различен начин, ако страдате от болест на Celiac или вярвате, че имате състояние и се опитвате да премахнете глутена, за да тествате вашата теория, тогава ръжът може да не е толкова подобрение.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button